Hoe Eerder Stoppen met Werken? Vervroegd Pensioen Haal je zo!
Hoe kan ik stoppen met werken? Dit is het antwoord dat jij zoekt
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
07/18/2020
8 min

Hoe Eerder Stoppen met Werken? Vervroegd Pensioen Haal je zo!

07/18/2020
8 min

Beste Happy Investor, een populaire vraag is ‘hoe kan ik eerder stoppen met werken?’. Wat de reden achter jouw vraag is maakt niet uit. Er zal vast en zeker een goede reden voor zijn. Van jongs af aan ben ik al bezig met het concept geld en financiële onafhankelijkheid. Dus ja, ook bij mij rees in eerste instantie de vraag over hoe ik kan eerder stoppen met werken. Vanaf dat punt heb ik vele jaren gewerkt aan het antwoord op deze vraag. Daar zo meer over. Maar eerst even de tip: hoe dichter ik bij het antwoord kom, hoe minder ik de behoefte krijg om volledig te stoppen met werken. Hoe dat zit, ga ik je hieronder in detail uitleggen. Daarbij is wel zeker dat eerder stoppen met werken niet het allesomvattende antwoord is op een gelukkiger leven. Wat dat wel is, lees je in dit artikel over hoe kan ik gelukkiger worden.

Goed, laten we doorgaan naar het antwoord.

Het antwoord op de vraag ‘hoe kan ik eerder stoppen met werken?’
Stoppen met werken, of werken aan je levensmissie?
Ikigai – het Japanse concept als reden voor het bestaan
Hoe ik mijn purpose heb gevonden dankzij Ikigai
Eerder stoppen met werken dankzij financiële onafhankelijkheid
Waarom eerder stoppen met werken anders is dan je nu denkt

Het antwoord op de vraag ‘hoe kan ik eerder stoppen met werken?’

hoe stoppen met werken

Eerder stoppen met werken kan op drie manieren:

 1. Leven zonder inkomen, waardoor het leven zeer veel limitaties zal geven
 2. Werken binnen je Ikigai, waardoor het niet voelt als werken maar als je levensmissie (je bestaansreden)
 3. Genoeg maandelijkse inkomsten ontvangen om je kosten te dekken, zonder hiervoor te hoeven werken. Dit noem ik financiële onafhankelijkheid.

De eerste manier is kansloos en sla ik over. De tweede manier ga ik wel met je doornemen, omdat dit de beste manier is voor wie opzoek is naar een gelukkiger leven met 100% voldoening en plezier. In principe staat dat deels los van het geld. Tot slot is er een grote kans dat jij wilt weten hoe je punt 3 kan uitvoeren. Zelf ben ik al jaren bezig met het uitvoeren van zowel punt 2 als 3. Zo heb ik al op jonge leeftijd een netto vermogen van boven de 100.000 euro, waaruit ik rendement en dividend ontvang. En nee, niet van papa en mama, maar door keihard te werken aan mijn lange termijn strategie voor financieel onafhankelijk worden.

Deze strategie onderwijs ik mensen die zich aansluiten bij de Happy Investors Community. Naast meer dan 70 uur trainingsvideo’s en worksheets, krijgen leden ook onbeperkte coaching voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid (en beleggen). Meer weten? Klik hier voor alle informatie over Happy Investors Community.

Hieronder geef ik antwoord op de vraag ‘hoe kan ik eerder stoppen met werken?’.

goedkoop-aandelen-beleggen

Eerder stoppen met werken, of werken aan je bestaansreden?

hoe nooit meer werken

De eerste manier om te kunnen stoppen met werken is om te werken aan hetgeen waar je 100% plezier en voldoening aan beleefd. Kijk, het werkwoord ‘werken’ heeft voor jou waarschijnlijk de betekenis dat je in loondienst bent. Maar werken betekent ook vooruitgang boeken, doordat je een proces ondergaat waarbij je resultaten realiseert. Dus werken an sich is niet verkeerd, alleen is het voor jou waarschijnlijk dat je gewoon niet meer wilt werken binnen een shitty 9-to-5 job die geen betekenis heeft.

Dit laatste noemen we een beroep. In een beroep werk je binnen “waar je goed in bent” en “waar je betaald voor kan worden”. Nu zeggen mensen vaak dat je moet werken binnen je passie. Maar ook passie is niet het antwoord op de vraag over hoe je kan eerder stoppen met werken. Bij passie werk je namelijk binnen “waar je goed in bent” en “waar je van houdt”. Maar wat als je niet betaald kan krijgen voor je passie? Dan moet je keihard werken voor een minimum loon. Ook daar word je niet zozeer meer gelukkig door.

We zien nu drie concepten, namelijk:

 • Waar je van houdt
 • Waar je goed in bent
 • En waar je betaald voor kan krijgen

Volgens Ikigai is er nog een vierde element. Het missende element is “wat de wereld nodig heeft”. Met andere woorden: je werkt aan iets wat waardevol is voor de wereld. Aan iets wat mensen echt nodig hebben. Ikigai is mijns inziens een beter antwoord op het leven dan streven naar vervroegd pensioen. Immers, er zijn nadelen aan vervroegd pensioen.

Ikigai – het Japanse concept als reden voor het bestaan

De vier elementen die we hierboven hebben besproken komen uit het Ikigai-model. Klik hier als je Ikigai-model wilt bekijken.

Het Ikigai-model kan een antwoord zijn op de vraag over hoe je kan stoppen met werken. Wie zich binnen Ikigai bevindt, hoeft namelijk niet meer te stoppen met werken. Hij of zij bevindt zich namelijk in een status waarin hij of zij volledig werkt binnen haar bestaansreden. Je zou het kunnen benoemen als purpose. Dit is de reden waarom die persoon op aarde is: om te werken aan haar Ikigai.

Ik zal je een persoonlijk voorbeeld geven: momenteel ben ik zowel ondernemer als werknemer. Ik werk 40-uur in loondienst als projectmanager, verantwoordelijk voor het opstarten van een nieuwe fabriek a 63 miljoen. Ik doe waar ik goed in ben, ik vind het leuk en kan er goed voor betaald worden. Maar het is niet per se “waar ik van houd” en ook niet “wat de wereld nodig heeft”. De fabriek die wij bouwen gaat voedingsmiddelen produceren. Dus ja, het is wel wat de wereld nodig heeft (voeding) maar toch voelt het voor mij niet als mijn purpose.

Dit laatste is belangrijk. Want alleen jij kan voor jezelf bepalen wat je belangrijk vindt voor de wereld. Neem nu de kunstenaar van hierboven als voorbeeld. Als hij ervan overtuigd is dat de wereld zijn kunst nodig heeft omdat het mensen inspireert en bevrijd (van dagelijkse zorgen), dan heeft hij gelijk.

“The mind is everything. What you think you become.” – Buddha

Het brein is enorm krachtig. Waar jij heilig in gelooft, is wat jij zal worden. Het gaat er daarom om dat jij jouw purpose vindt. Wie zijn purpose heeft gevonden, zal niet langer het gevoel hebben dat hij of zij aan het werk is. Zij werkt wel, maar het voelt anders. Het voelt alsof je werkt aan je bestaansreden. Dit is waarom jij hier bent. En dat is waar je enorme voldoening uit kan halen.

Daarom is het trainen van je Mindset zo enorm belangrijk. Zeker voor als je succesvol wilt worden. Dit is dan ook de reden waarom ik binnen de Happy Investors Community enorm veel tijd spendeer om onze leden te helpen met het ontwikkelen van een Mindset voor Succes. Daarbij geef ik, en anderen, onze leden ook onbeperkte coaching. Dit is noodzakelijk want een Mindset moet je trainen. Je moet letterlijk nieuwe connecties aanleggen in je brein. Een wetenschappelijk concept dat hersenplasticiteit wordt genoemd. En dat kan op iedere leeftijd.

Meer weten over de community en onbeperkte coaching voor succes en rijker worden? Klik dan op deze link met meer informatie.

vastgoed beleggen met weinig geld

Hoe ik mijn purpose heb gevonden dankzij Ikigai

Alhoewel ik mijn huidige job leuk vindt, is het geen Ikigai. Naast de full-time job ben ik ook ondernemer. Aangezien ik als ondernemer mijzelf binnen Ikigai bevindt, gaat het dan ook niet lang duren alvorens ik fulltime ondernemer zal worden. Laat ik kort uitleggen hoe voor mij Ikigai werkt. Na dit verhaal gaan we het hebben over financiële vrijheid als tweede antwoord voor hoe wij eerder kunnen stoppen met werken.

