Hoe Mindfulness bijdraagt aan meer financiële vrijheid en geluk!
Hoe Mindfulness bijdraagt aan meer financiële vrijheid en geluk!
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
04/05/2020
8 min

Hoe Mindfulness bijdraagt aan meer financiële vrijheid en geluk!

04/05/2020
8 min

Beste Happy Investor, iedere dag strijden wij voor een beter leven. Een leven met meer voldoening en meer financiële vrijheid. Dit alles met als doel om gelukkiger te zijn, en om meer vrije tijd te hebben. Financiële vrijheid is hier slechts een middel, niet het doel. Ook is financiële vrijheid haalbaar voor iedereen, zoals je inmiddels weet indien je vaker mijn artikels leest. Maar zoals je wellicht al hebt ervaren, is het allerminst een makkelijke weg. Juist de eerste jaren tot het bereiken van financiële vrijheid zijn zwaar. Het vergt een grote mate van discipline en hard werken (grind). Nu kan Mindfulness bijdragen aan het makkelijker, en leuker bereiken van financiële vrijheid. Dit artikel gaat over het praktisch toepassen van Mindfulness om onze doelen (meer succes, meer geld, meer financiële vrijheid en meer geluk) te bereiken.

Geen zorgen, in dit artikel ga je geen onzin of zweverige verhalen lezen. Daar ben ik te rationeel voor, en jij waarschijnlijk ook. Niettemin heeft een Happy Investor een open Mindset om continue te blijven leren en openstaan voor ideeën. Zo heb ik zelf enkele maanden verdiept in Mindfulness, en kom tot de conclusie dat het een goede aanvulling is voor het versterken van onze Mindset.

Over het “Jaag-instinct”, het altijd maar willen winnen en doelen bereiken

vrijheid met mindfulness

In het boek Mindgym kwam ik de term “jaag-instinct” tegen. Enkele pagina’s waren wat zweverig, maar de essentie is niettemin waar. Zo heb ik zelf al jaren vooral de nadruk gelegd op het jaag-instinct. Dit houdt in dat je altijd maar wilt winnen, beter wilt worden en vooral vooruitgang wilt boeken. Het behalen van doelen. Nu is het juist de consistente discipline op het jaag-instinct wat ons als Happy Investor vooruit helpt. Het is de reden dat wij financiële vrijheid gaan bereiken, met alle positieve gevolgen van dien.

Toch is het boek van Mindgym wel een eyeopener, in die zin dat we niet constant maar ons jaag-instinct kunnen volhouden. Immers, ik werk nu in mijn jongere jaren zeker wel 60 uur in de week. Maar zoals uitgelegd in het artikel over hoeveel maandelijks beleggen, weet ik ook dat ik op mijn 35ste al een grote stap tot financiële vrijheid zal hebben bereikt. Zo ga ik op mijn 30ste al over naar vier dagen werken in loondienst. En op mijn 35ste zal dit drie dagen zijn (en daar houd ik het op). En hoe zit dit bij jou?

Voor mij heeft Mindfulness twee praktische toepassingen. Allereerst gaat het voor op de lange termijn zorgen voor meer rust, voldoening en meer geluk door het balanceren van het jaag-instinct met een stukje rust. Daarnaast geeft Mindfulness op de korte termijn meer focus en creativiteit. Dit komt doordat Mindfulness in essentie een stuk ontspanning is, en ontspanning leidt tot meer openheid en dus creatieve ingevingen. Dit is overigens wetenschappelijk bewezen in meerdere studies.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Mindfulness leidt tot meer rust, meer voldoening en meer geluk

De reden dat Mindfulness op de lange termijn leidt tot meer rust, voldoening en geluk is doordat je jouw brein letterlijk traint om meer te ontspannen. Dit doe je door die welbekende zweverige ademhalingsoefeningen. Maar in feite is het iets anders. Bij Mindfulness hoef je eigenlijk alleen maar zo’n 10 – 30 minuten aan helemaal niks denken. Maar aan helemaal niks denken is bijzonder lastig. Zeker voor de eerste keren. En daarom adviseert men om je focus op de ademhaling te houden. Het is juist deze focus die je op dit moment traint, maar het maakt ook de geest leeg. Het enige wat ik zeg is: probeer eens voor 10 minuten aan helemaal niks te denken. Het zal je verbazen hoe druk je in je hoofd bent.

Als je dit een tijdje traint, merk je dat je rustiger wordt en meer aandacht hebt voor het nu. Als je bijvoorbeeld buiten loopt, zal je meer focus hebben op de heerlijke zon, de mooie natuur, enzovoorts. Zonder Mindfulness te beoefenen zal je gedurende hetzelfde rondje deze dingen niet waarnemen. In plaats daarvan ben je alleen maar druk in je hoofd om te denken aan, meestal, negatieve dingen. Dus juist het hoofd leeg maken leidt tot meer rust en voldoening.

Bovenstaande heeft een zeer praktisch nut voor wie financiële vrijheid wilt bereiken. Het gevolg van wie meer in het “nu” leeft, ervaart meer geluk en voldoening. En het gevolg daarvan is weer dat je minder nodig hebt om gelukkig te zijn. Met andere woorden: je kan consumptiegedrag minderen dankzij Mindfulness. Oké, toegegeven dat ik nu wat snel en kort door de bocht ga, maar ik zal het uitleggen.

