Hoe kan ik rijk worden zonder diploma of opleiding?
Hoe kan ik rijk worden zonder diploma of opleiding?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/31/2019
14 min

Hoe kan ik rijk worden zonder diploma of opleiding?

12/31/2019
14 min

“Hi Jorik, kan ik ook rijk worden zonder diploma? Wat moet ik hiervoor doen?” Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld via de nieuwsbrief. Daar word ik blij van, want op dit kennisplatform help ik graag andere mensen om rijker te worden. Met of zonder diploma. En dat is dan ook precies waar dit kennisartikel overgaat: hoe kan ik rijk worden zonder diploma? Voor sommige misschien een logische vraag, maar voor mij totaal niet om eerlijk te zijn. Rijk worden heeft namelijk niks met opleiding of diploma’s te maken. Selfmade miljonairs hoeven niet per se een hoge of dure opleiding te hebben, of misschien wel helemaal geen diploma.

Als jij aan jezelf twijfelt of jij wel rijk kan worden vanwege je opleidingsniveau, dan zal dit artikel je leven ten goede gaan veranderen.

De waarheid over opleidingen en diploma’s via school en rijk worden

Opleidingen en diploma’s zijn echt wel heel waardevol. Ik spreek hier niet negatief over. Naar school gaan heeft vele voordelen voor de persoonlijke ontwikkeling. Maar wanneer we het hebben over de relatie tussen rijk worden en school, dan is dit minder sterk dan je zou denken. De waarheid is dat ze je op school niet leren hoe je welvarend wordt. Rijk worden heeft enkele basisregels, waar ik straks op terugkom. Deze basisregels kan je ook begrijpen zonder een opleiding. Op school leer je een vakgebied. En als het een goede school is (meestal universiteiten), leer je ook een bepaalde manier van denken. Dit laatste is heel goed, maar komt nauwelijks voor bij het opleidingsniveau van HBO of lager. Je leert daar niet hoe je welvarend kan worden.

Kortom, rijk worden zonder diploma is mogelijk. Net zoals dat je kan carrière maken zonder diploma. Want ook carrière maken is niet iets dat je leert op school. Dit verklaart waarom sommige hoogopgeleiden nog steeds weinig vermogen hebben. Je zou zeggen dat hun een hoog inkomen hebben dankzij hun opleiding. Dat is ook zo. Alleen hebben ze nooit de principes van rijk worden geleerd. Het perfecte boek waar dit alles in wordt uitgelegd is Rich Dad, Poor Dad. Mocht je dat boek nog nooit hebben gelezen, dan raad ik je het absoluut aan. Het kost een tientje, maar biedt onwijs waardevolle lessen. Het legt ook glashelder uit dat rijk worden zonder diploma net zo makkelijk is als rijk worden met diploma. Alles draait bij rijk worden namelijk om een bepaalde manier van denken en kennis over de principes van geld maken. Laat mij dit uitleggen.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Welvarend worden heeft alles met Mindset en Kennis te maken

Rijk worden zonder diploma is totaal irrelevant. Waar het omgaat is dat je over de juiste Mindset bezit, als ook de juiste kennis over hoe je rijk kan worden. Met de juiste kennis vermijd je ook veelvoorkomende beginnersfouten bij rijk worden. Maar eerst iets over Mindset, de manier van denken. Het gaat erom dat je denkt aan rijk worden. Hoe graag wil jij het? Hoe graag wil je financieel welvarend worden? En wat is precies je doel. Wil je maandelijks een extra 1000 euro overhouden. Of ga je tot het maximale en wil je financiële onafhankelijkheid bereiken? Als je rijkdom wilt behalen, is het essentieel dat je hier ook alles voor wilt doen. Het is jouw verantwoordelijkheid om je doel te behalen. De enige vraag is: hoeveel heb je ervoor over om rijk te worden? Als je hier heel overtuigend op kan antwoorden, dan ga je het sowieso realiseren.

Naast mindset is ook kennis heel belangrijk voor wie wilt rijk worden zonder diploma. Opleidingsniveau is niet per se relevant. Wel heb je kennis nodig over de basisprincipes van geld maken, en ook hoe je dit het beste kan doen. Maar voor alles telt dat er vele experts op de wereld zijn. Zo kan je ervoor kiezen om zelf beleggen voor pensioen, of je kiest ervoor om dit te laten doen door een mixfonds. Beide varianten hebben zo haar voor- en nadelen. Van dit artikel zijn er drie basisprincipes over rijk worden die je zou moeten onthouden:

  • Zorg dat je maandelijks zoveel mogelijk inkomen overhoudt om te investeren
  • Geld maakt meer geld, zonder dat je hiervoor hoeft te werken
  • Rendement op Rendement maakt je exponentieel rijk

Deze basisprincipes over rijk worden zonder diploma kan ik goed illustreren aan de hand van een paar regels.

Rijk worden met of zonder diploma dankzij 3 basisregels

Stop met twijfelen! Wel of geen opleiding, dat maakt niet uit. Je kan prima rijk worden zonder diploma omdat de regels voor rijk worden niet veel te maken hebben met opleidingsniveau. Het enige voordeel van een hoge opleiding zou kunnen zijn dat je een hoger salaris hebt. Maar er is veel meer voor nodig. Dat begint met keiharde focus en zelfdiscipline, maar met de onderstaande eenvoudige regels kan ook jij rijk worden (zonder diploma):

  1. Minimaliseer je maandelijkse uitgaven – maximaal geld besparen
  2. Maximaliseer je maandelijkse inkomen – probeer extra geld te verdienen
  3. Investeer het maandelijks bedrag dat je kan sparen in beleggingen – ontvang rendement

Zoals je ziet zijn de drie basisprincipes van welvarend worden verwerkt in de drie regels van hierboven. Het is niet moeilijker dan dit. Eigenlijk is het kinderlijk eenvoudig. Je zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk kan sparen voor later door je uitgaven zo laag mogelijk te houden. Anderzijds zal je het inkomen moeten verhogen. Dit kan je doen door promotie te vragen, jobhoppen, of manieren voor extra geld verdienen. Houd jezelf niet voor de gek, je moet hier echt keihard voor werken. Wat mij betreft neem je een extra bijbaantje naast je fulltime job. Hoe dan ook, als je dit echt graag wilt dan is er geen easy way. De regels en principes voor rijk worden zijn makkelijk. Het is juist de focus, discipline en hoeveelheid werk die het moeilijk maken. Je wordt niet zomaar rijk, je zal daar keihard voor moeten werken.

Focus, discipline, en heel hard werken voor de komende jaren

Maar hier komt het mooie! Je zal alleen de eerste paar jaar hard moeten werken. Hoe lang dat is, is afhankelijk van hoeveel geld je maandelijks overhoudt. Want al dit geld zal je moeten gaan beleggen. Is dat niet heel risicovol? Ja, dat klopt. En daarom is een goede verhouding tussen je beleggingsportefeuille nodig. Daar kom ik straks op terug. Als je niet zoveel risico wilt nemen, wat ik eigenlijk ook wel kan aanraden, dan kan je ook rijk worden maar duurt het alleen iets langer.

De waarheid is, is dat je rijk wordt door het geld voor jou te laten werken. Scroll nog eens terug naar boven naar de drie basisprincipes van rijk worden. Geld maakt geld, en door rendement op rendement worden we exponentieel rijk. Zo werkt het. De eerste paar jaar moeten we zelf heel hard werken om zoveel mogelijk te sparen. Al dat spaargeld zullen we op een zo’n veilige manier moeten beleggen. Daarbij wel het feit accepteren dat het altijd kan zijn dat we geld verliezen. Om dat risico te verkleinen zijn er maatregelen, zoals je kan lezen in mijn aandelen advies voor beginners. Maar de essentie is en blijft dat je het geld voor jou moet laten werken. Niet andersom, want dat is niet hoe je mensen rijk worden zonder diploma of dure opleidingen.

Het krachtige principe van geld maakt geld, en rendement op rendement ga ik je zo illustreren aan de hand van enkele grafieken. Voor nu is de boodschap om te onthouden dat je zoveel mogelijk moet zien te sparen, en dit spaargeld investeren in risico-arme beleggingen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Rijk worden door geld voor je te laten werken, daar heb je geen diploma voor nodig!

Dan laat ik je nu zien hoe het is om geld voor jou te laten werken in plaats van andersom. En daarbij zien we ook het krachtige effect van rendement op rendement. Ik doe dit aan de hand van grafieken waarbij je zelf de input kan intypen. Je kan aangeven hoe hoog je eenmalige inleg is, en ook hoeveel je maandelijks doet inleggen. Deze tool heb ik van het vastgoedfonds Synvest, waarin ik zelf ook beleg. Let wel op: rendement op rendement betekent dat je het geld moet laten vaststaan op de beleggingsrekening. Als je er tussentijds geld vanaf gaat halen omdat je dit nodig hebt, dan verdwijnt de kracht van rendement op rendement. Zorg er daarom voor dat je naast je belegging ook een klein spaarpotje bijhoudt voor onvoorziene gebeurtenissen.

Scenario 1 – welvarend worden zonder diploma
Eenmalige inleg: 10.000 euro
Maandelijkse inleg: 300 euro
Rendement: 8,3%
Looptijd: 20 jaar vast

Bij dit scenario hebben we na 20 jaar een totaal bedrag van 225.000 euro gespaard. Vanaf dit moment heb je twee opties. De eerste optie is om het totale bedrag te gaan uitgeven (bijvoorbeeld aflossing hypotheek), of je laat het bedrag staan en boekt het jaarlijks rendement over naar je bankrekening. Want vanaf dat moment krijg je ieder jaar 225.000 * 8,3% rendement = 18.675 euro. Hier gaat nog 30% belasting vanaf, maar betekent wel dat je ieder jaar zomaar 13.000 euro erbij krijgt (belasting eraf). Zonder hiervoor te hoeven werken!

Scenario 2 – heel rijk worden zonder diploma

Het principe van rendement op rendement zie je heel goed terugkomen wanneer je een langere doorlooptijd aanhoudt. Dus dat je het principe langer de tijd geeft om te werken. Bedenk goed, jij hoeft hier helemaal niks voor te doen. Het principe werkt voor jou. Want stel dat we de bovenste gegevens aanhouden, maar alleen de doorlooptijd verlengen. Dan krijgen we:

Eenmalige inleg: 10.000 euro
Maandelijkse inleg: 300 euro
Rendement: 8,3%
Looptijd: 30 jaar vast

Na 30 jaar hebben we zelfs 555.000 euro. Dit is het dubbele van de 225.000 euro die we overhouden na 20 jaar beleggen. En dus levert die 10 jaar extra beleggen je gewoon 330.000 euro op. Oftewel, 33.000 euro per jaar zonder hiervoor te werken! Dat is nu de echte kracht van rendement op rendement. En je kan je voorstellen dat je bij een hogere maandelijkse inleg, na 30 jaar een nog veel hoger bedrag krijgt. Zo krijgen we bij bovenstaande grafiek bij een maandelijkse inleg van 500 euro, na 30 jaar een totaal bedrag van 852.000 euro. En bij een maandelijkse inleg van 1000 euro, krijgen we 1,6 miljoen! En nogmaals, besef goed dat je vanaf dat moment zelf kan bepalen of je het totale bedrag naar je rekening stort. Of dat je gaat leven van de jaarlijkse rendementen. Dat is pas echt financiële vrijheid.

