Goedkope Aandelen Herkennen: Tips & Ervaringen Beginners
Goedkope Aandelen Herkennen: Tips & Ervaringen Beginners
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/28/2021
9 min

Goedkope Aandelen Herkennen: Tips & Ervaringen Beginners

05/28/2021
9 min

Beste Happy Investor, om financiële vrijheid te behalen willen we natuurlijk allemaal positief rendement op onze investeringen. Een van de vele mogelijkheden hiertoe is door te investeren in goedkope aandelen. Maar hoe kan je deze felbegeerde goedkope aandelen herkennen?

Goedkope aandelen vind je aan de hand de beleggingsstrategie ‘Value Investing’. Dit is een strategie om echte koopjes te vinden, waardoor je lager risico hebt en hoger rendement. Dit is dus iets anders dan wat jij wellicht verstaat onder ‘goedkope aandelen’. Het is belangrijk dat je dit verschil leert begrijpen.

Immers, wie wilt nu niet lager risico én hoger rendement?

In dit artikel vind je mijn tips en ervaringen voor het herkennen van goedkope aandelen. Het is een introductie voor beginners om de basis te begrijpen.

Laten we beginnen! En stel je vragen gerust in een reactie onderaan dit artikel 😊.

Inhoudsopgave:

Wanneer is een aandeel goedkoop? De illusie van een lage koersprijs
Hoe herken ik goedkope aandelen? Een financiële analyse geeft richting
Is een goedkoop aandeel altijd een goede investering?
Waar vind ik goedkope aandelen?
Conclusie: zo herken je goedkope aandelen en dit is waarom je erin zou willen investeren

Wanneer is een aandeel goedkoop? De illusie van een lage koersprijs

hoe-herken-ik-goedkope-aandelen

Veel (beginnende) beleggers denken dat alleen aandelen met een lage koersprijs goedkoop zijn. Zoals bijvoorbeeld de zogeheten penny stocks met een koersprijs van onder de vijf. Of wate te denken van aandelen die je tegen €0,10 kan kopen? Als iets tien cent is moet het haast wel goedkoop zijn niet waar?

Helaas is het niet zó simpel.

Aandelen met een lage koersprijs hoeven niet per definitie goedkoop te zijn. Sterker nog: het kan zo zijn dat een aandeel met een koersprijs van €0,10 euro zelfs duurder is dan een aandeel van €100.

Daarom mag je penny stocks niet verwarren met goedkope aandelen. Dit zijn twee verschillende werelden. Al wil dat niet zeggen dat sommige penny stocks een goedkoop aandeel zijn. Volg je me nog?

Om een goedkoop aandeel te herkennen zal je een (financiële) analyse moeten verrichten om de intrinsieke waarde te vergelijken met de marktwaarde. De intrinsieke waarde is wat het bedrijf daadwerkelijk waard is. De marktwaarde is wat de menigte ervoor wilt betalen. Deze twee zijn vaak niet gelijk aan elkaar. Zo zien we dat vooral in tijden van depressie en angst, bijvoorbeeld bij een financiële crisis, sommige aandelen heel goedkoop worden.

Alsof je een 100 euro bankbiljet kan krijgen voor een tientje!

Bovenstaande situatie, waarbij we intrinsieke waarde vergelijken met de marktwaarde, wordt Value Investing genoemd.

Een variant tot het herkennen van goedkope aandelen doe je met koersdoelbepaling. Stel dat je vandaag een bedrijf kan kopen voor een €100 bankbiljet, waarbij men verwacht dat dit bankbiljet over vijf jaar €150 bankbiljet waard is. Echter blijkt uit jouw prognose dat dit bedrijf verdubbelt binnen vijf jaar en derhalve €200 waard is. Alhoewel dit een (te) simplistisch voorbeeld is, is het een vergelijkbaar principe als met groeiaandelen.

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoe herken ik goedkope aandelen? Een financiële analyse geeft richting

Het herkennen van goedkope aandelen doen we door het vergelijken van de intrinsieke waarde met de marktwaarde. Laten we ons bij het voorbeeld van Value Investing houden, waarbij we willen investeren in (afgestrafte) aandelen die in werkelijkheid veel meer waard zijn. Met andere woorden: we zijn opzoek naar gouden koopjes op de markt.