Dankzij Mindfulness kan je kosten besparen terwijl je gelukkiger wordt

vrijheid met mindfulness

Sceptisch of niet, geloof mij op mijn woord dat Mindfulness leidt tot meer rust en voldoening. Je bent hierdoor gelukkiger. Mensen die gelukkiger zijn, hoeven ook minder spullen te kopen. Want waarom koop je een dure auto (status), dure horloges (status) of ga je vaak uit eten en/of drink je te veel (niet gelukkig, opzoek naar avontuur en voldoening)? Al deze zaken doe je omdat je een leegte wilt opvullen. Dit is allemaal gebaseerd op de complexe emotionele behoeften van de mens.

Mensen die gelukkiger zijn, hoeven minder leegte op te vullen. Zij hoeven geen dure auto te kopen om hun lage eigendunk op te krikken. Zij hoeven niet te consumeren, puur om het consumeren. Zij hoeven niet veel geld uit te geven. En nu heb ik het er niet over dat je minimalistisch moet gaan leven. Dat is weer extreem. Maar als je meer in het nu gaat leven zal je veel meer waardering krijgen voor de kleinere dingen. Daardoor ga je meer fundamenteel leven, kijkende naar zaken die echt waarde toevoegen. Het denken in termen van “waarde toevoegen” is een essentieel onderdeel van de juiste Geld Mindset voor het maximale uit geld halen.

Nu weer even snel doorrederneren: wanneer je minder spullen hoeft te kopen zal je (1) meer geld overhouden en (2) je vaste lasten lager houden. Deze twee zaken leiden ertoe dat je meer spaargeld hebt. Dit spaargeld kan je weer investeren / beleggen, zodat je nog meer spaargeld kan aanmaken. Kortom, dankzij Mindfulness kan je dus sneller financiële onafhankelijkheid bereiken! Als je dit principe nog niet zo goed begrijpt, zou je vaker de artikels op dit kennisplatform moeten lezen. Ik kan je verzekeren dat het je leven gaat veranderen in positieve zin 😉.

goedkoop-aandelen-beleggen

De weg naar financiële vrijheid is zwaar, en juist Mindfulness kan jou dat steuntje in de rug geven

Ook op de korte termijn heeft Mindfulness praktische voordelen. Dankzij Mindfulness ga je meer in het nu leven. Je gaat meer waarderen wat je al hebt, en dan met name de kleine dingen. En dit is echt essentieel, want de weg naar financiële vrijheid is keihard. De eerste jaren zal je enorme discipline en wilskracht moeten tonen om de basis tot financiële vrijheid te leggen. Waarom dit is, en hoe je dat doet, leg ik allemaal uit in dit uitgebreide artikel over rijk worden met beleggen. Beleggen is namelijk de beste manier om echte financiële vrijheid te bereiken. In dit geval spreek ik over beleggen tegen laag risico. Dit is een relatief veilige strategie, maar vergt wel enorme discipline. Een ander cruciaal artikel om dit concept te begrepen gaat over meer inkomen genereren.

Een ander voordeel van Mindfulness is dat je jezelf wat meer gaat gunnen. Dit noemen ze compassie. Als ik heel eerlijk ben is compassie wat te zweverig. Maar een praktische invulling vanuit mijzelf is om af en toe eens een zondagmiddag vrij te nemen. Even helemaal niet werken, maar meer tijd te spenderen met familie en/of vrienden. Of wat extra tijd te nemen om leuke, educatieve boeken te lezen. In dit geval betekent compassie niks meer dan het jezelf gunnen dat je een paar uur vrij neemt om in jezelf en/of anderen te investeren, in plaats van in je bedrijfje of werk.

Dit is overigens zeker wel goed, want in jezelf investeren is een van de beste investeringen die je kan doen. 

Ook leidt Mindfulness tot meer focus en creativiteit

vrijheid met mindfulness

Zoals ik eerder al aanhaalde is uit meerdere wetenschappelijke studies aangetoond dat Mindfulness leidt tot meer focus en creativiteit. Het is niet voor niks dat een groot percentage van CEO’s aan mindfulness doen. Daarbij is vooral focus echt cruciaal in de hedendaagse maatschappij. Want je hebt er vast wel eens van gehoord, die kreten over hoeveel keer je wel niet per dag op je telefoon kijkt. Mensen evolueren naar het hebben van een kortere aandachtspanne dan een goudvis, en dat is best een prestatie! Maar door het beoefenen van Mindfulness ben je juist je focus en aandacht aan het trainen. Meer focus op de korte termijn heeft praktische voorbeelden. Denk hierbij aan: meer scherpte, langer je aandacht vasthouden tijdens belangrijke meetings en presentaties en langer kunnen presteren op hoog niveau dankzij sterke focus.

Als je zelf ook wilt beginnen aan Mindfulness dan kan je hier online genoeg over lezen. Ook zijn er leuke boeken, waarvan het boek Mindgym een van de meest praktische boeken is zonder te veel onzin en zweverigheid.

En wat is jouw mening over, of ervaringen met Mindfulness? Heb jij het wel eens geprobeerd en welke effecten ervaarde je toen? Ik ben benieuwd naar jouw praktische tips over hoe Mindfulness kan bijdragen tot meer financiële vrijheid. Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal zeer gewaardeerd.

Reacties
Categorieën