7 Strategieën voor Aandelen Verkopen Beginnend & Gevorderd
7 Strategieën voor Aandelen Verkopen Beginnend & Gevorderd
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/16/2021
8 min

7 Strategieën voor Aandelen Verkopen Beginnend & Gevorderd

05/16/2021
8 min

Beste Happy Investor, in een eerder artikel zijn we dieper in gegaan op de timing van aandelen verkopen. Zowel de theorie van verschillende baisses (valkuilen) als ook praktische tips zijn besproken. In dit artikel gaan we verder met concrete strategieën voor aandelen verkopen. Deze strategieën zijn geschikt voor zowel beginnende als meer gevorderde beleggers. Alhoewel ik zelf als lange-termijn belegger niet vaak aandelen verkoop, kan het hanteren van een duidelijke strategie wel leiden tot hogere rendementen. Zo heb ik kleine voorkeur voor de strategie “Take a Free Ride”, maar wellicht sluit een andere strategie beter aan op jouw manier van beleggen.

Hieronder vind je de 7 strategieën voor aandelen verkopen.

Inhoudsopgave:

Strategieën Aandelen Verkopen 1. Buy Low, Sell High
Strategieën Aandelen Verkopen 2. Thema beleggen
Strategieën Aandelen Verkopen 3. “Take a Free Ride”
Strategieën Aandelen Verkopen 4. Stop Loss
Strategieën Aandelen Verkopen 5. Financiële doelen stellen
Strategieën Aandelen Verkopen 6. Automatische verkooporders
Strategieën Aandelen Verkopen 7. ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September’

Strategieën Aandelen Verkopen 1. Buy Low, Sell High

Iedereen kent de logische strategie van aandelen verkopen wanneer zij hoog staan. Toch zijn er veel mensen die zich er niet aan houden. De reden hiertoe zijn krachtige psychologische valkuilen, waaronder “Fear Of Missing Out” (FOMO) een hele bekende is. Bij een nieuwe hype komt het vaak voor dat mensen hoog instappen, omdat zij dit niet willen mislopen. De aandelenprijs loopt vervolgens hard op tot een punt waarbij het aandeel zeer overgewaardeerd is. De intelligente beleggers, die vroeg zijn ingestapt, verkopen op dit punt. Vervolgens daalt de koers hard, en de beginnende belegger die hoog is ingestapt loopt tegen een serieus verlies aan indien zij verkoopt met verlies.

Een recent voorbeeld was de hype in marihuana, zoals met het aandeel Tilray:

beste-strategie-aandelen-verkopen

Mijn tip bij deze strategie voor aandelen verkopen: kijk naar de feiten!

Soms kan een aandeel tot wel +1000% in rendement stijgen. Dit zijn wat ik noem unieke groeiaandelen waar ik zelf veel onderzoek naar doe. Dit is een uitzonderlijk goed resultaat, maar het betekent niet direct dat je moet verkopen.

Je winnaars te snel verkopen kan leiden tot het mislopen van hoge rendementen.

Kijk daarom naar de feiten. Voer een financiële- en strategische analyse uit en bereken of het aandeel is overgewaardeerd. Als dit het geval blijkt te zijn, kan je beter je winst verzilveren. Maar wellicht is het aandeel helemaal niet overgewaardeerd, en is de prijsstijging gerechtvaardigd omdat het bedrijf unieke groeimogelijkheden heeft gecreëerd.

In dit laatste geval zou je deze winnaar willen vasthouden in je portefeuille en genieten van toekomstig rendement.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Strategieën Aandelen Verkopen 2. Thema beleggen

Thema beleggen kan je ook kaderen onder strategieën voor aandelen verkopen. Dit is een uitwerking van het meer algemene begrip “Buy Low, Sell High”. De strategie is in essentie eenvoudig: zoek naar afgestrafte (ondergewaardeerde) industrieën die in de komende jaren gaan groeien.

Vroegtijdig instappen is hierbij van belang. Dit kan je wellicht het beste doen via een ETF, of een setje van meerdere aandelen. Ik maak deze suggestie omdat je vaak niet weet welke bedrijven het meest gaan profiteren van de wederopstanding van deze industrie.

Uranium is een goed voorbeeld van een afgestrafte industrie. Deze industrie bevindt zich al meer dan tien jaar in een bear market. Dit was geheel terecht, omdat de vraag naar uranium sterk is afgenomen ten opzichte van haar glorie dagen. Maar de markt is dusdanig afgestraft, dat er veel faillissementen zijn ontstaan. Tegelijkertijd neemt de vraag naar Uranium toe. Het gevolg is een toekomstig tekort aan Uranium (vraag- en aanbod). De prijzen zullen hierdoor stijgen en derhalve nemen winsten toe. Bijgevolg zullen ook de aandelenprijzen toenemen.

Naast afgestrafte industrieën zijn er ook groeisectoren. Een recent voorbeeld hiervan is de cloud industrie en/of de semiconductor industrie. De sterke groei van deze industrie zorgt voor snelgroeiende bedrijven.

De kunst is om vroegtijdig in te stappen, en vervolgens aandelen verkopen op een hoog punt (op basis van feiten). Rendementen van +300% op een lange termijn zijn niet ongewoon.

Op de Happy Investors Community vind je verschillende thema’s van “afgestrafte” industrieën die in de komende jaren een wederopstanding kunnen maken.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Strategieën Aandelen Verkopen 3. “Take a Free Ride”

aandelen-verkopen-strategieeen

“Take a Free Ride” is een simpele strategie voor aandelen verkopen. Het is een standaard regel die je te allen tijde kan toepassen. De strategie houdt in dat je bij +100% rendement de helft van de aandelen verkoopt om je initiële inleg te innen.

Stel dat je voor 1.000 euro aandelen koopt van bedrijf X. Als de koers van bedrijf X met 100% toeneemt, dan stijgen de aandelen naar 2.000 euro. Op dit moment kan je 1.000 euro aandelen verkopen. Zo heb je de initiële inleg terug, en de winst laat je in het aandelen geïnvesteerd.

Deze strategie voor aandelen verkopen is zeer geschikt voor groeiaandelen. Dit type aandelen kan hard stijgen, maar ook hard dalen. De volatiliteit is zeer hoog. Dankzij de “Take a Free Ride”-tactiek, verkoop je een groeiaandeel op +100% en krijg je jouw initiële inleg terug. Je winst, dat is de resterende 50%, laat je in het aandeel staan. Mocht dit aandeel in de toekomst stijgen, dan pak je extra rendement. Mocht het dalen, dan loop je eigenlijk geen risico meer omdat je de initiële inleg al terug hebt.

Ga jij de volgende keer een “Free Ride” nemen?

goedkoop-aandelen-beleggen

Strategieën Aandelen Verkopen 4. Stop Loss

In tegenstelling tot de inventieve “Take a Free Ride” strategie, is de Stop Loss alom bekend. Deze strategie voor aandelen verkopen kan je zelf hanteren zoals je wenst. Er zijn beleggers die graag werken met een Stop Loss. Dit houdt in dat je aangeeft om bij een bepaalde koersdaling, je aandelen automatisch te verkopen.

Stel dat je aandelen van bedrijf X tegen een koers van 100 euro koopt. Vervolgens zet je via transactieorder een Stop Loss op, bijvoorbeeld, 75 euro (-25%). Wanneer de koers van bedrijf X zakt naar onder de 75 euro, worden je aandelen automatisch verkocht.

Een voordeel van de Stop Loss strategie is dat je de psychologische valkuil van loss aversion kan voorkomen. Als belegger wil je namelijk geloven dat jouw beleggingen de beste zijn. En als ze fors dalen, dat dit een tijdelijke gebeurtenis is omdat zij op de lange termijn gaat stijgen. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms kampt een goed bedrijf met fundamentele problemen, en kan daardoor op de lange termijn krimpen in plaats van groeien. Een voorbeeld is disruptieve innovatie of, de meer alledaagse gebeurtenis, toenemende concurrentie.

Een nadeel aan de Stop Loss strategie voor aandelen verkopen, is dat je hierdoor ook veel rendement kan verliezen. Zo kan het zijn dat een goed bedrijf veel negatieve berichtgeving in de media krijgt, zonder dat er iets fundamenteels aan de hand is. De koers kan hierdoor onterecht dalen. In principe is dit een mooie koopkans, maar doordat je een Stop Loss hebt ingezet worden je aandelen juist verkocht.

Meer weten over hoe je kan omgaan met verliezers binnen je portefeuille? Lees hier meer tips voor wanneer aandelen verhandelen.

vastgoed beleggen met weinig geld

Strategieën Aandelen Verkopen 5. Financiële doelen stellen

beste-strategieen-aandelen-verkopen

Beginnen met beleggen doe je vaak met een doel. Je wilt iets bereiken, en daar heb je een financieel bedrag voor nodig. Een grote valkuil bij beleggen is dat je hebzuchtig wordt. Uit ervaring kan ik je verzekeren dat ook jij hiermee te maken krijgt. Er zijn perioden wanneer het bijzonder goed gaat. Het rendement lijkt geen grenzen te kennen, en je vermogen zal hard stijgen. Tot het moment dat de beurzen omslaan en je vermogen ziet verdampen.

Aandelenbeurzen stijgen (meestal) op de lange termijn. Op de korte termijn kunnen ze echter ook zeer pijnlijk dalen. Om jezelf tegen hebzucht te wapenen in goede tijden, kan het slim zijn om aandelen te verkopen op basis van je financiële doelen.

Stel dat je voor jezelf als doel hebt je vermogen te groeien van 10K naar 15K. Bij een gemiddeld rendement zal je hier een paar jaar over doen (zonder extra inleg). Je kan dan voor jezelf als doel stellen om hoe dan ook te verkopen bij +50% rendement.

Op dat moment heb jij je financiële doel behaalt en ben je succesvol. Het kan dan prima zijn dat de koers blijft stijgen, maar zwart-wit gezien maakt dit niet langer uit aangezien je doel is bereikt.

Strategieën Aandelen Verkopen 6. Automatische verkooporders

Het toepassen van automatische verkooporders is een strategie voor de meer gevorderde en actieve belegger. Dit houdt in dat je limiet orders instelt voor automatisch verkopen (en kopen) op bijvoorbeeld iedere +20% stijging. Deze strategie voor aandelen verkopen werkt het beste bij volatiele beleggingen.

In het ideale scenario (wat zelden voorkomt) krijg je de volgende situatie: stel dat je aandelen koopt tegen €100. Je zet limiet orders in om 10% aandelen te verkopen bij een koers van €110 (+10%). Ook zet je limiet orders in om 10% aandelen te verkopen bij een koers van €121, €133, €146, et cetera. In het beste plaatje zal de koers vervolgens dalen tot bijvoorbeeld €100, zodat je weer extra aandelen kan bijkopen met je rendement. Nu kan je bovenstaande strategie weer herhalen.

Het voordeel van deze strategie is dat het geheel automatisch verloopt en je emoties niet te pas komen. Een nadeel is dat je mogelijk te vroeg verkoopt en daardoor rendement laat liggen. De “Take a Free Ride” is het alternatief.

Strategieën Aandelen Verkopen 7. ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September’

Een traditioneel gezegde voor de timing van aandelen verkopen is ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September’. Daarmee doelt met op het jaarlijkse patroon dat verkopen van bedrijven tussen mei en september minder goed verlopen dan de periode van september tot mei.

Er zijn verschillende studies verricht om te achterhalen of dit gezegde een goed advies is. De uitkomsten daarvan zijn wisselend. In feite komt het erop neer dat het soms wel, en soms niet goed uitpakt. Daarmee is het mijns inziens geen betrouwbare strategie voor aandelen verkopen.

Mijn advies zou zijn om je geld te investeren in de beste ETFs en beste unieke aandelen. Op de lange termijn zal dit je exponentieel rendement opleveren, zonder dat je allerlei ingewikkelde strategieën hoeft toe te passen. Ja, natuurlijk kan je extra winsten behalen dankzij een juiste verkoop timing. Het is echter bijzonder lastig om op tijd te verkopen, waardoor dit heel vaak verkeerd uitpakt voor zowel beginnende als gevorderde beleggers.

Reacties
Categorieën