Bill.com Aandelen Kopen of Niet? +47,5% Groeiaandeel Analyse | Happy Investors
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/18/2023
7 min

Bill.com Aandelen Kopen of Niet? +47,5% Groeiaandeel Analyse | Happy Investors

02/18/2023
7 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Bill.com aandelen. Bill.com aandelen kopen of niet wilt u doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een potentieel van +47,5% groei. Bill.com is een risicovol groeiaandeel met grote potentie. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? Deze analyse is gemaakt en geschreven door Freedom24. In een samenwerking met IPObeleggen.nl delen we nieuws over IPO aandelen en aandelen analyses ter inspiratie voor beleggers. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. Dit is geen koopadvies over Bill.com aandelen kopen. Het is puur een analyse ter inspiratie.

Dit artikel wordt gedeeld ter inspiratie voor nader onderzoek. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen beleggingen. Het is louter een beleggingsidee waarbij in dit geval de Bill.com aandelen kopen of niet een potentiële groei kunnen vertonen. Download onze gratis tools voor meer kennis over beleggen.

 • Ticker: BILL
 • Toegangsprijs: $94-$96
 • Richtprijs: $140
 • Potentieel: 47,5%.
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%
 • Te koop bij: Freedom24, eToro, Mexem, DEGIRO, Easybroker, et cetera

Over het bedrijf

Bill.com Holdings (BILL) is een leverancier van cloud-software die financiële transacties voor kleine en middelgrote bedrijven digitaliseert en automatiseert. Het platform verbetert de efficiëntie door crediteuren- en debiteurentransacties te automatiseren, het ontvangen van betalingen te vereenvoudigen en geldstromen te beheren.

Analyse Bill.com Aandelen kopen of niet

 • Het potentieel van de doelmarkt biedt aanzienlijke mogelijkheden voor verdere groei van Bill.com.
 • Ondanks een relatief ongunstig macroklimaat blijft Bill.com een sterke organische groei vertonen.
 • Dankzij de toegang tot de tegenpartijen van haar klanten kan de onderneming profiteren van het netwerkeffect en haar klantenbestand snel uitbreiden.
 • Bill.com blijft zijn partnerecosysteem uitbreiden, dat meer dan 6.000 bedrijven omvat, waaronder KPMG, PwC, Wells Fargo en American Express.
 • Naast organische groei breidt Bill.com ook actief zijn productbasis uit via strategische overnames.
 • Volgens onze ramingen heeft het aandeel een opwaarts potentieel van 47,5%.

Waarom Bill.com aandelen kopen of niet?

Reden 1. Potentieel doelmarkt

Volgens Business Research Company zal de wereldwijde markt voor software voor financiële diensten groeien van 129,6 miljard dollar in 2022 tot 141,8 miljard dollar in 2023, wat neerkomt op een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 9,42%. Ook de langetermijnvooruitzichten van de doelmarkt zijn gunstig. Verwacht wordt dat de markt met een CAGR van 9,51% zal groeien tot 2027 en aan het einde van de prognoseperiode 203,9 miljard dollar zal bedragen.

bill-com-aandelen-analyse

Verwachte dynamiek van de softwaremarkt voor financiële diensten; bron: samengesteld door auteur

Hoewel kleine en middelgrote ondernemingen tegenwoordig het grootste deel van het bruto binnenlands product in economisch ontwikkelde landen voor hun rekening nemen, concentreren softwareontwikkelaars voor financiële diensten zich voornamelijk op grote ondernemingen. Oplossingen voor grote bedrijven zijn vaak complex en duur. Als gevolg daarvan beheren de backoffices van kleine bedrijven hun geldstromen vaak "handmatig". Door het aanbieden van een geïntegreerd platform wil Bill.com dit probleem oplossen.

Volgens het bedrijf zijn er momenteel meer dan 70 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen in de wereld, waarvan 30 miljoen in de VS, de belangrijkste markt voor Bill.com. De wereldwijde MKB-software-uitgaven bedragen een indrukwekkend bedrag van 239 miljard dollar (66 miljard dollar in de VS) en het B2B-transactievolume bedraagt 125 biljoen dollar (25 biljoen dollar in de VS).

Vandaag heeft Bill.com een klantenbestand van 436.000 bedrijven met 67 miljard dollar aan afgeronde betalingen. Met andere woorden, de penetratiegraad van het bedrijf is nog steeds extreem laag. Het potentieel van de doelmarkt biedt dus aanzienlijke mogelijkheden voor de verdere groei van het bedrijf.

Reden 2. Organische groei

Vorig kwartaal presenteerde het management van Bill.com succesvolle voorbeelden van het gebruik van de oplossingen van het bedrijf. Het platform hielp Repurpose Inc, een fabrikant van biologisch afbreekbare huishoudelijke producten, twee dagen per week te besparen door het stroomlijnen van financiële operaties. Een andere klant, BergenKDV, verbeterde zijn boekhoudkundige adviespraktijk aanzienlijk. Het unieke en uitgebreide aanbod van Bill.com zorgt voor klantenbinding en duurzame organische groei.

Vorig kwartaal meldde het bedrijf een recordgroei van nieuwe klanten: het aantal ondernemingen dat het platform gebruikt, steeg op jaarbasis met 17% tot 436.000. Het aantal verwerkte transacties steeg met een stevig cijfer van 34% tot 21 miljoen, terwijl het betalingsvolume 67 miljoen dollar bereikte, een stijging van 15% ten opzichte van een jaar eerder. De resultaten zijn bijzonder indrukwekkend in een weinig gunstige macro-economische omgeving.

bill-aandelen-kopen-of-niet

Groeiende operationele en financiële cijfers; bron: Bedrijfspresentatie

Bill.com profiteert van het netwerkeffect. De klanten van het bedrijf handelen met 4,7 miljoen bedrijven, waaronder leveranciers en aannemers. Bill.com maakt aantrekkelijke aanbiedingen voor beide partijen bij elke transactie en creëert een netwerkeffect om nieuwe klanten aan te trekken. De leden van het netwerk profiteren van snelle en efficiënte elektronische betalingen, evenals eenvoudige toegang tot gegevens voor vereenvoudigde betalingscontrole.

Een van de sterke punten van het bedrijf is zijn uitgebreide partner ecosysteem van meer dan 6.000 accountantskantoren, waaronder wereldgiganten als PwC, KPMG en Baker Tilly. Bill.com is diep geïntegreerd in het accountancy landschap en werkt samen met CPA.com, de grootste professionele accountancy website in de VS. Daarnaast werkt Bill.com samen met 6 van de top 10 financiële instellingen in de VS, waaronder Wells Fargo en American Express.

Tijdens een recente conference call kondigde het management van Bill.com aan dat het een White Label product heeft gelanceerd voor BMO, de achtste grootste bank in Noord-Amerika, dat de klanten van de bank zal voorzien van een verscheidenheid aan betaaloplossingen, waaronder factuurautomatisering en virtuele kaarten.

Reden 3. Strategische fusies en overnames

Naast organische groei breidt Bill.com zijn aanbod actief uit via strategische overnames. In 2021 nam het bedrijf Divvy over, een toonaangevende specialist in kostenbeheeroplossingen voor kleine en middelgrote bedrijven. Deze overname bleek populair bij klanten van Bill.com, waarvan velen de producten van beide bedrijven gingen gebruiken. In november 2022 kondigde Bill.com de overname aan van Finmark, een toonaangevende leverancier van financiële planningssoftware die het proces van planning en cashflowanalyse voor kleine en middelgrote bedrijven vereenvoudigt. Deze overname zal de marktpositie van Bill.com aanzienlijk versterken en accountantsbedrijven uit haar partnerecosysteem in staat stellen financiële planning als aanvullende dienst aan te bieden, wat een belangrijke factor is voor snelgroeiende startups.

De M&A deals stelden Bill.com in staat om de waarde die het zijn klanten biedt te verhogen. Een mooi voorbeeld is Ditch Witch UnderCon, een distributeur van commerciële en industriële apparatuur die begon met het gebruik van Divvy's onkostenbeheeroplossing en vervolgens ook het platform van Bill.com overnam als crediteurentool. Door de complexe aard van de oplossingen heeft het bedrijf zijn doelgroep aanzienlijk vergroot.

Financiële resultaten Bill.com aandelen 2023

De resultaten van het bedrijf over de laatste 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De TTM-inkomsten bedroegen 857,1 miljoen dollar, een stijging van 33,5% ten opzichte van boekjaar 2022.
 • De brutowinst steeg van 497,0 miljoen dollar naar 683,7 miljoen dollar. De brutomarge steeg van 77,41% naar 79,77%.
 • Het bedrijfsverlies steeg van -316,8 miljoen dollar naar -366,7 miljoen dollar. De operationele marge bedroeg -42,78% tegenover -49,35% voor het jaar.
 • Het nettoverlies bedroeg $348,4 miljoen tegen -$326,4 miljoen aan het eind van het jaar. De nettomarge steeg van -50,84% naar -40,65%.

bill-aandelen-analyse

Bedrijfsmargedynamiek; bron: samengesteld door auteur

De financiële resultaten van het bedrijf voor H1 FY 2023 zijn als volgt:

 • De inkomsten stegen met 78,3% op jaarbasis, van 274,8 miljoen dollar naar 489,9 miljoen dollar.
 • De brutowinst steeg met 88,7% op jaarbasis: van 210,6 miljoen dollar naar 397,3 miljoen dollar. De brutomarge bedroeg 81,10% vergeleken met 76,64% vorig jaar.
 • Het bedrijfsverlies bedroeg -200,2 miljoen dollar tegen -150,3 miljoen dollar een jaar eerder. De operationele marge steeg van -54,69% naar -40,87%.
 • Het nettoverlies bedroeg -$176,7 miljoen tegen -$154,7 miljoen een jaar eerder. De nettomarge steeg van -56,30% naar -36,07%.

Het sterk negatieve bedrijfsresultaat is te wijten aan de enorme omvang van de op aandelen gebaseerde compensatie (SBC). Zo bedroeg de compensatie in H1 FY 2023 191,9 miljoen dollar, terwijl het bedrijfsverlies -200,2 miljoen dollar bedroeg. Met andere woorden, Bill.com is bijna kostendekkend wat betreft het voor SBC gecorrigeerde bedrijfsresultaat. Dit blijkt ook uit de positieve operationele cashflow die het bedrijf recentelijk heeft laten zien.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten (TTM) bedroeg $89,4 miljoen in de laatste verslagperiode, vergeleken met -$18,1 miljoen voor het hele jaar. De vrije kasstroom steeg van -$33,7 miljoen tot $67,5 miljoen.

Het bedrijf heeft een sterke balans: de totale schuld bedraagt $1,8 miljard, terwijl de kasequivalenten en kortetermijninvesteringen goed zijn voor $2,7 miljard en de nettoschuld negatief is met -$273,1 miljoen.

Financiële waardering Bill.com aandelen analyse

Bill.com handelt tegen een premie ten opzichte van het industriegemiddelde: EV/Sales - 10,77x, P/Cashflow - 115,32x, FWD P/E - 82,58x. Het bedrijf vertoont echter een hoger groeipercentage in vergelijking met sectorgenoten dankzij permanent verbeterende brutomarges en cashflow.

bill-com-analyse-financieel

Vergelijkbare waardering; bron: samengesteld door auteur

Het minimum koersdoel van Evercore is $95 per aandeel. Needham schat BILL op zijn beurt op $200 per aandeel. Volgens onze schatting is de reële marktwaarde van het aandeel $140 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 47,5% impliceert.

bill-com-koersverwachting-aandelen

Koersdoelen van investeringsbanken; samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Bill.com aandelen kopen

 • Aangezien niet alle betaalde rekeningen terugkerend zijn, is Bill.com kwetsbaar voor de economische bedrijvigheid. De concentratie van het bedrijf op kleine en middelgrote ondernemingen draagt ook bij tot het cyclische karakter van zijn activiteiten. Als er duidelijke tekenen zijn van een vertraging van de bedrijfsactiviteit, kunnen de financiële resultaten en de aandelenkoers van Bill.com aanzienlijk dalen.
 • Hoewel het bedrijf in recente verslagperiodes een positieve cashflow heeft geboekt, blijft Bill.com een zwaar verlieslatend bedrijf. De mogelijkheid bestaat dat het bedrijf de komende jaren niet in staat zal zijn om break-even te draaien en de aandeelhouderswaarde zal blijven verbranden.

En, wat denk jij? Bill.com aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! Let erop dat Bill.com een groeiaandeel is. Groeiaandelen kennen net als small cap aandelen een hoger risicoprofiel. Bill.com aandelen kopen kan leiden tot grote koerswinsten, maar ook tot grote koersverliezen bij het verkeerde instapmoment. 

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën