MarineMax Aandelen Analyse: +58% groeiaandeel? | Happy Investors
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/23/2022
7 min

MarineMax Aandelen Analyse: +58% groeiaandeel? | Happy Investors

12/23/2022
7 min

In dit artikel behandelen we een analyse van MarineMax aandelen. Deze analyse is gemaakt en geschreven door Freedom24. In een samenwerking met IPObeleggen.nl delen we haar IPO aandelen en aandelen analyses ter inspiratie voor beleggers. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. Dit is geen koopadvies over MarineMax aandelen kopen. Het is puur een analyse ter inspiratie. 

Dit artikel wordt gedeeld ter inspiratie voor nader onderzoek. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen beleggingen. Het is louter een beleggingsidee waarbij in dit geval de MarineMax aandelen een potentiële groei kunnen vertonen. Download onze gratis tools voor meer kennis over beleggen.

 • Ticker: HZO.US
 • Huidige prijs: 31,63 dollar
 • Richtprijs: $50
 • Groeipotentieel: 58%
 • Tijdshorizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over het bedrijf MarineMax

MarineMax verkoopt nieuwe en gebruikte boten en jachten, alsook aanverwante producten en diensten. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 120 vestigingen, waaronder 78 dealers, waarvan sommige zijn uitgerust met jachthavens. Het bedrijf is verdeeld in twee belangrijke segmenten:

 • Detailhandel - omvat de verkoop van nieuwe en gebruikte boten en jachten, alsmede onderhoud, verzekeringen en makelaardij.
 • Productie - de activiteiten van de dochterondernemingen Cruisers Yachts, die sportjachten bouwt, en Intrepid Powerboats, die motorboten op maat bouwt.  

MarineMax aandelen kopen zou u omwille de lange termijn groei willen doen. Het gaat om een small cap aandeel met relatief kleine marktwaarde. Haar huidige financiële waardring blijkt uit analyse enige groeipotentie te hebben. Een vergelijkbare investering zijn de OneWater Marine aandelen.

Is MarineMax een groeiaandeel? 

MarineMax aandelen bieden groeipotentie. Een analyse van zowel het bedrijf als de markt toont dit aan. Verricht zorgvuldig onderzoek alvorens u MarineMax aandelen gaat kopen, of ieder ander hoog-risico small cap aandeel.

 • Het luxesegment wordt gedragen door welgestelde consumenten, waarvan sommigen zelfs in tijden van economische instabiliteit niet bezuinigen.
 • Nieuwe overnames zullen helpen de groei te handhaven en de activiteiten te diversifiëren naar gebieden met hogere marges.
 • De opkomst van een innovatieve richting gaat gepaard met zowel extra groeipotentieel als een verhoogd risico.
 • Dankzij een uitstekend balansbeheer blijft het bedrijf financieel gezond terwijl het een agressief M&A-beleid voert.
 • MarineMax aandelen hebben een lage waardering op multiples terwijl de groei gematigd blijft.

MarineMax aandelen (markt) analyse

Er zijn twee redenen waarom wij zouden willen beleggen in MarineMax aandelen. Op dit moment zijn wij niet in het bezit van MarineMax aandelen, en zijn het ook niet van plan om te kopen op korte termijn.

Reden 1. Behoud van anorganische groei door fusies en overnames

De markt waarop MarineMax actief is, is groot: de verkopen van de vijf eigen merken zijn momenteel goed voor 19% van het marktpotentieel. 

marinemax-aandelen-analyse

Bron: Vierde kwartaal en presentatie voor investeerders over het boekjaar 2022 

Met deze statistieken benadrukt het management dat MarineMax ruimte heeft om te groeien en dus zijn aandeel uit te breiden. De markt voor pleziervaartuigen en jachten is sterk gefragmenteerd, zodat fusies en overnames een effectieve manier zijn om de groei te bestendigen. De managers van MarineMax hebben deze strategie met succes gevolgd. Tussen april 2019 en oktober 2022 heeft het bedrijf 12 overnames gedaan, die in de onderstaande infographic te zien zijn. In december kondigde het bedrijf nog een deal aan.

marinemax-analyse-aandelen

Bron: Vierde kwartaal en presentatie voor investeerders over het boekjaar 2022 

MarineMax is in oktober begonnen met de uitbreiding van zijn baaiactiviteiten door de overname van IGY Marinas, waarmee zijn wereldwijde netwerk van baaien werd uitgebreid met 23 locaties in Noord- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Europa. Opmerkelijk is dat de overgenomen baaien gelegen zijn in de meest populaire bestemmingen voor yachting en sportvisserij. Deze bestemming zal het hele jaar door onderhouds- en reparatiediensten aanbieden voor zowel conventionele als luxe jachten. Vervolgens werd begin december bekendgemaakt dat het al Midcoast Marine Group overnam, een full-service zeehavenbouwbedrijf. Deze overname zal de dienstenportefeuille van MarineMax verder uitbreiden en kan bijdragen tot de verticale integratie van de bedrijfsprocessen van het bedrijf. 

De fusies en overnames helpen niet alleen de anorganische groei van het bedrijf te ondersteunen, maar ook de inkomstenstromen te diversifiëren. Tussen 2015 en 2022 kon MarineMax het aandeel van zijn activiteiten met hoge marges verhogen van 15,8% tot 19,5%. Dit resultaat werd voornamelijk bereikt door het aandeel van de verkoop van gebruikte boten te verminderen en de serviceactiviteiten uit te breiden. De verkoop van nieuwe boten en jachten blijft echter de belangrijkste activiteit van het bedrijf met een aandeel van 73,2%. 

 marinemax-aandelen-kopen

Bron: Vierde kwartaal en presentatie voor investeerders over het boekjaar 2022 

Het belangrijkste voordeel van MarineMax onder bedrijven die zich richten op anorganische groei is efficiënt financieel beheer: MarineMax heeft sinds 2021 een gezonde balans en financiële kracht weten te behouden: de nettoschuld ligt in de negatieve range bij een vrij agressief tempo van overnames.

 marinemax-aandelen-kopen-of-niet

Gegevensbron: Refinitiv, miljoen dollar

Bovendien, op 7 december MarineMax de oprichting aangekondigd van een nieuw bedrijf, New Wave Innovations, dat zal investeren in technologische producten en diensten en deze zal ontwikkelen. De nieuwe divisie zal Boatyard omvatten, dat was overgenomen in maart 2020 (in oktober 2021 erkend als het toonaangevende bedrijf op het gebied van innovatie in de maritieme industrie) en Boatzon (op 7 december werd een definitieve overeenkomst gesloten om het resterende belang van 75%, tot dan toe niet in handen van MarineMax, over te nemen). Aanvankelijk zal deze activiteit enige investeringen vergen en dus enige risico's inhouden, maar indien ze succesvol is, zal ze de onderneming aanzienlijke winsten opleveren en nieuwe ontwikkelingswegen openen.

Reden 2. Marktpotentieel

De markt voor pleziervaartuigen is voorlopig stabiel. Grote spelers zoals Malibu Boats en MasterCraft Boat, die concurrenten zijn van MarineMax, hebben ook goed gepresteerd gedurende het jaar, ondanks de macro-economische onzekerheid. Volgens Arizton Advisory & Intelligence zal de markt voor pleziervaartuigen in de periode 2021-2027 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 8,26% om in 2027 26,18 miljard dollar te bereiken. 

Opmerkelijk is dat MarineMax zich richt op het premium segment. Allied Market Research schat een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 8% voor de markt voor luxejachten in de periode 2022-2031, met een marktomvang van 12,8 miljard dollar. Als deze voorspellingen uitkomen, dan zullen de MarineMax aandelen prima vooruitzichten bieden.

Het belangrijkste risico van deze belegging blijft de verslechtering van het macro-economische klimaat en het ontstaan van een recessie. Het management van MarineMax heeft echter een succesvolle staat van dienst wat betreft het doorstaan van stressvolle situaties. Het dichtstbijzijnde voorbeeld is de economische neergang tijdens Covid-19. Zoals uit de onderstaande grafiek blijkt, presteert het bedrijf in 2020 zelfs beter dan in 2019.

marinemax-beleggen

Bron: Refinitiv

Financiële analyse MarineMax aandelen

De resultaten van het bedrijf over de laatste 12 maanden:

 • TTM-inkomsten: gestegen van $2,06 naar $2,31 miljard
 • Bedrijfsresultaat TTM: gestegen van $209,5 naar $265,2 miljoen
  • in termen van operationele marges, gestegen van 10,2% tot 11,5% door de toegenomen aanwezigheid van activiteiten met hoge marges in de productmix
 • TTM nettowinst: gestegen van $155 naar $198 miljoen
  • in termen van nettomarge, gestegen van 7,5% naar 8,6%.
 • Bedrijfskasstroom: lager dan 373,9 miljoen dollar naar $76,6 miljoen door investeringen in voorraden
 • Vrije kasstroom: lager dan 347,8 miljoen dollar tot $18,1 miljoen

Op basis van de resultaten van de meest recente financiële cijfers van MarineMax:

 • Inkomsten: hoger dan 462,3 miljoen dollar naar $ 536,8  miljoen
 • Bedrijfsresultaat: gestegen van $43,7 tot $50,9 miljoen:
  • in termen van operationele marges - onveranderd op 9,5% 
 • Netto inkomen: gestegen van 32,8 miljoen dollar naar 38,4 miljoen dollar
  • in termen van nettomarge - vrijwel ongewijzigd: gestegen van 7,1% naar 7,2%
 • Bedrijfskasstroom: lager dan 44,3 miljoen dollar naar -$46.4 miljoen als gevolg van investeringen in voorraden
 • Vrije kasstroom: lager dan 36,6 miljoen dollar naar -$61.8 miljoen

MarineMax heeft financieel goed gepresteerd, aangezien haar anorganische groeistrategie de nadruk legt op groei door overnames, hetgeen bijdraagt tot de snelle groei van het bedrijf, maar hogere risico's inhoudt. Het belangrijkste risico is een zwakke balans als gevolg van een hogere schuldenlast. MarineMax heeft dit probleem momenteel echter niet.

 • Geldmiddelen en kasequivalenten: $228,3 miljoen 
 • Netto schuld: -48 miljoen dollar 

Een negatieve nettoschuld stelt de onderneming in staat zich financieel stabiel te voelen en te blijven investeren om een hoge groei te handhaven.

MarineMax aandelen kopen of niet?

Een belangrijke reden tot MarineMax aandelen kopen is de waardering op basis van belangrijke multiples. In het algemeen worden pleziervaartuig- en jachtbedrijven momenteel goedkoop gewaardeerd, hoewel ze matige groeicijfers laten zien. De belangrijkste reden hiervoor zijn de recessieverwachtingen. Maar als de situatie verbetert, kunnen jachtbedrijven op dit gebied een aanzienlijke groei laten zien. Los daarvan is MarineMax Inc. volgens alle maatstaven ondergewaardeerd ten opzichte van zijn concurrenten. Belangrijke note is dat Onewater Marine aandelen ontbreken in onderstaande afbeelding. Ook dat zijn interessante small cap aandelen

jachtbedrijven-aandelen

Bron: Refinitiv

Ratings van andere beleggingsinstellingen

Het minimum koersdoel van B. Riley is $35 per aandeel. Raymond James heeft op zijn beurt een koersdoel van $55 per aandeel vastgesteld. Volgens de consensus is de reële waarde van het aandeel $44,70 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 41% impliceert.

marinemax-analyse

Bron: Marketbeat 

Belangrijkste risico's MarineMax aandelen

 • In het geval van een ernstige recessie kunnen zelfs segmenten van luxegoederen onder druk komen te staan door een afnemende vraag.
 • Een strategie van groei door overname houdt het risico in van een mislukte fusie- en overnameovereenkomst, die een negatief effect kan hebben op de waarde van de onderneming.

MarineMax aandelen kennen hoog risico. Op hoog-risico aandelen moet een beperkt percentage vermogen worden ingezet, zoals een 1 tot 2 procent. Doe dit alleen met geld wat u kunt missen. Houdt rekening met geld verlies.

U moet alleen investeren in bedrijven waar u vertrouwen in heeft, op basis van feiten en data. Voor altijd een gedegen fundamentele- en financiële analyse uit. Kies en selecteer de beste aandelen. Of, indien u hiertoe niet in staat bent, wijk uit naar de beste ETF’s, vastgoedfondsen en alternatieve lager-risico beleggingen in lijn met uw beleggingsstrategie.

Wat vindt u van MarineMax aandelen? Deel uw analyse met ons in de opmerkingen hieronder.

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën