5x ETF’s Snel Rijk Worden – Hoog Risico/Rendement
etf-rijk-worden
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
11/12/2021
7 min

5x ETF’s Snel Rijk Worden – Hoog Risico/Rendement

11/12/2021
7 min

Beste Happy Investor, zoals je weet streven wij naar duurzaam succes in beleggen opdat wij financieel vrij worden. We kiezen voor de juiste balans tussen risico en rendement, om onze winstkans te verhogen. Een bewuste en goede financiële keuze. Maar wat als we sneller rijk willen worden zonder té veel risico nemen? Kunnen we met ETF’s snel rijk worden?

Met sommige ETF’s kan je sneller rijk worden. Bepaalde ETF’s zijn van dermate hoog risico dat ze potentieel zeer hoog rendement kunnen geven. In de juiste perioden hebben onderstaande ETF’s 100% tot zelfs 1400% gerealiseerd in een paar jaar. Dit betekent je inleg x15 in een paar jaar. Prestaties in het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst. En hoog risico kan ook leiden tot snel arm worden.

Laten we 5 van de meest risicovolle ETF’s voor snel rijk worden bekijken. Inclusief tips over hoe hiermee om te gaan (of niet).

Mijn beste tip: kies voor langzaam rijk worden. Dit is veel makkelijker en verhoogt je winstkans aanzienlijk. Het enige wat je nodig hebt is geduld en discipline, en de succesvolle strategie die je leert in onze cursussen beleggen 😉.

5 ETF’s voor (heel) hoog rendement (en hoog risico)

hoog-rendement-etf-rijk-worden

Allereerst een belangrijke waarschuwing: dit is een informatief artikel en bevat geen koopadvies. Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Hoe meer risico je neemt, hoe meer geld je kan verliezen. Ook onderstaande ETF’s, ondanks enige spreiding, bevatten zeer hoog risico. Als gevorderde belegger kan je hier van profiteren, maar als beginnende belegger zou je hier wellicht niet aan willen beginnen. Al deze ETF’s scoren een 7 op schaal van 7 op de risicometer van de Essentiele Beleggersinformatie. Verdiep je daar goed in alvorens je instapt.

Om te voorkomen dat het uit de hand loopt, heb ik niet alle ETF’s meegenomen. Zo bestaan er zogeheten ETP’s (Exchange Traded Product) die werken met een hefboom. Zo kan je bijvoorbeeld een tracker kopen voor aandelen Apple met hefboom x2. Stijgt Apple met 2%, dan is jouw rendement 4%.

Het probleem met hefbomen is dat zij ook het verlies verdubbelen. Wanneer je -50% staat op een belegging, dan heb je +100% nodig om überhaupt break-even te spelen. Daarom zijn hefbomen uiterst risicovol met een hogere kans op verlies dan winst. Hieronder vind je één voorbeeld van een grotere ETF (met 100 aandelen) met hefboom.

Van relatief lager naar hoger risico zijn dit de 5 ETF’s voor snel rijk worden:

  1. Thema ETF’s voor één sector
  2. ARK ETF’s
  3. VanEck Vectors Digital Assets Equity ETF
  4. ProShares UltraPro QQQ
  5. Crypto Portfolio “ETF”

Het risico loopt steeds hoger op. Hetzelfde geldt voor het (potentiële) rendement. De laatste twee ETF’s hebben rendementen van 500 – 1400% rendement gerealiseerd in een paar jaar.

Let op: resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Zeker na de afgelopen vijf jaar is het waarschijnlijk dat de aankomende vijf jaar minder rendabel zijn.

ETF Snel Rijk Worden 5. Thema ETF’s in één sector

etf-veel-geld-verdienen

Met kleinere thema ETF’s kan je sneller rijk worden. Er zijn specifieke thema ETF’s die veelbelovende sectoren volgen. Natuurlijk zou je idealiter de beste bedrijven binnen de sectoren willen aankopen. Maar als je dit niet aandurft, kan je ook een bundel kopen.

