Beste Goudmijnaandelen: Analyse Top 10 Favoriete (Junior) Aandelen
beste-goudmijnaandelen
Beleggen in Grondstoffen
Happy Investors
Beleggen in Grondstoffen
12/27/2021
8 min

Beste Goudmijnaandelen: Analyse Top 10 Favoriete (Junior) Aandelen

12/27/2021
8 min

Beste lange termijn belegger, overweeg je het opnemen van goudmijnaandelen binnen de portfolio? In dit artikel behandelen we een overzicht van de beste goudmijnaandelen (ter inspiratie). Een drietal daarvan analyseren we op financiële waardering. Daarnaast gaan we kijken naar enkele favoriete junior goudmijnaandelen. Zij kennen hoger risico, maar ook potentieel hoger rendement.

Tot slot bespreken we belangrijke criteria voor het analyseren van de beste goudmijnaandelen. Als lange termijn belegger is dit van belang. Zodoende kan een eigen analyse worden uitgevoerd om de winstkans te verhogen. Kennis = macht.

Op naar de goudmijntjes!

Inhoudsopgave

10x de beste goudmijnaandelen kopen

beste-goudmijnaandelen-van-dit-momentNevada goudmijnen van Barrick Gold. Bron: Barrick.com

Wat zijn de beste goudmijnaandelen om nu te kopen? Beleggen in goudmijnaandelen geeft hoger risico. Dit vergt expertise. Op basis van onderzoek bekomen wij enkele favoriete aandelen die goed scoren op waardering, groei, winstgevendheid en momentum. Let wel dat goudmijnaandelen kopen louter geschikt is voor gevorderde beleggers. Als beginnende belegger is een ETF verstandiger.

De beste goudmijnaandelen van dit moment (voor nader onderzoek):

 1. Gold Fields Limited (GFI)
 2. Harmony Gold Mining Corp. (HMY)
 3. Eldorado Gold Corp. (EGO)
 4. Seabridge Gold Inc. (SA)
 5. Kinross Gold Corp. (KGC)
 6. Paramount Gold Nevada (PZG)
 7. GoldMining Inc. (GLDG)
 8. Galiano Gold Inc. (GAU)
 9. Gold Standard Ventures (GSV)
 10. DRDGold Limited (DRD)

De bovenstaande TOP goudmijnaandelen presteren goed op basis van waardering, groei, winstgevendheid en momentum. Daarbij lijkt de TOP 3 op dit moment een favoriete keuze. Een nadeel aan deze lijst is dat er geen diepgaand onderzoek is verricht naar specifieke omstandigheden, zoals de resterende inhoud van goudmijnen en nieuwe projecten.

Hieronder zullen we de top 3 nader bekijken om te bezien waarom zij op dit moment tot de beste goudmijnaandelen behoren.

Tip: het jaar 2022 lijkt geen “gouden” periode voor goudmijnaandelen. In vergelijking zijn er vele andere betere aandelen uit andere industrieën, die op zowel korte- als lange termijn een (significant) hoger rendement kunnen realiseren. Bekijk hiervoor ons aandelen abonnement.

Tip 2: wij zijn aangesloten en partner van Capitalist Exploits. Dit is premium aandelen abonnementen voor het beleggen in commodities (en meer), waaronder goud, koper, uranium, olie, landbouw, et cetera. Lees hier onze Capitalist Exploits ervaringen.

value-aandelen

Welke Goudmijnen ETF kopen?

Wil je toch liever een goud ETF kopen omwille haar risicospreiding? De grootste tracker om de onderliggende waarde van goud te volgen is de SPDR Gold Shares (GLD).

Andere interessante ETF’s zijn:

 1. VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX)
 2. VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ)
 3. Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF (SGOL) – fysiek goud
 4. SPRD Gold MiniShares Trust (GLDM) – fysiek goud

Deze ETF’s kunnen commissievrij gekocht worden via DEGIRO of eToro. Klik hier voor meer informatie

commissievrij-aandelen-kopen

Analyse beste goudmijnaandeel: Gold Fields Limited

goedkope-goudmijnaandelen

Waarom behoort Gold Fields Limited (GFI) tot de beste goudmijnaandelen om nu te kopen? Haar aandelen beschikken over een aantrekkelijke waardering in vergelijking tot de sector. Zo heeft zij een gunstige huidige koers/winst-ratio van 10.09. Ook op basis van groei en winstgevendheid scoort het bedrijf goed. De beurswaarde bedraagt circa $9 miljard.

