Expedia Group Aandelen kopen? Analyse +42% Groei | Happy Investors
expedia-group-groei-analyse-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
04/23/2023
9 min

Expedia Group Aandelen kopen? Analyse +42% Groei | Happy Investors

04/23/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Expedia Group aandelen. Expedia Group aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Expedia Group, biedt veelzijdige reisboekingsdiensten aan

Expedia Group Inc. (EXPE) is een Amerikaanse onderneming die hotel-, luchtvaart- en andere reisboekingsdiensten aanbiedt. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen en heeft meer dan 200 miljoen klanten. Expedia Group is opgericht in 1994 en heeft haar hoofdkantoor in Seattle, Washington.

 • Ticker: EXPE
 • Toegangsprijs: $92,05
 • Richtprijs: $131
 • Potentieel: 42,3%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Expedia Group aandelen met groeipotentie

 • Het post-coronavirus herstel van de online reisboekingsmarkt is nog niet voltooid, waardoor Expedia Group het potentieel heeft om de resultaten te laten groeien tot ten minste het niveau van 2019.
 • Hoge diversificatie van de activiteiten: Expedia Group biedt een breed scala aan diensten en genereert inkomsten uit verschillende bedrijfsmodellen.
 • De verwachte groei van de online reisboekingsmarkt met een CAGR van 14,9% tot 2028.

 

Waarom Expedia Group aandelen kopen?

Reden 1. Herstel van de industrie van de coronavirus pandemie

De reisbranche is een van de zwaarst getroffen sectoren door de pandemie van het coronavirus die in 2020 begon. Tot op heden heeft de mensheid, dankzij de ontwikkeling van kudde-immuniteit en het gebruik van vaccins, de gevolgen van de verspreiding van de infectie grotendeels kunnen overwinnen.

Dit wordt bevestigd door de resultaten van Expedia Group, die een aanzienlijke groei laten zien sinds het begin van de pandemie. Zo zijn de totale boekingen in alle segmenten van het bedrijf sinds 2020 bijna verdrievoudigd.

aandelen-expedia-group-analyse

De inkomsten van het bedrijf vertoonden een meer gematigde, maar nog steeds hoge groei van meer dan het 2-voudige ten opzichte van 2020.

aandelen-analyse-expedia-groupHet management van Expedia Group toont zich positief over de huidige en toekomstige resultaten van het bedrijf. Zo zei Peter Kern, CEO van Expedia Group, over de resultaten van Q3 2022 dat Q3 opnieuw een periode van grote vraag naar reizen was, ondanks de onzekere macro-economische omgeving. Hij merkte ook op dat de aangepaste EBITDA van het bedrijf in Q3 voor het eerst meer dan $ 1 miljard bedroeg.

In zijn commentaar op de prestaties van het bedrijf in Q4 2022 zei Kern dat Expedia Group 2023 begint met record boekingsresultaten. Dit suggereert dat het bedrijf bij afwezigheid van macro-economische schokken een redelijk succesvol jaar zal hebben.

De resultaten van Expedia Group in 2023 zien er ook veelbelovend uit omdat de pandemie het consumentengedrag heeft veranderd, met de verspreiding van het afstandswerk en hybride werkschema's, waardoor mensen meer kunnen reizen. Scott Kirby, de CEO van United Airlines, een grote luchtvaartmaatschappij, zei in oktober 2022 dat het hybride werkschema heeft geleid tot structurele veranderingen in de vraag naar vakantie en een toename van zakenreizen. In dit verband is het vermeldenswaard dat de inkomsten van Expedia Group uit vluchtboekingen meer groeiden dan uit andere bedrijfssegmenten: meer dan 3,4 keer, hoewel ze nog steeds aanzienlijk lager blijven dan in 2019.

Tegelijkertijd, zoals Expedia Group in haar jaarverslag van 2022 opmerkte, benaderen de autoriteiten in verschillende landen de opheffing van de coronavirusbeperkingen op verschillende manieren, waardoor het nog te vroeg is om te spreken over een volledig herstel van de wereldeconomie en de reisvraag. Zoals uit de bovenstaande grafieken blijkt, heeft Expedia Group in 2022 niet haar omzet- en boekingsresultaten van vóór het coronavirus bereikt. Daarom denken wij dat het bedrijf in 2023 nog groeipotentieel heeft.

