Beleggen in VanEck Waterstof ETF? ETF analyse Risico & Rendement
Beleggen in VanEck Waterstof ETF? ETF analyse Risico & Rendement
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
08/10/2021
6 min

Beleggen in VanEck Waterstof ETF? ETF analyse Risico & Rendement

08/10/2021
6 min

Beste Happy Investor, in deze ETF analyse kijken we naar beleggen in VanEck Waterstof ETF. De officiële naam is VanEck Vectors Hydrogen Economy ETF. Na deze analyse weet jij of deze thema ETF voor waterstof een interessante belegging is voor je. We beginnen met een introductie en belangrijkste kerncijfers. Dan gaan we snel door naar een uitgebreide rendement en risico analyse. Daaruit bekomen we een conclusie of dit wel/geen goede belegging is

Op naar hoger rendement en lager risico!

Inhoudsopgave:

ETF Analyse VanEck Waterstof ETF (HDR0): een toekomstgericht fonds voor een duurzamere wereld
ETF analyse VanEck Waterstof (HDR0): de top 10 aandelen
Rendement en koersverwachting van VanEck Waterstof ETF
Risico analyse VanEck Waterstof ETF
Waar kan ik VanEck Waterstof ETF (HDR0) kopen?
Video ETF analyse VanEck Waterstof (HDR0)
Conclusie VanEck Waterstof ETF analyse: speculatief, toekomstgericht fonds met hoog risicoprofiel

ETF Analyse VanEck Waterstof ETF (HDR0): een toekomstgericht fonds voor een duurzamere wereld

beleggen-in-vaneck-waterstof-etf

Waarom beleggen in de VanEck Hydrogen ETF? We beginnen de VanEck Waterstof ETF analyse met een globaal overzicht: deze tracker volgt 25 bedrijven die tenminste 50% van haar omzet halen uit waterstofprojecten of uit projecten die het potentieel hebben dit te behalen. Het is dus geen zuivere “waterstof” ETF, maar wel een benadering tot.

Verder hanteren ze deze criteria aan bedrijven:

  • Marktkapitalisatie van meer dan $ 150 miljoen
  • Bij de laatste drie herwegingen moeten over de zes maanden ervoor ten minste 250.000 aandelen per maand zijn verhandeld
  • Maximale weging van 10% per bedrijf

Let op: de ticker is HDR0. De laatste is een nul (cijfer). Je hebt ook de ticker HDRO, met de letter O. De HDR0 is verkrijgbaar op de Duitse beurs. De HDRO op de Italiaanse.

In dit artikel over de beste waterstof ETFs heb ik uiteengezet waarom je in waterstof zou (moeten) willen beleggen. De korte samenvatting: in potentie is waterstof uitermate geschikt als brandstof tot het opwekken van energie. Groene waterstof, wat wordt opgewekt door onder meer wind- en zonne-energie, is de schone(re) vervanger van fossiele brandstof.

Dit is heel belangrijk om te weten: de westerse politiek streeft nu massaal naar CO2-reductie. Men pompt miljarden in duurzame energie. En fossiele brandstoffen moeten afbouwen. Op de lange termijn tussen 5 – 10 jaar kan dit leiden tot een energiecrisis. Waarbij we zowel een tekort aan duurzame als fossiele brandstoffen hebben. Ik heb geen glazenbol, maar het is een gedachte om rekening mee te houden 😉.

Dit zijn belangrijke cijfers uit de VanEck Waterstof/Hydrogen ETF analyse:

  • Rendement sinds oprichting 2021: -16,48%
  • Rendement afgelopen 5 jaar: n.v.t.
  • Dividend: niet uitkerend
  • Aantal posities: 25
  • Total expense ratio: 0,55% (aan de dure kant)
  • P/E-ratio (30/07/2021): 37.6 (bron VanEck.com)
  • Risicocategorie DEGIRO: A

ETF analyse VanEck Waterstof (HDR0): de top 10 aandelen

etf-analyse-vaneck-waterstof

Bron: Factsheet VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF

Deze VanEck Waterstof ETF analyse is van 10 Augustus 2021. Op dit moment bedraagt de top 10 holdings circa 71% van het totaal. Dat is een heel groot percentage. Zelfs voor een thema ETF. Deze onevenredige distributie betekent een significant hoger risico.

Volgens factsheet is de P/E 37.6 (30-07-2021). Maar dit lijkt niet te kloppen. Immers, een analyse op P/E van de top 6 laat een ander verhaal zien:

analyse-vaneck-waterstof-etf

P/E-ratio afgelopen 5 jaar van top 6 holdings HDR0. Bron: SeekingAlpha.com

De bedrijven PlugPower, Ballard Power en Bloomberg Energy hebben een negatieve P/E-ratio. Dit is omdat zij verliesgevend zijn. Al jaren overigens. Ook de P/E-ratio van Linde (49) en Mitsubishi Chemical (39.4) zijn hoog. Ik heb het gevoel dat de P/E-ratio alleen is berekend over de bedrijven die wel winst maken. Dat is onjuist en geeft een vertekend beeld.

Wat betekent dit?

Het betekent dat beleggen in VanEck Waterstof ETF met grote risico’s komt. Ja, de tracker bevat 25 bedrijven. Maar de top 10 maakt daar 71% vanuit. En het wordt erger: 6 bedrijven uit deze top 10 zijn, al jaren, verliesgevend.

Is beleggen in VanEck Waterstof ETF een goede keuze? Dit is nog te vroeg om te zeggen. In potentie is deze Exchange Traded Fund toekomstgericht en in lijn met de trend van duurzame energie. Maar of dit op de lange termijn positief rendement geeft hangt af van de sectorontwikkeling én jouw instapmoment(en). Tevens hangt dit af van jouw risicoprofiel en huidige beleggingsportefeuille. Indien deze zeer defensief is, zou je een risicovolle ETF zoals de HDR0 in je portefeuille kunnen opnemen.

De enige conclusie die ik op dit moment kan trekken, is dat we hier te maken hebben met een speculatieve ETF. Het speculeert op sterke groei in waterstof als sector. En ja, ik zie hier potentie in maar wil niet meer dan 2,5% van mijn totale portefeuille hierin steken. Ook al is het een ETF en geen individueel aandeel.

Meer weten over deze aandelen? Bekijk hier een update van de beste waterstofaandelen

De beste bedrijven zorgen voor hoger rendement bij de VanEck Waterstof ETF

Gaat deze waterstof tracker ons hoog rendement geven? De tijd zal het leren. Wel is duidelijk dat de beste bedrijven zullen zorgen voor het hoogste rendement. Daarom is het beleggen in de beste aandelen meer rendabel dan ETFs. Ik doe veel onderzoek naar uniek aandelen. Ik koop alleen de beste bedrijven tegen een juiste prijs. Je kan toegang tot mijn onderzoek krijgen als lid van de HIM community.

Meer weten? Lees hier alles over het aandelen abonnement en krijg toegang tot aandelen met potentieel x5 – x10 rendement.

Rendement en koersverwachting van VanEck Waterstof ETF

vaneck-waterstof-etf-vergelijken

Vergelijking duurzame ETFs op rendement. bron: SeekingAlpha.com

Een VanEck Waterstof ETF vergelijken op rendement is nog niet mogelijk. Daarvoor bestaat het fonds nog niet lang genoeg. Wel kunnen we leren van andere duurzame ETFs. Op basis van rendement zien we dat de 3 van de 4 geselecteerde ETFs slechter presteren dan de S&P 500.

De VanEck Waterstof ETF is echter niet te vergelijken met andere duurzame ETFs in de vergelijking van hierboven. Deze tracker richt zich namelijk uitsluitend op waterstof, met maar 25 posities. De focus op zowel minder posities als één sector zal onherroepelijk leiden tot hoger of lager rendement dan de meer gespreide duurzame ETFs.

