BUX of eToro? De beste keuze voor aandelen & ETFs is…
BUX of eToro? De beste keuze voor aandelen & ETFs is…
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/25/2021
5 min

BUX of eToro? De beste keuze voor aandelen & ETFs is…

03/25/2021
5 min

Beste Happy Investor, zowel bij BUX (Zero) als eToro kan je spotgoedkoop beginnen met beleggen in aandelen en ETFs. Toch zijn er wel kenmerkende verschillen tussen beide beleggingsapps. In deze vergelijking neem ik je mee in de grootste verschillen tussen BUX vs. eToro. Als je werkelijk wilt starten bij BUX of eToro, dan mag je onderstaande advies uit ervaring niet missen voor de beste keuze.

Let op: ik beleg zelf al vele jaren met volle tevredenheid bij DEGIRO. Mijn persoonlijke mening is dat DEGIRO een beter beleggingsplatform is dan zowel BUX of eToro. Zo hebben zij een groot aanbod en lage transactiekosten. Inmiddels zijn er meer dan 1 miljoen beleggers bij DEGIRO aangesloten. Hier lees je meer over hoe beleggen bij DEGIRO werkt.

Inhoudsopgave:

BUX of eToro: wie is er goedkoper bij beleggen in aandelen?
BUX vs. eToro: wie heeft het grootste aanbod?
Zijn deze beleggingsplatformen betrouwbaar?
Conclusie & advies uit ervaring

BUX of eToro: wie is er goedkoper bij beleggen in aandelen?

bux-zero-of-etoro-vergelijkenPrijzen kunnen veranderen, controleer altijd de website voor actuele kosten.

Uit mijn BUX vs. eToro vergelijking blijkt dat BUX goedkoper is dan eToro wanneer je wilt beleggen in aandelen en ETFs. Het verschil is wel heel klein, en alleen geldig wanneer je enkel BUX ‘Zero Orders’ toepast of enkel in Amerikaanse aandelen gaat handelen. Bij eToro kan je ook commissievrij handelen in Amerikaanse aandelen. Alleen heb je bij eToro wel een paar kleine lettertjes zoals dat je 5 dollar moet betalen bij iedere geldopname, en je betaalt 10 dollar per maand als je gedurende twaalf maanden lang inactief bent. Al komt dit laatste wellicht nooit voor. Bovendien is het zo dat bij eToro sommige niet-Amerikaanse aandelen niet 100% commissievrij zijn. Ze maken echter niet duidelijk om hoeveel aandelen dit gaat.

Dat BUX goedkoper is dan eToro wilt niet zeggen dat BUX ook een betere keuze is. De kosten zijn nagenoeg vergelijkbaar, en er spelen nog andere factoren een rol om je keuze tot een beleggingsplatform. Naast kosten is bijvoorbeeld het aanbod en functionaliteit van belang.

periodiek-beleggen


BUX vs. eToro: wie heeft het grootste aanbod?

bux-of-etoro-vergelijken

Bij BUX of eToro vergelijken dienen we verder te kijken dan louter de kosten. Immers, in bovenstaande analyse is al wel duidelijk dat het verschil in kosten nagenoeg vergelijkbaar is waarbij BUX lichtelijk goedkoper is.

Helaas is er momenteel een groot nadeel aan BUX Zero dat zij een zeer beperkt aanbod aan aandelen en ETFs hebben. Dit komt ook heel duidelijk terug in mijn vergelijking van BUX vs. DEGIRO. Je kan dan wel iets goedkoper zijn, maar weegt dat voordeel op tegen het nadeel dat je niet alle aandelen en ETFs kan kopen die je wilt? Zo kan je momenteel slechts circa 200 Amerikaanse aandelen kopen (terwijl er circa 3500 USA aandelen zijn).

Als je het mij vraagt niet. Immers, wat als je een uniek groeiaandeel ziet en deze niet kan kopen waardoor je 50%, 100% of misschien wel 300% misloopt? Dan kan je wel een paar euro transactiekosten besparen, maar loop je veel rendement mis.

In vergelijking eToro of BUX, heeft eToro het grootste aanbod aan aandelen en ETFs. In totaal hebben ze meer dan 800 aandelen en 100 ETFs ter beschikking. Bij BUX zijn dit minder aandelen en slechts 30 ETFs. Uiteraard zal BUX hier de komende jaren in willen groeien, waardoor het platform alleen maar aantrekkelijker zou worden (mits zij de kosten laag houden).

Daarnaast heeft eToro ook iets unieks genaamd CopyTrader. Daarbij is het mogelijk om de aan- en verkopen van andere traders te kopiëren. Zo kan je zien welke traders het hoogste rendement halen, en voor hoelang zij dit doen (maanden of jaren). Als je meer vertrouwen hebt in een bepaalde trader dan in jouw eigen kennis, dan zou je een deel van die portefeuille kunnen kopiëren. Persoonlijk ben ik wel van mening dat je alleen moet beleggen in aandelen waar je verstand van hebt.

Meer weten over eToro? Klik hier voor meer informatie. Een account aanmaken is gratis. Let echter op met CFD beleggen: meer dan 80% verliest geld!

970x250

Zijn deze beleggingsplatformen betrouwbaar?

etoro-of-bux-vergelijken

Ja, zowel BUX als eToro zijn betrouwbaar. Er zijn geen rare kleine lettertjes die tot grote verrassingen zullen leiden. Bovendien staan beide platformen onder strenge toezicht van financiële instanties.

BUX zal voor Nederlandse beleggers het meest betrouwbaar aanvoelen. Dit is simpelweg omdat BUX een Nederlandse beleggingsapp is en daarmee in eerste instantie volledig gericht op Nederlanders (en Belgen). Zo kan je eenvoudig geld overmaken in euro’s, en spreekt de klantenservice dezelfde moedertaal. Altijd fijn.

eToro is mijns inziens eveneens betrouwbaar. Er zijn wereldwijd miljoenen beleggers aangesloten op dit handelsplatform. Als Nederlander kan de website van eToro er wel wat apart uitzien. Maar dit komt omdat eToro primair Engels is, en de website een beetje “apart” vertaald is naar het Nederlands. Hier moet je een beetje doorheen kijken, omdat de functionaliteiten van eToro voor beleggers in aandelen en ETFs meer dan prima is.

Let op: zowel via BUX X (niet BUX Zero) als bij eToro kan je kiezen voor beleggen in CFD. Dit type van beleggen is uiterst risicovol en kan leiden tot zeer grote verliezen. Mijn advies is daarom om alleen bij aandelen en ETFs te blijven. Die zijn beduidend minder risicovol.

Nog een laatste opmerking is dat BUX alleen beschikbaar is via een mobiele beleggingsapp. Bij eToro kan je inloggen via zowel mobiel als desktop.

vastgoed beleggen met weinig geld

Conclusie & advies uit ervaring

Indien we louter kijken naar de prijs, dan is BUX iets goedkoper dan eToro. Ook vind ik dat BUX gevoelsmatig prettiger en betrouwbaarder om bij te beleggen als Nederlander. Omdat de keuze te beperkt is voor mij als gevorderde belegger, kies ik niet voor deze beleggingsapp. Voor startende beleggers zou het echter wel een prima keuze zijn. Naast prijs en functionaliteit is de gebruikservaring bij BUX ook fijn en vlot.

eToro is eveneens zeer goedkoop voor aandelen en ETFs en heeft daarbij een veel groter in vergelijking tot BUX. Ook heeft eToro meer functionaliteiten zoals CopyTrader en beleggen in crypto’s en commodities.

Als ik moet kiezen uit BUX of eToro, geef ik de voorkeur aan eToro. Sinds begin 2021 heb ik er een account aangemaakt voor het kopen van enkele goede ETF's die niet via DEGIRO beschikbaar zijn.

Meer weten over eToro? Klik hier voor meer informatie. Een account aanmaken is gratis en de minimale inleg is 50 euro.

Officiele dislaimer van eToro:

eToro is a multi-asset platform that offers investments in stocks and crypto assets as well as trading CFDs.

Please note that CFDs are complex instruments and, due to the leverage effect, carry a high risk of losing money quickly. 68% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you understand how CFDs work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Reacties
Categorieën