ETF Analyse VanEck Vectors VideoGaming & eSports
ETF Analyse VanEck Vectors VideoGaming & eSports
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
07/16/2021
5 min

ETF Analyse VanEck Vectors VideoGaming & eSports

07/16/2021
5 min

Beste Happy Investor, hieronder vind je een uitgebreide ETF analyse VanEck Vectors VideoGaming & eSports (ESPO). Op het Internet vind je na goed zoeken de nodige informatie over ETFs. Het probleem is alleen dat je al deze informatie zelf moet filteren en interpreteren. Om je te helpen stel ik uitgebreide ETF analyses op.

In dit artikel vind je een analyse van VanEck Vectors VideoGaming & eSports. Daarbij gaan we kijken naar belangrijke informatie én mijn persoonlijke interpretatie hiervan ter inspiratie en tips. Onderaan dit artikel vind je ook de video ETF analyse van ESPO met meer details over de videogaming industrie.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Instagram/Youtube voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

ETF Analyse VanEck Vectors VideoGaming & eSports: hoog rendement/risico belegging in de videogaming en eSports industrie
Waar kan ik VanEck Vectors VideoGaming & eSports kopen?
ETF analyse: top 10 aandelen uit de VanEck Vectors VideoGaming & eSports (ESPO)
Rendement en Risico verwachtingen van ESPO

ETF Analyse VanEck Vectors VideoGaming & eSports: hoog rendement/risico belegging in de videogaming en eSports industrie

vaneck-videogaming-etf-analyse

De VanEck Vectors VideoGaming & eSports (ESPO) is een fonds dat zich richt op de groeiende videogaming en eSports industrie. Het is ook onder DEGIRO beleggers populair, omdat je ESPO daar commissievrij (gratis) kan kopen. Lees hier hoe beleggen bij DEGIRO werkt.

In totaal beheren ze bijna 1 miljard aan vermogen, waarmee het niet langer een kleine ETF is. De tracker houdt 30 aandelen bij die actief zijn binnen dit fonds. Daar gaan we zo inhoudelijk op in, maar eerst enkele belangrijke cijfers.

Belangrijke cijfers over de VanEck Vectors VideoGaming & eSports zijn:

  • Jaarlijks rendement sinds oprichting oktober 2018: 47,72%
  • Totaal rendement sinds oprichting: 132%
  • Dividend: niet uitkerend
  • Aantal posities: 30
  • Total expense ratio: 0,55%
  • P/E-ratio: 27,70 (aan de hogere kant)
  • Risicocategorie DEGIRO: I

Wat betekenen deze cijfers? Allereerst is het zeer rendement hoog. Het geeft echter wel een vertekend beeld. De ESPO bestaat nog maar sinds oktober 2018. De periode van 2018 tot 2021 was uitstekend voor aandelen. Behoudens de covid-19 crisis zijn de aandelen zeer hard gestegen. Harder dan normaal. De vraag is dan ook of zo’n abnormale trend zich kan doorzetten.

De P/E-ratio is 27,70. Dit is aan de wat hogere kant, alhoewel enigszins acceptabel gezien de soort bedrijven binnen de ESPO tracker (daar zo meer over). Desalniettemin is een dergelijk hoge P/E-ratio een voorboden voor potentiële correctie.

De VanEck Vectors VideoGaming & eSports ETF biedt geen dividend. Ook zitten er “maar” 26 bedrijven in die allemaal actief zijn binnen de videogaming-industrie. Mocht deze industrie in de komende jaren zich negatief ontwikkelen qua groei, dan heeft dat een zware impact op deze ETF. Koersverlies is dan onvermijdelijk.

Dit betekent dat je alleen ESPO moet kopen indien je gelooft in de videogaming-industrie. En weten is beter dan geloven, dus betekent dit dat je onderzoek moet doen naar deze sector.

Hieronder ga ik nog dieper in op mijn ETF analyse omtrent ESPO.

Waar kan ik VanEck Vectors VideoGaming & eSports kopen?

Je kan de ESPO ETF gratis kopen via DEGIRO. Gratis betekent dat je commissievrij, zonder transactiekosten, ESPO kan kopen. Dit is gunstig omdat je bij een maandelijkse inleg hierdoor serieus wat transactiekosten bespaart. Andere aanbieders voor ESPO ETF kopen zijn BinckBank en Lynx.

Klik hier voor de verschillen tussen DEGIRO vs. Binckbank.

Klik hier voor de verschillen tussen DEGIRO vs. Lynx

ETF analyse: top 10 aandelen uit de VanEck Vectors VideoGaming & eSports (ESPO)

analyse-vaneck-videogaming-esports-etf

Bron: Seekingalpha.com

In totaal biedt de ESPO een spreiding over 30 bedrijven. De top 10 bedrijven maakt 62% van het totale fonds uit. Dit is fors, waardoor het risico aanzienlijk toeneemt. Neem nu Nvidia als voorbeeld. Zij maakt bijna 10% van het totaal uit. Indien Nvidia in de komende jaren halveert, zal dit een grote impact hebben op de tracker ESPO. Anderzijds biedt het natuurlijk ook de kans indien Nvidia hard groeit.

Bij iedere ETF analyse is het verstandig dat je naar de top 10 holdings kijkt en wat haar verdeling is. Wil je weinig risico nemen? Dan is de VanEck VideoGaming & eSports ETF niet geschikt voor jou.

Naast de top 10 holding is het ook van belang om te kijken wat voor soort aandelen erin zitten.

Recentelijk heb ik een artikel geschreven over 5 interessante groeiaandelen. Daar heb ik het gehad over Roblox en Unity. Twee bedrijven met een grote groeipotentie. Maar deze aandelen hebben momenteel een zeer hoog prijskaartje, waardoor het risico op rendementsverlies hoog is.

Ik doe veel onderzoek naar uniek aandelen. Ik koop alleen de beste bedrijven tegen een juiste prijs. Indien je de hoofdprijs betaalt, zoals Roblox op dit moment, dan is het risico op verlies significant hoger. Je kan toegang tot mijn onderzoek krijgen als lid van de HIM community.

Meer weten? Lees hier alles over het aandelen abonnement en krijg toegang tot aandelen met potentieel x5 – x10 rendement.

Naast de top 10 holdings is ook de risicospreiding belangrijk. Dit betreft niet alleen de bedrijven, maar ook geografische en sectorale spreiding. Dit zien we op de afbeelding hieronder.

etf-analyse-espo

Bron: https://www.morningstar.nl/nl/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0001HWNX

Rendement en Risico verwachtingen van ESPO

vaneck-videogaming-esports-beleggen-tips

Bron: SeekingAlpha.com

Na mijn ETF analyse van VanEck VideoGaming is wel duidelijk waarom het wordt gezien als een groei ETF. Er zitten unieke bedrijven in die sterke omzetgroei realiseren.

Dit heeft echter ook een prijskaartje. De P/E-ratio van het fonds is relatief hoog, waardoor het neerwaarts risico (koersverlies) toeneemt.

Ook als we kijken naar de risicoclassificatie, zie afbeelding, scoort ESPO op risicoanalyse niet al te best. Met name het grote aandeel van de top 10 holdings vormt een serieus risico. Ook tonen de cijfers aan dat het fonds erg volatiel is. Korte termijn koersdalingen van 15 – 20% zijn vier keer voorgekomen in de afgelopen drie jaar.

Dit geeft ook kansen. De algemene trend van ESPO is positief (zie rendement). Je zou hoger rendement kunnen behalen door dit fonds te kopen op iedere daling vanaf -10%.

Ondanks het hoge risico beschouw ik ESPO tot een van de beste ETFs uit DEGIRO Kernselectie. De reden hiertoe is dat deze ETF je spreiding kan geven over sterke bedrijven binnen de groeiende sector van videogaming en eSports.

Maar let op: het is een aanzienlijk risicovolle tracker. Afhankelijk van je risicoprofiel zou je dit fonds niet of slechts beperkt willen opnemen in je portefeuille. Denk daarbij aan max. 5- 15%.

Video ETF Analyse VanEck VideoGaming & eSports

Hierboven vind je mijn video ETF analyse over VanEck VideoGaming & eSports. Voor meer video’s over aandelen en ETF analyses kan je abonneren op mijn Youtube kanaal. Dat zou tof zijn!

En, wat zijn jouw inzichten/vragen na deze VanEck Vectors VideoGaming & eSports analyse?

Reacties
Categorieën