Newmont Aandelen Kopen of Niet? Analyse +20% Groeipotentie | Happy Investors
newmont-aandelen-kopen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/25/2023
10 min

Newmont Aandelen Kopen of Niet? Analyse +20% Groeipotentie | Happy Investors

03/25/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Newmont aandelen. Newmont aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Bent u nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Newmont, Werelds grootste goudmijner

Newmont Corp. (NEM) is 's werelds grootste goud-, zilver-, koper- en zinkmijnbouwonderneming, die in verschillende regio's van de wereld actief is. Newmont werd opgericht in 1921. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denver, Colorado.

 • Ticker: NEM
 • Toegangsprijs: 48,20 dollar
 • Richtprijs: $62
 • Potentieel: 20,6%
 • Dividendrendement: 3,3%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Samenvatting Newmont aandelen analyse

 • Groei in vraag naar goud te midden van recessie vrees,
 • Zakelijke diversificatie door verschillende metalen,
 • Dividendrendement op 3,3%

Verdiep je goed in de diverse beleggingsrisico’s die komen kijken bij beleggen in goud en goudaandelen. Goud behoort tot de groep der grondstofaandelen. Leer van ervaren beleggers zoals onze partner Capitalist Exploits hoe je optimaal kan inspelen in deze beleggingscategorie. Naast goudmijnaandelen kan je natuurlijk ook investeren in goud ETF’s (voor lager risico).

Newmont aandelen kopen of niet?

Reden 1. Amerikaanse hausse in goudbeleggingen te midden van inflatie 

Door de hoge inflatie in de Verenigde Staten is het aantal zogenaamde gezondgeldlobbyisten, die pleiten voor de afschaffing van discriminerende belastingen op beleggingen in edele metalen, aanzienlijk toegenomen.

Er zijn momenteel de volgende belastingen op goud, zilver en andere edele metalen in de VS:

 1. op federaal niveau - Capital Gains Tax, geheven op de winst die wordt behaald met het bezit van edele metalen. Bovendien worden metalen beschouwd als verzamelobjecten, niet als investeringen, wat een hoger belastingtarief oplevert.
 2. op staatsniveau - een belasting op de aankoop van edelmetaal (Sales Tax), die wordt geheven bij de aankoop van het edelmetaal.

Hoewel het moeilijk is om federale wetgeving te veranderen, begonnen individuele staten, dankzij de inspanningen van lobbyisten voor gezond geld, één voor één de lokale belastingen op de aankoop van edele metalen van beleggingskwaliteit af te schaffen in 2021-begin 2023. Vanaf begin 2022 hebben dus 42 Amerikaanse staten de omzetbelasting geheel of gedeeltelijk afgeschaft.

Begin maart waren er in de VS nog maar acht staten die de wetgeving niet hadden gewijzigd. Tegelijkertijd worden in vijf staten de desbetreffende wetten overwogen. Zo werd bijvoorbeeld voorgesteld de omzetbelasting volledig af te schaffen in Mississippi, Kentucky, Maine, Wisconsin en Vermont; de desbetreffende wetten bevinden zich in het laatste stadium van overweging en zullen waarschijnlijk binnenkort worden aangenomen.

De toegenomen inflatie en veranderingen in de wetgeving leidden tot een grotere vraag naar fysiek goud in de VS: in 2022 kochten de particuliere beleggers van het land 113 ton goudstaven en -munten, het op twee na grootste volume sinds 2009. Gecombineerd kochten Amerikaanse en Europese retailbeleggers in 2022 het grootste volume fysiek goud sinds 1995.

newmont-analyse

Het volume van de aankopen van fysiek goud door particuliere beleggers in de VS en Europa; bron - World Global Council.

Naast veranderingen in de federale regelgeving inzake beleggingen van particulieren, zijn afzonderlijke staten begonnen met het aanvaarden van wetgeving die het beleggen van staatsreserves in goud en zilver toestaat. Texas, Ohio en Idaho hebben dergelijke voorschriften al aangenomen. Idaho heeft bijvoorbeeld 10,4 miljard dollar aan ongebruikte reserves die in fysieke edele metalen kunnen worden belegd. Ohio en Texas hebben al 5% van hun reserves in goud. West-Virginia, Mississippi, Maine, Tennessee, Montana en Missouri overwegen momenteel wetgeving te aanvaarden die vergelijkbaar is met die van Idaho.

Het lijdt geen twijfel dat de liberalisering van de wetgeving zal leiden tot een toename van de vraag naar natuurlijk goud in de VS. Volgens onderzoek waren er tussen 1974 en 2008 acht jaren waarin de inflatie in de VS hoog was. In die periodes stegen de goudprijzen gemiddeld met 14,9% op jaarbasis.

Reden 2. Groei van de wereldwijde vraag naar goud is gunstig voor Newmont aandelen kopen

 Naast de groeifactoren voor de vraag naar goud in de VS is het vermeldenswaard dat de goudprijzen wereldwijd stijgen. Dit is voornamelijk het gevolg van het embargo op Russisch goud dat door de G7-landen is opgelegd. Op 28 juni 2022 stelden de VS en vervolgens andere G7-landen een verbod in op de invoer van goud uit Rusland. Volgens World Global Council produceerde Rusland in 2021 330,9 ton goud, oftewel meer dan 8% van de wereldwijde productie. Tegelijkertijd exporteert Rusland historisch gezien bijna de gehele productie van het metaal (302,2 ton in 2021). Het embargo op Russisch goud leidde in het vierde kwartaal van 2022 tot een productiedaling van 10% op jaarbasis in het land.

 Er is geen reden om aan te nemen dat westerse landen tolereren dat het verbod wordt omzeild, aangezien het in Rusland geproduceerde metaal wordt geweigerd door kopers, waaronder westerse fondsen. Volgens Reuters hebben vanaf december 2022 twee fondsen volledig afgezien van Russisch goud en hebben vijf fondsen het volume ervan met meer dan 40% verminderd.

 goud-rusland-beleggen

Daling van de hoeveelheid goud van Russische oorsprong in westerse fondsen; bron - Reuters.

 Ondanks de terugtrekking van Russisch goud van de wereldmarkt kochten de centrale banken van de wereld een recordhoeveelheid goud - meer dan 1.100 ton - in 2022, aldus Global Gold Council. Bovendien vond 74% van de aankopen in 2022 plaats in de tweede helft van het jaar, wat wordt bevestigd door de aanhoudende stijgende vraag naar goud begin 2023.

goudprijs-rusland

Aankopen van goud door centrale banken; bron - Global Gold Council

De combinatie van bovengenoemde factoren, namelijk de terugtrekking van Russisch goud van de wereldmarkt en de hogere aankopen door centrale banken tegen de achtergrond van de geopolitieke onzekerheid, leidde vanaf november 2022 tot een scherpe stijging van de goudprijs.

Het recente faillissement van de Silicon Valley Bank heeft het vermogen van de Amerikaanse Federal Reserve in twijfel getrokken om de stijgende prijzen aan te pakken door de rente verder te verhogen. Als gevolg daarvan, samen met de groei van de inflatieverwachtingen, stegen de goudprijzen sterk.

newmont-aandelen-analyse

Goudprijzen; bron - Global Gold Council

Reden 3. Stabiele bedrijfspositie en hogere productie van andere metalen

De in de punten 1 en 2 genoemde mondiale trends wijzen op aanhoudende gunstige omstandigheden voor Newmont op zowel de mondiale als de Amerikaanse markt. Hoewel de onderneming geen significante stijging van de goudproductie verwacht (plus 2%-3% volgens het conservatieve scenario), kan Newmont, indien storingen en fabrieksonderbrekingen uitblijven, wellicht haar eigen plan overtreffen en een productie bereiken van ongeveer 6,3 mln ounces tegenover iets minder dan 6,0 mln ounces in 2022.

Naast goud produceert Newmont Corp. ook koper, zilver, zink en lood, die in 2022 goed waren voor 12,5% van de totale omzet van het bedrijf. Volgens de presentatie van Newmont verwacht het management de groei van de productie van deze metalen, wat de financiële resultaten van het bedrijf kan ondersteunen. Zo zal volgens de prognoses van het bedrijf voor 2023 de productie van koper stijgen met ~17,5%, zink met ~20,5%, zilver met ~13,3% en lood met ~20%.

newmont-aandelen-kopen-of-niet

Groei van de productie van de onderneming; bron - bedrijfspresentatie

Gemiddeld blijven de prijzen voor deze groep metalen op het niveau van de voorbije zes maanden, maar ze hebben wel groeipotentieel. De afgevaardigden die werden geïnterviewd op de door de London Bullion Market Association (LBMA) georganiseerde Global Precious Metals Conference gingen er bijvoorbeeld van uit dat de zilverprijs in de komende 12 maanden 28,3 dollar per ounce zal bereiken, wat een stijging met 30% ten opzichte van het huidige niveau betekent.

analyse-goud-koper-zilver

Prijzen voor zink, zilver, koper, lood; bron - Trading Economics

Reden 4. Aantrekkelijk dividendrendement

In de afgelopen 10 jaar heeft Newmont consequent kwartaaldividenden uitgekeerd met een jaarlijks rendement van 3%-4%. Volgens het dividendplan van het bedrijf voor 2023 zal het aandeelhouders $1,4-$1,8 per aandeel uitkeren, wat tegen de huidige prijzen neerkomt op een dividendrendement van 3,2%-4,2%, een vrij hoog niveau voor de Amerikaanse markt. Newmont heeft over het eerste kwartaal al $0,55 per aandeel uitgekeerd, wat betekent dat beleggers voor het einde van dit jaar kunnen rekenen op een dividend van $1,25 per aandeel.

Al met al bieden Newmont aandelen enige groeipotentie. Dit kan een reden zijn om Newmont aandelen te kopen. Een reden om niet te kopen is dat er heel veel andere interessante aandelen zijn. Van waardeaandelen en dividendaandelen tot aan opkomende groeiaandelen en populaire small cap aandelen. Daarnaast kunnen we ook investeren in de beste ETF’s en/of actuele thema ETF’s om te profiteren van markttendensen. 

Financiële analyse Newmont aandelen

De financiële resultaten van Newmont aandelen voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg 11,9 miljard dollar, een daling van 2,51% ten opzichte van 2021.
 • De aangepaste EBITDA daalde van $6,0 miljard naar $4,6 miljard. De EBITDA-marge daalde van 48,79% naar 38,19%.
 • Het nettoverlies bedroeg -429 miljoen dollar tegen een winst van 1,2 miljard dollar een jaar eerder. De nettomarge daalde van 9,54% naar -3,60%.

De lagere inkomsten zijn het gevolg van de daling van de goudprijzen met 6% in het vierde kwartaal. De daling van de EBITDA werd veroorzaakt door een stijging van de kosten van goudproductie met 19%. De daling van het nettoresultaat was ook het gevolg van de waardevermindering van de goodwill van de dochterondernemingen Cerro Negro en Porcupine.

 • Aan het einde van de laatste verslagperiode daalde de operationele kasstroom tot 3,2 miljard dollar, tegen 4,3 miljard dollar in 2021.
 • De vrije kasstroom daalde van 2,6 miljard dollar naar 1,1 miljard dollar.

De daling van de vrije kasstroom werd hoofdzakelijk veroorzaakt door een toename van de herfinanciering van de kapitaaluitgaven van de onderneming. 

newmont-financiele-analyse

Bedrijfscashflow; bron: samengesteld door auteur

Newmont aandelen bieden een gezonde balans:

 • De totale schuld bedraagt 6,1 miljard dollar.
 • Kasequivalenten en financiële instrumenten zijn goed voor 3,8 miljard dollar.
 • De nettoschuld is $3,3 miljard, 0,7x 2022 Aangepaste EBITDA (Netto/Adj. EBITDA - 0,72x).
 • De rentedekkingsratio bedraagt 51,59x.

Dit niveau van hefboomwerking bewijst een goed schuldbeheer en een sterke financiële kracht en liquiditeit.

Koersprognose Newmont aandelen 

Beleggen in Newmont aandelen is niet zonder risico. Newmont is een van 's werelds grootste producenten van goud en andere edele metalen. De huidige multiples liggen iets boven het sectorgemiddelde, maar onder het historische gemiddelde: EV/Sales - 3,27x EV/EBITDA - 8,58x, Fwd P/E - 18,06x, en P/B - 1,84x.

newmont-koersverwachting

Het gemiddelde koersdoel van de top 10 investeringsbanken van Wall Street is $55,3 per aandeel. Volgens onze consensusraming is het aandeel ondergewaardeerd op basis van zijn historische EV/Sales en EV/EBITDA multiples; de reële marktwaarde van het aandeel bedraagt $62, wat een opwaarts potentieel van 28,6% inhoudt.

beleggen-in-newmont-aandelen

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Newmont aandelen kopen

 • Geen significante stijging van de productievolumes. Newmont is een van de grootste goudmijnbedrijven: in 2021 produceerde het bijna 180 ton goud, ongeveer 5% van de totale wereldproductie. Door de grote omvang van het bedrijf is het voor Newmont vrij moeilijk om de metaalproductie met meer dan een symbolische 1%-3% te verhogen. Tegen 2026 wil het bedrijf bijvoorbeeld 6,4 miljoen ounces goud produceren, wat slechts 0,6 miljoen ounces meer is dan in 2022.
 • De stijging van de goudprijs is grotendeels toe te schrijven aan tijdelijke factoren, zoals de toegenomen vrees voor inflatie en het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Tegelijkertijd verkrappen de westerse centrale banken momenteel het monetaire beleid, waardoor de rente op staatsobligaties stijgt. Dit zal waarschijnlijk de vraag naar fysiek goud in de VS en wereldwijd afremmen. Nu de goudprijs al bijna op het hoogste punt staat, worden de vooruitzichten om geld te verdienen aan het metaal steeds vager.
 • Stijging van de totale productiekosten van een ons goud (AISC). Eind 2022 bedroeg dit getal voor Newmont $1.211 tegen $1.062 en $1.045 in respectievelijk 2021 en 2020. Ondanks het feit dat een dergelijke groei in het algemeen de trends in de sector volgt, onderscheidt Newmont zich steeds minder van de concurrenten, waardoor het concurrentievoordelen verliest.

En, wat denk jij? Newmont aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Tip: lees hier meer over beleggen in grondstoffen.

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën