Aandelen Plug Power (PLUG): Koersdoel, Risicos, Strategie [2022]
plug-power-aandelen-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
06/17/2022
8 min

Aandelen Plug Power (PLUG): Koersdoel, Risico's, Strategie [2022]

06/17/2022
8 min

Beste Happy Investor, Plug Power aandelen kopen lijkt interessant. Het bedrijf groeit snel binnen de potentievolle waterstofeconomie. Indien we echter Plug Power aandelen analyseren, bekomen we enkele serieuze risico’s. En andere opvallende zaken, zoals dat haar ESG-score relatief slecht is. Toch opmerkelijk voor een bedrijf dat werkt aan schone energie (als het groene waterstof betreft). Anderzijds heeft het management visie en verwachten ze in 2025 een brutomarge van 30% te realiseren.

Plug Power aandelen kopen of niet? Wij willen je waarschuwen. En deze analyse leert je begrijpen waarom. Tip: bekijk vooral de financiële situatie voor de korte termijn.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Aandelenanalyse: Plug Power (PLUG)

plug-power-aandelen-analysebron: website Plug Power

Plug Power Inc (PLUG), opgericht in juni 1997, levert alternatieve energietechnologie met een focus op het ontwerp, de ontwikkeling en de commercialisering van waterstof- en brandstofcelsystemen. In een wereld die een paradigmaverschuiving ondergaat in de energie- en transportindustrie, drijft de technologie van het bedrijf elektrische motoren aan met waterstofbrandstofcellen, waardoor klimaatverandering en energiezekerheid worden aangepakt terwijl de efficiëntie wordt verbeterd en duurzaamheidsdoelstellingen worden bereikt.

Plug Power valt onder de categorie duurzame aandelen. Al blijkt uit haar ESG-score dat ze nog veel te winnen heeft op meerdere duurzaamheidsaspecten.

De onderneming biedt meerdere oplossingen:

 1. GenFuel: een systeem voor de levering, opslag en afgifte van vloeibare waterstofbrandstof.
 2. GenDrive: drijft elektrische voertuigen voor goederenbehandeling aan met behulp van waterstofaangedreven PEM-brandstofcellen.
 3. GenSure: een draagbare brandstofceltoepassing die is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de transport-, telecommunicatie- en nutssector op het gebied van noodstroomvoorziening en ondersteuning van het elektriciteitsnet.
 4. GenCare: een onderhouds- en serviceprogramma op basis van het internet der dingen voor GenDrive en GenSure brandstofcellen, GenFuel waterstofdoserings- en opslagproducten, en ProGen motoren.
 5. GenKey: een kant-en-klare oplossing voor de overgang naar brandstofcel-energie.
 6. ProGen: brandstofcelsysteem en motortechnologie die wordt gebruikt in stationaire en mobiele brandstofcellen en ook als motor voor elektrische bestelwagens.
 7. GenFuel Electrolyzer: ontworpen om schone waterstof te produceren.

De verticale integratiestrategie van het bedrijf onderscheidt het van andere bedrijven op de markt. Het bedrijf wil klanten een complete waterstofoplossing bieden, van brandstofcellen tot groene waterstofbrandstof. Een poging om het "kip en ei"-dilemma te elimineren. Indien goed uitgevoerd, kan de verticale integratiestrategie van Plug Power het bedrijf in staat stellen een leider te worden in de waterstofeconomie naarmate deze zich in het komende decennium uitbreidt.

Hoewel beleggers onderweg groeipijnen en schommelingen in de aandelenkoers moeten verwachten, heeft Plug Power kenmerken die het bedrijf tot een grote speler binnen de waterstofeconomie kan maken.

Maar er is één cruciale voorwaarde: zij dient een winstgevend verdienmodel te hebben. En tot dusverre heeft de onderneming al vele jaren lang geen winst gemaakt.

gratis-cursus-beleggen

Koersverwachting van Plug Power (PLUG)

Volgens Market Watch, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor stockplug Power (PLUG) $35,10, met een hoge schatting van $78,00 en een lage schatting van $18,00.

Volgens Wall Street Journal, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor stockplug Power (PLUG) $36,54, met een hoge schatting van $78,00 en een lage schatting van $18,00.

Volgens Investing.com, gebaseerd op aanbiedingen van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor stockplug Power (PLUG) $34,90, met een hoge schatting van $60,00 en een lage schatting van $18,00.

De koersverwachting van Plug Power (PLUG) klinkt veelbelovend, aldus de analisten. De vraag is alleen: op welk termijn? Wellicht kan PLUG doorgroeien naar dit niveau op de lange termijn, maar uit onze analyse blijkt dat de korte termijn koersverwachting zeer waarschijnlijk lager uitvalt dan de koersprijs op juli 2022.

Dit hebben we ook reeds aangekaart in onze analyse naar de beste waterstof aandelen. Waterstof is interessant, maar deze bedrijven maken nog lang geen winst. En in de huidige economische omgeving, met toenemende rente, is dat een serieus risico.

Plug Power aandelen kopen of niet op basis van financiële waardering

Binnen de Happy Investors Community vind je uitgebreide aandelen analyses. In dit artikel geven we geen uitgebreide financiële analyse van Plug Power, maar hieronder vind je wel een beknopte samenvatting ter inspiratie.

 • Waardering: ondanks de gigantische koersdaling in 2022 is Plug Power voor de korte termijn nog altijd overgewaardeerd. De P/B-ratio is met 2.07 enigszins acceptabel, maar andere ratio’s zijn zeer ongunstig
 • Groei: de groei van Plug Power is sterk. De verwachting voor 2022 is bijna 80% omzetgroei vs. 2021. En voor 2023 verwacht men nog eens 50% omzetgroei t.o.v. 2022.
 • Winstgevendheid: de winstgevendheid van Plug Power is dramatisch. Dit is een enorm risico.
 • Momentum: ook het momentum van PLUG aandelen is vanzelfsprekend zeer slecht

Plug Power is een puur groeiaandeel. Het probleem is dat zij al jarenlang geen winst maakt. Dit risico wordt alsmaar groter naarmate de rente blijft stijgen. Deze toename leidt tot hogere rentekosten wat extra drukt op de balans van Plug Power. Bovendien is de netto contante waarde van toekomstige winst lager.

Natuurlijk ligt hier een kans. Het korte termijn vooruitzicht lijkt onaantrekkelijk. Misschien willen we Plug Power aandelen kopen voor de lange termijn? Dit is nu net de vraag. Toch willen we je waarschuwen. Wees voorzichtig met investeren in dit bedrijf.

In onze optiek zien we momenteel betere kansen. Wij zouden geen Plug Power aandelen kopen, simpelweg omdat wij andere bedrijven zien met meer kans op hoog rendement. Bekijk hiervoor onze analyse naar de beste aandelen.

cursus-beleggen-aandelen

Sterke en zwakke punten van Plug Power (PLUG)

plug-power-aandelen-kopen-of-nietbron: website Plug Power

Laten we enkele sterke en zwakke punten bekijken, ter indicatie of Plug Power aandelen kopen voor de lange termijn een goede zet is.

Sterke punten van Plug Power

 • De producten van Plug Power genieten een sterke merkbekendheid in zowel de elektronica- als de besturingsindustrie. In vergelijking met haar concurrenten in de elektronische Instr & Controls industrie, is zij in staat geweest een premie te vragen.
 • De ontwikkeling van de vaardigheden van werknemers en Talent Management dragen in belangrijke mate bij tot het succes van Plug Power.
 • Plug Power behoudt een pioniersvoordeel op markten die groeien. Het marktaandeel van Plug Power in de elektronica- en besturingsindustrie groeit snel als gevolg van haar nieuwe producten.
 • De onderneming blinkt uit in het betreden van nieuwe markten. Tevens bouwt ze expertise op met gediversifieerde producten binnen de sector van waterstof
 • De onderneming beschikt over een groot netwerk van betrouwbare grondstoffenleveranciers, waardoor zij eventuele knelpunten in de bevoorradingsketen kan vermijden
 • De verticale integratiestrategie is potentievol

Zwakke punten van Plug Power

 • Nu de concurrentiepositie van Plug Power in de waterstofsector is verslechterd, is de winstgevendheid van de onderneming aangetast. De winstgevendheid is dramatisch en een zeer groot risico.
 • De organisatie kan kritiek krijgen van milieuactivisten wegens haar slechte afvalbeheerpraktijken en onvermogen om duurzaamheid in de bedrijfsvoering te integreren. Haar ESG-score is verrassend slecht.
 • Het is nog onduidelijk hoe efficiënt dit bedrijf is in haar operationele activiteiten. Hoeveel winst valt hier te behalen om de winstmarge te verbeteren?

De waterstofeconomie is veelbelovend. Plug Power lijkt een interessante positie te ontwikkelen om te profiteren. De omzetgroei laat dit zien. Maar de cruciale vraag is: wanneer en hoe winstgevend wordt dit bedrijf? Wij zien teveel onzekerheden op dit moment, waardoor we geen Plug Power aandelen kopen. Wellicht zie jij meer kansen?

beste-aandelen-laag-risico

Bedreigingen en kansen voor Plug Power (PLUG)

Hieronder onderzoeken we enkele bedreigingen en kansen voor de organisatie.

