Palantir Aandelen Kopen? [2022] Happy Investors
palantir-aandelen-kopen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
07/02/2022
7 min

Palantir Aandelen Kopen? [2022] Happy Investors

07/02/2022
7 min

Palantir, een uniek softwarebedrijf waarvan de koers recentelijk sterk gedaald is. De logische vraag voor beleggers is: Palantir aandelen kopen of niet? In dit artikel behandelen we een aandelen analyse van Palantir (PLTR). Willen we investeren in dit bedrijf? En zo ja: waarom? Op basis van zowel strategische als financiële analyse bepalen we haar sterke en zwakke punten. Ook de kansen en bedreigingen zijn relevant voor haar lange termijn groeipotentieel.

Palantir aandelen kopen of niet? Laten we beginnen!

Palantir Aandelen Analyse: wat doet het bedrijf?

palantir-aandelen-advies

Palantir Technologies Inc. (PLTR) is een Amerikaans bedrijf, mede opgericht door PayPal Holdings Inc. (PYPL) oprichter Peter Thiel en Alex Karp in 2003, dat gespecialiseerd is in data-analyse. De programma's van Palantir worden niet alleen gebruikt om belastingontduikers en terroristen op te sporen, maar ook door regeringen en hun geheime diensten om mensen op te sporen van wie wordt aangenomen dat zij illegaal een land binnenkomen.

In eerste instantie werd de technologie van het bedrijf gebruikt om Osama Bin Laden te lokaliseren in 2011; vervolgens, in 2020, werd de technologie van het bedrijf gebruikt om de verspreiding van COVID-19 te traceren.

De belangrijkste divisies/producten van het bedrijf zijn Palantir Gotham, dat overheidsopdrachten uitvoert. Palantir Foundry, een particuliere onderneming platform. En Palantir Apollo. Palantir heeft platforms die worden gebruikt in meer dan 150 landen in meer dan 40 industrieën.

Het bedrijfsmodel is verdeeld in drie stappen: Acquire, Expand, en Scale. Tijdens de acquisitie- en uitbreidingsfasen maakt de onderneming proefkosten en draait zij met verlies. Tegen de tijd dat het bedrijf schaalgrootte bereikt, zijn de marges van de klantenbijdrage positief. Palantir heeft deelgenomen aan verschillende rondes van het SPAC PIPE-programma, waaronder:

 1. Babylon: telegezondheidszorg
 2. Celcultuur: biotechnologie
 3. Roivant: farmaceutisch
 4. Sarcos: robotica
 5. Lilium: elektrische ruimtevaart
 6. WeJo: connected vehicle data

Palantir investeert in deze bedrijven voor verschillende bedragen, vaak 20 tot 30 miljoen dollar per bedrijf, en richt zich op bedrijven die werken aan de ontwikkeling van baanbrekende technologieën.

gratis-cursus-beleggen

Koersverwachting Palantir (PLTR)

De koers van Palantir is sterk gedaald tot het niveau van haar IPO. Nu zijn IPO aandelen per definitie volatiel. Maar een serieus risico bij Palantir is dat het bedrijf, ondanks haar omvang, nog altijd fors verlies draait. Beursanalisten hanteren momenteel een lage koersverwachting van Palantir aandelen.

Volgens Market Watch, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Palantir (PLTR) $10,74, met een hoge schatting van $16,00 en een lage schatting van $6,00.

Volgens CNN Business, gebaseerd op het aanbod van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Palantir (PLTR) $ 11,00, met een hoge schatting van $ 16,00 en een lage schatting van $ 6,00.

Volgens Investing.com, gebaseerd op aanbiedingen van analisten, is het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Palantir (PLTR) $34,90, met een hoge schatting van $60,00 en een lage schatting van $18,00.

Palantir Aandelen Kopen Advies

Advies over Palantir aandelen kopen is een persoonlijke kwestie. Wij geven dan ook geen persoonlijk advies over Palantir aandelen kopen. We kunnen enkel aanduiden wat onze inzichten zijn omtrent dit softwarebedrijf.

Palantir heeft kenmerken van een uniek bedrijf dat een duurzaam competitief voordeel kan realiseren. In die situatie is het kopen van Palantir aandelen aantrekkelijk. De vraag is alleen: hoe winstgevend kan het bedrijf worden? De verwachtte winstgroei is van cruciaal belang voor het kopen van Palantir aandelen. Wie op een te hoog niveau koopt, kan jaren wachten op een positief koersrendement.

Wij gebruiken objectieve rekenmodellen voor het analyseren van de beste aandelen.

De beste aandelen bieden de combinatie van een sterk bedrijf met een gunstige aandelenprijs. Op basis van onze bronnen lijkt het onverstandig om nu Palantir aandelen te kopen. De financiële waardering is nog altijd hoog, ondanks de enigszins aantrekkelijke groei. De winstgevende positie is op de korte termijn slecht. Het momentum is ook onaantrekkelijk.

Nogmaals: wij geven geen persoonlijk advies over Palantir aandelen kopen. Onze voorkeur gaat er op dit moment niet naar uit om te investeren in dit bedrijf. De gehele beurssituatie kan ertoe leiden dat dit aandeel verder daalt op de korte termijn.

Wel erkennen we de kans op lange termijn. Het is in potentie een uniek bedrijf. De koers is fors gedaald en de aandelenprijs wordt aantrekkelijker. Maar wellicht dat met enig geduld de prijs nog beter wordt voor lange termijn beleggers met hoog risicoprofiel.

Sterke en zwakke punten van Palantir aandelen (PLTR)

Palantir is in potentie een uniek bedrijf. Zij heeft enkele sterke capabilities op het gebied van AI software. Indien zij in staat is om deze kennis te verspreiden naar andere soort applicaties, dan kan het bedrijf uitgroeien tot een grote wereldwijde speler.

Hieronder enkele sterke- en zwakke punten van het bedrijf.

Sterke punten van Palantir

 • Een van de sterkste punten van Palantir Software is dat meer dan 40 industrieën over de hele wereld gebruik maken van deze software, waaronder zowel commerciële als overheidsorganisaties.
 • Het bedrijf heeft geen grote concurrenten op het gebied van terrorismebestrijding.
 • Palantir Software kan zich dankzij haar product- en merkenportfolio tegelijkertijd richten op verschillende segmenten binnen de binnenlandse markt. Hierdoor is Palantir Software in staat geweest een gevarieerde omzet- en winstmix op te bouwen.
 • Als gevestigde speler in de industrie geniet Palantir Software van sterke relaties met zijn leveranciers. Door gebruik te maken van de vaardigheden van zijn leveranciers en partners in de toeleveringsketen, kan de organisatie zijn producten en diensten uitbreiden.
 • Palantir Software opereert op de thuismarkt, wat zowel een bron van kracht als een belemmering voor groei is. Palantir Software kan gemakkelijk groeien op zijn thuismarkt zonder veel innovatie. Als het echter internationale markten wil betreden, zal het meer moeten investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Zwakke punten van Palantir

 • Palantir Software heeft beperkingen op commerciële relaties met sommige regeringen vanwege zijn nauwe band met de VS en zijn toegang tot gevoelige informatie.
 • Er is een gebrek aan een commerciële klantenbasis, netwerk en ervaring.
 • De organisatiecultuur bij Palantir Software wordt nog steeds gedomineerd door machtsstrijd binnen verschillende divisies, waardoor managers informatie voor zichzelf houden. Dit kan ernstige problemen veroorzaken in de groei, omdat informatie op één plek kan leiden tot gemiste kansen in de markt.
 • Ondanks de integratie van technologie in zijn back-end processen, heeft Palantir Software de kracht van technologie nog niet benut voor zijn front-end processen.
 • Palantir Software heeft een stabiele balans, maar één maatstaf moet worden bekeken: "ROIC". De winstgevendheid van het bedrijf is ondermaats. De vraag is hoe winstgevend zij kan groeien. Ratio’s als ROE en ROIC zijn bepalend in je analyse.

periodiek-beleggen

Kansen en bedreigingen voor Palantir aandelen (PLTR)

Voor lange termijn groei in Palantir aandelen dient het bedrijf in te spelen op kansen en bedreigingen. Vanuit beperkt onderzoek bekomen we enkele inzichten.