Goedkope aandelen kan je herkennen aan de hand van financiële analyse. Daarbij ga je eigenhandig de intrinsieke waarde berekenen, opdat je deze kan vergelijken met de marktwaarde. Zo zijn er meerdere financiële ratio’s die je kan gebruiken:

  • Boekwaarde
  • Omzetgroei en -marge
  • Winstgroei en -marge
  • Earnings-per-share (EPS)
  • Price/Earnings-ratio (P/E)
  • Price/Sales-ratio (P/S)
  • Financiële gezondheid: liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit (ROI, ROA en ROE)

Financiële ratio’s in context beoordelen

tips-goedkope-aandelen-herkennen

Bij het toepassen van financiële ratio’s is het van groot belang dat je deze in context beschouwd. Ze staan altijd in verhouding tot elkaar. Ter voorbeeld kan een aandeel heel winstgevend zijn, maar ook een hoge P/E-ratio hebben. Dit betekent dat beleggers reeds een hoge prijs hanteren voor dit aandeel, waarbij de toekomstige winst(groei) in de prijs is verwerkt (en daarmee is het aandeel niet langer goedkoop).

Goedkope aandelen hebben vaak de verhouding tussen hoge winstgevendheid en een lage P/E- en P/S-ratio. Ook de boekwaarde speelt hier een belangrijke rol.

Financiële ratio’s staan tevens altijd in verhouding met de tijd. Dit betekent dat je de huidige financiële situatie moet vergelijken met die uit het verleden en de toekomst.

Stel dat een bedrijf hoge winstmarges heeft met een P/E-ratio van 10. Normaliter is dit laag, echter blijkt dat de historisch gemiddelde P/E-ratio van dit bedrijf 5 is. In die context kan het zo zijn dat het aandeel niet goedkoop, maar juist duur is.

En om het herkennen van goedkope aandelen nog complexer te maken: ook de industrie telt mee. Zo kan in het bovenstaande voorbeeld blijken dat de drie grootste concurrenten een P/E-ratio van 30 hebben. Dit kan erop duiden dat het aandeel weliswaar een hogere waardering heeft ten opzichte van het verleden, maar een lagere waardering heeft ten opzichte van haar concurrenten.

In diezelfde context moet je ook vooruit kijken! Want stel nu dat dit aandeel wordt ingehaald door haar concurrentie. Dat zij niet innovatief is en marktaandeel verliest, waarbij de toekomstige winst zal krimpen in plaats van groeien. In dit geval is het terecht dat het aandeel een lagere waardering krijgt dan haar concurrentie, simpelweg omdat de toekomstige verwachting minder positief is.

Let op: je merkt dat bovenstaande complex begint te worden. Desalniettemin is dit een simplistisch voorbeeld. In realiteit is goedkope aandelen herkennen moeilijker. Het vergt dan ook gevorderde kennis tot beleggen. Maar als je dit onder de knie krijgt, zal je met lager risico een hoger rendement behalen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Is een goedkoop aandeel een goede investering?

Ja, een goedkoop aandeel is een goede investering. Het stelt je namelijk in staat om met lager risico een hoger rendement te behalen. Zeker wanneer je veel geld hebt, wil je een hoger rendement tegen lager risico. Immers, grote bedragen verliezen doet meer pijn dan kleine bedragen verliezen…

Dit is een groot voordeel aan beleggen in goedkope aandelen: het risico is lager, terwijl het opwaarts potentieel hoger is. Dit is precies alsof je een €100 bankbiljet kan kopen met een €50 bankbiljet.

Nu denk je wellicht dat iedere belegger dit zou moeten willen. Maar het gevaar bij Value Investing als beleggingsstrategie is dat je een foute analyse maakt.

Hoe meer gevorderd je geraakt met goedkope aandelen analyseren, hoe beter je de marge kan inschatten. Zie dit alsof je met 90% zekerheid kan inschatten dat je een aandeel met 10% – 30% korting kan kopen. Hoe meer ervaren je wordt, hoe beter de inschatting. Bv. met 95% zekerheid een korting van 25%.

Als je echter een foute analyse maakt, loop je het risico een niet-groeiend aandeel te kopen dat in de toekomst minder waard wordt. Derhalve geldt ook hier weer dat spreiding belangrijker is. Liever twintig goedkope aandelen dan één.

Een niet-groeiend aandeel kan een nadeel zijn bij Value Investing als beleggingsstrategie voor goedkope aandelen herkennen. Vaak, maar niet altijd, zijn dit meer stabiele bedrijven die een jaarlijks kleine groei realiseren. Dit type van beleggen is heel anders dan de meer fascinerende groeiaandelen. Dit laatste zijn bedrijven die ieder jaar sterke omzetgroei (en eventueel winstgroei) realiseren. Denk aan kleinere bedrijven met nieuwe technologieën in een opkomende markt, zoals Apple in haar beginjaren. Persoonlijk vind ik het beleggen in groeiaandelen een spannendere activiteit (maar wel met (veel) hoger risico).

Natuurlijk heeft een groeiaandeel ook nadelen, zoals het gegeven dat dit een hoger risico geeft dan wie Value Investing correct uitvoert. Maar de juiste kennis en ervaring bij het herkennen van goedkope aandelen is hierbij dus wel een keiharde must!

vastgoed beleggen met weinig geld

Waar vind ik goedkope aandelen?

uitleg-goedkope-aandelen-herkennen

Zoals hierboven aangegeven kan je zelf analyses uitvoeren en goedkope aandelen herkennen. Tja, natuurlijk heb je hier wel de nodige kennis en ervaring voor nodig. Tevens is het tijdrovend. En daarom is het eigenlijk enkel geschikt voor professionele, fulltime beleggers die zich specialiseren in Value Investing.

Maar zoals ik al aangaf is het wel de moeite waard om dit te leren. De grootste reden om te investeren in goedkope aandelen, is dat het neerwaartse risico kleiner is dan het opwaartse potentieel. Daarmee is dit een aanvaardbaar risico, waarbij het toch mogelijk is om hoge rendementen te behalen. Zo halen goede Value Investors een gemiddeld jaarlijks rendement van boven de 20%.

Alhoewel ik geen specialist ben in Value Investing, vind je op mijn Happy Investors Community wel maandelijkse nieuwe, unieke aandelen. Daarbij voer ik zelf uitgebreide financiële analyses uit. Maar ik kijk vooral naar het groeipotentieel op gebied van strategische positionering. Dit is iets anders dan puur goedkope aandelen herkennen. Zo is het mijn streven om de beste bedrijven te selecteren die hard groeien in de aankomende jaren, met exponentieel rendement als gevolg.

Hoewel mijn specialisme afwijkt, vind ik Value Investing een zeer waardevolle aanvulling voor iedere beleggingsportefeuille. Daarom kies ik voor de slimme weg: ik heb meerdere aandelen abonnementen afgesloten die mij toegang geven tot goedkope aandelen.

Het beste abonnement voor goedkope aandelen vind ik Capitalist Exploits. Het uiterst ervaren team van onderzoekers publiceert onderzoek naar asymmetrische beleggingen. Dit zijn goedkope aandelen waarbij het neerwaarts risico laag is, maar die wel kans bieden tot exponentieel rendement van +300% of hoger. Uit ervaring kan ik je verzekeren dat de kwaliteit hoog is, en zelf heb ik tot op heden uitsluitend positief rendement gehaald uit de 60+ beleggingen die ze hebben aanbevolen.

‘If you can’t beat them, join them!’

Meer weten? Lees hier mijn volledige Capitalist Exploits review.

Conclusie: zo herken je goedkope aandelen en dit is waarom je erin zou willen investeren

Goedkope aandelen herkennen we aan de hand van financiële analyse. Dit kunnen we scharen onder de beleggingsstrategie Value Investing. Daarbij zoeken we naar aandelen waarvan de intrinsieke waarde hoger is dan de marktwaarde. Oftewel: het aandeel kunnen we aankopen met korting.

Aan de hand van financiële ratio’s kunnen we goedkope aandelen herkennen. We dienen echter ook naar de koersbepaling van de toekomst te kijken. Ook andere factoren spelen een belangrijke rol, waaronder de context van tijd en concurrentie.

Vraag: waarom zou je veel tijd en energie willen stoppen in het herkennen van goedkope aandelen?

Antwoord: omdat het een goede investering is. Goedkope aandelen hebben een laag neerwaarts risico én een hoog opwaarts potentieel. Zodra de markt “ontdekt” dat dit goedkope aandeel in werkelijkheid meer waard is, zal het aandeel worden bijgekocht met koersstijging als gevolg.

De valkuil is indien we het aandeel onjuist waarderen. Bij een foute analyse denken we een goedkoop aandeel te kopen, terwijl het in werkelijkheid helemaal niet zo goedkoop is. Een foute analyse kan leiden tot negatief rendement.

Tot slot, het herkennen van goedkope aandelen is zeer tijdrovend en vraagt tevens veel ervaring en kennis. Mijn advies aan beginners is om. net als ik, jezelf aan te sluiten op aandelen abonnementen die hoge kwaliteit kan waarborgen. Zo kan je met minder tijd en kennis toch zeer hoge rendementen boeken.

Reacties
Categorieën