Rijk Worden voor Beginners, 6 Veelvoorkomende Fouten
arrow_drop_up arrow_drop_down
4 december 2019 

Rijk Worden voor Beginners, 6 Veelvoorkomende Fouten

Dit artikel gaat over rijk worden voor beginners. En dat is nodig ook, want beginners die rijk willen worden maken veel fouten. Zonde, denk ik dan. Als beginner zal je je eerst moeten verdiepen in de materie over rijk worden. Leren van anderen, om te voorkomen dat je fouten maakt. Dus als jij dit artikel leest omdat je graag rijk wilt worden, dan ben je op de goede weg! Ook als beginner kan je rijk worden, zolang je weet hoe en de veelvoorkomende fouten vermijdt. Dit artikel gaat over 6 veelvoorkomende fouten die je verhinderen om rijk te worden. Zie dit als leerpunten, zodat jij de weg naar financiële onafhankelijkheid kan voortzetten!

Dit zijn de 6 veelvoorkomende fouten die mensen maken waardoor ze niet rijk worden:

 1. Gebrek aan visie en geloof dat je als beginner rijk kan worden
 2. Geen financieel doel hebben
 3. Geld uitgeven aan dingen die geen waarde toevoegen
 4. Te hoge vaste lasten hebben
 5. Werken voor je geld, in plaats van geld voor jou laten werken
 6. Te risicovol investeren

Laten we eens dieper in gaan op deze fouten, en kijken hoe we ervan kunnen leren om zelf als beginner wel rijk te worden. Hint: punt 1 t/m 4 zijn nodig, maar dankzij punt 5 en 6 zal je echt rijk worden (als je het goed doet 😉).

1. Rijk Worden voor Beginners: visie en geloof

Alles, maar dan ook alles, begint met een idee. Mensen zijn tot immense prestaties tot staat. Aan iedere grote prestatie ligt een idee ten grondslag. Zo geldt dat ook voor beginners die rijk willen worden. Helaas hoor ik te vaak, zowel binnen mijn eigen familie als vrienden en derden, dat rijk worden niet voor hun is weggelegd. Sinds wanneer accepteer je deze illusie, vraag ik mijzelf dan af. Waar komt het idee vandaan dat financiële rijkdom niet voor jou is weggelegd? Onzin. Pure onzin. Want welvarend worden is voor iedereen mogelijk, zolang je er maar in gelooft en je alles op alles wilt zetten om het te bereiken. Dit geloof dat ook jij het kan bereiken, is het begin van een bijzonder leven met meer financiële vrijheid.

Visie en visualiseren van de visie

Als je meer van mijn artikels gaat lezen, zal je meer en meer geloof krijgen in het feit dat ook jij rijker kan worden. Dit geloof zal je moeten omzetten tot een visie. Dit heb ik voor mijzelf ook. Zo visualiseer ik mijn visie dagelijks, waarbij ik “zie” hoe ik mijn doelen bereik. Dit is geen hogere macht of bijgeloof; visualisatie van je doelen draagt werkelijk bij aan het bereiken ervan. Dit is wetenschappelijk bewezen. Maar wat is jouw visie? Waarom wil je rijk worden? Is het om nooit meer te hoeven werken, of wil je rijker worden om meer leuke dingen met familie en vrienden te kunnen doen? Wat het ook is, het is jouw recht. Het enige wat ik van je vraag is om hier goed over na te denken: Wat is het dat je wilt bereiken? Wat is je visie omtrent rijkdom?

Ik ga je wel een persoonlijke tip geven rondom rijkdom. Je mag ermee doen wat je wilt. Maar de tip is om rijkdom niet als doel te zien, maar als middel om iets anders te bereiken. Te vaak zien we dat mensen miljonair worden ten koste van alles, helaas ook ten koste van hun gezin en sociale relaties. Maar is het niet dat je rijk wilt worden om gelukkiger te zijn? Ik kan je garanderen dat je niet gelukkiger wordt met 100 miljoen op je bank, maar niemand in je omgeving om ervan te genieten (behalve misschien “vrienden” die geilen op je geld in plaats van om jou geven). Uit longitudinaal onderzoek blijkt dan ook dat mensen met hechte sociale relaties het meest gelukkig zijn en het langste leven. Zo zie ik het zelf ook. Mijn persoonlijke weg naar financiële vrijheid is om meer vrije tijd te krijgen die ik kan spenderen met mijn familie en vrienden.

2. Beginnersfout bij Rijk Worden: geen financieel doel stellen

Het is niet genoeg om alleen een idee om te zetten naar visie en geloof. De volgende stap is om deze mindset (idee + geloof + visie) om te zetten tot actie. Dit doen we door te starten met een financieel doel. Immers, als je rijk wilt worden zal je ook doelgericht moeten zijn om dat te bereiken. Nogmaals: houd in gedachte dat rijk worden niet het doel op zich is, maar een middel naar een gelukkiger leven. Persoonlijk vind ik dat je doel naar rijkdom niet ten koste mag gaan van hechte sociale relaties. Maar het is aan jou welke keuzes je maakt. Hoe dan ook, als je als beginner rijk wilt worden zal je een financieel doel moeten hebben.