Kansen voor Palantir

 • Er is een groeiende behoefte aan een terrorismebestrijdingsaanpak binnen de internationale gemeenschap, hetgeen een enorme kans betekent voor de organisatie
 • De marktomvang is de laatste anderhalf decennium in snel tempo gegroeid. De toevloed van nieuwe klanten heeft ook geleid tot de evolutie van de voorkeuren en smaken van de consument. Palantir Software staat nu voor twee grote uitdagingen: hoe kan het trouwe klanten behouden en hoe kan het nieuwe klanten aantrekken? Aanvankelijk gebruikte Palantir Software verschillende merken en voegde het vervolgens verschillende functies toe op basis van de voorkeuren van de klant.
 • Palantir Software opereert in een veranderend technologielandschap gedreven door machine learning en kunstmatige intelligentie groei. Door gebruik te maken van deze ontwikkelingen kan Palantir Software de efficiëntie verbeteren, kosten besparen en processen transformeren.
 • Globalisering heeft de weg vrijgemaakt voor lucratieve mogelijkheden in internationale markten. Palantir software bevindt zich in een uitstekende positie om van deze kansen te profiteren en zijn marktaandeel uit te breiden.
 • Palantir Software kan op zoek gaan naar mogelijkheden in aangrenzende sectoren om zijn marktaandeel uit te breiden. Een manier om dit te doen is door functies toe te voegen aan zijn bestaande producten en diensten.

Bedreigingen voor Palantir

 • Te nauwe banden met regeringen, waardoor ethische kwesties en lekken van privé-informatie ontstaan.
 • Door de mogelijkheid burgers in de gaten te houden, krijgt de organisatie te maken met mogelijk verzet van het publiek.
 • Voor de volgende groeifase richt Palantir Software zich op China. De spanningen in de handelsbetrekkingen tussen de VS en China nemen echter toe, wat kan leiden tot protectionisme, meer wrijving in de internationale handel en stijgingen van de arbeids- en bedrijfskosten.
 • De klanten van Palantir Software hebben hun onderhandelingspositie in de loop der jaren aanzienlijk versterkt, waardoor de prijzen onder neerwaartse druk zijn komen te staan.
 • Palantir Software moet zijn afhankelijkheid van schulden verminderen omdat het op elk moment krediet kan krijgen. Hoewel de partij al meer dan tien jaar bestaat, zou een terugtrekking van de Fed ertoe kunnen leiden dat Palantir Software enorme rentelasten moet betalen

Risicoanalyse van Palantir (PLTR)

De beursgang (IPO) en het handelsdebuut van Palantir (PLTR) in 2020 trokken veel aandacht van beleggers. De prestaties van het aandeel Palantir kunnen in de toekomst echter door verschillende risico's worden beïnvloed.

Het bedrijf wil zijn commerciële activiteiten uitbreiden en niet alleen afhankelijk zijn van overheidscontracten. Het feit dat de commerciële contracten vooral gericht zijn op de sectoren gezondheidszorg, energie en verwerkende industrie is positief nieuws. Door de hevige concurrentie zal Palantir het echter moeilijk hebben om een significant marktaandeel te veroveren in deze verschillende sectoren. In een verklaring liet het bedrijf ook weten dat het niet van plan is om zaken te doen in China. Dat kan de inkomsten en winstgevendheid van het bedrijf schaden.

Gegevensbeveiliging en siloïsering zijn de andere kwesties die Palantir kunnen schaden. Ten slotte is een van de huidige risico's van Palantir dat het vroeger meer dan de helft van zijn inkomsten uit de overheid haalde. Dat is op elk moment een zeer groot risico.

Voor veel (beginnende) beleggers zal Palantir aandelen kopen te risicovol zijn. Voor minder risico is het verstandiger om te kiezen voor een beste ETF. Op lange termijn kan het rendement dan zelfs hoger zijn.

Conclusie: Palantir kopen of niet?

Zoals eerder aangegeven bieden wij geen persoonlijk advies over Palantir aandelen kopen of niet. Wij voorzien een verdere koersdaling op de korte termijn. Dit is waarom wij geen Palantir aandelen kopen op dit moment. We vinden de onzekerheid omtrent winstgroei nadelig. Bovendien zijn er genoeg andere interessante investeringen op dit moment. Palantir aandelen kopen of niet zou je sowieso moeten doen op basis van een lange termijn horizon. Met geduld zou dit bedrijf kunnen uitgroeien tot een grote speler.

Het is belangrijk om de beste beleggingsapps te kiezen. Zij bieden een breed scala aan aandelen en ETF's, zodat u een goede portefeuille kunt opbouwen. Ze hebben ook lage transactiekosten. Sommige bieden zelfs beleggen zonder commissie aan. Op de lange termijn bespaart dit veel kosten.

Reacties
Categorieën