Daarnaast heeft het bedrijf enkele interessante kenmerken. Zo heeft zij een gediversifieerd bedrijf met goudmijnoperaties in Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Ook produceert zij circa 6% koper t.o.v. haar totale goudproductie (2.2Moz). Wat betreft goudproductie is er sprake van “enige” consistentie rond het niveau van 550 – 600 K oz per kwartaal:

 goudmijnaandelen-analyseKey data Gold Fields Limited. Bron: Investors Presentation Q3 2021 Gold Fields Limited

Naast goed nieuws schijnen er wel problemen te zijn met haar Salares Norte project in Chile. Kennelijk hebben ze daar last van chinchillas

risico-bij-goudmijnbedrijven

Relevante cijfers uit analyse:

 1. P/E FWD: 10.29
 2. P/B FWD: 2.15
 3. P/CF FWD: 5.67
 4. EBIT Groei FWD: 37.33%
 5. EPS Groei: 20.43%
 6. EBIT Marge: 39.6%
 7. ROE: 28.34%
 8. Dividend: 3.41%

ipo-beleggen

Analyse beste goudmijnaandeel: Harmony Gold Mining Corporation

analyse-goudmijnaandelen

Waarom behoort Harmony Gold Mining Corporation (HMY) tot de beste goudmijnaandelen om nu te kopen? Dit bedrijf heeft een relatief kleinere beurswaarde van $2.5 miljard. Haar aandelen scoren heel goed op (korte termijn) financiële waardering. Bovendien zijn andere cijfers vanuit groei en winstgevendheid eveneens oké. Dit was in het verleden wel anders met een verliesgevend resultaat. Maar voor Q3 2021 is een EPS groei van 699% gerapporteerd.

Het bedrijf opereert voornamelijk in Zuid-Afrika. Met 11 “underground” goudmijnen en enkele andere activiteiten, is HMY geen kleine speler. Ook heeft zij een goud- en zilvermijn operatie lopende in Papua New Guinea. Voor 2021 is haar goudproductie sterk toegenomen (+26%) naar 1.54 Moz. Een deepdive in haar toekomstige goudproductie is noodzakelijk als aanvulling op deze beperkte analyse.

Relevante cijfers uit analyse:

 1. P/E FWD: 7.69
 2. P/B FWD: 1.15
 3. P/CF FWD: 3.95
 4. EBIT Groei FWD: 15.54%
 5. EPS Groei: 46.3%
 6. EBIT Marge: 15.1%
 7. ROE: 18.66%
 8. Dividend: 2.41%

Analyse beste goudmijnaandeel: Eldorado Gold Corporation

beste-goudmijnaandelen-analyse

Waarom behoort Eldorado Gold Corporation tot de beste goudmijnaandelen om nu te kopen? Het Canadese bedrijf heeft 25 jaar ervaring met goudmijnen in Canada, Turkije en Griekenland. Desalniettemin lijkt management niet altijd de juiste keuzes te maken. Bovendien neemt de omzet af en heeft men een verlies moeten rapporteren. Toch lijkt er hoop in de toekomst met de ontwikkeling van het Skouries project in Griekenland. Dit potentievolle project zou Eldorado Gold in de komende jaren tot een van de cost leaders maken. Het project bevindt zich echter nog in de feasibility-fase, dus er is nog veel onzekerheid.

De waardering van Eldorado Gold is lastiger te bepalen. Enerzijds scoort zij slecht op winstgevendheid, zoals een zeer lage ROE en hoge P/E-ratio. Anderzijds heeft ze een zeer gunstige P/B-ratio van 0.47.

Op dit moment behoort EGO tot de beste goudmijnaandelen, maar zo goed vinden wij het bedrijf niet. Hier zou verdere analyse nodig zijn om haar toekomstige winstgevendheid te bepalen. Indien dat positief uitvalt, kan het een potentievol aandeel staan in relatie tot de lage P/B-ratio.

Relevante cijfers uit analyse:

 1. P/E FWD: 46.38
 2. P/B FWD: 0.47
 3. P/CF FWD: 5.36
 4. EBIT Groei FWD: 60.06%
 5. EPS Groei: n/a
 6. EBIT Marge: 20.35%
 7. ROE: 1.59%
 8. Dividend: 0%

Goedkope junior goudmijnaandelen kopen

goedkope-junior-goudmijnaandelen

De analyse van bovenstaande beste goudmijnaandelen omvat alle soorten beurswaarden. Voor gevorderde beleggers kan het lucratief zijn om te beleggen in (goedkope) junior goudmijnaandelen. Zij beschikken over een kleine beurswaarde, waardoor zij in potentie meer kunnen groeien. Het nadeel is dat zij ook veel meer risico bevatten, zoals minder diversificatie en een hogere kans op faillissement.

Welke beste en goedkope junior goudmijnaandelen kunnen we kopen? We kijken nu naar goedkope goudmijnaandelen. Niet goedkoop in prijs, maar goedkoop in financiële waardering op basis van ratio’s (P/E, P/B, P/CF, …). Omdat de focus ligt op junior goudmijnaandelen, trekken we de grens tot $500 miljoen beurswaarde.

