Prosus (PRX) Aandelen Kopen? Analyse Koersverwachting en Risico
prosus-aandelen-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/06/2022
6 min

Prosus (PRX) Aandelen Kopen? Analyse Koersverwachting en Risico

06/06/2022
6 min

Beste Happy Investor, overweeg je het kopen van Prosus aandelen? Het bedrijf is een grote speler binnen de AEX. Desalniettemin kent Prosus risico’s en heeft het een bepaalde koersverwachting. In dit artikel vind je een analyse over Prosus aandelen. Dit is puur ter inspiratie en educatie. Zo bieden wij geen koopadvies voor Prosus (PRX). Het bedrijf en haar aandelen zijn interessant, maar wij voorzien op dit moment grotere kansen om de markt te verslaan.

Wil je weten waar wij ons geld in beleggen? Krijg direct toegang tot onze beste aandelen

Op naar de Prosus aandelen analyse!

Inhoudsopgave

Analyse van de aandelen: Prosus (PRX)

Het Nederlandse multinationale conglomeraat Prosus (PRX) is de internationale internetactiva-divisie van de Zuid-Afrikaanse Naspers. Het is een van de grootste technologie-investeerders ter wereld en een wereldwijd consumenteninternetbedrijf dat actief is in meer dan 30 markten, waaronder Brazilië en India, en gebruik maakt van de kracht van technologie.

Prosus opereert en investeert wereldwijd in markten met groeipotentieel op lange termijn en bouwt internetbedrijven voor consumenten.

Degenen die niet bekend zijn met Prosus zijn zeker bekend met hun investeringen. Deze bedrijven verbeteren het leven van ongeveer een vijfde van de wereldbevolking. Sinds de start van Prosus heeft het bedrijven als Udemy, Meesho en Avito geholpen bij het ontwikkelen van hun bedrijfsmodellen.

Veel van de inspanningen van het bedrijf zijn gericht op het bouwen van bedrijven op het gebied van betalingen, online advertenties, fintech, onderwijstechnologie en voedselbezorging in markten zoals India, Rusland en Brazilië.

Het venture team van Prosus investeert in gezondheid, blockchain, logistiek en social commerce. Het bedrijf is een van de grootste technologie-investeerders ter wereld geworden door rationele analyse en advisering en hanteert een ondernemende benadering van groei.

De strategie van Prosus is om mensen met elkaar en de wijdere wereld te verbinden en waarde te creëren door levens te verbeteren. Prosus heeft bedrijven overgenomen, erin geïnvesteerd of ze gebouwd die dagelijks producten en diensten leveren aan miljoenen mensen.

Het bedrijfsmodel van Prosus is anders dan dat van veel andere bedrijven. Als investeerders en managers bieden zij waarde in elke fase van de levenscyclus van een bedrijf. Gezien hun portfolio bieden Prosus aandelen enige diversificatie onder tientallen (snelgroeiende) internetbedrijven. Vanuit dat perspectief kunnen we Prosus enigszins beschouwen als een kleine technologie ETF, maar dan met het verschil dat Prosus vroegtijdig investeert in online ondernemingen. Iets wat op termijn kan leiden tot grote winst.

gratis-cursus-beleggen

Sterke en zwakke punten van Prosus (PRX)

Als je overweegt om Prosus te kopen, dan dien je er zeker van te zijn dat je geld investeert in een sterk bedrijf. Belangrijk is om te kijken naar de sterke en zwakke punten van de organisatie. Hieronder geven we een aanzet (niet uitsluitend tot).

Sterke punten van Prosus (PRX)

 • Actief in meer dan 30 landen over de hele wereld, waaronder opkomende landen als India.
 • Gevestigde internetbedrijven gebouwd door ervaren ondernemers. Ze investeren vroeg in veelbelovende start-ups. Dit kan op termijn leiden tot hoge rendementen.
 • Een sterk personeelsbestand van meer dan 12000 werknemers.
 • PRX Aandelen hebben een groot opwaarderingspotentieel gebaseerd op het verschil tussen de huidige en de gemiddelde richtkoersen.
 • In de komende jaren verwachten analisten een sterke toename van het bedrijfsvolume van de groep.
 • De Prosus Group is aanwezig in diverse verticals zoals informatietechnologie, betalingen, online classifieds, fintech, en voedselbezorging. Prosus heeft verstoringen zoals de wereldwijde pandemie in Covid-19 overleefd vanwege deze diverse inkomstenstroom.

Zwakke punten van Prosus (PRX)

 • Crowdfunded startup ecosysteem.
 • De winstgroeivooruitzichten van het bedrijf missen momentum en is zijn grootste zwakte.
 • In de IT-sector heeft Prosus hoge operationele kosten in vergelijking met zijn concurrenten. Dit kan dus moeilijker vol te houden zijn, gezien de nieuwe opkomende concurrentie van innovatieve spelers die technologie gebruiken om de lucratieve klanten van Prosus aan te trekken.
 • De marges zijn relatief laag voor de onderneming als percentage van de omzet en zonder afschrijvingen en waardeverminderingen.
 • Met een aanzienlijke schuld en vrij lage EBITDA-niveaus bevindt de onderneming zich in een ongunstige financiële positie.
 • Prosus aandelen lijken wellicht ondergewaardeerd met een lage P/E-ratio, maar dit kan sterk tegenvallen indien de winst op korte termijn afneemt
 • De gemiddelde consensusvisie van analisten die het aandeel volgen, is de afgelopen vier maanden verslechterd.
 • In het afgelopen jaar zijn de meningen van analisten opnieuw negatief beoordeeld. De voorspellingen van analisten voor het Prosus aandeel zijn inconsistent geweest. Een verspreide verkoopraming bevestigt de moeilijkheid om de activiteit van de groep te volgen.
 • De verschillende analisten die bijdragen aan de consensus hebben verschillende koersdoelen. Dat wijst op een verschil in de beoordeling van het bedrijf en de moeilijkheid om het te waarderen.

cursus-beleggen-aandelen

Bedreigingen en kansen voor Prosus (PRX)

Volgens onze aandelen analyse van Prosus zijn er verschillende bedreigingen en kansen. Laten we er een paar van onderzoeken.

