Special Purpose Acquisition Company (SPAC) | Happy Investors
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
01/18/2023
9 min

Special Purpose Acquisition Company (SPAC) | Happy Investors

01/18/2023
9 min

Wat is een Special Purpose Acquistion Company (SPAC). Hoe werkt een SPAC, en hoe koop ik SPAC aandelen? In dit artikel leert u alles over het beleggen in een SPAC. U leert wat een SPAC is, wat het betekent, en hoe het werkt. Ook vertellen we over de voor- en nadelen, omdat de risico’s bij SPAC aandelen groter zijn in vergelijking tot andere soort investeringen.

Laten we direct beginnen!

Wat is Special Purpose Acquisition Company (SPAC)?

wat-betekent-special-purpose-acquisition-company

Special Purpose Acquisition Companies, kortweg SPAC, is een onderneming die speciaal is opgericht om via een IPO kapitaal op te halen om een bestaande onderneming te kopen. SPAC's worden ook wel "blank check companies" genoemd omdat zij via een IPO (initial public offering) geld ophalen bij investeerders, maar op het moment van de IPO geen specifiek bedrijfsplan of activa hebben. Het opgehaalde geld wordt in een trust ondergebracht en gebruikt om de overname van een doelonderneming te financieren, die door de fusie een beursgenoteerde onderneming wordt.

Het doel van een SPAC is om investeerders te laten delen in het opwaarts potentieel van de overgenomen onderneming en tegelijkertijd de doelonderneming toegang te geven tot kapitaal en een beursnotering zonder het traditionele IPO-proces te doorlopen.

Een SPAC vervaardigt of levert geen producten of diensten. Gewoonlijk hebben SPAC's slechts twee activa: fondsen van particuliere beleggers en de opbrengst van een beursgang. Na de beursgang van een SPAC kunnen de aandelen ervan op een openbare beurs worden gekocht. Na de overname wordt de SPAC gewoonlijk genoteerd onder de naam van de overgenomen onderneming of onder een nieuwe naam.

Hoe werkt een SPAC?

SPAC is een alternatieve route voor kleine ondernemingen om naar de beurs te gaan. Een beursgang is voor particuliere ondernemingen de meest bekende methode om de Amerikaanse openbare kapitaalmarkt te betreden. Wall Street is momenteel echter gericht op het bereiken van een beursnotering voor grote, zogenaamde "unicorn"-ondernemingen, waardoor de toegang tot deze methode voor kleinere, maar succesvolle ondernemingen moeilijk is. In het licht van deze situatie zijn groeibedrijven steeds meer geïnteresseerd geraakt in een fusie met Special Purpose Acquisition Companies (SPAC's).

Gewoonlijk worden SPAC's opgericht of gesteund door institutionele beleggers en professionals van Wall Street. Deze personen staan bekend als sponsors van de SPAC. Nadat het SPAC via een IPO naar de beurs gaat, haalt het kapitaal op (de prijs van een SPAC IPO is gewoonlijk $10 per aandeel) door aandelen aan beleggers te verkopen. De opbrengst van de IPO wordt op een trustrekening gezet, die in escrow wordt gehouden totdat de SPAC een overname voltooit.

Het managementteam van de SPAC is verantwoordelijk voor het vinden van een particuliere onderneming die geïnteresseerd is in een beursgang door middel van een overname door de SPAC. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen en de SPAC heeft over het algemeen een termijn van ongeveer twee jaar vanaf de beursintroductie om een overname te voltooien. Als de SPAC er niet in slaagt binnen deze termijn een overname af te ronden, moet hij de middelen op de trustrekening teruggeven aan zijn investeerders en de onderneming ontbinden.

Zodra de SPAC een overname voltooit, wordt de particuliere onderneming via de SPAC een beursgenoteerde onderneming. Investeerders in de SPAC hebben de mogelijkheid om hun aandelen terug te nemen of te ruilen voor aandelen in de gefuseerde onderneming. De SPAC-sponsor ontvangt doorgaans ongeveer 20% van de gefuseerde onderneming.

Hoe werkt een SPAC aandelen kopen?

hoe-werkt-spac-aandelen-kopen

Er zijn verschillende manieren om aandelen te kopen in een special purpose acquisition company (SPAC). U kunt een SPAC kopen via een online broker, effectenbeurs, of Initial Public Offering (IPO). Een SPAC kopen via een online broker, ook wel beleggingsplatform of beleggingsapp genoemd, is een gemakkelijke manier om met uw investering te beginnen.

Het proces van het openen van een account bij een broker voor het kopen van SPAC’s werkt eenvoudig. U opent een rekening bij de beste beleggingsapp naar uw keuze. U boekt geld over wat u kunt missen. U onderzoekt potentiële investeringen, en koopt daarvan de aandelen. In dit opzicht is een SPAC kopen exact hetzelfde als een aandeel.

Als u het symbool of de naam van het bedrijf kent, log dan in op uw rekening en zoek dat bedrijf op. Vermeld het aantal aandelen dat u wilt kopen in de kooporder en voer uw eerste transactie uit. Nadat u SPAC-aandelen hebt gekocht, moet u uw belegging volgen en uw portefeuille zo nodig aanpassen.

Maar let op: SPAC aandelen bevatten véél meer onzekerheid. In een zekere zin is het speculeren. Dit betekent véél meer risico dan andere soort investeringen. Verdiep u daarom eerst goed in alle mogelijkheden, van ETF’s tot aan vastgoedfondsen en grondstoffen. Investeer in uw eigen kennis!

Hier zijn drie voorbeelden van goede beleggingsapps voor het kopen van SPAC aandelen:

1. Freedom24

Freedom24 is een Europese broker, die een van de populairste brokers is voor het online kopen en verkopen van aandelen. Momenteel specialiseren ze zich in IPO aandelen. Ze hebben een groot wereldwijd aanbod van aandelen, ETF's en obligaties, wat nuttig kan zijn voor beginnende of gevorderde beleggers. U kunt bij hen een rekening openen met uw creditcardgegevens of door een online bankrekening bij hen aan te maken (zij sturen u dan elke maand een factuur). Het is snel en gemakkelijk. Ook is Freedom24 uniek omdat ze de enige aanbieder van IPO-aandelen zijn, waardoor u nieuwe aandelen tegen de IPO-prijs kunt kopen.

2. eToro

eToro is een wereldwijd online handelsplatform waarmee u een breed scala aan effecten kunt kopen en verkopen, waaronder aandelen, ETF's en cryptocurrencies. Het heeft ook een grote selectie van activa en een reeks educatieve middelen om u te helpen geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen, waardoor het een van de beste plaatsen is voor beginners om te beginnen met beleggen. U kunt zo weinig of zo veel handelen als u wilt, en er zijn geen beperkingen op hoe vaak u kunt beleggen. Ze bieden ook een functie genaamd "CopyTrader," waarmee u automatisch de transacties van andere succesvolle beleggers op het platform kunt kopiëren.

3. MEXEM

Mexem is een geweldige optie voor wie op zoek is naar een online broker om een special purpose acquisition company (SPAC) te kopen met een lage minimale stortingseis en geen kosten voor de handel. Het platform biedt dezelfde soorten diensten als Freedom 24 en eToro, maar bevat ook een mobiele app zodat u overal ter wereld toegang heeft tot uw account. Het biedt ook gratis educatieve video's om u te helpen effectiever te leren handelen voordat u begint met beleggen.

Risico's van de Special Purpose Acquisition Company

SPAC aandelen zijn risicovol. Ze zijn onderhevig aan minstens de volgende risico's:

  • Het is mogelijk dat het SPAC er niet in slaagt een onderneming binnen de gestelde termijn over te nemen. Wanneer dit gebeurt, kan het gebeuren dat de investeerder, die hoopte op een hoog rendement op zijn investering, pas na 2-3 jaar rente ontvangt.
  • Aangezien SPAC's steeds vaker voorkomen, hebben ondernemingen die op zoek zijn naar overname veel opties, waardoor zij betere voorwaarden voor zichzelf en minder gunstige voorwaarden voor de investeerders kunnen bedingen.
  • In het algemeen zullen SPAC's die er niet in slagen een bedrijf over te nemen, het geld van hun beleggers teruggeven, maar dit gebeurt niet altijd. Daarom is het van vitaal belang dat beleggers het prospectus zorgvuldig lezen voordat zij investeren.
  • Een van de belangrijkste risico's van investeren in een SPAC is de onzekerheid over de doelonderneming die de SPAC uiteindelijk zal overnemen. De waarde van uw investering hangt af van het succes van de doelonderneming, dat moeilijk te voorspellen kan zijn.
  • De aandelen van een SPAC kunnen dalen na de IPO. De waarde van een SPAC kan kunstmatig worden opgeblazen door wervelende geruchten wanneer het om verschillende redenen plotseling keldert.
  • Bij de eerste beursgang van een SPAC worden de beleggers niet geïnformeerd over potentiële overnamedoelen. Daarom is het voor mensen die aandelen kopen moeilijk om te weten wat zij eigenlijk kopen.

Special Purpose Acquisition Company (SPAC) vs. Initial Public Offering (IPO)

beleggen-in-spac-aandelen

Een special purpose acquisition company (SPAC) is een entiteit die namens een andere partij bedrijven of activa overneemt. Het kan gaan om een overname op basis van activa of aandelen. Een initial public offering (IPO) is echter een manier voor een onderneming om geld in te zamelen door aandelen aan het publiek te verkopen. Dat gebeurt meestal via een ruil met investeerders. De onderneming ontvangt dan fondsen van investeerders en gebruikt die om haar activiteiten te financieren of haar activiteiten uit te breiden naar nieuwe ondernemingen.

Ook de structuur van een SPAC verschilt van die van een IPO. Trusts worden gewoonlijk gebruikt als SPAC-structuren, terwijl vennootschappen gewoonlijk worden gebruikt als IPO-structuren. Dit kan gevolgen hebben voor de rechten en verantwoordelijkheden van de aandeelhouders. Ook de prijsstelling van SPAC's kan verschillen van die van een IPO. Terwijl IPO's doorgaans worden geprijsd op basis van de marktvoorwaarden, worden SPAC's hoger gewaardeerd dan hun doelondernemingen.

Er zijn ook verschillen in risicoprofiel tussen SPAC's en IPO's. Vanwege de onzekerheid over de doelonderneming en de mogelijkheid dat de aandeelhouderswaarde verwatert, zijn SPAC's risicovoller. IPO's kunnen ook risico's inhouden, maar het risico is doorgaans kleiner omdat de onderneming een staat van dienst heeft en financiële informatie beschikbaar is voor beleggers.

SPAC vs. DPO

DPO staat voor Direct Public Offering. Het belangrijkste verschil tussen een SPAC vs. DPO is dat een SPAC alleen activa verwerft, terwijl een DPO zowel activa als aandelen verwerft. Het gebruik van de opbrengst van een SPAC of DPO kan ook verschillen. Bij een SPAC-transactie wordt de opbrengst van de verkoop van aandelen doorgaans gebruikt om de overname van de doelonderneming te financieren. Bij een DPO kan de opbrengst van de verkoop van aandelen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals uitbreiding van het bedrijf, afbetaling van schulden of inkoop van aandelen.

SPAC's en DPO's kunnen ook in omvang verschillen. SPAC's zijn doorgaans groter, omdat zij door een moedermaatschappij worden gefinancierd en bedoeld zijn om een doelonderneming over te nemen. DPO's zijn doorgaans kleiner, aangezien zij betrekking hebben op de verkoop van aandelen in een particulier bedrijf. Bovendien is de regelgeving voor SPAC's en DPO's ook verschillend. SPAC's zijn onderworpen aan dezelfde voorschriften als andere beursgenoteerde ondernemingen, terwijl DPO's onderworpen kunnen zijn aan andere voorschriften, afhankelijk van het rechtsgebied waarin zij worden uitgevoerd.

SPAC vs. ICO

ICO staat voor Initial Coin Offering. Er zijn grote verschillen tussen SPAC en ICO. SPAC's zijn ondernemingen die zijn opgericht om een bedrijf in een specifieke bedrijfstak over te nemen. Zij hebben doorgaans een specifiek doel en focus, wat kan variëren van de aankoop van een bestaand bedrijf tot het opbouwen van een bedrijf vanaf de grond.

Een Initial Coin Offering is de eerste keer dat een cryptomunt naar de cryptomarkt gaat. Het is mogelijk om te beleggen in een ICO. Dit betekent dat u een cryptomunt koopt vóórdat deze op de cryptobeurzen wordt gelanceerd. In dit geval weet u echter om wat voor soort cryptomunt het gaat. Dit is een verschil met SPAC aandelen, waarbij het nog onduidelijk is welk bedrijf wordt overgenomen. Bij een ICO weet u exact om welk cryptoproject het betreft.

Het andere grote verschil tussen SPAC's en ICO's is het type activa dat wordt verkocht. SPAC's verkopen aandelen in een bedrijf, terwijl ICO's een nieuwe cryptocurrency verkopen. Daarnaast kan ook de investeerdersbasis voor SPAC's en ICO's verschillen. SPAC's trekken meestal institutionele beleggers aan, terwijl ICO's een meer diverse groep beleggers kunnen aantrekken, waaronder kleine beleggers en liefhebbers van cryptocurrency.

Conclusie over beleggen in SPAC aandelen

U weet nu wat een Special Purpose Acquistion Company is. U weet inmiddels wat een SPAC betekent. Daarmee kunnen we concluderen dat het kopen van SPAC aandelen uiterst risicovol is. SPAC aandelen zijn een slimme constructie voor het management. Voor de belegger is het echter een grote onzekerheid. Indien management er niet in slaagt het beoogde bedrijf te kopen, dan is de SPAC betekenisloos. Of de SPAC koopt een minder potentievol bedrijf. In dergelijke gevallen zal de koers dalen, en beleggers ervaren grote verliezen

Onze tip: investeer niet in SPAC aandelen. Leer succesvol beleggen. Investeer in uw eigen kennis. Verdiep uzelf in Value aandelen, dividendaandelen, of bekijk de beste ETF’s. Wat betreft lange termijn beleggen biedt dat iets meer zekerheid (maar helaas geen garantie).

Disclaimer: dit artikel kan affiliate links van onze partners bevatten. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën