Hoe je samen met je partner geld kan sparen voor financiele vrijheid
Hoe je samen met je partner geld kan sparen voor financiele vrijheid
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
05/05/2019
11 min

Hoe je samen met je partner geld kan sparen voor financiele vrijheid

05/05/2019
11 min

In veel huishoudens is het sparen en besparen van geld een gevoelig onderwerp. Zo heb je in een gezin vaak een gezamenlijke rekening. En soms heb je een kostwinnaar, maar soms heb je een twee kostwinnaars in een gezin. Wil ook jij graag samen met je partner geld sparen of besparen, maar vind je dit lastig? In deze blog leer je hoe je samen met je partner geld kan sparen en besparen middels een gezamenlijke plan van aanpak. En vind je deze blog interessant, dan is mijn blog over je partner overtuigen om te beleggen ook het lezen waard!

Benieuwd naar hoe jullie als gezin financiële vrijheid kunnen bereiken? Lees dan snel verder.

Stap 1: Bespreek met elkaar waarom het belangrijk is om samen geld te besparen

Als je samen met jouw vrouw of man geld wilt sparen als gezin, dan is het nodig om te beginnen met het waarom. Waarom is het belangrijk om als gezin geld te sparen? Dit is erg belangrijk, want op het moment dat jullie samen begrijpen waarom het belangrijk is, zal je ook een gezamenlijk doel hebben. En om samen te sparen zal het toch echt een gezamenlijk doel moeten zijn.

Hieronder drie onderwerpen die je kan aanhalen in het gesprek met jouw vrouw of man om te praten over geld sparen.

Een gelukkiger leven dankzij financiële vrijheid

Een hele goede reden waarom je als gezin geld zou willen (be)sparen is omdat je hierdoor meer financiële vrijheid krijgt. Met financiële vrijheid krijg je simpelweg meer keuzes. Zo kan je meer genieten van het leven doordat je meer financiële ruimte hebt om op vakantie te gaan, om vaker uit eten te gaan of voor andere leuke uitstapjes. Een andere optie is dat je minder hoeft te werken, omdat je simpelweg minder inkomen nodig hebt.

Daarnaast geeft financiële vrijheid het gezin ook meer ontspanning. Immers, je hoeft je geen zorgen te maken. Hoe lekker zou het zijn om nooit meer financiële stress te ervaren? Om nooit meer ruzie te maken met je partner omwille van geld? Kortom, door financiële vrijheid kan je meer genieten van het leven, al is het alleen al maar omdat je minder stress zal ervaren.

Minder (financiële ) stress dankzij een financiële buffer

Wanneer je meer geld bespaart als gezin, kan je een (grotere) financiële buffer opbouwen. De waarde van zo’n buffer wordt vaak onderschat. Want wanneer alles mee zit, in economische voorspoed, dan lijkt alles in orde en schijnt de zon iedere dag. Maar wanneer het tegenzit, door bijvoorbeeld een ontslag of een economische recessie, dan kan een financiële buffer meer dan welkom zijn. Sterker nog, dan is het cruciaal. Want een financiële buffer in tegenspoed gaat je enorm veel stress besparen als gezin. Dat is voor jullie beide belangrijk, want stress zorgt voor een minder kwalitatief leven. En nog erger: stress kan ook een negatieve invloed op jullie relatie en het gezin hebben. Voorkom dus financiële stress dankzij een goede spaarpot.

Zou dat een goede reden zijn om jouw partner te overtuigen dat jullie als gezin meer geld moeten sparen? Als hij of zij nu nog niet is overtuigd, dan is er een laatste reden waarom het toch echt nodig is. Welke dat is, lees je hieronder.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Samen een financieel doel en plan opstellen

Een laatste goede reden om je partner te overtuigen meer geld te sparen is door samen een financieel doel te stellen. Door zo’n doel te bepalen, zal je samen een financieel doel hebben om naar toe te werken. En dit kan ook nog eens erg leuk zijn! Want in zo’n financieel plan kan je samen met je partner gaan bedenken wat jullie willen bereiken op financieel vlak. Willen jullie bijvoorbeeld meer financiële vrijheid? Of misschien wel een financiële buffer opbouwen? Of juist eerder sparen voor het bouwen van een nieuw huis, een vakantie, of een nieuwe auto? Het is allemaal mogelijk. Maar door je partner te overtuigen om samen aan een gezamenlijk doel te gaan werken, zal hij of zij meer gemotiveerd zijn om meer geld te sparen / besparen.

In deze blog leer je hoe je al jouw doelen in een 9-stappen plan bereiken kan. Lees zeker eens die blog wanneer je een financieel plan wilt opstellen!

partner overtuigen geld te sparen

Stap 2: Samen een plan van aanpak maken om geld te sparen

Zojuist spraken we over het samen opstellen van een financieel plan met een financieel doel. Hoe je zoiets doet, dat bespreken we hieronder. We gaan het niet moeilijker maken dan het is. Zo’n plan heeft namelijk twee grote elementen. Het eerste gaat om samen geld te sparen. En het tweede element is om samen geld te besparen. Laten we snel doorgaan naar hoe we dit doen.

Maak samen een doel om geld te gaan sparen

Begin je gezamenlijke spaarplan door te kijken hoeveel geld van je maandelijkse inkomen je kan sparen, zonder te bezuinigen of iets dergelijks. Besluit samen over welk percentage van je inkomen je gaat sparen. Een zeer effectieve methode om dit vol te houden is om direct bij ontvangst van je maandelijks inkomen het geld over te boeken naar een aparte spaarrekening of beleggingsaccount. Dan is het definitief, en kan je het ook niet meer uitgeven. Dit is belangrijk, want mensen hebben de neiging meer geld uit te geven als ze ook meer geld beschikbaar hebben. Dat is overigens logisch, maar ook een grote valkuil voor partners die samen willen sparen.

Dit is het klassieke voorbeeld dat je jezelf beter te arm dan te rijk kan rekenen. Je acties zullen namelijk verschillend zijn afhankelijk van je financiële situatie!

Zodra je hebt bepaald welk percentage van je inkomen je gaat sparen, is het tijd om te kijken naar hoeveel geld je kan besparen op je huidige uitgaven.

Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?

Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over gratis crypto beleggingsaccount aanmaken en commissievrij handelen met 0,- euro transactiekosten. Of klik op onderstaande banner voor een gratis account zolang dit nog kan

728x90

Bedenk ook samen met je partner hoe je geld kan besparen

Als gezin heb je maandelijkse vaste uitgaven zoals bijvoorbeeld voor het huishouden. Vaak zijn er vaste uitgaven die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. En soms heb je zelfs uitgaven waar je je niet eens bewust van bent! Dat is natuurlijk zonde van het geld. Door te besparen op deze niet-waarde toevoegende uitgaven, zal je extra geld kunnen sparen in het belang van je financiële doel.

Een effectieve manier op te berekenen hoeveel geld je kan besparen gebeurt in drie stappen. Stap 1 is om een overzichtelijke berekening te maken van je maandelijkse uitgaven. De tweede stap is om te bepalen op welke uitgaven je kan besparen door deze te elimineren of door een gedeelte hiervan te besparen. De derde en laatste stap is om samen af te spreken hoeveel je uiteindelijk gaat besparen op de maandelijkse uitgaven. Zodra jullie het hier over eens zijn, leg dit dan vast op papier. Niet alleen zal je het dan niet meer vergeten, maar zo blijft de gezamenlijke keuze ook zichtbaar en tastbaar. Zie het als een soort reminder die je kan ophangen in de keuken.

Inflatie is de vijand voor jullie financiële status, dus investeer je geld slim

Alleen geld sparen en besparen is niet voldoende. Juist op slimme manieren geld investeren is van belang. Want als je alleen je geld spaart en op een bankrekening laat staan, dan wordt het geld minder waard dankzij inflatie. Stel: je krijgt 0,2% rente op de bank, en de inflatie in dat jaar is 1%. Dan wordt jouw geld 0,8% minder waard, en dus neemt je koopkracht af (want je kan minder kopen met hetzelfde geld). Wanneer je 10.000 euro op je bankrekening hebt staan, betekent dat een verlies van 80 euro.

Maar als je zonder risico je geld investeert, dan wordt je geld juist meer waard. Bijvoorbeeld: je koopt een veilige Nederlandse staatsobligatie. De inflatie is 1%, en de rente op de staatsobligatie is 3%. Je geld wordt 2% meer waard. In plaats van 80 euro verlies, zal je 200 euro erop vooruitgaan. Dat is een verschil van 280 euro door een slimme keuze. Doe je dit tien jaar lang? Dan is het verschil meer dan 2800 euro. Dit wonder heet samengestelde interest.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen?

Wil jij meer succesvol worden?
Wil jij rijker worden?
Wil jij leren beleggen als gevorderden?

Klik hier voor SILVER & GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

  • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
  • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
  • Meer dan 70 uur trainingvideo’s en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
  • En nog veel meer…

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.

