7 Tips Omgaan met Geld voor Jeugd: Jong, Rijker & Gelukkiger!
7 Tips Omgaan met Geld voor Jeugd: Jong, Rijker & Gelukkiger!
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
07/06/2021
9 min

7 Tips Omgaan met Geld voor Jeugd: Jong, Rijker & Gelukkiger!

07/06/2021
9 min

Beste Happy Investor, in de categorie ‘omgaan met geld’ deel ik nieuwe inzichten, tips en tools omtrent Mindset en gedrag voor het slimmer omgaan met geld. In dit artikel gaan we het hebben over omgaan met geld voor de jeugd. Behoor jij tot de jeugd/jongeren of ken je iemand? En wil jij beter leren omgaan met geld, omdat je rijker en financieel vrij wilt worden?

In dit artikel vind je geen saaie tips over geld besparen of een strakke planning opstellen. Nee, het gaat hier om diepgaande principes die jouw leven voorgoed kunnen verrijken. Na het lezen van deze 7 tips weet jij als jeugd/jongeren hoe je beter kan omgaan met geld 😉.

Wil je meer van dit soort inzichten? Volg mij via deze website, de nieuwsbrief en Instagram voor updates omtrent Mindset & lange termijn beleggen naar financiële onafhankelijkheid.

Laten we beginnen!

7 tips voor beter omgaan met geld voor jongeren

Dit zijn de 7 tips voor beter omgaan met geld voor de jongeren:

Omgaan met Geld Jeugd 1. Begin met het einde in gedachten
Omgaan met Geld Jeugd 2. Begin zo vroeg mogelijk met beleggen
Omgaan met Geld Jeugd 3. Investeer in jezelf
Omgaan met Geld Jeugd 4. Delayed gratification
Omgaan met Geld Jeugd 5. Kom voor jezelf op
Omgaan met Geld Jeugd 6. Omring jezelf met mensen die het beste voor je willen
Omgaan met Geld Jeugd 7. Zoek een mentor die tien jaar verder is dan jij

Bij iedere tip zal ik je praktische ervaringen meegeven over wat werkt. Doe er je voordeel mee 😉!

Omgaan met Geld Jeugd 1. Begin met het einde in gedachten

tips-omgaan-geld-voor-jeugd

Geld is een gevolg van keuzes. Je bent jong en wilt beter omgaan met geld? Begin dan met het definiëren van jezelf en wat je wilt bereiken in het leven. Als je weet wat je wilt, kan je daar tijd, energie en geld in investeren. Met toewijding zal je jouw verlangen laten uitkomen, en daaruit zal je onherroepelijk inkomsten uit vergaren.

Zij die werken aan hun passie zullen erin uitblinken. Natuurlijk moet je wel creatief zijn in hoe je er geld mee kan verdienen.

Geef richting aan je leven door met het einde in gedachten te beginnen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wie wil je zijn? (wat voor persoon)
 • Wat wil je bereiken?
 • Waarom wil je dit bereiken?
 • Hoe ga je dit bereiken?
 • Hoe wil je herinnert worden wanneer je op je sterfbed ligt? (klinkt dramatisch…)

Als je weet wie je wilt zijn en wat je wilt bereiken, kan je, ook als je jong bent, beter met geld omgaan. Omgaan met geld voor jeugd betekent niet per se dat je moet besparen en leven als een monnik. Het betekent ook niet dat je keihard moet werken.

De “arme” werken voor geld, en de “rijke” laten geld voor hen werken.

Wat slimmer is om te doen, is goed nadenken over wat je wilt bereiken en hoe je daar komt. Vervolgens in jezelf investeren om dat te bereiken (kennis, ervaring, et cetera). Dit kan zelfs betekenen dat je in je jeugd minder gaat “werken” en meer tijd en geld investeert in jouw visie.

Omgaan met Geld Jeugd 2. Begin zo vroeg mogelijk met beleggen

Mijn beste tip voor omgaan met geld voor jeugd is om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Hoe eerder je bent met beleggen, hoe eerder je financiële vrijheid en -onafhankelijkheid bereikt.

Een goede manier om dit te doen is door iedere maand geld opzij te zetten en te investeren in lange termijn beleggingen.

Stel dat je nu twintig jaar bent en begint met €2500. Iedere maand leg je €250 extra in. En het rendement blijf je continue herinvesteren. Na dertig jaar heb je een netto vermogen van €348.000 (excl. belastingen). En zonder 2% inflatie is dit €534.000. (zie afbeelding hieronder).

Kortom, omgaan met geld voor de jeugd is vooral slimme keuzes maken. Mijns inziens is lange termijn beleggen de beste keuze die als jongere kan maken. Daarvoor zal je wel nodige kennis en ervaring willen opdoen. Zo moet je risico’s spreiden en de juiste beleggingen maken, maar dit is mogelijk indien je bereidt bent om te leren.

Meer weten? Lees hier meer over hoe investeren als 18-jarige (of als je in de twintig bent).

leren-omgaan-met-geld-jeugd

Omgaan met Geld Jeugd 3. Investeer in jezelf

In jezelf investeren is mijn andere beste tip voor omgaan met geld voor de jeugd. Ook dit is een afwijkende tip t.o.v. de standaard “adviezen” over dat je vooral geld moet besparen als je jong bent. Ik zie dit anders. Ik vind dat jongeren zich vooral moeten richten op zichzelf (tip 1). Definieer wat je wilt en investeer in jezelf door het opdoen van de nodige kennis en ervaringen.

Neem nu je toekomstige baan als voorbeeld. Stel dat je heel graag inkoper wilt worden. Er zijn geen specifieke MBO-, HBO- en universitaire studies die zich louter richten op inkopen. Begrijp me goed, ik zou je zeker willen aanraden om de meer generieke studie af te ronden. Dit is goed voor sociale- en algemene ontwikkeling. Maar ik wil je ook als tip geven om naast deze studie meer specifieke kennis en ervaringen op te doen.

Wil je inkoper worden? Koop dan voor jezelf boeken die je helpen een betere inkoper te worden. Neem een bijbaantje waarin je samenwerkt met inkopers. En volg cursussen en/of evenementen die van jou een betere inkoper maken.

En dit geldt uiteraard voor alles. Of je nu fotograve of boekhouder wilt worden. Er zijn altijd mogelijkheden om meer te verdiepen.

Investeer in jezelf en wordt een expert. Hoe meer kennis je hebt op jonge leeftijd, hoe meer geld je gaat verdienen. En daarbij doe je wat je leuk vindt en waar je goed in bent (wat veel belangrijker is).

Nog een specifieke tip omtrent ‘omgaan met geld voor de jeugd’ is om ook in jezelf te investeren wat betreft beleggen. De “arme” werken voor geld, en de “rijke” laten geld voor hen werken. Leer hoe je geld voor jou kan laten werken zodat je een financieel onafhankelijk leven kan leiden!

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Omgaan met Geld Jeugd 4. Delayed gratification

Train je geest voor lange termijn denken. Dit noemen ze ook wel delayed gratification, wat inhoudt dat je onmiddellijke bevrediging uitstelt in de hoop er op de lange termijn een meer waardevolle beloning voor te krijgen. Het vroegtijdig beleggen is daar een voorbeeld van. Je investeert vandaag voor een vrijere toekomst van morgen.

We zijn emotionele wezens. We willen graag alles NU. YOLO! Leven alsof het je laatste dag is. En ga zo maar door. Instant gratification zit in onze genen. Toen onze voorouders nog jaagden met een speer, was het een slimme tactiek om zoveel mogelijk te eten wanneer je een zeldzame fruitboom tegenkwam. Immers, het waren gevaarlijke tijden en voor je het weet werd je zelf opgegeten…

Vandaag de dag is dit echter niet meer de beste overlevingsstrategie. Vandaag de dag worden vooral de lange termijn denkers beloont. Wie vandaag investeert, zal een betere toekomst hebben.

Wat betekent dit concreet? Hierbij een voorbeeld:

 • Vakantie A kost € Vakantie B kost €4000. Kies nu voor vakantie A en investeer de resterende €3500 tegen 10% rendement per jaar. Na 8 jaar heb je €7500 uit je investering, en dus kan je op dat moment gratis op vakantie B (inflatie niet meegerekend).

En zo gaat dit voorbeeld voor alles op. Denk maar aan een dure auto, een duur huis, et cetera.