Bedreigingen voor Prosus (PRX)

De bedreigingen voor Prosus zijn zoals vermeld:

 • Winstontwikkeling staat onder druk vanwege recente gebeurtenissen zoals het stopzetten van Russische activiteiten en potentiële recessie.
 • De business is gediversifieerd maar enkel in online verdienmodellen. Dit zijn groeimarkten, maar biedt ook beperkte risicospreiding
 • M-commerce is nog in een ontwikkelingsstadium, met E-media in een vroeg stadium.
 • In tegenstelling tot traditionele bedrijven zijn moderne organisaties zeer kwetsbaar voor internationale hackers, onverlaten en verstoorders. Onderbrekingen in de cyberbeveiliging, datalekken, et cetera, kunnen de groei van de organisatie in de toekomst ernstig belemmeren.
 • Internationale regelgeving en belastingen bieden complexiteit en risico’s

Kansen voor Prosus (PRX)

Hieronder volgen enkele kansen voor Prosus (PRX):

 • De strategie van Prosus lijkt te werken: vroegtijdig investeren in veelbelovende internetbedrijven kan op de lange termijn zeer lucratief zijn indien er goede keuzes worden gemaakt
 • Door gebruik te maken van analytics en kunstmatige intelligentie kan Prosus de customer journey verbeteren. Het aanbieden van geautomatiseerde chats kan consumenten helpen hun problemen op te lossen, online suggesties geven om de voordelen van de producten en diensten te maximaliseren, en hen in staat stellen een community op te bouwen waarin ze samen kunnen werken aan de ontwikkeling van nieuwe functies.
 • Met name investeringen in opkomende landen als Brazilië en India lijken het grootste groeipotentieel te bieden. Zij kennen echter ook het hoogste risico

value-aandelen

Risicoanalyse van Prosus (PRX)

Als je Prosus (PRX) aandelen wilt kopen of verkopen, moet je de risicoanalyse van Prosus (PRX) grondig uitvoeren. De marktkapitalisatie van het bedrijf bedraagt 98 miljard. Prosus is een gediversifieerd en groot bedrijf. Als large cap geeft het mogelijk lager risico op de lange termijn, maar dat is volledig afhankelijk van haar toekomstige winstverwachting.

Naspers bezit een meerderheidsaandeel in Prosus, en het is genoteerd aan de Amsterdamse beurs (AEX: PRX), de beurs van Johannesburg (XJSE: PRX), en a2X Markets (PRX.AJ).

Hier volgt de risicoanalyse van Prosus (PRX):

 • De aandelenkoers is de afgelopen drie maanden zeer volatiel geweest. De aandelenkoers van PRX was de afgelopen drie maanden volatieler dan 90% van de Nederlandse aandelen, met een typische beweging van +/- 11% per week.
 • Sinds vorig jaar zijn de aandeelhouders aanzienlijk verwaterd.
 • Winstontwikkeling: de huidige winstontwikkeling van Prosus is een risico gezien de recente gebeurtenissen

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Koersverwachting van Prosus (PRX)

Volgens Tip Ranks, gebaseerd op aanbiedingen van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Prosus (PRX) $85,41, met een hoge schatting van $117,92 en een lage schatting van $53,60.  

Volgens Market Screener, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Prosus (PRX) €86,69, met een hoge schatting van €125,00 en een lage schatting van €50,00.

De koersverwachting van Prosus aandelen is vanuit analisten kennelijk zeer gunstig. Toch zijn er onzekerheden en risico’s, waaronder de toenemende rente en inflatie. Ook de activiteiten in Rusland zullen nadelig uitpakken voor de winstverwachting van dit bedrijf. Al met al lijkt de financiële waardering een kans op de lange termijn, maar wat ons betreft zijn er op dit moment betere kansen.

Conclusie over Prosus kopen

Prosus aandelen kopen impliceert dat je investeert in een gediversifieerde portfolio met tientallen (veelbelovende) internetbedrijven op wereldwijd niveau. Prosus fungeert als een technologie investeringsfonds. Dit biedt risicospreiding.

Anderzijds kent de investeringsstrategie reële risico’s. Immers, het vroegtijdig investeren in internetbedrijven kan ook leiden tot forse verliezen. Met name concurrentie en innovatie zijn belangrijke ontwikkelingen.

De financiële waardering van Prosus aandelen lijkt op dit moment gunstig. Analisten verwachten een koersstijging vanaf dit niveau op de lange termijn. Toch zien wij wat meer onzekerheden, waaronder potentieel lagere winsten (op de korte termijn) omwille de recente gebeurtenissen.

Prosus aandelen kopen? De keuze is aan jou. Dit kan je doen via de beste beleggingsplatformen.

periodiek-beleggen

Reacties
Categorieën