Veilig Beleggen in Aandelen? 5 Gouden Tips, Minder Risico!
Veilig Beleggen in Aandelen? 5 Gouden Tips, Minder Risico!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
04/30/2021
7 min

Veilig Beleggen in Aandelen? 5 Gouden Tips, Minder Risico!

04/30/2021
7 min

Beste Happy Investor, in dit artikel behandel ik met je 5 gouden tips voor meer veilig beleggen in aandelen. Het gaat hier om meer of relatief veiliger beleggen, immers kent beleggen altijd het risico tot geld verlies. Een intelligente belegger kan het risico echter beperken, en haar winstkans vergroten. Met de 5 tips van hieronder leer jij hoe je slimmer én veiliger kan beleggen in aandelen. (Let op: dit betekent niet dat je geen risico meer loopt)

Laten we direct beginnen 😊!

Inhoudsopgave:

Tip 1. Veilig Beleggen in Aandelen door Onderzoek
Tip 2. Veilig Beleggen in Aandelen door Spreiding
Tip 3. Veiliger Beleggen in Aandelen door Asymmetrisch Beleggen
Tip 4. Veiliger Beleggen in Aandelen door Value Investing
Tip 5. Veiliger Beleggen in Aandelen door Lange Termijn Denken

Tip 1. Veilig Beleggen in Aandelen door Onderzoek

veilig-beleggen-in-aandelen

Je eigen geld investeren is een serieuze zaak. En dat wordt wel duidelijk wanneer je veel geld verliest omdat je zonder kennis en onderzoek investeringen hebt gemaakt die vervolgens een behoorlijke koersdaling meemaken. Zeker bij jongeren (18 – 30 jaar) is dit een grote valkuil. Zij gaan (te) snel in op Social Media hypes zoals cryptomunten of de EV trend (Tesla, NIO, …) zonder zelf werkelijk goed onderzoek te doen. Helaas trappen we er allemaal wel eens in om te overhaast een bepaald aandeel te kopen zonder goed onderzoek. Meestal loopt dat echter niet goed af.

Het gevolg is geld verlies. En wel om de volgende reden.

Succesvolle beleggers kennen haar investeringen. Zij beleggen niet in aandelen, maar in bedrijven. Wil je veilig beleggen in aandelen? Verander dan je Mindset en investeer in bedrijven. Dit is een wezenlijk verschil, omdat een aandeel niet altijd een realistische reflectie van de werkelijke waarde van een bedrijf is. Zo kan het zijn dat je veel te dure aandelen koopt van een gehypet bedrijf, waardoor de prijs van het aandeel niet langer representatief is voor de intrinsieke waarde.

Dit laatste noemen ze overgewaardeerde aandelen. En net zoals je overgewaardeerde aandelen hebt, zijn er ook ondergewaardeerde aandelen. Dit laatste valt onder Value Investering, waarover ik je zo meer vertel.

Eerst terug naar onderzoek doen.

Persoonlijk geef ik voorkeur aan de beleggingsstrategie van Warren Buffet. Hij investeert in unieke aandelen met een duurzaam competitief voordeel en historisch aantoonbaar succesvol verdienmodel, tegen een acceptabele prijs.

De enige manier om dit soort aandelen te ontdekken, is door (zelf) veel onderzoek te doen naar ieder individueel bedrijf.

Zelf doe ik dit nu al vele jaren, waarbij ik deels de stijl van Warren volg maar zelf meer gericht ben op groei. Ik geloof sterk in groeiaandelen, omdat daar mijns inziens het hoogste rendement zit. Ik focus op relatief jonge bedrijven met een unieke technologie / verdienmodel, die de potentie hebben om de grootste speler te worden binnen een groeiende industrie. Daarbij kijk ik ook naar de waardering, omdat je bedrijf wel tegen een gunstige aandelenprijs wilt kopen voor extra rendement én lager risico.

Om risico te spreiden vul ik mijn groeiaandelen aan met ETF’s en wat ik noem ‘winstgevende’ aandelen.

Mijn onderzoek vind je op de Happy Investors Community.

En wat is jouw stijl van beleggen?

Mijn tip voor veiliger beleggen in aandelen is dit: ontdek waar je kracht ligt en begin je daarin te specialiseren. Veilig beleggen in aandelen begint met kennis. Investeer alleen in bedrijven waarvan jij weet dat zij op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk in waarde stijgen.

Tip 2. Veilig Beleggen in Aandelen door Spreiding

Een simpele doch essentiële tip voor veilig beleggen in aandelen betreft spreiding. Het is een simpel gezegde: ‘gok nooit op één paard’. Zo heb je fulltime beleggers als Warren Buffet die kiezen voor een focus strategie waarbij ze geld investeren in bijvoorbeeld 10 – 12 aandelen.

Voor de gemiddelde belegger is dat echter te risicovol.

Ook al doe je veel onderzoek, in de toekomst kijken kan niemand. Het kan dus zijn dat je ernaast zit. Of dat er een gebeurtenis plaatsvindt die je niet had zien aankomen (bv. covid-19). In zo’n geval wil je nooit al je geld op een enkel aandeel hebben staan.

De gouden tip: veilig beleggen in aandelen doe je door het aanbrengen van (risico) spreiding.

De vuistregel bij individuele aandelen is om je geld te spreiden over 20 tot 30 aandelen. Let wel dat dit de vuistregel is voor ervaren beleggers. Vanaf 30 aandelen is het effect van diversificatie (risicospreiding) verwaarloosbaar. Bovendien kost het je dan ook veel tijd en moeite om alle aandelen bij te houden.

De spreiding betreft niet alleen 20 tot 30 aandelen. Deze dienen zich ook te bevinden in verschillende industrieën. Zo zou je bijvoorbeeld de twee of drie beste bedrijven uit iedere industrie willen bezitten.

En hoe kan een beginner meer veilig beleggen in aandelen?

Mijn advies: begin met beleggen in ETFs. Zo vind je hier een overzicht van veilige ETFs, waarmee je direct kan starten.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Tip 3. Veiliger Beleggen in Aandelen door Asymmetrisch Beleggen

hoe-veilig-beleggen-aandelen

Een andere benadering voor veilig beleggen in aandelen is door te kijken naar de risico/rendement-verhouding. Doorgaans is het zo dat wie hoger rendement wilt, ook hoger risico dient te nemen.

Er is echter een beleggingsstijl waarbij men zoekt naar aandelen die een laag risico hebben en toch een potentieel hoog rendement. Deze stijl wordt asymmetrisch beleggen genoemd en lijkt enigszins op Value Investing.

Maar waar vind je aandelen die een laag risico hebben en toch een potentieel hoog rendement?

Een goede indicator hiervoor is “onder de radar”. Wereldwijd zijn er heel veel verschillende aandelen. Op nieuwskanalen spreken ze echter vaak over slechts de top 5% populairste aandelen. Maar dat wilt niet zeggen dat die overige 95% geen kansen biedt. Soms zijn er gevallen waarbij een sector sterk is afgestraft, en men de toekomstige groei zeer onderschat. Aandelen uit die sector worden een koopje, om vervolgens exponentieel te stijgen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten tot hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot asymmetrisch beleggen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken met je delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor de gratis nieuwsbrief.

Tip 4. Veiliger Beleggen in Aandelen door Value Investing

Value Investing is een van de meest toegepaste strategie voor veilig beleggen in aandelen. Kort samengevat houdt dit in dat je aandelen koopt tegen een prijs die lager ligt dan de intrinsieke waarde van het bedrijf.

Wat als je een 100 euro biljet kan kopen voor 80 euro. Zou je dat doen?

Value Investing werkt enigszins vergelijkbaar. Men zoekt naar bedrijven die, om wat voor reden dan ook, een hele lage aandeelprijs hebben. Deze aandelenprijs is dermate laag dat je het bedrijf tegen een fixe korting kan kopen. Dit kan voorkomen wanneer er een reeks van slechtnieuws berichten verschijnen over een bepaald bedrijf, terwijl in werkelijkheid haar (toekomstige) financiële resultaten prima zijn.

Value Investing komt van grondleggers zoals Benjamin Graham (de mentor van Warren Buffet). Hij zocht naar hele goedkope aandelen. Naar bedrijven die zelfs bij faillissement dan nog meer waard zouden zijn dan de huidige aandelenprijs. Dit was echter meer dan vijftig jaar geleden en hedendaags zijn er minder van dit soort kansen.

Als je hier meer over wilt weten, zou je kunnen beginnen met zijn boek “The Intelligent Investor”. Alhoewel het boek uit 1949 is, en hedendaags in mindere mate bruikbaar, is het nog altijd zeer waardevol.

vastgoed beleggen met weinig geld

Tip 5. Veiliger Beleggen in Aandelen door Lange Termijn Denken

Een laatste tip voor veilig beleggen in aandelen is om altijd een lange termijn horizon aan te houden. Lange termijn denken houdt in dat je bereidt bent om een bepaald aandeel voor langere tijd aan te houden. Het houdt ook in dat je alleen investeert met geld dat je kan missen.

Stel nu dat je aandelen van een bedrijf koopt en na zes maanden op -50% staat. Je hebt echter heel goed onderzoek gedaan en je gelooft in de toekomst van dit aandeel. Sterker nog, na die daling van 50% weet je ook dat het aandeel misschien wel heel goedkoop is. Wel nu, in dit scenario zou je juist willen bijkopen in plaats van verkopen! Je kan namelijk jouw goede aandeel tegen 50% korting kopen. En als jouw onderzoek correct is, zal het aandeel op de lange termijn een hoog rendement kunnen opleveren.

Als je niet in je eigen onderzoek gelooft. Of als je het geld na zes maanden nodig hebt. In beide gevallen ga je twijfelen en je aandeel met verlies verkopen. Dat is niet slim.

Juist als jouw favoriete aandelen veel dalen, is het tijd om bij te kopen. Let wel dat de daling niks fundamenteels te maken heeft met het bedrijf. Neem nu Galapagos. Dit aandeel is veel gedaald, maar wel omdat enkele medicijnen geen FDA goedkeuring hebben gekregen. Het toekomstperspectief van Galapagos is hierdoor minder rooskleuring, en derhalve daalt de koers.

Maar als een bedrijf daalt om geen enkele valide reden, dan is het slim om bij te kopen. Een sterk aandeel laag bijkopen is ook een vorm van veilig beleggen in aandelen. Je moet alleen wel zeker weten dat jouw onderzoek correct is.

Wil je meer tips voor veilig beleggen in aandelen? Wil je leren hoe je kan beleggen als gevorderde? In dat geval ben je altijd welkom op de Happy Investors Community. Je krijgt niet alleen toegang tot meer dan 70 uur aan cursusmateriaal voor lange termijn beleggen en financieel onafhankelijk worden. Ook krijg je direct toegang tot unieke aandelen tips, de community en persoonlijke coaching!

Reacties
Categorieën