Vivid Seats Aandelen Kopen of Niet? Analyse +42% Groei | Happy Investors
aandelen-vivid-seats
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
04/12/2023
9 min

Vivid Seats Aandelen Kopen of Niet? Analyse +42% Groei | Happy Investors

04/12/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Vivid Seats. Vivid Seats aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening me dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Vivid Seats, een platform die evenementen tickets verkoopt

Vivid Seats (SEAT) is een Amerikaanse onderneming die tickets verkoopt voor sportevenementen, concerten en theatervoorstellingen. De onderneming exploiteert ook een platform voor de wederverkoop van eerder gekochte tickets. Vivid Seats werd in 2001 opgericht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Chicago, Illinois.

 • Ticker: SEAT
 • Toegangsprijs: $7.85
 • Richtprijs: $10,3
 • Potentieel: 42,7%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse aandelen Vivid Seats

 • In 2022 overtrof het bedrijf zijn resultaten van vóór het coronavirus voor 2019 aanzienlijk.
 • Nu de pandemie afneemt, worden er minder evenementen geannuleerd. In 2020 bedroegen de totale kosten van tickets voor geannuleerde evenementen 216 miljoen dollar. In 2022 is dat cijfer gedaald tot 80,3 miljoen dollar, maar nog altijd hoger dan 22,2 miljoen dollar in 2019, wat ruimte laat voor herstelgroei in de resultaten van het bedrijf.
 • Met de integratie van het Betcha Sports-platform, dat Vivid in 2022 heeft overgenomen, heeft het bedrijf een fundamenteel nieuwe markt voor fantasiesportspellen betreden.
 • De markt voor online amusementstickets zal naar verwachting aanzienlijk groeien. Het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van de markt zal naar verwachting 22,2% bedragen.

Waarom Vivid Seats aandelen kopen?

Reden 1. Aanzienlijke groei van de operationele en financiële resultaten

Vivid Seats is een ticketingdienst voor amusementsevenementen: sportevenementen, concerten en theatervoorstellingen. Het bedrijf biedt deze diensten aan als onderdeel van zijn bedrijfssegment Marketplace. Van 2020 tot 2022 zijn de inkomsten van het segment meer dan 20 keer zo hoog geworden.

vivid-seats-analyse

Omzet van het marktsegment (in miljoen dollar); bron: bedrijfsverslag

 De kasstromen van het segment komen uit de volgende drie bronnen:

 • provisie wanneer een klant een ticket koopt;
 • verwijzingsbeloning van een externe verzekeringsmaatschappij indien een klant ook een verzekering voor de annulering van het evenement aanschaft;
 • inkomsten uit daily fantasy-spellen (zie Reden 2 voor details).

Met andere woorden, naarmate het klantenbestand van Vivid Seats groeit, stijgen de inkomsten van het bedrijf niet alleen uit de kernactiviteit ticketing, maar ook uit de levering van aanvullende diensten. In 2022 bedroeg het omzetaandeel van het segment 85,1% van de totale omzet van het bedrijf.

Het tweede en laatste segment van de activiteiten van Vivid Seats is de wederverkoop, die wordt vertegenwoordigd door het Skybox-platform. In feite gaat het om een secundaire ticketmarkt. Dit is een originele oplossing, waardoor het bedrijf nog een commissie kan ontvangen voor de doorverkoop van hetzelfde ticket dat al verkocht was. In 2022 bedroeg het omzetaandeel van dit segment 14,9% van de totale omzet.

vivid-seats-aandelen

Inkomsten van het segment "Wederverkoop" (in miljoen $); bron: bedrijfsverslag

Naast de inkomstengroei, die kan worden toegeschreven aan het effect van het gemak van lockdowns, heeft Vivid Seats de afgelopen jaren ook een stijging van de operationele statistieken laten zien.

De Marketplace GOV-metriek bijvoorbeeld, die de cumulatieve waarde is van alle tickets die op het Vivid Seats-platform worden geplaatst, is van 2020 tot 2022 meer dan vernegenvoudigd. In vergelijking met pre-pandemisch 2019 is Marketplace GOV met 40% gestegen.

Ongeveer dezelfde groei werd aangetoond door twee andere indicatoren die de vraag naar de diensten van het bedrijf op het gebied van ticketing weergeven. Zo stegen Total Marketplace Orders, of het totale aantal gekochte tickets, en Total Resale Orders, een vergelijkbare indicator voor de secundaire ticketmarkt, in 2022 met respectievelijk 8,6 en 6,4 ten opzichte van 2020. In vergelijking met 2019 stegen deze statistieken met respectievelijk 27,8% en 3,3%.

vivid-seats-groei

Groei in Marktplaats GOV (in $ miljard) en Totale Marktplaats bestellingen (in miljoen); bron: bedrijfsverslag

Ondanks de voortdurende annulering van evenementen wegens het coronavirus heeft Vivid Seats in 2021 dus bijna de resultaten van vóór de pandemie bereikt en deze in 2022 aanzienlijk overtroffen. Dit wijst erop dat de prestaties van het bedrijf niet alleen groeiden dankzij het herstel na de pandemie, maar ook organisch.

 

Reden 2. Betreden van de markt voor fantasiesporten

Daily fantasy sports is een spel waarbij fans van sportevenementen een virtueel team vormen van echte spelers van verschillende clubs die deelnemen aan de wedstrijden van de dag. Om een team samen te stellen krijgen alle deelnemers hetzelfde salarisfonds, dat wordt besteed aan de salarissen van de spelers. Om deel te nemen, moet je je speelrekening aanvullen met echt geld. Als je wint, kun je die opnemen.

Fantasy sport is een analogie van sportweddenschappen. Maar in tegenstelling tot weddenschappen, waarbij een speler tegenover het wedplatform (bookmaker) staat, concurreren de deelnemers bij fantasysporten met elkaar. In tegenstelling tot bookmakers, die zoveel mogelijk gokkers nodig hebben om te verliezen, is een platform voor fantasiewedstrijden alleen geïnteresseerd in een toename van het aantal deelnemers.

 In december 2021 nam Vivid Seats fantasy sports game operator Betcha Sports, Inc. over voor $ 25 miljoen, met een aanvullende betaling van maximaal $ 40 miljoen als het overgenomen bepaalde bedrijf resultaten behaalt. In augustus 2022 werd de dienst gerebrand en geïntegreerd in het ecosysteem van Vivid Seats. Sindsdien functioneert het bedrijf volledig in de markt.

 CEO Vivid Seats zei in een reactie op de deal dat de aankoop van Betcha Sports in lijn is met de strategie van het bedrijf om aangrenzende markten te betreden. Volgens het bedrijf waren in 2022 de totale kosten van tickets voor sportevenementen 38,4% van de kosten van alle op het platform geplaatste tickets, wat impliceert dat Vivid Seats een aanzienlijk klantenbestand heeft dat geïnteresseerd is in de nieuwe dienst.

 Met andere woorden, Vivid Seats creëert een omnichannel-platform. Enerzijds zal het bedrijf ervoor zorgen dat een deel van het bestaande sportpubliek naar zijn fantasiesportdienst stroomt, waardoor de geldstromen toenemen. Anderzijds zullen mensen die voorheen geen klant waren van Vivid Seats naar het platform komen om deel te nemen aan fantasiespellen, en na verloop van tijd zullen zij tickets gaan kopen voor verschillende evenementen, waardoor de naamsbekendheid en de bedrijfsinkomsten zullen toenemen.

vivid-seats-aandelen-kopen

Vivid Picks platform voor fantasie spellen; bron: bedrijfswebsite

De toetreding van Vivid Seats tot de fantasy sportmarkt komt op het juiste moment en is logisch. Zo is de grootste concurrent van het bedrijf, Live Nation Entertainment, momenteel niet aanwezig op deze markt.

Volgens AMR research bedroeg de fantasy sportmarkt in 2019 $18,6 miljard. Verwacht wordt dat deze tegen 2027 48,6 miljard dollar zal bedragen, wat een CAGR van 13,9% impliceert van 2021 tot 2027.

Bovendien heeft The Fantasy Sports & Gaming Association, die fantasy sports en weddenschappen in de VS en Canada analyseert, vastgesteld dat de belangstelling voor fantasy sports blijft toenemen. Het aantal deelnemers in de twee landen is gestegen van een half miljoen mensen in 1988 tot 62,5 miljoen in 2022. De toetreding van Vivid Seats tot de nieuwe markt draagt dus niet alleen bij tot de diversificatie van de inkomsten van het bedrijf, maar opent ook nieuwe groeipunten.

vivid-seats-analyse-en-dividend

Aantal spelers in fantasiesporten (in miljoen mensen); bron: De Fantasy Sports &Gaming Association

Reden 3. Groei van de online ticketmarkt

Volgens het onderzoek, genaamd Online Event Ticketing Market - Growth, Trends, COVID-19 Impact, and Forecasts, werd de online ticketingmarkt in 2021 geschat op 28,4 miljard dollar. Tegen 2027 zal de markt naar verwachting 94,9 miljard dollar bereiken, wat een CAGR van 22,2% betekent.

De belangrijkste groeimotor is de digitalisering van de aankoop van tickets voor amusementsevenementen, die steeds meer via internet verloopt in plaats van via offline kassa's. Daarnaast wordt verwacht dat de totale ticketmarkt (online en offline kanalen) ook zal groeien. Statista voorspelt dat de markt tussen 2022 en 2027 zal groeien met een CAGR van 3,63%.

vidid-seats-groei-kansen

Inkomsten uit de verkoop van kaartjes voor amusementsevenementen; bron: Statista

Zoals u in de bovenstaande grafiek kunt zien, waren bioscoopkaartjes goed voor 22,1% van de totale inkomsten uit kaartjes in 2022, wat het belang van deze bedrijfstak aangeeft. Momenteel is Vivid Seats niet actief op de markt voor de online verkoop van filmtickets, noch op kleinere markten (musea, tentoonstellingen, enz.). Hoewel het bedrijf zijn plannen om deze markten te betreden niet heeft aangekondigd, menen wij dat dit in de toekomst kan worden verwacht.