Kant-en-klaar beleggingsadvies voor wie wilt rijk worden zonder opleiding

Je ziet het, rijk worden zonder diploma is prima mogelijk door het aanhouden van de basisprincipes voor welvarend worden. Wel of geen diploma of opleiding, je kan echt wel rijk worden met de juiste mindset en werkwijze. Nu kan je ervoor kiezen om je geld te laten beleggen door experts, zoals de mixfondsen van Centraal Achmea. Of je kan ervoor kiezen om zelf te beleggen. Zo doe ik zelf ook beleggen via DEGIRO waar je gratis kan aanmelden.

Als je zelf wilt beleggen kan ik je hier wel wat richting over geven. Maar dit is slechts richting, en het is jouw verantwoordelijkheid om goed onderzoek te doen. Begin daarom klein. Maak een account aan op platformen en experimenteer met hele kleine bedragen. Gewoon om wat gevoel te krijgen. Rijk worden zonder diploma wil niet zeggen dat je niet moet leren. Ook beleggen heeft zo haar leermogelijkheden, dat is immers wat het leuk maakt. Dus begin klein, en experimenteer totdat je de smaak te pakken hebt.

Een beleggingsportefeuille moet je zien als een pot met geld. Deze pot is tot 100% gevuld, en jij bepaalt waarin je gaat beleggen. Om zoveel mogelijk risico te spreiden, is het goed om je geld te verdelen over verschillende beleggingen en groeimarkten. Investeer dus niet enkel in aandelen, maar beleg ook een deel in vastgoed, vastgoedfondsen, particuliere leningen en in spaardeposito’s (omdat je altijd een buffer moet hebben). Hieronder geef ik je per belegging tips over wat je kan doen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Vastgoedfondsen: 20 – 50% van totale portefeuille voor rijk worden zonder diploma

Vastgoedfondsen zijn een prima manier voor beginnende beleggers om te starten. Qua risico adviseer ik altijd om te kiezen voor grote vastgoedfondsen, waar het geld wordt verspreidt over zoveel mogelijk huurpanden binnen het fonds. Voorbeelden hiervan zijn Corum Investments en Synvest. Het verwachte rendement is gemiddeld zo’n 6 tot 8%, en kan soms iets hoger zijn. Dit rendement is lager dan bij aandelen, maar afhankelijk van je keuze is het risico ook wat lager. Niettemin kunnen we bij aandelen het risico ook heel goed spreiden, en toch hogere rendementen halen. Toch is het goed om een deel in vastgoedfondsen te investeren, zodat je niet alleen maar afhankelijk bent van de aandelenmarkt.

Hoger Rendement en Lager Risico? Tip: Asymmetrisch Beleggen!

Wat als je hoger rendement kan halen terwijl je minder risico loopt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het niet, met dank aan asymmetrisch beleggen. Dit zijn investeringen waarbij de potentiële winst groter is dan het potentiële verlies. De enige manier voor asymmetrisch beleggen is als je heel veel kennis en ervaring hebt. Dit is voor gevorderde professionals en wordt ook wel toegepast bij de grootste beleggingsfondsen met een minimale inleg van miljoenen.

Ik ben zelf geen specialist in asymmetrisch beleggen, maar ken wel een zeer goede partij. Ik ben aangesloten bij hun Membership. Dat heeft een hoog prijskaartje, maar de kwaliteit is zeer hoog en geeft unieke kansen tot winstgevende investeringen. Dit zijn echte professionals. Daarbij hebben ze ook een gratis nieuwsbrief waarin ze één keer per week meesterlijke tips en onderzoeken voor asymmetrisch beleggen met ons delen.

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie en de gratis nieuwsbrief.

ETF’s, Index- en Mixfondsen: 20 – 50% van totale portefeuille

Investeren in de aandelenmarkt is een lange termijn belegging van 15 jaar of langer. Als je dat doet, tonen de statistische feiten aan dat je positief rendement kan maken. Maar hierbij is het wel belangrijk om te spreiden. Je kan namelijk individuele aandelen kopen, maar dat geeft veel risico. Het is niet zomaar dat de echte beleggingsexperts zoals Warren Buffet adviseren om te investeren in Indexfondsen zoals de S&P 500. Als je geld investeert in een indexfonds, dan spreid je het geld direct uit over alle aandelen binnen dit fonds. Ditzelfde geldt voor ETF’s en mixfondsen. Dit zijn een variant van de indexfonds. Zie het als een grote mand met allerlei verschillende aandelen erin. ETF’s horen dan ook tot mijn beste tips voor investeren.

