7x Cloud Aandelen Met Potentie [2022] Groeiende Cloud Bedrijven
beleggen-in-cloud-aandelen
Groeiaandelen
Happy Investors
Groeiaandelen
03/09/2022
7 min

7x Cloud Aandelen Met Potentie [2022] Groeiende Cloud Bedrijven

03/09/2022
7 min

Beste Happy Investor, de beste cloud aandelen met potentie kunnen exponentieel rendement realiseren. Cloud aandelen staan bekend om haar snelle omzet- en winstgroei, maar hebben vaak ook torenhoge waarderingen. Dit leidt ertoe dat het risico hoog is, met potentieel fors verlies. Hoe kunnen we het beste beleggen in cloud aandelen? En welke cloud bedrijven hebben potentie? In dit artikel bekijken we interessante opties.

Op naar financiële onafhankelijkheid!

Inhoudsopgave

Hoe het beste beleggen in Cloud aandelen?

beste-cloud-aandelen

Cloudbedrijven hebben een uniek verdienmodel. Schaalbaarheid is haar grootste kracht. De beste Cloud aandelen realiseren zeer sterke jaarlijkse groei. Hiertegenover staat dat zij doorgaans een hoge financiële waardering hebben. Immers, beleggers verwachten een snelgroeiend bedrijf te kopen. Een die in de toekomst, mogelijk, zeer winstgevend is.

Winstgevendheid is het tweede argument om te beleggen in de beste Cloud aandelen. Unieke Cloud bedrijven hebben een duurzaam competitief voordeel. Vaak hebben zij een sterk ecosysteem waarbij de switching cost voor klanten te hoog worden. Klanten worden er afhankelijk van. Ze kunnen niet meer zonder. Natuurlijk leidt dit tot een sterke onderhandelingspositie, waardoor de beste Cloud bedrijven hoge winstmarges kunnen realiseren.

Anderzijds kent dit type bedrijf een verhoogd risico. Ze acteren in een snelveranderende omgeving met een hoge innovatiegraad. Dit betekent dat ze continue moeten blijven verbeteren. Desalniettemin zullen ze altijd zijn blootgesteld aan disruptieve innovatie die een deel van haar business irrelevant kan maken.

Beleggen in de beste Cloud aandelen kan leiden tot bijzonder hoog rendement. Het risico is wel hoog, omdat de financiële waardering vrijwel nooit goedkoop is. Het kan daarom voorkomen dat je nu prijs X betaalt voor groei Y, maar dat in werkelijkheid de groei Y – 1 is waardoor de prijs X – 1 wordt.

Cloudaandelen kunnen zelfs al verlies realiseren indien zij snel groeien, maar minder snel dan verwacht.

Dus, hoe het beste beleggen in Cloud aandelen? Twee opties:

  1. Koop de beste Cloud aandelen met een duurzaam competitief voordeel, betrouwbaar management, met gunstige financiële waardering binnen een groeiende markt
  2. Koop een van de beste technologie ETF’s en laat het gemiddelde voor jou werken

In veel gevallen is een ETF de beste keuze, maar als aandelenbelegger is het gewoon leuk om individuele bedrijven te kopen. De beste Cloud aandelen kunnen potentieel x5 rendement of hoger realiseren op de lange termijn. Dat is wat we willen.

value-aandelen

Analyse van 7 Cloud aandelen met potentie

cloud-bedrijven-aandelen-met-potentieDe tijd van koersexplosies bij groeiaandelen lijkt voorlopig even voorbij

Er zijn honderden (beursgenoteerde) Cloud aandelen. Op geen enkele wijze suggereer ik dat dit de 7 beste Cloud aandelen zijn. Dit is ook geen koopadvies. De analyse dient louter ter inspiratie. Ik heb geen glazen bol. Wat ik wel heb is kennis van financiële waardering en bedrijfsstrategie.

Hieronder vind je een analyse van sterke Cloud aandelen met potentie. Hierbij is gekeken naar meerdere factoren. Een van de belangrijkste is om niet té veel risico te nemen. Zo bevat deze analyse geen small cap Cloud bedrijven. Ook bevat het geen Cloud aandelen met extreme financiële waardering, zoals Snowflake (SNOW), Cloudflare (NET) en Asana (ASAN). Dit kunnen best wel eens de beste Cloud aandelen van de aankomende 5 jaar zijn, maar mijns inziens is het risico te hoog vanwege de exorbitante financiële waardering.