Voorbeelden van thema ETF’s voor één sector zijn:

  1. VanEck Semiconductor ETF
  2. VanEck Video Gaming & eSports ETF
  3. WisdomTree Cloud Computing ETF
  4. WisdomTree Battery Solutions ETF
  5. WisdomTree Cybersecurity ETF

De twee VanEck ETF’s zijn meer risicovol aangezien zij een kleinere set van aandelen tracken. Het gaat om 25 posities, waarbij de top 10 een hoge weging krijgt van circa 40 – 50%. Uiteraard betekent dit hogere risico ook potentieel hoger rendement.

Voor iets minder risico kan je opteren een klein vermogen te beleggen in een WisdomTree ETF. Ik ben gecharmeerd van de tracker voor cloud computing. Dit fonds volgt ±80 bedrijven die floreren binnen een groeiende sector. Zij hanteren een evenredige verdeling van ±2% per aandeel.

Kunnen we met deze ETF’s snel rijk worden?

Niet echt, maar met de juiste strategie is dit op een lange termijn wel haalbaar. In theorie moeten dit soort kleine thema ETF’s beter presteren dan de S&P 500. De afgelopen jaren hebben ze veel beter gepresteerd, maar het gaat om het gemiddelde op de lange termijn. Mogelijk kunnen we zo’n 12 – 15% rendement realiseren bij een juiste strategie (wat een optimistische uitspraak is).

Tip: Deze ETF’s behoren tot de beste ETF’s uit DEGIRO kernselectie.

beleggen-bij-financial-freedom

ETF Snel Rijk Worden 4. ARK ETF’s

etf-voor-rijk-worden

De ARK ETF’s staan op nummer 4. Vanaf nummer 3 neemt het risico fors toe. De ARK ETF’s zijn echter nog enigszins acceptabel voor lange termijn beleggers met hoog risicoprofiel.

De ARK ETF’s richten zich op specifieke thema’s van toekomstige snelgroeiende sectoren. Het fonds volgt alleen aandelen die voldoen aan disruptieve innovatie. Denk hierbij aan de pioniers van deze wereld, zoals Tesla, Teladoc Health en Square. Het fonds richt zich op een beperkte selectie van 35 – 55 aandelen.

Alhoewel dit relatief grotere bedrijven zijn (in beursomvang), is het risico erg hoog gezien velen nog geen winst maken. Daar ligt overigens ook de kans. Geld wordt herinvesteert voor maximale groei. Bij succesvolle uitwerking worden bedrijven inderdaad toonaangevend, zoals Tesla en Square laten zien. Het gevolg: exponentieel rendement.

Met de ARK ETF’s kunnen we sneller rijk worden. Zo ligt het gemiddelde rendement over vijf jaar op ±40%. Bij ARKW (zie afbeelding) was dit in totaal 498,60%. Dit betekent dat je inzet x6 gaat binnen vijf jaar. Helaas zal dit voor de komende jaar zeer waarschijnlijk aanzienlijk lager liggen.

Meer weten? Lees hier alles over beleggen in ARK ETF’s.

De ARK ETF’s kan je commissievrij kopen via eToro.

ETF Snel Rijk Worden 3. VanEck Vectors Digital Assets Equity ETF (DAPP)

hoog-rendement-etf

Er is een relatief nieuwe ETF genaamd VanEck Vectors Digital Assets Equity (DAPP). Een uiterst speculatieve tracker voor het volgen van 25 aandelen van bedrijven die geld verdienen aan blockchaintechnologie. De top 10 posities bedragen momenteel 63% van het totale gewicht. Het gaat om bedrijven als Coinbase, Marathon Digital, Silvergate Capital en Microstrategy.

Dit soort bedrijven zijn sterk afhankelijk van de cryptomarkt. Indien deze implodeert, zullen de bedrijven het zwaar krijgen tot zelfs failliet gaan. Door het kopen van een ETF reduceer je het individueel risico, maar het sector-risico blijft.

