Hoe werkt aandelen kopen? Tips & Uitleg uit Ervaring
Hoe werkt aandelen kopen? Tips & Uitleg uit Ervaring
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
01/26/2021
14 min

Hoe werkt aandelen kopen? Tips & Uitleg uit Ervaring

01/26/2021
14 min

Beste Happy Investor, hoe werkt aandelen kopen? In dit kennisartikel deel ik mijn jarenlange ervaring en kennis met je over de verschillende invalshoeken met betrekking tot aandelen kopen. Zo zal je leren dat het technische aspect, het werkelijk aankopen van aandelen, tamelijk eenvoudig is. Maar dat de factoren daarom heen minder eenvoudig zijn. Je leert hoe je meer succesvol aandelen kan kopen, met als doel een hoger rendement halen. Daarbij deel ik je ook cruciale tips om je winstkans te verhogen en het risico tot geld verlies te reduceren.

Het enige wat ik van je verwacht is dat je het gehele artikel leest, zodat je de essentie begrijpt. Daarbij zou ik het enorm waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen met vrienden en familie die hiermee geholpen zijn. Mocht je nog vragen hebben, stel deze dan in een reactie hieronder of binnen de Happy Investors Community (voor coaching op beleggen & rijker worden).

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Wat zijn aandelen en waarom zou je ze willen kopen
Hoe werkt aandelen kopen?
Waar kan ik het goedkoopste aandelen kopen?
Wanneer aandelen kopen? Dagelijks, wekelijks of maandelijkse frequentie?
Economische conjunctuur: koop aandelen vooral bij laagconjunctuur en verkoop in hoogconjunctuur
Marktemotie: koop aandelen bij marktdepressie en verkoop bij markthysterie
Aandelenwaardering: kijk naar de huidige waardering van een aandeel alvorens je instapt
Voor wie is het kopen van aandelen geschikt?
Voor- en nadelen van aandelen kopen
Samenvatting: tips voor aandelen kopen

Wat zijn aandelen en waarom zou je ze willen kopen

waarom-aandelen-kopen

Je weet vast wel wat een aandeel is. Toch wil ik je eerst een bepaalde Geld Mindset meegeven over aandelen. Het is namelijk meer dan enkel een online transactie waarmee je positief of negatief rendement kan halen. Een aandeel is ook een stuk eigenaarschap. Als jij een aandeel koopt van een bepaald bedrijf, dan ben je mede-eigenaar geworden. Hoe klein dat ook is, je bent mede-eigenaar zodra je dat aandeel koopt. Nu je weet dat je mede-eigenaar bent, stel ik je een retorische vraag:

Stel dat je een nieuw huis koopt. Dit is een verbintenis voor minstens enkele jaren. In dat geval doe je toch goed onderzoek voordat je iets koopt? Je onderzoekt de markt en kijkt hoe je de meeste waarde uit je aankoop krijgt? En zodra je het huis hebt gekocht, zal je er voorzichtig mee omgaan niet waar. Je zal niet zomaar je nieuwe, mooie huis verkopen bij de eerstvolgende economische tegenslag.

Investeer je geld in de toekomst: bedrijven die duurzame toegevoegde waarde leveren. Rendement zal volgen.

Aandelen kopen werkt net zo. Je wordt mede-eigenaar, hoe klein dan ook, van een bedrijf waarin je gelooft. Je investeert jouw geld in een bedrijf, zodat zij hiermee groei kan realiseren. Dit is tevens een stem. Jouw stem. Je kan je geld maar een keer uitgeven. Je zou daarom niet alleen aandelen willen kopen omdat het rendement kan opleveren. Maar ook omdat je hiermee bedrijven kapitaal geeft om te groeien.

Mijn mening: een lange termijn beleggingsstrategie heeft een hogere winstkans (positief rendement), dan ad-hoc aan- en verkopen van aandelen. Voer goed onderzoek uit naar bedrijven die je kent en waarin je gelooft. Investeer je geld door aandelen te kopen voor de lange termijn. Verkoop niet direct bij een dipje, maar vertrouw in je onderzoek dat de gekozen bedrijven een duurzame toegevoegde waarde aan de wereld leveren. Rendement is een gevolg.

goedkoop-aandelen-beleggen

Hoe werkt aandelen kopen?

Het effectief kopen van aandelen is vrij eenvoudig. Ik zal je eerst het technische aspect uitleggen. Zo zijn er verschillende manieren van aandelen kopen. Dit is tevens het eenvoudige gedeelte. Daarna zal ik je het psychologische gedeelte uitleggen (zoals hierboven een tipje van de sluier is).

Om je uit te leggen hoe aandelen kopen werkt, zal ik je meenemen aan de hand van mijn eigen beleggingsaccount bij DEGIRO. Waarom dit het beste beleggingsplatform is lees je in mijn DEGIRO review.

Hoe werkt aandelen kopen? Dit zijn de stappen:

 1. Maak een account aan op een beleggingsplatform / online broker
 2. Stort geld op je beleggingsaccount
 3. Zoek op aandelen via het menu of in de zoekbalk
 4. Klik op het gewenste aandeel en kies uit een van de manieren tot aandelen kopen
 5. Kies voor ‘market order’ als je de marktprijs wilt betalen, of kies voor ‘limit order’ als je het aandeel alleen tegen een bepaalde prijs wilt kopen

Hieronder leg ik je uit hoe aandelen kopen werkt via enkele afbeeldingen vanuit mijn account:

hoe-werkt-aandelen-kopen

De eerste stap is om het gewenste aandeel op te zoeken. Als voorbeeld neem ik ASML Holding (hint 😉). Zoek het aandeel op (stap 3) en klik erop. Vervolgens kom je op een nieuwe pagina waarbij je de details van ASML kan zien, zoals de koersgrafiek en financiële data. Klik op ‘Koop’ (stap 4). Nu heb je een aantal opties (stap 5). Je kan kiezen voor een dagorder of een doorlopende order. Dit laatste betekent dat deze voor altijd blijft staan totdat de order wordt uitgevoerd. Als je kiest om een aandeel te kopen via ‘markt order’ dan koop je het aandeel per direct, tegen de huidige koersprijs. Maar bij ‘limit order’ kan je aangeven tegen welke prijs je het aandeel wilt kopen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Aandelen kopen: Markt order of Limit order?

Een markt order betekent dat je het aandeel direct koopt tegen de huidige koersprijs. Dit doe je als je het aandeel zo snel mogelijk wilt kopen. Wat je echter ook kan doen is kiezen voor limit order. Zelf maak ik vaak gebruik van de limit order om automatisch aandelen te kopen tegen een bepaalde prijs.

Een aandeel heeft altijd een bepaalde koerswaarde. In het voorbeeld van ASML is dat momenteel 462,90 euro. Begrijp alleen goed dat er veel emotie in de aandelenmarkt is. Zo kan een heel goed bedrijf als ASML “zomaar” 10%, 20% of zelfs 40% dalen. Hoe dit werkt is een apart onderwerp, wat onder andere ook met aandelen waardering te maken heeft. Voor nu is het goed om te begrijpen dat de koerswaarde van aandelen soms heel hevig kan schommelen. Als je goed onderzoek doet, is het daardoor mogelijk om hele goede aandelen tegen een lage prijs te kopen. Hierbij gebruik ik de limit order om dit automatisch te doen.

Een aandeel via limit order kopen werkt zo: kies voor doorlopend en stel een limiet prijs in. ASML staat nu op 462,90 euro. Als ik ASML wil kopen bij een koersdaling van -15%, dan kies ik als limiet prijs 393,46 euro (462,90 * 0,85). Vervolgens typ ik het aantal in, bijvoorbeeld 2 stuks. Ik plaats de order en ga door met mijn leven. Als dan op een gegeven moment ASML ooit onder de 393,46 euro zakt, koopt het systeem automatisch 2 aandelen ASML voor mij.

Het nadeel aan deze tactiek is dat je jouw geld hiervoor opzij moet zetten. Je kan ditzelfde bedrag niet gebruiken om andere aandelen te kopen. Een ander nadeel is dat ASML misschien nooit meer onder de aandelenprijs van 393,46 euro komt. In dat geval heb je rendement misgelopen. Dat hoort erbij 😉.

Waar kan ik het goedkoopste aandelen kopen?

Een aandeel heeft altijd dezelfde prijs op ieder beleggingsplatform. Wel is het zo dat er heel veel verschillende beleggingsplatformen zijn. Denk daarbij aan DEGIRO, BinckBank, maar ook vele internationale online brokers. Wat van belang is, is dat je kijkt naar zowel het aanbod als de hoogte van de transactiekosten.

Met aanbod doel ik op de diversiteit en beschikbaarheid van het aantal beurzen, ETFs, opties, et cetera. Soms kan het frustrerend zijn als je een goede ETF hebt gevonden, maar je deze niet via jouw beleggingsplatform kan aankopen. Dat kan nu eenmaal gebeuren. Dus hoe groter het aanbod van het beleggingsplatform, hoe beter. Nu is het qua aandelen kopen meestal wel zo dat ieder platform een groot aanbod van beurzen heeft.

Tevens van groot belang zijn de transactiekosten. Iedere keer als je een aandeel koopt, betaal je daar transactiekosten over. Dit bedrag gaat naar het platform, in ruil voor haar diensten. Er is een serieus groot verschil in transactiekosten, waarbij er een duidelijke winnaar is qua goedkoopste beleggingsplatform. De goedkoopste in Nederland is DEGIRO. Klik hier voor gratis account aanmaken

Wil je weten welk beleggingsplatform het beste bij jouw behoeften aansluit? Klik hier voor mijn onafhankelijke vergelijking van beste beleggingsplatformen.

Wanneer aandelen kopen? Dagelijks, wekelijks of maandelijkse frequentie?

Je kan aandelen kopen en verkopen op de korte termijn. Dit noemen ze day trading. Ik vind dat niks omdat het niet aansluit op mijn kwaliteiten en ik het tevens te risicovol vind. Wil je gaan day traden, dan is mijn sterke advies om eerst een cursus te volgen. Zo lees je hier meer over de beste day trading cursus.

Mijn kracht ligt in lange termijn beleggen. Bij lange termijn beleggen zijn er in het kader van aankoopmoment drie belangrijke elementen om te begrijpen, namelijk (1) de economische conjunctuur, (2) marktemotie en (3) aandelenwaardering.

Economische conjunctuur: koop aandelen vooral bij laagconjunctuur en verkoop in hoogconjunctuur

wanneer-aandelen-kopen

Bron: Wikipedia.org Conjunctuur

De afbeelding van hierboven weergeeft de conjunctuurgolf. De meest bekende is de 7 – 11 jaar conjunctuurgolf. Ik zal je de uitleg over deze basistheorie economie besparen. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat er economisch slechte tijden zijn (laag conjunctuur) en economisch goede tijden. Het meeste rendement realiseer je door sterke aandelen te kopen in economische slechte tijden. Laten we wederom kijken naar ons voorbeeld ASML:

wanneer-aandelen-kopen-tips

Gedurende de financiële crisis is ASML tussen 2017 t/m 2019 met meer dan 50% gedaald. Dit terwijl ASML vasthield aan haar lange termijn strategie, die uiteindelijk heel goed heeft uitgepakt. Had je ASML gekocht in 2017, dan had je vandaag de dag een rendement van circa +1000%. Had je ASML gekocht in 2019, dan had je +2200% rendement. Een duidelijk verschil.

Dit is waar de term “buy low, sell high” vandaan komt 😉.

Let op: het is evident dat wij ons momenteel in een hoogconjunctuur bevinden. Een grote marktcorrectie (groter dan de covid-19 crash), is daarom aannemelijk. Maar niemand die het zeker weet. Dat maakt markt timing zo moeilijk…

vastgoed beleggen met weinig geld

Marktemotie: koop aandelen bij marktdepressie en verkoop bij markthysterie

Op de lange termijn is de aandelenmarkt vrij rationeel. Zij volgt de economische conjunctuur en goede aandelen stijgen harder dan slechte aandelen. Op korte termijn (

Net zo interessant zijn de momenten van markthysterie. Dit krijgt ook wel eens de benaming ‘Fear Of Missing Out’, oftewel FOMO. Dit gebeurt in situaties waarbij een specifiek aandeel opeens heel erg populair is. Mensen stappen massaal in omdat zij de boot niet willen missen. Echter vergeten zij dat markthysterie leidt tot het kopen van overgewaardeerde aandelen. Dat is dus het kopen van aandelen tegen een hele hoge koerswaarde, die niet in verhouding staat tot de financiële situatie van het bedrijf.

Een recent voorbeeld is Tesla. Tesla is momenteel heel populair, maar de huidige koers/winst-verhouding staat op 1670. En dan te bedenken dat een koers/winst-verhouding van 25 al aan de hoge kant is. Ook ASML staat momenteel relatief hoog met een koers/winst-verhouding van 55. Dit is echter wel beduidend lager dan 1670, terwijl de financien van ASML meer stabiel zijn. En dat is het cruciale verschil tussen deze aandelen. ASML is een uniek bedrijf met de hoogste kwaliteit. Tesla is ook uniek, maar zal worden ingehaald door de massale concurrentie. Tesla is een bubbel die gaat klappen. Vele beleggers zullen veel geld verliezen. Onherroepelijk.

Slim omgaan met geld betekent dat je ook kijkt naar de emotionele staat van de aandelenmarkt. Het is een eenvoudige doch moeilijke richtlijn bij aandelen kopen: Buy low, Sell high. Beheers je eigen emotie. Wees rationeel, kijk naar de feiten.

aandelen-kopen-tips

Aandelenwaardering: kijk naar de huidige waardering van een aandeel alvorens je instapt

Tot slot hebben we bij aandelen kopen nog de waardering hiervan. Hierboven gaf ik het al aan. De koers/winst-verhouding is belangrijk. In het Engels noemen ze deze term P/E-ratio (Price / Earnings). Normaliter is een P/E-ratio van 25 al hoog. De aandelenmarkt van vandaag is echter niet te vergelijken met die uit het verleden. Desalniettemin blijft een P/E-ratio van 25 hoog, ook vandaag de dag. Dit betekent namelijk dat als je een aandeel koopt, je 25x de winst van dat bedrijf betaald. Hoe lager de P/E-ratio, hoe goedkoper het aandeel. Dus een aandeel onder de P/E-ratio van 10 kopen is meestal een veiligere investering dan een aandeel kopen met een hoge P/E-ratio.

Dit alles is echter wel complex, omdat de P/E-ratio altijd in verhouding staat tot vele factoren zoals andere fundamentele financiële ratio’s (ROE, ROA, Groei, …), de strategische marktpositie, de economische conjunctuur en de marktemotie.

Binnen de Happy Investors Community vind je een uitgebreide cursus over gevorderd beleggen voor hoger rendement (en minder kans op geld verlies). In mijn cursus leg ik je middels video’s en praktijkvoorbeelden in detail uit hoe je individuele aandelen kan waarderen.

Let op dat markt timing bijzonder moeilijk is. Er zijn vele psychologische valkuilen die ertoe kunnen leiden dat je verkeerde keuzes maakt. Mijns inziens is het slimmer om te kiezen voor een gedegen lange termijn beleggingsstrategie gebaseerd op veel onderzoek, en hieraan vasthouden.

Aandelen kopen voor beginnende beleggers

Mijn advies voor beginnende beleggers is om te kiezen voor maandelijks beleggen. Kies een vaste datum in de maand waarop je een vast bedrag investeert. Deze tactiek noemen ze ‘Dollar-Costing-Averaging’ en komt erop neer dat je de gemiddelde marktprijs koopt. Soms koop je hoog, soms koop je laag. Over een langere periode van enkele jaren kom je op een gemiddelde prijs uit. En als de aandelenmarkt over de lange termijn gemiddeld genomen blijft stijgen, zal ook jouw rendement stijgen. Deze tactiek werkt heel goed in combinatie met veilige ETFs die een hoge mate van spreiding kennen.

Wist je dat je met een kleine, maandelijkse inleg van nog geen 250 euro per maand al serieus rijk kan worden op de lange termijn? Hoe dit werkt leg ik je uit mijn kennisartikel over hoeveel maandelijks beleggen.

Voor wie is het kopen van aandelen geschikt?

Zojuist heb je het technische gedeelte geleerd van aandelen kopen. Het kopen van aandelen is tamelijk eenvoudig. Je hebt daar geen kennis voor nodig. Iedereen kan het. Alleen nu komt het: positief rendement maken met aandelen kopen kan niet iedereen. We denken wellicht van wel, maar er zijn ontelbaar veel voorbeelden van mensen die veel geld hebben verloren. Dit zijn typisch gezien mensen met een korte termijn perspectief die zich laten leiden door psychologische valkuilen zoals FOMO en onwetendheid met betrekking tot overwaardering.

Voor wie is aandelen kopen geschikt? Als je het mij vraagt is het alleen verstandig als je ook bereidt bent om kennis en ervaring erin op te doen. Met name het verrichten van onderzoek is van groot belang. Niet ieder aandeel gaat winst opleveren. Er zijn veel slechte aandelen. Om geld verlies te voorkomen, zal je kennis moeten opdoen in het analyseren van individuele aandelen. Alleen dan zal je jouw kans op winst verhogen. Beleggen is geen gokken, het is berekend risico’s nemen en denken in termen van kansen.

Wat als jij een totale beginner bent? Koop dan geen aandelen. Begin met kleine bedragen en investeer deze in minder risicovolle, gespreide beleggingen. Zo vind ik ETFs een verstandige keuze om mee te beginnen.

Weet je niet wat ETFs zijn? Lees hier alles over beleggen in ETF. Het is de manier om als beginner eenvoudiger rendement te maken met minder risico.

Voor- en nadelen van aandelen kopen

Als aandelen kopen niet voor iedereen geschikt is, waarom doen dan zoveel mensen het toch? De reden is simpel: hebzucht. Het grootste voordeel van individuele aandelen kopen is dat je een hoger rendement dan het marktgemiddelde kan halen. Stel nu dat je wilt beleggen in de AEX. Je kan ofwel de gehele AEX index kopen, of een specifiek aandeel uit de AEX. Bij de eerste ontvang je een gemiddeld rendement van alle 25 aandelen binnen de AEX. Maar daarin zitten winnaars en losers. Stel dat jij heel ervaren bent, en je investeert in een van de winnaars uit de AEX. In dit geval is jouw rendement hoger dan het gemiddelde rendement van de AEX index.

Het grootste nadeel bij het aankopen van aandelen, is dat je meer risico loopt. In de situatie hierboven is de AEX index beduidend veiliger dan een individueel aandeel kopen. Wat als het bedrijf failliet gaat? Of jarenlang last heeft van een krimpende markt? Dit aandeel zal je een negatief rendement geven.

Dit risico kan je verkleinen door meer spreiding aan te brengen, en door meer onderzoek te doen naar wat de toekomstige winnaars binnen de aandelenmarkt zijn. Hieronder geef ik je enkele cruciale tips voor aandelen kopen.

Samenvatting: tips voor aandelen kopen

Om dit kennisartikel te sluiten, wil ik eindigen met enkele tips voor aandelen kopen. Er zijn beslist nog meer tips en adviezen. Dit alles vind je terug in de Happy Investors Community waarin je van beginner tot aan (ver) gevorderd leert beleggen.

Aandelen kopen tips:

 1. Je succes valt of staat met de voorbereiding die je treft: verricht veel onderzoek naar zowel de aandelenmarkt, de industrieën, als het individuele aandeel. Kijk naar feiten zoals financiële jaarbalansen en strategische posities. Is het aandeel dat je wilt kopen de toekomstige winnaar binnen haar industrie?
 2. Stel jezelf een doel: hoeveel rendement wil je halen op een individueel aandeel? Als je het doel hebt bereikt kan je ervoor kiezen om al je winst te verzilveren, of bijvoorbeeld alleen je inleg eruit halen. Op die wijze heb je “gratis” aandelen
 3. Spreiding is key! De meeste risicospreiding bereik je door te investeren in 20 – 30 aandelen uit verschillende industrieën en geografische locaties. Nogmaals: in vele gevallen is het werkelijk slimmer om te kiezen voor de veiligere ETFs dan individuele aandelen
 4. Buy Low, Sell High. Het klinkt zo eenvoudig, en toch laten te veel mensen (waaronder ikzelf in mijn eerste jaren) zich leiden door psychologische valkuilen zoals FOMO
 5. Let op macro economische factoren zoals de economische conjunctuur
 6. Houd vast aan een lange termijn beleggingsstrategie en beheers je emoties

Meer weten over hoe je veiliger kan beleggen? Lees hier alles over veilig beleggen.

En, wat heb je geleerd uit dit artikel over aandelen kopen? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en inzichten. Deel deze met mij in een reactie hieronder zodat we kunnen sparren 😊.

Reacties
Categorieën