Nog belangrijker: op moment van schrijven is er een flinke marktcorrectie gaande. Met name technologieaandelen worden gecorrigeerd. Het is waarschijnlijk dat met de huidige omstandigheden de koersen nog verder kunnen dalen. Denk aan: historische hoge financiële waardering (zelfs na deze correctie) + torenhoge inflatie + renteverhogingen + onzekerheid van oorlog.

Onderstaande Cloud aandelen hebben potentie, maar het perfecte aankoopmoment weet niemand.

Hieronder een korte introductie per bedrijf (op willekeurige volgorde). Zorg ervoor dat je goed onderzoek verricht naar de financiële ratio’s.

cursus-beleggen-aandelen

1. Datadog (DDOG) vs. Dynatrace (DT)

Datadog biedt producten aan voor monitoring en beveiliging van Cloudapplicaties. Een gigantisch platform met vele integraties en tools voor data analyseren. Daarbij hanteren ze relatief lage prijzen, iets wat op termijn verhoogd kan worden. Ze worden door Gartner gezien als een leider binnen het domein van Application Performance Monitoring (APM).

Datadog is een sterk Cloud aandeel. De koers staat momenteel op -33% van haar laatste piek, maar nog altijd op +55% Y-o-Y. We kunnen een verdere correctie verwachten, aangezien de financiële waardering hoog is. De EV/S (FWD) is 28,8, de P/S (FWD) is 26,6 en de P/CF (FWD) is 142. Bovendien maakt Datadog nog (net) geen winst.

Met zo’n hoge financiële waardering is het neerwaarts risico reëel. Waarom zou je dan toch Datadog als een beste Cloud aandeel kunnen zien? Reden: omdat zij zeer snel groeit. De verwachte omzetgroei voor komend jaar is 51%. En de winstgroei is naar verwachting 65%. Indrukwekkende cijfers indien zij dit voor enkele jaren kan volhouden.

Datadog heeft een beurswaarde van $40 miljard. Een kleinere contender is Dynatrace met een beurswaarde van $11,5 miljard. Zij groeit minder snel met naar verwachting 30%. Anderzijds is haar financiële waardering aantrekkelijker én maakt het bedrijf al reeds winst.

2. Box (BOX)

Box verkoopt Cloud Content Management, een sector met veel aanbieders en hoge concurrentie. Haar jaarlijkse omzetgroei is dan ook niet hoog met een 5-jaarlijks gemiddelde van circa 17%. Wel is haar winstgroei sterk met naar verwachting > 20%. Daarbij komt dat Box een van de weinige Cloud aandelen is met een relatief gunstige financiële waardering. Dit is ook deels terecht vanwege de lagere omzetgroei. En juist daarom zou Box ons positief kunnen verrassen indien zij beter dan verwacht presteert.   

gratis-aandelen-kopen

3. Dropbox (DBX)

Dropbox is, net als BOX, een wat saaier Cloud aandeel. De jaarlijkse omzetgroei ligt met circa 10% onder het sectorgemiddelde van 13%. De verwachtte winstgroei ligt rond het sectorgemiddelde van 16%. Maar Dropbox scoort wel sterker op relatieve financiële waardering en winstgevendheid. De verwachtte P/E ligt rond het sectorgemiddelde van 24, maar de verwachtte P/CF ligt met 8,17 ver onder het sectorgemiddelde van 17,6. Ook is Dropbox relatief meer winstgevend, zoals haar EBIT- en netto winstmarge van respectievelijk 14,2% en 15,6%. Niet slecht met een sterke ROE.

Box en Dropbox zijn misschien saai. Ze bieden wel een relatief lager risico gezien de relatieve waardering. Voor de korte termijn belegger kan dit interessant zijn. Voor de lange termijn belegger beschouw ik deze bedrijven niet als de potentieel beste Cloud aandelen.

4. MongoDB (MDB)

MongoDB biedt een ‘Application Data Platform’ aan die ontwikkelaars in stelling brengt sneller te programmeren en applicaties te ontwikkelen. Daarbij werken ze met noSQL databases voor ongestructureerde data. Dit soort data komt vanuit real-time analytics zoals vanuit een mobiel of machine. Daarbij schijnt het platform zeer eenvoudig te werken, wat de instap barrière (voor gebruikers) verlaagt.

MongoDB blijft continue beter presteren dan beursanalisten verwachten. Dit toont aan dat het momentum sterk is en het Cloud bedrijf relevant is voor haar doelgroep. De jaarlijkse omzetgroei is circa 40%. De waardering is echter hoog en het bedrijf maakt nog verre van winst.

Ik denk dat MongoDB tot een van de beste Cloud aandelen behoort, maar niet tegen de huidige prijs.

5. Zscaler

Zscaler is een bedrijf dat Cloud beveiliging aanbiedt. Ook dit bedrijf wordt door Gartner gezien als leider binnen de “Security Service Edge”. Ik heb een lange tijd een forse positie tot dit bedrijf gehad. Beslist een van mijn beste Cloud aandelen qua rendement. Een tijd terug heb ik echter grotendeels verkocht, omdat de financiële waardering extreem werd. Ook nu, na een recente daling van -45%, is de waardering nochtans hoog (EV/S 29,5, P/S 27,3 en P/CF 110).

Voor de lange termijn is Zscaler een bedrijf om in de gaten te houden. Zij groeit al jaren op rij met meer dan 40% in omzet. De vraag is alleen wanneer ze winstgevend worden. Vooralsnog kiezen ze voor maximale groei. Dat is een teken. Maar ik zou haar niet tegen de huidige financiële waardering willen kopen. Het neerwaarts risico is nog te hoog.

ipo-beleggen

6. Descartes Systems Group (DSGX)

Potentieel een van de beste Cloud aandelen op de korte termijn (2022) is Descartes Systems Group. Zij bieden Clouddiensten aan voor logistieke bedrijven. Een groot aanbod aan supply chain management software. En, zoals je wellicht weet, is de scheepsvaart op dit moment een zeer interessante beleggingskans. Ook Descartes Systems profiteert hiervan.

De omzetgroei is relatief oké met 15%. De winstgroei is echter sterk met >30%. Dat terwijl zij al behoorlijk winstgevend is, met een EBIT- en nettowinstmarge van respectievelijk 25,9% en 20,3%. De financiële waardering is relatief hoger (dan sectorgemiddelde) maar enigszins acceptabel gezien het sterke momentum.

Vanuit Seeking Alpha en Zacks, twee ranking methoden die wij hanteren binnen ons aandelen abonnement, scoort DSGX met respectievelijk 4.08 en #2 rating. Dit komt neer op een “buy” wat kan betekenen dat dit Cloud aandeel potentieel beter dan gemiddeld presteert op de korte termijn (3 – 12 maanden).

7. Adobe Systems (ADBE)

Adobe Systems is een van mijn favoriete Cloud aandelen. Een mooi voorbeeld van een uniek aandeel met duurzaam competitief voordeel en betrouwbaar management. We hebben Adobe al vaak benoemd binnen ons aandelen abonnement, maar recentelijk hebben we winst gepakt op het niveau van $660.

De beste jaren van dit Cloud aandeel zijn mogelijk voorbij. De verwachting is dat zij minder hard groeien dan voorheen, met nog zo’n 15 – 20% omzetgroei per jaar. Ook de winstgroei lijkt af te nemen naar circa 15 – 17%. In verhouding tot de afnemende groei lijkt de financiële waardering minder aantrekkelijk. Zij is altijd al hoog geweest voor Adobe, waarbij de P/E rond de 40 – 45 fluctueert.

Daartegenover staat een zeer winstgevend bedrijf met een netto winstmarge van 30% en hoge prestaties op ROE, ROA en ROIC.

Bij verdere koersdaling (nu nog niet) wordt Adobe mijns inziens weer een interessant Cloud aandeel. Uiteraard onder voorbehoud dat zij haar strategie effectief blijft uitvoeren met een hoge mate van innovatie en winstgevende groei.

Wat zijn voor jou de beste Cloud aandelen, en waarom? Laat het mij weten in de reacties hieronder. Houd er rekening mee dat bovenstaande slechts een beperkte analyse is en geen koopadvies bevat.

Reacties
Categorieën