Als dit allemaal nieuwe termen voor je zijn, dan is het raadzaam om je eerst goed te verdiepen. Koop enkele boeken die de basis van beleggen uitleggen. En blijf artikelen als deze lezen (je kan je inschrijven op mijn nieuwsbrief voor meer advies over beleggen). Daarnaast kan je het beste langzaam opstarten door te experimenteren.

Particuliere leningen (P2P): 10 – 15% van het totaal

Je kan ook geld investeren in particuliere leningen. Dit wordt P2P Lending genoemd. Het principe is dat je geld kan uitlenen aan particulieren in ruil voor rentevergoeding. Dit kan je doen via beveiligde P2P platformen, die ook garanties geven om je geld te beschermen. Daarmee wordt het aanzienlijk veiliger om te beleggen in dit soort leningen. En het rendement is ook heel hoog, namelijk 9 tot 16%. Als je hier meer over wilt weten kan je het kennisartikel over investeren in particuliere leningen lezen.

Groeiaandelen: 5 – 10% van het totaal

Dit hele artikel gaat over rijk worden zonder diploma of opleiding. Daarbij hebben we het gehad over de basisprincipes. Je weet nu dat het niet zo moeilijk is om rijk te worden, zolang je maar de tijd hebt. 20 jaar is goed, maar 30 jaar is helemaal goed. Het volgende klinkt dan misschien tegenstrijdig. Maar juist als je jonger bent, kan je meer risico nemen. Als je nog in je jaren twintig bent, kan het heel interessant zijn om ook een klein percentage te beleggen in groeiaandelen. Hoe dat precies werkt lees je door op de blauwe link te klikken. Het is de manier om grote klappers te maken, maar geeft ook veel risico.

Raisin – 15% van het totaal

Tot slot, is het altijd zeer verstandig om een spaarpot aan te houden. Denk aan onvoorziene gebeurtenissen zoals schade of fysieke blessures. Je weet het maar nooit. Een buffer aanhouden is altijd veilig. En een geldbuffer geeft ook een ander groot voordeel. Zo krijgt de aandelen regelmatig een flinke dip, bijvoorbeeld bij vrees voor economische recessie. Economisten geven aan dat gemiddeld iedere 8 jaar een flinke dip in de economie komt, en dus ook in de aandelenmarkt. Denk hierbij aan de grote economische crisis van 2009. In 2019, 10 jaar later, stond de aandelenmarkt alweer ver boven het niveau van 2009. Conclusie: zelfs de grootste, meest extreme dip kan je overleven zolang je geduld hebt. En voor beleggers geeft dit juist een kans. Want als jij aandelen had gekocht in 2009, net na de dip, dan had je bizar hoge rendementen behaald.

Dan was je in 2019 gegarandeerd rijk, met of zonder diploma. Dus het advies is: koop aandelen in de dip. Daarom is het verstandig om altijd een geldbuffer aan te houden. Als je dit op je bankrekening doet dan krijg je hier amper rente over. In tegendeel, de inflatie is dan hoger dan de rente en dus word je langzaam armer. Om dat te voorkomen kan je het geld beter plaatsen in een spaardeposito met hoge rente. Dit werkt hetzelfde als een bank, waarbij je tot 100.000 euro garantie hebt. Kortom, even veilig als een bank maar wel met hogere rente. Een goed platform om spaardeposito’s te vergelijken is Raisin. Klik op deze link voor het vergelijken van alle spaardeposito’s aanbiedingen met de hoogste rente.

Reacties
Categorieën