Stel onmiddellijke bevrediging uit. Train je Geld Mindset. Denk lange termijn en investeer vandaag voor de een vrije toekomst van morgen.

goedkoop-aandelen-beleggen

Omgaan met Geld Jeugd 5. Kom voor jezelf op!

tips-omgaan-met-geld-jongeren

Wellicht is dit een verrassende tip voor omgaan met geld voor de jeugd. ‘Kom voor jezelf op!’ Daarmee doel ik op dat je een ruggengraat moet opbouwen en weerstand moet bieden tegen sociale druk. Laat je niet definiëren, maar bepaal zelf wie je bent. Kom op voor je eigen belangen, en werk aan de doelen waar jij in gelooft.

Een van de grootste redenen waarom de jeugd te veel geld uitgeeft, is vanwege sociale druk. Dure merkkleding, een dure auto, te veel (dure) shotjes en cocktails, te vaak gaan stappen vanwege de angst tot sociale uitsluiting, en ga zo maar door.

Echte vrienden geven om wie je bent. Niet om wat je bezit.

De beste manier tot geld besparen is om geen geld uit te geven. Nu hoef je niet gierig te worden. Wel vind ik dat je selectief moet zijn in waar je je geld aan uitgeeft. Kijk, als jij graag twee keer per week gaat stappen en dit je gelukkig maakt, dan is het je goedrecht om daaraan geld uit te geven. Maar als je dit louter doet om andere mensen te pleasen, dan ben je verkeerd bezig.

Hetzelfde geldt voor merkkleding en auto’s. Koop je het om je eigenwaarde op te krikken? Of kweek je een paar ballen en kan je ook zonder merkkleding laten zien dat je ertoe doet?

Omgaan met Geld Jeugd 6. Omring jezelf met mensen die het beste voor je willen

Ook deze tip voor omgaan met geld voor de jeugd heeft te maken met sociale context. Wij zijn sociale wezens die van elkaar leren. Het is bewezen dat ons ras, de Homo Sapiens, uitblinkt in social learning. Dus wil je leren hoe je slim kan omgaan met geld? Zoek dan mensen die hier een voorbeeld in zijn.

Zo mag je mij altijd benaderen via e-mail of Social Media als je vragen hebt omtrent geld zaken & beleggen. Ik help je graag verder met mijn ervaringen over wat werkt.

Een ander perspectief is om jezelf te omringen met mensen die het beste voor je willen. Goede ouders zorgen voor je. In goede en slechte tijden. Betrouwbare vrienden staan voor je klaar wanneer je ze nodig hebt. En een echte vriendin houdt van je om wie je bent, en niet om wat voor spullen je bezit of voor haar koopt.

Mensen die jou waarderen om wie je bent zullen je niet pushen tot dingen die je niet wilt. Dit geldt voor alles, waaronder het uitgeven van geld. Word jij door je vrienden buitengesloten omdat je geen mooie auto/scooter hebt? Omdat je geen dure game pc hebt? Of omdat je geen duur paard hebt die je laat verzorgen bij een dure manege?

Echte vrienden geven om wie je bent. Niet om wat je bezit.

Omgaan met Geld Jeugd 7. Zoek een mentor die tien jaar verder is dan jij

Omgaan met geld voor jeugd betekent ook dat je leert hoe je meer geld kan verdienen. Immers, wie meer geld verdient kan in meer comfort en keuzevrijheid leven.

Toen ik de universiteit had afgerond was ik 25 jaar. Ik ging in loondienst en had daarbij een goede keuze gemaakt wat betreft werkgever. Ik kwam terecht in een multidisciplinaire team waarbij ik twee mentoren had die mij graag wilde helpen. Dit waren mijn leidinggevende en zijn leidinggevende (onze afdelingshoofd).

Dankzij de twee heren heb ik enorm veel kunnen leren. Zij waren minstens tien jaar verder dan ik qua ontwikkeling. En omdat ik graag wilde leren, met inzet en toewijding, gaven ze mij de juiste coaching om exponentieel te groeien.

Omgaan met geld wordt makkelijker als je dit leert van anderen. Zo kan je van mij leren, over hoe ik op jonge leeftijd begon met beleggen en financiële vrijheid voor mijn 30ste heb bereikt. Jij kan dit ook, zolang je het maar echt wilt. En hier hoef je niet eens voor te betalen. Je kan mijn artikels en video’s gratis lezen/beluisteren. Ook kan je mij volgen via Social Media voor tips en ervaringen.

Dit was mijn laatste tip voor omgaan met geld voor de jeugd. En, wat zijn jouw inzichten? Je kan vragen/opmerkingen stellen in een reactie onderaan dit artikel 😊.

Reacties
Categorieën