Financiële analyse Vivid Seats aandelen

De financiële resultaten van Vivid Seats voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen 600 miljoen dollar, een stijging van 35,49% op jaarbasis.
 • De aangepaste EBITDA steeg van 110 miljoen dollar naar 113 miljoen dollar. De EBITDA-marge daalde van 24,80% naar 18,88%.
 • De nettowinst bedroeg $70,8 miljoen tegen een verlies van $19,1 miljoen een jaar eerder. De nettomarge steeg van -4,32% tot 11,79%.

De inkomsten en het bedrijfsresultaat zijn gestegen dankzij meer verkeer op het Vivid Seats-platform. De operationele efficiëntie is gedaald door hogere promotiekosten, wat volgens ons gerechtvaardigd is gezien de zeer concurrerende omgeving waarin het bedrijf opereert. Opmerkelijk is ook dat Vivid Seats de nettowinst kon verhogen dankzij de vermindering van de schuld.

vivid-seats-aandelen-kopen-of-niet

Dynamiek van de financiële indicatoren van de onderneming; bron: samengesteld door auteur

 • Aan het einde van de laatste verslagperiode daalde de operationele kasstroom tot $14,4 miljoen van $175,8 miljoen eind 2021.
 • De kapitaaluitgaven van de onderneming zijn minimaal, waardoor de vrije kasstroom vrijwel gelijk is aan de operationele kasstroom.

De operationele kasstroom daalde door een daling van de crediteuren. Hoewel dit een negatieve factor is, beschouwen wij de daling als onbelangrijk voor de activiteiten van de onderneming.

analyse-en-groei-vivid-seats

Bedrijfscashflow; bron: samengesteld door auteur

Het bedrijf heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld bedraagt 283 miljoen dollar.
 • Kasequivalenten zijn goed voor 252 miljoen dollar.
 • De nettoschuld bedraagt $31 miljoen, 0,3 keer meer dan de aangepaste EBITDA van 2022 (Net/Adj. EBITDA - 0,27x).
 • De rentedekkingsratio is 6,07x.

Dit schuldniveau bewijst de absolute financiële stabiliteit van de onderneming.

Waardering Vivid Seats aandelen

Vivid Seats handelt tegen een korting op het sectorgemiddelde: EV/Sales - 1,02x, EV/EBITDA - 5,41x, Fwd P/E - 19,94x, P/E - 20,22x.

vivid-seats-analyse-en-groei

Vergelijkbare score; bron: samengesteld door auteur, Finviz

Het gemiddelde koersdoel van de top-5 investeringsbanken van Wall Street is $10,9 per aandeel. Volgens onze consensusraming is het bedrijf ondergewaardeerd op basis van de gemiddelde multiples van de sector; de reële marktwaarde van het aandeel bedraagt $10,3, wat een opwaarts potentieel van 33,8% impliceert.

analyse-vivid-seats

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Vivid Seats aandelen kopen

 • Vertraging van de groei van de ticketverkoop. Eind 2022 steeg de kaartverkoop van Vivid Seats met 38,4% ten opzichte van 2021. Veel van deze groei kan echter te wijten zijn aan het post-Covid herstel in 2022, toen aanbieders van muziek- en sportevenementen eerder geannuleerde evenementen hielden. Ter vergelijking, Live Nation Entertainment steeg de ticketverkoop in 2022 met 213% ten opzichte van 2021. Hoewel het vermeldenswaard is dat Live Nation Entertainment een veel groter marktaandeel heeft.
 • Vanwege de gelijkenis tussen fantasysportspellen en weddenschappen is er in veel Amerikaanse staten sprake van een toenemende regulering van de sector. Vivid Seats heeft momenteel in 24 staten een vergunning om fantasysportspellen te hosten, waardoor het moeilijk is om volledig uit te breiden naar een nieuwe markt. Bovendien kan het bedrijf in de toekomst te maken krijgen met strengere wetgeving.
 • Ondanks aanzienlijke vooruitgang in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus worden er nog steeds soms nieuwe stammen van de infectie vastgesteld. Gezien de pijnlijke houding van beleggers ten aanzien van lockdowns en verscherpte epidemiologische maatregelen, kunnen aandelen van bedrijven in de sector die tickets voor amusementsevenementen kopen en verkopen, bij een verergering van de pandemie te maken krijgen met een sterke koersdaling.

En, wat denk jij? Vivid Seats aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën