10x Beste Groene Aandelen met Groene Winstcijfers én Potentie
beste-groene-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/08/2022
6 min

10x Beste Groene Aandelen met Groene Winstcijfers én Potentie

03/08/2022
6 min

Beste Happy Investor, dit artikel gaat over beleggen in de beste groene aandelen. We bekijken vijf groene aandelen die indrukwekkende winstcijfers realiseren. Ook bekijken we vijf van de beste groene aandelen met lange termijn potentie. Zij bevatten hoog risico, maar kunnen potentieel hoog rendement geven (bij de juiste aankoopprijs). Laten we direct doorgaan naar het onderzoek.

Op naar duurzame financiële onafhankelijkheid!

Inhoudsopgave

Disclaimer: dit artikel bevat beperkte analyses van aandelen en is geen persoonlijk beleggingsadvies. Zie onze cursussen voor uitgebreide analyses ter inspiratie. Belegen kent risico’s tot geld verlies.

Hoe beleggen in groene aandelen?

Groene aandelen zijn populair. Vooral onder jongeren. Dit betreft bedrijven die werken aan verbetering van het milieu, zoals schone energie. Dit is goed, maar er is wel een verschil tussen groen beleggen en winstgevend beleggen. Regelmatig coach ik beginnende beleggers. Wanneer ik hen vraag in wat voor soort aandelen ze willen beleggen, is vaak het antwoord: groene aandelen. Ook technologie aandelen zijn favoriet. Immers, dit is de toekomst niet waar?

Correct.

De vraag is alleen: tegen welke prijs koop je (groene) bedrijven?

Dat er toekomst in zit is duidelijk. Dit zien we ook aan de “Green Boom” met een enorme flow aan kapitaal in populaire ESG ETF’s:

investeren-in-groene-bedrijvenBron: Bloomberg.com

Er is alleen een verschil tussen doneren aan Greenpeace en beleggen in groene bedrijven. Bij beleggen wil je vroegtijdig investeren in groeiende markten. Zo schreef ik in 2019 een artikel over beleggen in waterstof. Achteraf gezien een goede timing (geluk). Nog beter was om te investeren in groene aandelen vanaf het jaar 2017.

Dit is het lastige: je wilt niet té vroeg investeren, maar zeker niet té laat.

Is het nu te laat om te investeren in groene bedrijven die werken aan schone energie, duurzaam voedsel en besparende technologieën?

Nee, dat lijkt mij niet. Maar wat we vandaag de dag zien op de beurs is een veelvoorkomende gebeurtenis. Het begint met een nieuwe (sociale) beweging. Dit groeit langzaam. Tot een moment dat het momentum toeneemt en er een hype ontstaat. Vervolgens zakt de beurs in elkaar, omdat men bedrijven koopt tegen een té hoge prijs.

Het recept van succesvol aandelen kopen lijkt eenvoudig: koop (unieke) bedrijven (met duurzaam competitief voordeel) tegen een gunstige prijs.

Bij een hype zien we vaak dat geld toestroomt naar, de in potentie, unieke groene aandelen. Maar hierbij vergeet men de prijs die ze ervoor betalen. Zoals bij waterstofbedrijf Plug Power:

hoe-beleggen-in-groene-aandelen

Dus, hoe kunnen we het beste beleggen in groene aandelen. Om het simpel te houden hebben we twee opties:

 1. We kopen unieke bedrijven met potentie in omzet- en winstgroei tegen een gunstige prijs, en houden haar voor minimaal 5 jaar vast
 2. We kopen goede bedrijven die een sterk momentum hebben tegen een goedkope prijs, en houden haar circa 6 – 24 maanden vast (algemene richtlijn)

Uiteraard is het nog beter om te investeren in unieke, groeiende bedrijven met goedkope prijs. Dit noemen we Value aandelen. Iets waar we naar streven binnen ons aandelen abonnement, omdat zij het hoogste rendement realiseren.

Hieronder gaan we nader in op beide opties.

Tip: als beginnende belegger is het beter om te investeren in duurzame fondsen zoals de beste waterstof ETF. Zij bevatten lager risico dan individuele aandelen.

periodiek-beleggen

5x Beste groene aandelen met sterke winstcijfers (korte termijn)

Laten we eerst kijken naar de beste groene aandelen van dit moment. Dit zijn groene aandelen van goede bedrijven die een sterk momentum hebben en een goedkope prijs. Je wilt meeliften op het momentum. Dit houdt in dat het bedrijf goede resultaten boekt met sterke winstgroei. De koers zal hierdoor kunnen stijgen. Steeds meer beleggers stappen in (FOMO, volg het grote geld) en de koers stijgt nog sneller. Wanneer de aandelenprijs veel stijgt, en het aandeel overgewaardeerd is op de korte termijn, stap je uit.

Deze tactiek kent ook nadelen. Zo zijn het niet altijd sterke bedrijven met een duurzaam competitief voordeel. Bovendien moet je meer timen / korte termijn handelen, wat het risico op fouten verhoogt.

Dit zijn 5 van de potentieel beste groene aandelen voor de korte termijn:

 1. Daqo New Energy Corporation (DQ)
 2. ON Semiconductor (ON)
 3. Albemarle Corporation (ALB)
 4. Ford Motor Company (F)
 5. NextEra Energy (NEE)

Op basis van huidige waardering scoren met name Ford en Daqo New Energy sterk. Kijken we naar volgend jaar, dan vertonen deze beste groene aandelen een interessante (winst)groei.  

beste-groene-aandelen-op-dit-momentBron: Happy Investors

Van deze beperkte selectie lijkt Daqo New Energy Corporation een gouden deal. Haar huidige waardering is bijzonder laag (P/E: 4,8, P/S: 2,1, P/B: 1.63, et cetera). In combinatie met zeer sterke omzet- en winstgroei zal naar verwachting haar toekomstige waardering nog aantrekkelijker worden.

Wat is het addertje onder het gras?

We hebben geen uitgebreide analyse gedaan omtrent dit groene aandeel. Het betreft een Chinees bedrijf dat silicium en polysilicium produceert als grondstof voor zonnesystemen. Het bedrijf lijkt beperkt schulden te hebben, een sterke cashflow en $1,3 miljard in kas. Het risico is dat het hier om een Chinees bedrijf gaat. Dit brengt altijd meer onzekerheid met zich mee, waaronder boekhoudkundige praktijken en regulatie van Chinese overheid. Ik heb geen aandelen in dit bedrijf.

Wat weet jij van dit groene aandeel? Laat het mij weten in de reacties hieronder.

Let op: het is belangrijk te beseffen dat groene aandelen momenteel niet de beste keuze zijn vanuit beleggersoogpunt. Er zijn momenteel maar weinig “beste” groene aandelen te vinden. Dit komt omdat de prijzen nog te hoog liggen. Zoals bij NextEra Energy het geval is. De selectie is dus beperkt.

Voor korte termijn handelaren zijn, bijvoorbeeld, grondstof aandelen momenteel zeer in trek. En dan meer specifiek het sterke momentum bij de beste olie ETF's.

beste-aandelen-laag-risico

5x Groene aandelen met potentie (lange termijn)

Dan hebben we nog de optie om te investeren in de beste groene aandelen voor de lange termijn. Dit betekent het vroegtijdig instappen in potentievolle bedrijven die de wereld verduurzamen. Helaas is dit moment, zoals vaker aangegeven, niet zo’n beste tijd om groene aandelen te kopen. Anderzijds is het wel zo dat er al reeds een flinke correctie heeft plaatsgevonden. Sommige potentievolle groene aandelen zijn met -70% (!) gedaald.

Ik zou zelf (nog) niet instappen, maar dit lijken mij 5 van de beste groene aandelen met potentie (>5 jaar):

 1. Enphase Energy (ENPH)
 2. Plug Power (PLUG)
 3. Stem Inc. (STEM)
 4. Xpeng (XPEV)
 5. Tesla (TSLA)

Alhoewel deze groene aandelen met potentie al reeds veel gedaald zijn, verwacht ik een aanhoudende koerscorrectie. Met name vanwege macro-economische ontwikkelingen, zoals de inflatie en rentebeleid. Wel zijn ze interessant om in de gaten te houden. Bij verdere koersdaling kan de waardering interessant worden (wat nu nog niet is!).

groene-aandelen-met-potentiebron: Happy Investors

Bovenstaande bedrijven richten zich vooral op technologieën voor schone energie. Er is echter nog een andere invalshoek. Een die potentieel véél rendement geeft. Dan heb ik het over uranium. Als deze grondstof nodig is voor de energietransitie, dan zal de koers nog verder omhoog knallen (wat het nu al doet). Lees hier meer over uranium aandelen met sterk momentum.

cursus-beleggen-aandelen

Groene waterstof aandelen

Een populair item onder duurzaamheid zijn de groene waterstof aandelen. Uitgegeven door bedrijven die streven naar productie van groene waterstof. Dit wordt gezien als een duurzame energiebron, maar kent nog wel grote uitdaging vanuit bedrijfsperspectief. Het is vooralsnog een kostbare operatie om groene waterstof te produceren. De vraag is wanneer en hoe bedrijven hier een winstgevend verdienmodel van kunnen maken (zonder subsidies). Laten we het hopen, omdat waterstof een substituut kan zijn voor olie en gas (denk aan vrachtwagens, schepen en energiecentrales).

Meer weten? Lees hier onderzoek naar de beste waterstof aandelen.

ETF voor groene aandelen

Beleggen in de beste groene aandelen is niet eenvoudig. Het is lastig te bepalen welke bedrijven op termijn beter dan gemiddeld presteren. Marktkennis, onderzoek en fundamentele analyse zijn noodzakelijk om de juiste bedrijven te selecteren.

Heb je dit niet? Of wil je er de tijd niet voor nemen?

Kies in dit geval voor een fonds. Er zijn vele soorten aan duurzame beleggingsfondsen. Van Triodos Groenfonds tot aan kleine thema ETF’s voor, bijvoorbeeld, waterstof of duurzame voedselproductie. Er is veel keuze. Wil je hier meer over weten?  Bekijk hier ons onderzoek naar de duurzame ETF’s.

Reacties
Categorieën