Dit zijn goedkope junior goudmijnaandelen met

 1. Paramount Gold Nevada (PZG): $31 mln. beurswaarde
 2. GoldMining Inc. (GLDG): $185 mln. beurswaarde
 3. Galiano Gold Inc. (GAU): $159 mln. beurswaarde
 4. Gold Standard Ventures (GSV): $164 mln. beurswaarde
 5. Fury Gold Mines Limited (FURY): $88 mln. beurswaarde
 6. Golden Star Resources (GSS): $425 mln. beurswaarde
 7. Allegiant Gold Ltd. (AUXXF): $22.8 mln. beurswaarde

Dit zijn allemaal goedkope junior goudmijnaandelen die hoog score op goedkope waardering. Welke de meeste potentie heeft valt buiten de scope van dit onderzoek. Dit vergt diepgaande analyse op de toekomstige ontwikkelingen. Veel van deze bedrijven zijn om een goede reden in koers gedaald.

Het is aan jou als lange termijn belegger de taak om te onderzoeken hoe terecht dit is, en of de toekomstige vooruitzichten positiever zijn dan de aandelenprijs nu reflecteert. Houd rekening met de hoge risico’s die junior goudmijnbedrijven met zich meebrengen.

value-aandelen

Hoe vind ik de beste goudmijnaandelen? Criteria voor analyse

hoe-goudmijnaandelen-analyseren

Als lange termijn belegger is het van groot belang dat we investeren in bedrijven die wij begrijpen. Een diepgaande analyse van het bedrijf is onmisbaar. Ook begrip van de meso- en macro-omgeving zijn van groot belang. Met name bij goudmijnaandelen, aangezien de goudprijs een sterke invloed heeft op de winstgevendheid. Zo kent vrijwel eidere grondstoffenmarkt een sterke cyclus. In sommige perioden is de goudprijs relatief laag. En in andere perioden stijgt de goudprijs met x2 tot soms wel x5 of meer.

De beste goudmijnaandelen maken alba reeds winst wanneer de goudprijs laag is. In perioden wanneer de goudprijs sterk toeneemt, zal de winstgevendheid exponentieel stijgen. Dit leidt tot zeer forse koersstijging.

Daarom vind je de beste goudmijnaandelen op basis van uitgebreide analyse. Dit zijn enkele cruciale criteria:

 1. Huidige goudproductie (Moz) en lopende projecten voor productietoename
 2. Management team met “skin in the game”
 3. Diversificatie in bedrijfsactiviteiten (één vs. meerdere goudmijnen, geografie, andere inkomstenstromen, et cetera)
 4. Financiële structuur (winst per Oz goud, schulden, et cetera)
 5. Financiële waardering in vergelijking tot andere goudmijnaandelen
 6. Koersmomentum
 7. Macro-economische ontwikkelingen waaronder de goudprijs

De beste goudmijnaandelen herken je aan bedrijven met een gunstig toekomstpotentieel (projecten) die beschikbaar zijn tegen een goedkope aandelenprijs (t.o.v. van haar intrinsieke waarde).

Waarom in goudmijnaandelen investeren: voor- en nadelen

In veel aspecten zijn goudmijnaandelen te analyseren net als ieder ander aandeel. In deze context geeft dit dezelfde voor- en nadelen. Met nadelen doelen we op de bijbehorende risico’s. Evident zijn junior goudmijnaandelen meer risicovol dan volwaardige goudmijnbedrijven. Alles draait om de juiste balans tussen risico en rendement.

Investeren in goud brengt een onderscheidend voordeel. Goud wordt gezien als inflatiehedge. Bovendien biedt het lage correlatie tot andere investeringsmarkten, zoals aandelen en vastgoed.

Investeren in goud kent echter ook een bijzonder risico: de goudprijs. De goudprijs fluctueert in de loop der tijd (alhoewel minder dan andere grondstoffen zoals koper en uranium). Dit leidt tot een sterkere marktcyclus. En dit betekent dat markt timing belangrijker is. Bij investeren in goud is het niet altijd zo dat “time in the market beats timing the market”. Juist bij het investeren in goudmijnaandelen is timing the market van groter belang. Dit aspect brengt hogere complexiteit en derhalve een hoger risico. Het risico is enigszins te mitigeren door het selecteren van de beste goudmijnbedrijven.

Oftewel: ook bij het investeren in goudmijnbedrijven is het verrichten van fundamenteel onderzoek wederom essentieel voor de lange termijn belegger.

Hoe denk jij over het investeren in goud en de beste goudmijnaandelen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reacties
Categorieën