In deze ETF analyse is het vooral relevant om naar het risico te kijken. Bij speculatie werkt het simpel: indien je gelijk hebt zal je beloond worden met zeer hoog rendement. En vice versa.

Risico analyse VanEck Waterstof ETF

risico-hdro-etf

Bron: Factsheet VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF

Zoals aangegeven is beleggen in de VanEck Waterstof ETF zeer risicovol. Je zou het zelfs speculatief mogen noemen. De VanEck Waterstof ETF komt met grote risico’s, zoals:

  • De Top 10 heeft een onevenredige weging van 71%
  • 6 bedrijven uit deze top 10 zijn, al jaren, verliesgevend
  • De ETF heeft beperkte spreiding (zie onder)
  • Je speculeert met deze ETF op een groei in de sector van waterstof. Indien waterstof haar potentie niet waarmaakt, zullen forse verliezen ontstaan

Het succes van de VanEck Waterstof ETF valt of staat met de ontwikkeling van waterstof. Je ziet dat de echt “pure” waterstof bedrijven zoals PlugPower en Ballard Power nog altijd geen winstgevend verdienmodel hebben. Dit is verontrustend. Wanneer wordt de waterstofsector lucratief? Wanneer ontstaan er winstgevende verdienmodellen zoals de Shell’s en Exxon’s van deze wereld?

Of is waterstof niet het nieuwe olie? Blijkt het dat groene waterstofproductie dan toch te duur is? Of pas winstgevend op grote economische schaal wat betekent dat dit nog vele jaren kan duren?

Er zijn te veel vragen op dit moment. Voor mij betekent het dat dit thema ETF speculatief is. Dit is geen goede investering voor wie hoge risicoaversie heeft. Voor de risicovolle belegger is het belangrijk om veel onderzoek te doen naar de ontwikkeling van waterstof. Ook stimulus van overheden speelt hier een belangrijke rol.

risicospreiding-hdro-etf

Waar kan ik VanEck Waterstof ETF (HDR0) kopen?

Je kan de VanEck Waterstof ETF kopen via DEGIRO onder de ticker HDR0 en de naam VanEck Vectors Hydrogen Economy.

Ik heb zelf momenteel een kleine positie van circa 750 euro. Op termijn wil ik dit uitbouwen tot maximaal 2,5% van mijn totale portefeuille. Dat komt neer op circa 4 – 5K. Gezien het speculatieve karakter zal ik het op dit moment behouden tot

Heb je nog geen DEGIRO account? Klik hier voor een gratis account aanmaken.

Deze ETF valt niet in DEGIRO kernselectie. Dit is een selectie van 200+ ETFs die je commissievrij kan aankopen. Dit kan veel transactiekosten besparen.

Meer weten? Lees hier de beste ETFs uit DEGIRO kernselectie.

Video ETF analyse VanEck Waterstof (HDR0)

Conclusie VanEck Waterstof ETF analyse: speculatief, toekomstgericht fonds met hoog risicoprofiel

We hebben gekeken naar een ETF analyse van VanEck Waterstof. Het is duidelijk dat het een thema ETF is met maar één focus: de waterstofsector. Indien de ontwikkeling van deze markt in de komende jaren stijgt, zal de VanEck Waterstof ETF ook stijgen.

Uiteraard is dit met beleggen altijd de vraag. Maar bij sommige thema ETF’s is dit meer voor de hand liggend. Zoals bij video gaming of de semiconductor. Bij de waterstofsector is dit nog niet helemaal zeker. Mede doordat de sector nog vol in ontwikkeling is. Zo zijn er nog geen tot weinig “pure” waterstofbedrijven die (veel) winst maken.

Het risicoprofiel van deze ETF is hoog. Als je niet van risico houdt en juist kiest voor ETFs vanwege de relatieve stabiliteit, dan is de HDRO geen juiste keuze voor jou. Deze tracker zal hoge volatiliteit gaan vertonen.

Wil je beleggen in de beste ETFs met meer zekerheid en hoger rendement? Lees hier meer over de beste ETFs.

Reacties
Categorieën