Nikola Aandelen Kopen? Analyse [2022] Happy Investors
nikola-aandelen-kopen-of-niet
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/28/2022
5 min

Nikola Aandelen Kopen? Analyse [2022] Happy Investors

06/28/2022
5 min

Overweeg je het kopen van Nikola aandelen? Niet doen. In deze analyse van Nikola aandelen kunnen we duidelijk zijn over de immense risico’s van deze start-up. Na vele jaren van loze beloftes is het bedrijf nog altijd enorm verliesgevend zonder verkoopbaar product. Zeker, we kunnen wel de potentie zien in Nikola aandelen op de lange termijn. Maar het risico is bijzonder hoog. Het is een speculatieve zet. Waarom het risico nemen van Nikola aandelen kopen als er zoveel andere goede aandelen zijn?

Hieronder vind je de gehele analyse.

Aandelen analyse: Nikola (NKLA)

Nikola Corp (NKLA), opgericht in 2014, produceert bedrijfsvoertuigen in Phoenix, Arizona. Het bedrijf maakt gebruik van batterij- en waterstofbrandstofceltechnologie en produceert elektrische voertuigen, motoren, energieopslagunits, componenten, infrastructuur voor tankstations en een reeks transportoplossingen. 

Alle producten van het bedrijf zijn batterij- of waterstof-elektrisch, inclusief Class 8 zware vrachtwagens, waterscooters en off-road voertuigen. Nikola is georganiseerd in drie business units: Energy, Truck, en Powersports.

  • Energy Business Unit: Ontwikkelen en bouwen van waterstof tankstations om te voldoen aan de vraag naar waterstof brandstof voor onze FCEV en andere klanten, inclusief laadoplossingen voor BEVs.
  • Truck Business Unit: Ontwikkelt en commercialiseert BEV- en FCEV-vrachtwagens van klasse 8 die milieuvriendelijke, kostenefficiënte oplossingen bieden voor de korte-, middellange- en langeafstandstransportsector.
  • Powersports Business Unit: levert recreatieve openluchtvoertuigen aangedreven door elektromotoren.

De strategie van het bedrijf was sinds oprichting vrij revolutionair. Maar toen kwam naar voren dat de CEO een mooi verhaal had opgehouden, en dat de droom van Nikola verder weg was dan gedacht. Sindsdien stuurt het bedrijf bij, met een focus op elektrische vrachtwagens. 

De missie van dit bedrijf kent potentie, maar de uitvoering is dramatisch. Op het internet wordt veel verwezen naar “fraude”. 

Vandaag de dag hebben ze, na al die jaren, nog steeds geen verkoopbaar product. De productie van EV-vrachtwagens zou gestart zijn. Maar ook dat moeten we mogelijk in twijfel trekken?

Normaliter in onze aandelen analyses nemen we ook de financiële situatie onder de loop. Bij Nikola aandelen is dat niet nodig. We hoeven enkel naar de inkomstenbalans te kijken. Wist je dat dit bedrijf momenteel slechts 1.9 miljoen omzet genereert? En hoeveel verlies zouden ze maken denk je. Antwoord: 724 miljoen verlies… Dat is 1/3de van de beurswaarde. 

De beste tip die wij kunnen geven: Nikola aandelen kopen gaat je waarschijnlijk veel geld kosten! 

gratis-cursus-beleggen

Koersdoel van Nikola (NKLA)

Volgens Money.CNN, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Nikola (NKLA) $10,00, met een hoge schatting van $20,00 en een lage schatting van $8,00.  

Volgens WSJ, gebaseerd op aanbiedingen van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Nikola (NKLA) $11,50, met een hoge schatting van $20,00 en een lage schatting van $8,00.  

Volgens Market Beat, gebaseerd op aanbiedingen van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Nikola (NKLA) $11,43, met een hoge schatting van $15,00 en een lage schatting van $8,00.  

Onze mening over de koersverwachting van Nikola aandelen: de analisten verkopen onzin. Nikola aandelen staan momenteel op een beurswaarde van circa 2,5 miljard. En dat na een koersdaling van -91%. Maar Nikola aandelen zijn op dit moment echt niet zoveel waard. Waarom zouden we het risico nemen als er zoveel keuze is uit de beste aandelen?

Sterke en zwakke punten van Nikola (NKLA)

Een korte analyse van Nikola aandelen op basis van haar voor- en nadelen toont aan dat het een vrij speculatieve zet is. Per definitie een lange termijn belegging, waarbij de kans op een doorbraak waarschijnlijk ver in de toekomst ligt. 

Sterke punten van Nikola

Verschillende bedrijven creëren nu nieuwe elektrische voertuigen wat in lijn is met de trend van duurzaamheid. In potentie valt Nikola onder duurzame aandelen en kan het worden opgenomen in een of meerdere ESG ETF

Het is in potentie een niche speler voor elektrische- en waterstofvrachtwagens. Tevens werken ze aan de infrastructuur om dit te aantrekkelijk te maken voor transportbedrijven.

De visie is sterk en heeft potentie. Nikola aandelen kennen een relatief kleine beurswaarde in verhouding tot haar potentie. Maar dit is geen reden tot het kopen van Nikola aandelen, aangezien het bedrijf te veel zwakke punten en bedreigingen kent.  

Zwakke punten van Nikola

De founder is beschuldigd van fraude omdat hij niet de volledige waarheid over de technologie achter Nikola zou hebben verteld. Het potentieel van waterstofvrachtwagens is minder aantrekkelijk dan hij deed voorkomen. Dit is een dramatisch verhaal en bijzonder zwak punt. 

Nu probeert Nikola een sterke omwenteling te maken naar elektrische vrachtwagens. Dit is echter een enorm kapitaalintensieve actie. Daarbij hebben ze al een serieuze achterstand op de sterkere concurrent met meer geld. Puur op basis van deze situatie willen we geen Nikola aandelen kopen. 

Ondanks dit alles en het bedrijf al even bestaat, hebben ze nog maar slechts één elektrische vrachtwagen te koop staan. En dit model voldoet niet aan de verwachtingen van haar klanten. 

cursus-beleggen-aandelen

Bedreigingen en kansen voor Nikola (NKLA)

Nikola aandelen hadden potentieel. Wat ons betreft is dit potentieel nu heel ver weg. Wel is het zo dat de beurswaarde enorm is gedaald, waardoor het als speculatieve lange termijn belegging interessanter wordt. Maar wat ons betreft moeten we geen Nikola aandelen kopen, simpelweg omdat er veel betere investeringen zijn. 

Nikola aandelen kennen kansen en bedreigingen. We richten ons nu specifiek op de bedreigingen. Immers, we zien geen reden tot Nikola aandelen kopen.

Bedreigingen voor Nikola 

Er wordt veel onderzoek gedaan op het gebied van auto's op hernieuwbare energie, en grote namen als BMW en Volkswagen worden de concurrenten van Nikola.

Energie wordt op nieuwe manieren gebruikt in auto's. Concurrentiedruk zal de bedrijfskosten doen stijgen, terwijl Nikola al behoorlijk verliesgevend is.

Het handhaven van duurzaamheid op lange termijn is noodzakelijk als het gaat om schone energie-autobedrijven. Gezien Nikola's onstabiele productieomstandigheden en het gebrek aan E.V. ondersteunende infrastructuur, is dit een potentiële bedreiging.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Risicoanalyse van Nikola (NKLA)

Nikola lijkt op de goede weg te zijn na jaren van problemen. Als u echter van plan bent om het aandeel te kopen, moeten beleggers rekening houden met enkele belangrijke risico's. Tot nu toe voldoen Nikola's vrachtwagens niet aan de behoeften van klanten en moeten ze nog worden getest op veiligheid. Het proces om batterij-elektrische en waterstofvrachtwagens te maken is technologisch complex. Het is mogelijk dat de trucks niet zullen presteren zoals Nikola verwacht. In overeenstemming met de Federal Motor Vehicle Safety Standards, heeft Workhorse Group zijn voertuigen moeten terugroepen.

Ten tweede, zelfs als Nikola's vrachtwagens de eerste hindernis nemen en goed werken in het veld, kan het bedrijf het nog steeds moeilijk vinden om de voertuigen winstgevend te produceren en te verkopen. Er zijn niet veel pure-play elektrische auto (E.V.) bedrijven in de V.S. op dit moment, met Tesla als duidelijke uitzondering.

Ten slotte zal Nikola het wellicht moeilijk hebben om voldoende vraag te vinden, met name voor zijn FCEV-vrachtwagens. Elektrische klasse 8 vrachtwagens zijn gelanceerd of zullen worden gelanceerd door een aantal nieuwe en gevestigde automakers. Zij zullen een serieuze concurrentie vormen voor Nikola, en zij kunnen een aanzienlijk voordeel hebben ten opzichte van Nikola door hun grotere expertise en financiële middelen. Nikola concurreert met Tesla, Peterbilt, Volvo, en Navistar.

Bovendien is het mogelijk dat brandstofcelvrachtwagens niet genoeg vraag vinden als de batterijtechnologie snel genoeg evolueert om batterij-elektrische voertuigen economisch levensvatbaar te maken. In het segment van de waterstof-brandstofcelvrachtwagens moet Nikola het opnemen tegen Hyundai en Toyota.

Het bedrijf lijkt vooruitgang te boeken, maar er is nog een lange weg te gaan die vol risico's is voordat het zich als een serieuze mededinger kan vestigen. Andere E.V.-bedrijven bieden aantrekkelijker beleggingskansen.

periodiek-beleggen

Conclusie: Nikola aandelen kopen of niet?

We willen hier niet meer woorden aan besteden dan nodig. Onze conclusie: koop geen Nikola aandelen.

Reacties
Categorieën