Kansen voor Plug Power

 • Plug Power kan groeien op internationale markten door samen te werken met lokale spelers. Plug Power brengt wereldwijde knowhow en uitvoeringsexpertise in, terwijl de lokale spelers over lokale expertise beschikken.
 • Aangezien de Amerikaanse economie sneller verbetert dan welke andere ontwikkelde economie ook, zal Plug Power in staat zijn uit te breiden op de Amerikaanse markt. Plug Power heeft reeds bewezen dat zij in staat is op de concurrerende Amerikaanse markt te opereren.
 • Met de toegenomen technologische vooruitgang kunnen fabrikanten door een hogere productiviteit een breder scala aan producten en diensten produceren. Dat kan Plug Power in staat stellen aanzienlijk uit te breiden naar aangrenzende productcategorieën.
 • Als gevolg van overheidsvoorschriften is het voor ongeorganiseerde spelers moeilijk om actief te zijn in de Elektronische Instr & Controle industrie. Deze factoren kunnen een kans zijn voor Plug Power om haar klantenbestand uit te breiden.
 • De tendens van klanten om over te stappen op producten uit het hogere segment biedt Plug Power een grote kans. Haar merken hebben een sterke naamsbekendheid in het topsegment en bieden een uitstekende klantenservice in het lagere segment. Deze kans kan voor de onderneming een win-win situatie zijn en tot een hogere winstgevendheid leiden.

Bedreigingen voor Plug Power

 • De activiteiten van Plug Power kunnen worden beïnvloed door veranderende politieke omstandigheden, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China, de gevolgen van Brexit voor de Europese Unie en de algehele instabiliteit in het Midden-Oosten
 • Plug Power wordt geconfronteerd met toenemende juridische bedreigingen als gevolg van wantrouwen jegens instellingen en de moeilijkheid om de WTO-voorschriften en wetten op diverse markten te handhaven. Het is steeds kostbaarder en moeilijker geworden om juridische processen af te dwingen
 • Concurrentie begint te intensiveren

periodiek-beleggen

Risicoanalyse van Plug Power (PLUG)

Plug Power aandelen kopen of niet? Om dit te beantwoorden zou je de risico’s grondig willen analyseren. Zoals aangegeven zien wij het grootste risico in haar winstgevendheid. Om die reden willen wij geen Plug Power aandelen kopen.

Daarnaast zijn er andere (praktische) risico’s wat betreft haar aandelen. Historisch gezien is de volatiliteit van Plug Power's dagelijkse rendementen hoger dan 52 procent van alle aandelen wereldwijd.

 • PLUG bewoog gemiddeld +/- 14% per week over de afgelopen 3 maanden, meer volatiel dan 75% van de Amerikaanse aandelen.
 • De wekelijkse volatiliteit van PLUG (14%) is stabiel gebleven in het afgelopen jaar, maar blijft hoger dan 75% van de Amerikaanse aandelen.
 • De verliezen van PLUG zijn de afgelopen vijf jaar jaarlijks met 47,9% toegenomen

Plug Power heeft goede groeivooruitzichten, maar zal aanzienlijke kapitaaluitgaven moeten doen om die groei te ondersteunen. Daarom zal de onderneming volgens de prognoses van analisten na 2025 winstgevend worden, maar pas veel later vrije kasstromen genereren.

Investeren in een bedrijf in dit vroege stadium kan riskant zijn omdat een bedrijf, zelfs met veel potentieel, veel tijd nodig kan hebben om volwassen te worden. Wil je toch op dit niveau Plug Power aandelen kopen? Houd dan minimaal rekening met een lange termijn horizon van 5 tot 10 jaar.

beste-nederlandse-vastgoedfondsen

Conclusie: Plug Power kopen of niet?

Plug Power aandelen kopen kan potentievol zijn op de lange termijn. Voor de korte termijn vermoeden wij echter een verdere koersdaling. Financiële ratio's zijn, ondanks de hoge groei, nog altijd ongunstig. Zeker in verhouding tot de dramatische negatieve winstmarges. Het bedrijf verwacht positieve marges te hebben in 2025. Dat is echter een serieuze onzekerheid

Het is belangrijk om de beste beleggingsapps te kiezen. Zij bieden een breed scala aan aandelen en ETF's, zodat u een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

Reacties
Categorieën