Rijk Worden voor Beginners, 6 Veelvoorkomende Fouten
Rijk Worden voor Beginners, 6 Veelvoorkomende Fouten
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
12/04/2019
11 min

Rijk Worden voor Beginners, 6 Veelvoorkomende Fouten

12/04/2019
11 min

Beste Happy Investor, wil je beginnen met rijk worden? Zoals je merkt aan je omgeving is het mogelijk. Steeds meer mensen hebben veel geld. In principe kan jij ook eenvoudig beginnen met rijk worden, je moet alleen weten hoe. Als beginner zal je je eerst moeten verdiepen in de materie over rijk worden. Immers, de grootste reden dat jij nog niet rijk bent, is omdat je mogelijk één van de 6 fouten begaat. In dit artikel leer ik je mijn beste tips tot rijk worden voor beginners.

Dit artikel gaat over 6 veelvoorkomende fouten die je verhinderen om rijk te worden. Dit betekent dat als je deze fouten voorkomt, dat je sneller rijk zal worden.

Laten we beginnen met rijk worden!

1. Rijk Worden voor Beginners: visie en geloof

Alles, maar dan ook alles, begint met een idee. Mensen zijn tot immense prestaties tot staat. Aan iedere grote prestatie ligt een idee ten grondslag. Zo geldt dat ook voor beginners die rijk willen worden. Helaas hoor ik te vaak, zowel binnen mijn eigen familie als vrienden en derden, dat rijk worden niet voor hun is weggelegd. Sinds wanneer accepteer je deze illusie, vraag ik mijzelf dan af. Waar komt het idee vandaan dat financiële rijkdom niet voor jou is weggelegd? Onzin. Pure onzin.

Iedereen kan rijk worden, zolang je er maar in gelooft en je alles op alles wilt zetten om het te bereiken. Dit geloof dat ook jij het kan bereiken, is het begin van een bijzonder leven met meer financiële vrijheid.

Een praktische tip voor rijken worden voor beginners: denk jezelf rijk door het visualiseren van de visie

Als je meer van mijn artikels gaat lezen, zal je meer en meer geloof krijgen in het feit dat ook jij rijker kan worden. Dit geloof zal je moeten omzetten tot een visie. Dit heb ik voor mijzelf ook. Zo visualiseer ik mijn visie dagelijks, waarbij ik “zie” hoe ik mijn doelen bereik. Dit is geen hogere macht of bijgeloof; visualisatie van je doelen draagt werkelijk bij aan het bereiken ervan. Dit is wetenschappelijk bewezen. Maar wat is jouw visie? Waarom wil je rijk worden? Is het om nooit meer te hoeven werken, of wil je rijker worden om meer leuke dingen met familie en vrienden te kunnen doen? Wat het ook is, het is jouw recht.

Het enige wat ik van je vraag is om hier goed over na te denken: Wat is het dat je wilt bereiken? Wat is je visie omtrent rijkdom?

Jezelf rijk denken is slechts het begin. Zo heb je ook een concreet doel nodig!

Ik ga je wel een persoonlijke tip geven rondom rijkdom. Je mag ermee doen wat je wilt. Maar de tip is om rijkdom niet als doel te zien, maar als middel om iets anders te bereiken. Te vaak zien we dat mensen miljonair worden ten koste van alles, helaas ook ten koste van hun gezin en sociale relaties. Maar is het niet dat je rijk wilt worden om gelukkiger te zijn? Ik kan je garanderen dat je niet gelukkiger wordt met 100 miljoen op je bank, maar niemand in je omgeving om ervan te genieten (behalve misschien “vrienden” die geilen op je geld in plaats van om jou geven). Uit longitudinaal onderzoek blijkt dan ook dat mensen met hechte sociale relaties het meest gelukkig zijn en het langste leven. Zo zie ik het zelf ook. Mijn persoonlijke weg naar financiële vrijheid is om meer vrije tijd te krijgen die ik kan spenderen met mijn familie en vrienden.

2. Beginnersfout bij Rijk Worden: geen financieel doel stellen

Het is niet genoeg om alleen een idee om te zetten naar visie en geloof. De volgende stap is om deze mindset (idee + geloof + visie) om te zetten tot actie. Dit doen we door te starten met een financieel doel. Immers, als je rijk wilt worden zal je ook doelgericht moeten zijn om dat te bereiken. Nogmaals: houd in gedachte dat rijk worden niet het doel op zich is, maar een middel naar een gelukkiger leven. Persoonlijk vind ik dat je doel naar rijkdom niet ten koste mag gaan van hechte sociale relaties. Maar het is aan jou welke keuzes je maakt. Hoe dan ook, als je als beginner rijk wilt worden zal je een financieel doel moeten hebben.

Zonder doel heb je namelijk geen richting. Je weet niet waar je naar toe moet, en je weet ook niet wat je moet doen om dat te bereiken. Daarom is de vraag om jouw definitie van rijkdom om te zetten tot een concreet financieel doel. Gebruik daarvoor de SMART methodiek, betekende Specifiek, Meetbaar, Actueel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een voorbeeld van een financieel doel is: “binnen 10 jaar wil ik dertig uur per week werken, met een netto inkomen van 3000 euro dat wordt aangevuld met 2000 euro aan uit mijn investeringen”.

Als je je meer wilt verdiepen over hoe je goede doelen kan stellen, dan kan je mijn uitgebreide artikel lezen dat gaat over stappenplan voor doelen stellen. Waarbij je in 9 stappen al je doelen kan bereiken. Dit is niet alleen handig voor beginners die rijk willen worden, maar je kan het ook toepassen op je werk. Doelgerichte mensen zijn per definitie meer succesvol.

3. Geld uitgeven aan niet-waarde toevoegende producten

Wanneer je de visie en het geloof hebt, als ook het financiële doel, wordt het tijd om als beginner rijk te worden. Laten we beginnen met het makkelijke gedeelte, namelijk minder geld uitgeven. Geld besparen is op zich geen kunst, het is meer een kwestie van zelfdiscipline. Het in controle houden van je emoties, en sociale druk negeren. Mijn beste tip om minder geld uit te geven is door te stoppen met geld spenderen aan niet-waarde toevoegende producten. Nu is waarde natuurlijk heel subjectief. Dus bepaal zelf dan ook wat wel of niet waardevol voor je is. Maar wel ga ik je uitdagen door te vragen om kritisch naar jezelf te kijken. Zo kan je jezelf bij iedere aankoop de vraag stellen “heb ik dit nu echt nodig?”, of de vraag “voegt het echt wat toe aan mijn leven?”.

Als beginner kan je sneller rijk worden wanneer je zelfdiscipline behoudt over je uitgaven

Aan de hand van twee veelvoorkomende voorbeelden kan ik je goed meenemen in wat ik bedoel. We starten met de auto. Rijk worden voor beginners start met de grote posten, waar de auto beslist bij hoort. Een auto is een van de grootste slechte uitgave die je kan doen. Ik begrijp wel dat je er niet aan ontkomt, want vaak heb je een auto nodig voor transport naar het werk. Maar waarom zou je een dure auto van 20.000 euro kopen? Wat voegt dat nu echt toe? Is het om jezelf te belonen? Is het omdat de buurman of je vrienden ook mooie auto’s hebben? En als je dan toch zo graag een luxe auto wilt, koop dan tweedehands. Want als je echt geld wilt weggooien koop je een nieuwe auto. Doe dat dus nooit 😉. Het beste besluit dat je kan nemen is door zoveel mogelijk geld besparen op auto.

Een ander voorbeeld die ik graag gebruik is door mijn zus als voorbeeld te nemen (ja, echt waar). Ze heeft een jarenlange schuld bij mijn ouders om haar auto af te lossen (…). Maar ze blijft wel gewoon dure merkproducten en vooral merkkleding kopen. Waarom zou je 150 euro voor een T-shirt betalen, als dat ook voor 100, 50 of zelfs 20 euro kan? Niet dat je er als een zwerver bij moet lopen, maar als je een merk wilt weet je gewoon dat je 50% extra betaald puur voor de naam. En de enige reden om een merk te kopen is omwille van een bepaald zelfbeeld dat je hebt. Wees kritisch naar jezelf! Overigens kan mijn zus deze opmerking niet zo waarderen.

160x600

4. Te hoge vaste lasten zorgt ervoor dat je als beginner minder snel rijk wordt

Zoals hierboven aangegeven is het makkelijke gedeelte om minder geld uit te geven. Begin daar per direct mee. Vervolgens wordt het tijd om te besparen op je vaste lasten. Want te hoge vaste lasten is een cruciale factor voor beginners die niet rijk worden, maar het wel willen worden. Een veelvoorkomende fout is dat wanneer je meer gaat verdienen, je ook meer gaat uitgeven. Het voorbeeld van de dure auto hebben we al gehad. Een dure auto betekent ook hogere vaste lasten, zoals de autoverzekering. Maar een van de beste voorbeelden voor te hoge vaste lasten is het kopen van een te duur huis.

Je ziet het overal gebeuren. Misschien bij jezelf ook wel. Mensen krijgen een baan en maken een aantal promoties. Vervolgens hebben ze een mooi inkomen, en besluiten ze om een duur huis te kopen. Met duur bedoel ik toch echt wel boven de 400.000 euro. Vooral bij starters op de arbeidsmarkt is dit funest. Wanneer je als stelletje allebei een baan krijgt, begin je pas echt met geld verdienen. Maar ja, iedereen wilt mooi en vooral groot wonen. Want kijk mij dan eens succesvol zijn in mijn grote (en vooral dure) huis. Voor je het weet heb je een hypotheek van 2000 euro. Dit is nu typisch een voorbeeld van hoe je NIET structureel meer inkomen genereren kan! Want stel je eens voor als je hypotheek maar 750 euro was. Wat zou jij doen met die 1250 euro extra per maand. Ik hoop niet dat je nu denkt aan geld uitgeven! Bij punt 5 en 6 leg ik je uit wat je beter kan doen met al dat geld, om als beginner rijk te worden.

160x600

5. Rijk Worden voor Beginners: werken voor je geld in plaats van geld voor jou laten werken

Wanneer je minder geld gaat uitgeven, en ook gaat besparen op je vaste lasten om nog minder geld uit te geven, zit je op de juiste weg. Maar het “probleem” met geld besparen is dat je maar tot een bepaald punt kan besparen. Je hebt immers een bepaalde basisbehoefte zoals onderdak, eten, en af en toe wat plezier en ontspanning is ook belangrijk. Dus geld besparen op zich is niet de manier om rijk te worden, maar wel een belangrijke voorwaarde voor beginners. Nee, als beginner wordt je rijk door geld voor jou te laten werken in plaats van andersom.

Het principe achter geld voor jou laten werken om rijk te worden is cruciaal om te begrijpen. Dit lees je stap voor stap terug in mijn boek over meer geld verdienen in minder tijd. De essentie is dat wanneer je werkt voor geld, je altijd geld voor tijd krijgt. Als je niet werkt, krijg je ook geen geld. Simpel, maar vervelend. En dus moeten we daar van afstappen en opzoek gaan naar manieren voor geld verdienen waardoor er inkomsten binnenkomen los van tijd. Dus of je nu slaapt, eet of werkt, er komt geld altijd geld binnen. Nu kan je dit bereiken door echt goede ideeën voor passief inkomen, of door je geld voor jou te laten werken. (PS: lees mijn artikels of zoek naar “geld verdienen” of “passief inkomen” om er alles over te lezen).

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Een van mijn beste tips om geld voor je te laten werken

Een van mijn beste tips voor investeren van geld is in vastgoedfondsen en aandelen (tip 6). Zo heb ik zelf hele positieve ervaringen bij beleggen in vastgoedfondsen. Ik doe overigens ook beleggen in aandelen, maar dat vergt meer kennis en risico. Maar dit artikel gaat over rijk worden voor beginners, en daarvoor is mijn beste tip dus een vastgoedfonds. Want bij een goed vastgoedfonds loop je niet veel risico, terwijl je wel een hoog rendement krijgt. Zo vind ik zelf SynVest een van de betere fondsen om in te beleggen, waarover je alles kan lezen in mijn Review over SynVest. Zo haal ik daar gemiddeld rond de 8% rendement uit. Dit in tegenstelling tot de zeer lage rente en de inflatie, waardoor veel mensen armer worden.

Ja, dat lees je goed. Wie geld op zijn spaarrekening zet wordt ieder jaar een beetje armer. Want tegenwoordig is de rente zo’n 0,1%. Als de inflatie (waarbij je koopkracht afneemt) 2% is, word je in feite 1,9% armer. Want je kan 1,9% minder kopen met het geld op je spaarrekening.

Of wat dacht je van P2P Lending? Zelf beleg ik via Mintos een deel van mijn vermogen. Het voordeel is dat je een relatief hoog rendement van 9% kan behalen, terwijl je geld wel liquide is. Met een klik op de knop, heb ik mijn geld terug. Uiteraard is dit niet zonder risico, maar mijns inziens logischer dan op de spaarrekening. Mintos is de beste keuze omdat dit het grootste internationale platform is. Het voordeel is dat je het risico kan spreiden over 100+ leningen, afhankelijk van je inleg. Meer weten? Lees hier de Mintos review.

160x600 - NL

6. Rijk Worden voor Beginners: begin met beleggingen met weinig risico

Als je eenmaal zo ver bent dat je begrijpt dat investeren de beste weg naar financiële rijkdom is, dan lig je goed op koers. In dit geval is er nog een laatste veelvoorkomende fout bij rijk worden voor beginners. Namelijk: te veel risico nemen met investeren. Als beginner zal je eerst kennis en vaardigheden moeten opdoen. Je gaat toch ook niet gelijk tegen de schaakkampioenen spelen wanneer je net start met schaken?

De grootste fout die beginners maken is dat ze zichzelf niet goed verdiepen in investeren en beleggen. En dat is zonde want er bestaan absoluut beleggingen met weinig risico. Juist voor mensen die een hoge risicoaversie hebben, zijn dit soort investeringen met weinig risico aantrekkelijk. Klik op de link van hiernaast om naar mijn artikel te gaan omtrent beleggingen met weinig risico. Dit zijn uitstekende mogelijkheden voor wie pas net begint met beleggen.

Wil je beginnen met rijk worden? Begin met investeren! Zo is Corum Investments een prima keuze om te starten met dividend:

Conclusie over Rijk Worden voor Beginners

In dit artikel heb ik 6 veelvoorkomende fouten benoemd die beginners maken wanneer ze rijk wensen te worden. Bij iedere fout, heb je kunnen lezen hoe je dit kan voorkomen en wat je in plaats daar van kan doen. Als je de zes fouten samenvat, kan je concluderen dat rijk worden voor beginners mis gaat bij een (1) gebrek aan richting (visie, geloof, doel), een (2) gebrek aan zelfdiscipline (te weinig sparen, te veel geld uitgeven) en een (3) gebrek aan kennis (niet investeren, of te risicovol investeren).

Als je er meer over wilt weten hoe je wel de juiste investeringen maakt, mag je dit artikel over geld investeren niet missen!

Ik hoop dat je hebt genoten van dit artikel, en dat je veel leerzame punten hebt opgedaan die je kan toepassen in de praktijk. Lees zeker eens mijn andere artikels, of volg mij via de nieuwsbrief of Social Media. Mijn doel is het bereiken van een gelukkiger leven dankzij meer financiële vrijheid en minder stress, zodat ik meer tijd kan besteden aan dingen die er echt toe doen (passie, sociale relaties, sporten, …). En wat is jouw doel?

Ik zou het waarderen als je een reactie achterlaat over wat je van dit artikel vindt en wat jouw ervaringen zijn met rijk worden. Dan kunnen we elkaar helpen!

Reacties
Categorieën