Reden 2. Zakelijke diversificatie

De activiteiten van Expedia Group zijn onderverdeeld in vier segmenten: het reserveren van accommodatie (logies), vliegtickets, reclame en andere diensten. Logies is goed voor het grootste aandeel van meer dan 76%. In 2022 was er echter groei in alle segmenten (met gemiddeld 36%), wat wijst op een herstel van de boekingsmarkt na de pandemie van het coronavirus.

analyse-aandelen-expedia-group

analyse-expedia-group

Expedia Group biedt een breed scala aan boekingsdiensten en opereert onder verschillende merken, waarvan de populairste zijn:

 • Merk Expedia - het vlaggenschipplatform met een volledig aanbod van diensten voor het online boeken van accommodatie en tickets;
 • Hotels.com - een gespecialiseerde dienst voor het boeken van hotels;
 • Vrbo - een dienst die gelokaliseerde sites beheert voor de verhuur van particuliere woningen in C2C-formaat (vergelijkbaar met Airbnb) over de hele wereld; vertegenwoordigt momenteel het snelst groeiende segment van de toeristische markt;
 • Trivago - een belangrijk meta-zoekplatform voor hotels en accommodatie.

Expedia Group levert ook verschillende B2B-diensten aan online en offline touroperators, luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven, waardoor toeristische ondernemingen via API's verbinding kunnen maken met de diensten van het bedrijf.

In sommige van haar bedrijfssegmenten, voornamelijk met betrekking tot het boeken van vliegtickets, zijn de activiteiten van Expedia Group gebaseerd op een agentschapsmodel: de onderneming laat klanten zoeken naar geschikte vluchten, maar verwijst gebruikers vervolgens door naar websites van luchtvaartmaatschappijen om te boeken, waarbij zij een agentschapscommissie ontvangt.

Expedia Group heeft ook een goed ontwikkelde reclameactiviteit, waarvan de bijdrage aan de totale inkomsten van de onderneming de afgelopen jaren meer dan 10% bedroeg. Als onderdeel van het segment Reclame en Media biedt Expedia Group zowel toeristische als niet-toeristische bedrijven de mogelijkheid om advertenties te plaatsen op de platforms van het bedrijf, voornamelijk op Trivago. In 2020 werd het platform als gevolg van de pandemie tijdelijk niet winstgevend, maar bereikte eind 2022 een Adjusted EBITDA van $ 0,1 miljard.

Met de ontwikkeling van het Vrbo-platform heeft Expedia Group een alternatieve bron van reclame-inkomsten gekregen, die rechtstreeks wordt gegenereerd door gebruikers die advertenties op het platform plaatsen en ervoor kiezen deze voorrang te geven in de zoekresultaten.

Een breed aanbod van diensten is een concurrentievoordeel geworden voor Expedia Group. Het bedrijf gebruikt marketing- en loyaliteitsprogramma's waardoor zijn klanten voor reisdiensten als pakket kunnen betalen, bijvoorbeeld wanneer zij tegelijkertijd een hotelkamer en een vliegticket boeken. Wanneer consumenten voor meerdere diensten tegelijk betalen, krijgen ze kortingen, waardoor het aanbod van het bedrijf een van de beste in de sector is. Dit bedrijfsmodel zorgt voor een hogere kosteneffectiviteit, omdat de eigen kosten van Expedia Group voor marketing en het aantrekken van nieuwe klanten in dit geval lager zijn.

Reden 3. Groeiende markt voor online reizen

 Volgens voorspellingen van de sector zal de markt voor online reisboekingen snel groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 14,9% van 2022 tot 2028. 

aandelen-expedia-group

Bloomberg wijst op een aantal trends die de groei van de markt in de komende jaren zullen stimuleren.

 • Toenemende penetratie van internet en digitale technologieën, die het plannen van reizen en betalingen voor aanverwante diensten sterk vereenvoudigen. Offline reisbureaus en het kopen van tickets aan fysieke loketten behoren tot het verleden en maken plaats voor onlinediensten zoals Expedia Group, Booking.com, enz.
 • Toenemende penetratie van sociale netwerken, die steeds meer een ruimte worden waar mensen toekomstige reizen kunnen bespreken. Diverse chats en forums helpen mensen om zelf reizen te plannen, wat de vraag naar online reisboekingsdiensten stimuleert.
 • De overheid stimuleert reizen actief door middel van verschillende steunprogramma's.

Bedrijven zoals Expedia Group hebben veel voordelen. Zij bieden een uitgebreid klantenaanbod, verlagen de prijzen voor reisdiensten door de samenwerking van hun eigen diensten en opereren buiten de nationale markten. Deze laatste factor is bijzonder belangrijk, aangezien de markt voor online-reisboekingen sterk gefragmenteerd is en voornamelijk door regionale spelers wordt vertegenwoordigd.

Financiële analyse Expedia Group aandelen

De financiële resultaten van Expedia in 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg 11,67 miljard dollar, een stijging van 35,69% ten opzichte van 2021.
 • De aangepaste EBITDA steeg van $1,48 miljard naar $2,35 miljard. De EBITDA-marge steeg van 17,18% naar 20,13%.
 • De nettowinst bedroeg 352 miljoen dollar tegenover 12 miljoen dollar vorig jaar. De nettomarge steeg van 0,14% naar 3,02%.

De inkomsten en de winst stegen door het aanhoudende herstel van de sector na de opheffing van de coronavirusbeperkingen. Hoewel de inkomsten nog niet het niveau van 2019 hebben bereikt, ligt de aangepaste EBITDA al 215 miljoen dollar hoger dan in 2019. Het bedrijf toont dus een verbetering van de operationele prestaties.

expedia-group-analyse-aandelen

 • Aan het eind van de laatste verslagperiode daalde de operationele kasstroom licht tot 3,4 miljard dollar, tegen 3,7 miljard dollar in 2021.
 • Ook de vrije kasstroom daalde marginaal van 3,1 miljard dollar naar 2,8 miljard dollar eind 2022.

Hoewel het bedrijf het veel beter deed, verminderde de wijziging van het werkkapitaal de kasstroom onderaan lichtjes. Dit was te wijten aan een toename van de vorderingen (die volgens ons een natuurlijk gevolg is van de grotere vraag), waardoor ook de vorderingen op andere diensten toenamen en de operationele en vrije kasstroom licht daalden.

expedia-group-aandelen-analyse


Expedia Group heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld bedraagt 6,55 miljard dollar.
 • Kasequivalenten en financiële kortetermijninvesteringen zijn goed voor 4,1 miljard dollar.
 • De nettoschuld bedraagt $2,4 miljard, iets meer dan de aangepaste EBITDA van 2022 (Net/adj. EBITDA van 1,03x).
 • De rentedekkingsratio is 3,92x.

Dit niveau van hefboomwerking bewijst een goede financiële stabiliteit van het bedrijf. Opmerkelijk is ook dat de nettoschuld/adj. EBITDA is gedaald van 3,18x, wat ook een teken is van efficiënt financieel beheer van het bedrijf.

expedia-group-groei

Waardering Expedia Group aandelen

Expedia handelt tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,43x, EV/EBITDA - 7,11x, P/FCF - 5,05x, Fwd P/E - 7,99x.

expedia-group-analyse

Het gemiddelde koersdoel van Wall Street's top 15 investeringsbanken is $137,6 per aandeel. Volgens onze consensusraming is het aandeel ondergewaardeerd op basis van de gemiddelde multiples van de sector; de reële marktwaarde van het aandeel bedraagt $131, wat een opwaarts potentieel van 42,3% impliceert.

expedia-group-aandelen

Belangrijkste risico's Expedia Group aandelen kopen

 • Onzekerheid in de wereldeconomie, die heeft geleid tot een tragere groei. IMF hoofd Kristalina Georgieva heeft onlangs verklaard dat 2020-2030 een verloren decennium kan worden door de zwakke economische groei. Als de negatieve voorspellingen uitkomen, zal ook de groei van de online reisboekingsmarkt vertragen, wat een negatieve invloed zou hebben op de aandelenprijs van Expedia Group.
 • Ondanks de indrukwekkende omzetgroei tijdens het post-COVID herstel in Q4 2022, daalde het nettoresultaat van Expedia Group met bijna de helft, wat een negatieve invloed had op het beleggerssentiment. Als commentaar op de resultaten noemde het bedrijf slechte weersomstandigheden die de vraag naar reizen verminderden. Als Expedia Group in Q1 2023 geen winstgroei laat zien, zou dat sommige beleggers kunnen afschrikken.
 • Ondanks de afnemende verspreiding van het coronavirus gaat de pandemie nog steeds door. Indien er nieuwe gevaarlijke stammen opduiken, kunnen regeringen opnieuw tot lockdown overgaan.

En, wat denk jij? Expedia Group aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

 

Reacties
Categorieën