Hoog Dividend ETF en CEF: Voorbeelden, Verschillen, Tips
hoog-dividend-etf-cef
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
05/03/2022
6 min

Hoog Dividend ETF en CEF: Voorbeelden, Verschillen, Tips

05/03/2022
6 min

Beste Happy Investor, beleggen in hoog dividend ETF en CEF kent voor- en nadelen. De investering geeft potentieel hoog dividend. Toch zijn er belangrijke risico’s die kunnen leiden tot nare verrassingen, zoals 50% koersverlies. In dit artikel bespreken we de basis tot hoog dividend ETF’s en hoog dividend CEF’s. Na dit artikel weet je de verschillen tussen de ETF vs. CEF, en ken je voorbeelden van hoog dividend ETF’s/CEF’s.

Inhoudsopgave

Hoog Dividend ETF

hoog-dividend-etfs

Met een hoog dividend ETF wordt gerefereerd naar een beleggingsfonds die gericht is op hoog dividendaandelen. Kenmerkend aan ETF is dat zij louter de koersontwikkeling volgt, zonder actief management. Dit maakt het fonds goedkoop. Soms zelfs slechts 0,10% per jaar. Dit is veel goedkoper dan laten beleggen, waarbij je minimaal 0,5% - 1,5% per jaar kwijt bent.

Een ander voordeel aan hoog dividend ETF is haar spreiding. Gevorderde beleggers investeren graag in dividendaandelen. Die keren namelijk frequent dividend uit. Dit verhoogt de zekerheid op inkomsten. Maar het kent ook nadelen, zoals een minder snelle bedrijfsgroei en potentieel groot verlies bij de verkeerde aankopen. Bij hoog dividend ETF’s hoef je je geen zorgen te maken om individuele bedrijfsprestaties. Met een ETF koop je een bundeling. Dit kunnen er 50 zijn, maar ook 1000. Dit laatste geeft dermate veel spreiding dat individueel risico minimaal is.

Uiteraard kent een hoog dividend ETF ook nadelen. Meer spreiding leidt tot lager risico, maar ook tot lager rendement. Gevorderde beleggers kunnen veel hoger rendement behalen, zoals met de beste aandelen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een hoog dividend ETF niet zonder risico is. Doorgaans keert een dividendfonds circa 2 – 6% dividend per jaar uit. Maar bij economische krimp zal het dividend lager zijn en de koers kan dalen tot 30 – 70%. Er bestaan ook slechte ETF’s. Voorkom slechte keuzes.  

gratis-cursus-beleggen

Voorbeelden van Hoog Dividend ETF’s

Er zijn genoeg voorbeelden van hoog dividend ETF’s. Je kan ze zelf vinden door simpelweg ernaar te zoeken. Hierbij enkele voorbeelden:

  1. Schwab U.S. Dividend Equity ETF ±3% dividend
  2. iShares Emerging Markets Dividend ETF ±6,5% dividend
  3. SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF ±4,5% dividend
  4. iShares Euro Dividend ETF ±4,5% dividend
  5. Invesco Global Listed Private Equity ETF ±7,5% dividend

Hoog dividend ETF’s keren meestal tussen de 3 – 7% dividend uit. Een hoger dividend is niet altijd beter. Dit ligt eraan wat voor soort belegger je bent. In de basis is het zo dat hoe korter de looptijd, of hoe hoger de behoefte aan dividendinkomen, hoe logischer het is om te kiezen voor meer dividend.

De beste hoog dividend ETF’s herken je aan meerdere factoren. Denk aan de mate van risicospreiding, beschikbaarheid bij beleggingsplatformen, hoogte van het dividend, frequentie van uitkering, de liquiditeit, et cetera.

Tot slot is het goed om te weten dat hoog dividend ETF’s voornamelijk bedrijven volgt. Naast bedrijven heb je ook de keuze tot vastgoedbedrijven/fondsen. Dit kan in de vorm van REIT’s of REIT ETF’s. Beide kunnen hoog dividend uitkeren vanaf 5% per jaar. Uiteraard kent deze tak van sport weer andere voor- en nadelen.

Tot slot is het goed om te weten dat hoog dividend ETF’s niet het hoogste totaalrendement bieden. Totaalrendement bestaat uit koersrendement + dividend. Bekijk hier een overzicht van de beste ETF’s op potentieel totaalrendement.

periodiek-beleggen

Hoog Dividend CEF

hoog-dividend-cefs

Naast hoog dividend ETF’s bestaan er ook hoog dividend CEF’s. CEF staat voor Closed-End Fund. Het is een beleggingsfonds met een vast aantal uitgegeven aandelen. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven, waardoor het “closed” is. Als particulier kunnen we CEF’s kopen en verkopen op bestaande beurzen.

CEF’s werken soms met leverage (hefbomen) werken. Hoog dividend CEF’s hanteren een strategie om het dividend zo hoog mogelijk te houden. Het nadeel hiervan is dat CEF’s mogelijk meer risico bevatten dan je zou denken. De snelste manier om geld te verliezen is met leverage. Analyseer daarom zeer uitgebreid de beleggingsstrategie alvorens je koopt.

CEF als Closed-End Fund kent wel wat voordelen ten opzichte van een Open-End Fund (zoals een ETF). Zo kan je CEF tegen discount van haar Net Asset Value (NAV) kopen. Ook hebben ze een grote cashreserves nodig, omdat CEF aandelen niet inwisselbaar zijn net als open-end fondsen. Een nadeel hiervan is lagere liquiditeit.

Het feit dat CEF’s vaak met leverage werken, leidt ertoe dat zij vaak hoog dividend uitkeren. Hoog Dividend CEF’s hanteren een actieve beleggingsstrategie om fixed inkomen te genereren voor haar aandeelhouders. Dit voordeel komt tegen de prijs dat CEF’s vaak hoge managementvergoeding hanteren. Denk aan 1% tot 2,5% per jaar. Bovendien is het zo dat actieve beleggingsfondsen vaak slechter presteren dan het marktgemiddelde (hetzij na aftrek van kosten).

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

CEF vs. ETF

Er zijn twee grote verschillen tussen een CEF vs. ETF. De eerste is dat een CEF onder actief management staat. Hedendaags ontstaan er ook ETF’s met actief beheer, maar in de basis is het passief beheer. Dat is de kracht van ETF’s: passief volgen van de markt. Bij CEF probeert management middels actief aan- en verkoop beleid een hoger rendement dan de markt te behalen. In ruil voor deze effort hanteren ze hogere managementvergoeding vs. een ETF. Ironisch, omdat vanuit het verleden blijkt dat maar weinig actieve fondsen daadwerkelijk hoger rendement realiseren.

Een ander noemenswaardig verschil tussen CEF vs. ETF is dat een CEF onder of boven de NAV kan worden gekocht. Idealiter koop je een CEF met discount op haar NAV.

Voorbeelden van Hoog Dividend CEF’s

Er zijn honderden voorbeelden van hoog dividend CEF’s. Dit artikel bevat geen uitgebreid onderzoek naar de beste CEF’s. Hieronder vind je louter voorbeelden ter inspiratie. Het is van groot belang dat je goed onderzoek doet, alvorens je investeert in hoog dividend CEF’s. Kijk daarbij vooral naar het neerwaarts risico in verband met leverage.

Voorbeelden van hoog dividend CEF’s:

  1. PIMCO Corporate & Income Opportunity Fund ±9,5% dividend
  2. PIMCO Income Strategy Fund ±10% dividend
  3. Flaherty&Crumrine Preferred Income Fund ±8% dividend
  4. Calamos Dynamic Convertible & Income Fund ±9% dividend
  5. BlackRock Science and Trust Technology ±7% dividend

Er zijn veel verschillende soorten hoog dividend CEF’s. Het fonds van Calamos richt zich op >50% convertibles. Het fonds van BlackRock (BST) richt zich louter op technologieaandelen. Terwijl, bijvoorbeeld, het fonds van PIMCO zich richt op multi-sectoren.

De hoog dividend CEF genaamd PIMCO Corporate & Income Opportunity Fund biedt een hoog jaarlijks dividend. De totale vergoeding is slechts 1,09%. Sinds 2002 biedt de CEF relatief hoog dividend. Zij heeft een zeer actief management die consequent investeert in verschillende sectoren, om het momentum van value aandelen te pakken. De spreiding is relatief goed, maar verkijk je niet op de grote risico’s. Deze CEF is veelvuldig met 40% tot zelfs 65% in waarde gedaald. Het instapmoment is derhalve van belang.

Wij geven niet aan dat bovengenoemde hoog dividend CEF’s een goede belegging zijn. Zoals aangegeven kent het specifieke voor- en nadelen. Verricht diepgaand onderzoek alvorens te investeren, en kies altijd voor spreiding.

cursus-beleggen-aandelen

5 Alternatieven op Hoog Dividend ETF’s en CEF’s

Hoog dividend CEF’s zijn met name geschikt voor de meer passieve belegger die streeft naar hoog dividend. Omwille de leverage kan een CEF echter ook sterk in koerswaarde dalen. Op die momenten ontstaan er grote kansen, al kan een CEF ook dramatisch blijven dalen tot fors verlies. Een hoog dividend ETF is veel goedkoper dan een CEF. Het dividend ligt doorgaans wel lager. Anderzijds is de volatiliteit lager, omdat er niet wordt gewerkt met leverage. Bovendien is de liquiditeit hoger, omdat je ETF’s snel kan verhandelen. Bij een CEF moeten de aandelen worden overgenomen door een andere belegger. Soms leidt dit tot lage liquiditeit.

Er zijn echter ook alternatieven op hoog dividend ETF’s en CEF’s.

Deze alternatieven kunnen leiden tot (1) hoger dividend of (2) hoger totaalrendement:

  1. Hoog dividendaandelen
  2. Vastgoed
  3. Vastgoedfondsen
  4. P2P Lending
  5. Crypto Staking

In onze blogs voor beleggen vind je onderzoek en inzichten met meer informatie over bovenstaande investeringsmogelijkheden.

Reacties
Categorieën