Na vijf jaar ondernemen heb ik wel het een en ander uitgeprobeerd. Allereest een webshop, maar dit was niet mijn passie. Toen een website, die vandaag de dag nog steeds rond de 500.000 bezoekers per jaar aan trekt (loisir.nl). En in 2018 ben ik begonnen met deze website, namelijk TheHappyInvestors.nl. Op mijn website staat mijn Mindset centraal, wat is ‘vandaag tijd, energie en geld investeren om hierdoor in de toekomst een gelukkiger leven door te krijgen’. Pas bij dit laatste kwam ik terecht in mijn Ikigai, en dat geeft dan ook de meeste voldoening.

Ikigai toegepast op TheHappyInvestors.nl:

 • Waar ik van houd: ik heb een passie voor geld zaken & beleggen, en vind het leuk om mensen hierbij te helpen
 • Waar ik goed in ben: ik ben zeer goed in hoe je rijker kan worden (Mindset, strategie, investeren, beleggen, et cetera)
 • Waar ik betaald voor kan krijgen: ik genereer inkomsten door content platform en door de community waarbij ik mensen help door middel van cursussen en onbeperkte coaching.
 • Wat de wereld nodig heeft: naar mijn persoonlijke mening kunnen heel veel mensen geholpen worden door slimmer te leren omgaan met geld. Dit kan leiden tot meer vrijheid, meer comfort en veel meer voldoening in het leven. Ook kan ik anderen helpen met een Mindset voor succes, zodat deze mensen haar doelen kunnen bereiken (in plaats van alleen maar dromen)

Conclusie, het eerste antwoord op ‘hoe kan ik eerder stoppen met werken’: je kan eerder stoppen met werken door niet meer het gevoel te hebben dat je aan het werk bent.

Eerder stoppen met werken dankzij financiële onafhankelijkheid

antwoord stoppen met werken

Het tweede antwoord op ‘hoe kan ik eerder stoppen met werken’ is door het bereiken van financiële onafhankelijkheid (afgekort FO). FO staat voor een status waarbij inkomsten uit rendement van beleggen voldoende zijn om jouw maandelijkse vaste lasten te dekken. Voorbeeld: je hebt 500.000 euro op je beleggingsrekening staan. Bij een jaarlijks rendement van 8% ontvang je 40.000 euro. Na belasting is dit grofweg 30.000 euro. Oftewel, 2.500 euro per maand aan rendement waar je niet voor hoeft te werken. Ergo, je kan eerder stoppen met werken. Zo kan je het heel moeilijk maken, of gewoon makkelijker. Er zijn namelijk al vastgoedfondsen en aandelenfondsen waarbij je 8% rendement kan realiseren. Bekijk eens deze vastgoedfonds vergelijking voor de beste vastgoedfondsen. Of bekijk hier de beste beleggingsplatformen.

Nu denk je wellicht “hoe kom ik ooit aan 500.000 euro?”. Ja, als het makkelijk is zou iedereen het doen. Maar hier haak ik direct op in, want:

 1. Het is makkelijker dan je denkt, alleen vraagt het een lange termijn van 15 jaar of langer
 2. Alleen de rijken weten hoe je dit moet doen. En dit is gek, want inhoudelijk is het antwoord erg makkelijk. Je moet alleen weten hoe.

Punt 2 is nu precies wat ik mensen leer binnen de Happy Investors community. Ik leer mensen hoe je met de hoogste kans op succes op lange termijn rijk kan worden. Dit betekent dus ook hoe je op een relatief veilige manier, met acceptabel risico, geld voor jou kan laten werken door middel van beleggen.

Je kan je aansluiten op de community. Maar je kan ook kiezen voor een losse cursus als je dat wilt.

Neem anders eens een kijkje op deze twee pagina’s:

Conclusie, het tweede antwoord op ‘hoe kan ik eerder stoppen met werken’: is door financieel onafhankelijk te worden. Dit betekent genoeg geld hebben waardoor je kan rentenieren.

De relatie tussen Ikigai en financieel onafhankelijk worden, en waarom eerder stoppen met werken in realiteit anders is dan je denkt

Zelf ben ik al vanaf mijn 23ste bezig. Op mijn 35ste zal ik financieel onafhankelijk zijn, met een netto vermogen van circa 400.000 euro. Dit terwijl ik op mijn 23ste tot 25ste levensjaar nog een student op de universiteit was, en amper inkomen had. Maar op school leren ze ons niet hoe je rijker wordt

Ik ben ervan overtuigd dat vrijwel ieder gemotiveerd persoon financieel onafhankelijk kan worden. Wel zal je weten hoe (daar help ik je bij), en zal je er de eerste 3 –

Reacties
Categorieën