Anderzijds kan je met deze ETF snel rijk worden. Als de cryptomarkt in de komende vijf jaar hard blijft groeien, zal deze ETF zeer hoog rendement realiseren. Op de afbeelding zie je al hoe hard dit gaat. Wie was ingestapt op 16 april, stond letterlijk drie maanden later op -33%. Vanaf dat moment stijgt de ETF naar boven de 50% in enkele maanden.

Je merkt dat het instapmoment bij risicovolle beleggingen belangrijker wordt. Dit zien we al helemaal bij de nummer 2.

ETF Snel Rijk Worden 2. ProShares UltraPro QQQ (TQQQ)

etf-miljonair-worden

Een uiterst risicovolle ETF’s voor snel rijk worden is de ProShares UltraPro QQQ (TQQQ). Dit fonds werkt met een hefboom van x3. Dit noemen ze ook wel leveraged. In het Nederlands gebruiken ze hier de term ‘turbo beleggen’ voor. Dit soort beleggingen zijn alleen geschikt voor gevorderde beleggers met een korte termijn handelsstrategie.

De afbeelding toont aan waarom sommigen zich wagen aan zo’n risicovolle ETF. Je kan binnen één maand op 69% staan. En als de crash groter was geweest, zou dit -90% of meer zijn. Had je echter op een laag punt tijdens de crash ingestapt, dan zou je rendement 500 – 800% kunnen zijn binnen 1,5 jaar. Hoeveel dat exact is weet ik niet, omdat dit fonds werkt op dagelijkse basis waardoor het resultaat op langere termijn kan afwijken.

Naast de TQQQ heb je nog andere leveraged ETF’s. Zo heb je ook veel ETF’s van Direxion Daily die met een hefboom van x3 werken. Zoals de S&P 500 x3. Dit soort producten wil je alleen gebruiken indien je zeker bent dat de beurs gaat stijgen. Ik zou mij er niet aan willen wagen.

Je kan de TQQQ commissievrij kopen via eToro.

beleggingsapp-vergelijker

ETF Snel Rijk Worden 1. Crypto Portfolio “ETF”

etf-beleggen-rijk-worden

Wat was de beste ETF voor snel rijk worden in het afgelopen jaar? Antwoord: crypto portfolio ETF’s. Tot op heden behoren deze crypto portfolio’s tot de beste crypto ETF’s. Daarbij nemen we wel een bredere definitie van dit product, maar in essentie fungeert het als een tracker van meerdere cryptomunten.

Het voordeel van deze portfolio’s is dat zij als tracker fungeren die de onderliggende waarde van cryptomunten volgt. Dit is anders dan de VanEck ETF die investeert in fysieke bedrijven (die winst en verlies maken). Met een crypto portfolio tracker investeer je indirect in de munten.

De resultaten liegen er niet om. De DeFiPortolio staat zelfs op +1407% rendement vanaf Jan. 2019 tot Nov. 2021. Je inzet was derhalve x15 gegaan in drie jaar tijd. Een inleg van €50.000 was €750.000 geworden. Maar welke waaghals heeft nou 50K geïnvesteerd in de “dode cryptomarkt van 2019”…

Dat is het hele probleem: mensen stappen in wanneer het een hype is. In dat geval ben je al te laat. Je moet vroegtijdig instappen vóórdat de hype begint. En dan op het juiste moment ook winst verzilveren. In praktijk blijkt dit bijzonder lastig.

Soms heb je met beleggen gewoon veel geluk. Maar wie te veel risico neemt om kans te maken op dit geluk, kan ook erg hard op haar plaat gaan. Pas dus op, want ook met crypto portfolio’s valt niet te zeggen of ze het komende jaar blijven stijgen of imploderen.

Zover ik weet kan je deze crypto portfolio’s alleen kopen bij eToro. Klik hier voor meer informatie.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Reacties
Categorieën