Stap 3: Houd maandelijks jullie financiele doel bij

Wanneer je een financieel doel hebt gemaakt, is het ook nodig om de voortgang in de weg naar dit doel bij te houden. Niet alleen weet je hierdoor of je nog op koers ligt, maar werkt het stimulerend en motiverend wanneer je het doel nadert.

Zoek naar quick wins

Om de motivatie hoog te houden adviseer ik om opzoek te gaan naar quick wins. Of wel, snelle overwinningen. Dit doe je door het doel in kleine stukjes te hakken, bijvoorbeeld in weken of maanden. Wanneer je dan, bijvoorbeeld, iedere maand je percentage aan spaargeld hebt gehaald, dan is dat een snelle overwinning. Deze quick win wil je uiteraard wel vieren met een biertje en een wijntje.

Uiteindelijk zal je de lat steeds hoger leggen, en werkt het extra motiverend om het financiële doel te behalen. Persoonlijk vind ik dat ze bij de mobiele bank van Bunq een aantal zeer handige features hebben waardoor je makkelijk kan sparen. Zo hebben ze een automatische spaarfunctie. Als je dan met je bankpas van Bunq iets betaalt, dan wordt het bedrag direct afgerond naar boven tot de hele euro. Het afgeronde bedrag wordt automatisch overgeboekt naar je spaarrekening, waardoor je stiekem toch veel geld kan sparen. En dat geheel automatisch. Super handig als je het mij vraagt. Meer hierover lees je terug in het artikel over mijn ervaringen met Bunq.

Laat je geld vastleggen als jullie moeite hebben om er vanaf te blijven

Deze tip lijkt voor de hand liggend, maar niet veel mensen zijn in staat dit uit te voeren. Mocht je er nu achter komen dat om wat voor reden dan ook het niet lukt om te sparen, dan is er altijd nog de optie om je geld vast te leggen. Zo kan je bijvoorbeeld een staatsobligatie kopen, of een andere investering waarbij je geld minimaal een X aantal jaren vaststaat. Als je er niet bij kan, kan je het ook niet uitgeven.

Houd jaarlijks jullie financiële plan bij en verbeter waar mogelijk

Het behalen van doelen is een continue proces. Iedere dag werk je hard aan het realiseren van het doel. Dit geldt ook voor een financieel doel met een bijbehorend financieel plan. En doordat het een continue proces is, kan het zijn dat je (lichtelijk) afwijkt van je doel. Daardoor is het noodzaak om minstens eens per jaar jullie financiële plan te evalueren. Liggen we nog op koers? Kunnen we verbeteren? Of misschien wel: kunnen we zelfs nog meer sparen?

Stap 4: Beloon elkaar na het realiseren van jullie financiële doel

Wanneer jullie je financiële doel hebben behaald is het tijd om dit te vieren! Zoals beschreven in stap 2 is het verstandig om (een deel) van je geld te investeren. Zoals bijvoorbeeld in een passief inkomen als beleggen. Als je het goed hebt gedaan, zal je ook hier weer een spaarpotje aan overhouden. Zorg ervoor dat je geniet van het resultaat, en beloon jezelf. En als het even kan, zorg dat je toch nog een beetje overhoudt dat je weer kan investeren. Zo kan geld nog meer geld maken, en laat je het geld dus voor jou werken in plaats van dat jij moet werken voor geld.

Maar op de eerste plaats staat het genieten. Geniet ervan. Geniet van het feit dat het jullie samen is gelukt om het financiële doel te behalen. Geniet, en leef. Want je leeft maar een keer.

Volg @happyinvestorsmindset voor meer blogs over financiele vrijheid en persoonlijke ontwikkeling

Ik ben de Happy Investors Mindset begonnen omdat ik erin geloof dat wanneer je meer financiële vrijheid hebt, je meer tijd en energie overhoudt om meer te genieten van een leven vol voldoening. Met meer financiële vrijheid via bijvoorbeeld passief inkomen, zal je ofwel leukere dingen kunnen doen ofwel minder werken en deze tijd gebruiken voor je passie. Zo is de ideale situatie wanneer je werk ook je passie is. Maar vanwege dit geloof schrijf ik dus over financiële vrijheid bereiken. en belangrijke onderdelen daarvan zijn meer geld verdienen, persoonlijke ontwikkeling en business kennis voor zakelijk succes. Zoek in onze categorien en ontdek alle blogs om van te leren!

Sluit jij je aan in bij onze zoektocht naar meer financiële vrijheid voor een meer vrij leven met meer voldoening en tijd? Volg mij dan via @happyinvestorsmindset en schrijf je in op mijn nieuwsbrief voor meer van dit soort blogs.

Reacties
Categorieën