Zonder doel heb je namelijk geen richting. Je weet niet waar je naar toe moet, en je weet ook niet wat je moet doen om dat te bereiken. Daarom is de vraag om jouw definitie van rijkdom om te zetten tot een concreet financieel doel. Gebruik daarvoor de SMART methodiek, betekende Specifiek, Meetbaar, Actueel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een voorbeeld van een financieel doel is: “binnen 10 jaar wil ik dertig uur per week werken, met een netto inkomen van 3000 euro dat wordt aangevuld met 2000 euro aan passief inkomen uit mijn investeringen”.

Als je je meer wilt verdiepen over hoe je goede doelen kan stellen, dan kan je mijn uitgebreide artikel lezen dat gaat over stappenplan voor doelen stellen. Waarbij je in 9 stappen al je doelen kan bereiken. Dit is niet alleen handig voor beginners die rijk willen worden, maar je kan het ook toepassen op je werk. Doelgerichte mensen zijn per definitie meer succesvol.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

3. Geld uitgeven aan niet-waarde toevoegende producten

Wanneer je de visie en het geloof hebt, als ook het financiële doel, wordt het tijd om als beginner rijk te worden. Laten we beginnen met het makkelijke gedeelte, namelijk minder geld uitgeven. Geld besparen is op zich geen kunst, het is meer een kwestie van zelfdiscipline. Het in controle houden van je emoties, en sociale druk negeren. Mijn beste tip om minder geld uit te geven is door te stoppen met geld spenderen aan niet-waarde toevoegende producten. Nu is waarde natuurlijk heel subjectief. Dus bepaal zelf dan ook wat wel of niet waardevol voor je is. Maar wel ga ik je uitdagen door te vragen om kritisch naar jezelf te kijken. Zo kan je jezelf bij iedere aankoop de vraag stellen “heb ik dit nu echt nodig?”, of de vraag “voegt het echt wat toe aan mijn leven?”.

Als beginner kan je sneller rijk worden wanneer je zelfdiscipline behoudt over je uitgaven

Aan de hand van twee veelvoorkomende voorbeelden kan ik je goed meenemen in wat ik bedoel. We starten met de auto. Rijk worden voor beginners start met de grote posten, waar de auto beslist bij hoort. Een auto is een van de grootste slechte uitgave die je kan doen. Ik begrijp wel dat je er niet aan ontkomt, want vaak heb je een auto nodig voor transport naar het werk. Maar waarom zou je een dure auto van 20.000 euro kopen? Wat voegt dat nu echt toe? Is het om jezelf te belonen? Is het omdat de buurman of je vrienden ook mooie auto’s hebben? En als je dan toch zo graag een luxe auto wilt, koop dan tweedehands. Want als je echt geld wilt weggooien koop je een nieuwe auto. Doe dat dus nooit 😉. Het beste besluit dat je kan nemen is door zoveel mogelijk geld besparen op auto.

Een ander voorbeeld die ik graag gebruik is door mijn zus als voorbeeld te nemen (ja, echt waar). Ze heeft een jarenlange schuld bij mijn ouders om haar auto af te lossen (…). Maar ze blijft wel gewoon dure merkproducten en vooral merkkleding kopen. Waarom zou je 150 euro voor een T-shirt betalen, als dat ook voor 100, 50 of zelfs 20 euro kan? Niet dat je er als een zwerver bij moet lopen, maar als je een merk wilt weet je gewoon dat je 50% extra betaald puur voor de naam. En de enige reden om een merk te kopen is omwille van een bepaald zelfbeeld dat je hebt. Wees kritisch naar jezelf! Overigens kan mijn zus deze opmerking niet zo waarderen.

4. Te hoge vaste lasten zorgt ervoor dat je als beginner minder snel rijk wordt

Zoals hierboven aangegeven is het makkelijke gedeelte om minder geld uit te geven. Begin daar per direct mee. Vervolgens wordt het tijd om te besparen op je vaste lasten. Want te hoge vaste lasten is een cruciale factor voor beginners die niet rijk worden, maar het wel willen worden. Een veelvoorkomende fout is dat wanneer je meer gaat verdienen, je ook meer gaat uitgeven. Het voorbeeld van de dure auto hebben we al gehad. Een dure auto betekent ook hogere vaste lasten, zoals de autoverzekering. Maar een van de beste voorbeelden voor te hoge vaste lasten is het kopen van een te duur huis.

Je ziet het overal gebeuren. Misschien bij jezelf ook wel. Mensen krijgen een baan en maken een aantal promoties. Vervolgens hebben ze een mooi inkomen, en besluiten ze om een duur huis te kopen. Met duur bedoel ik toch echt wel boven de 400.000 euro. Vooral bij starters op de arbeidsmarkt is dit funest. Wanneer je als stelletje allebei een baan krijgt, begin je pas echt met geld verdienen. Maar ja, iedereen wilt mooi en vooral groot wonen. Want kijk mij dan eens succesvol zijn in mijn grote (en vooral dure) huis. Voor je het weet heb je een hypotheek van 2000 euro. Dit is nu typisch een voorbeeld van hoe je NIET structureel meer inkomen genereren kan! Want stel je eens voor als je hypotheek maar 750 euro was. Wat zou jij doen met die 1250 euro extra per maand. Ik hoop niet dat je nu denkt aan geld uitgeven! Bij punt 5 en 6 leg ik je uit wat je beter kan doen met al dat geld, om als beginner rijk te worden.

Tot slot, een kort woordje over abonnementen. Er is een ware trend gaande aan abonnementen. Denk aan energie, mobiel & internet, enzovoorts. Als consument heb je een sterkere machtspositie dan je denkt, waardoor je heel veel geld kan besparen op abonnementen. Via de link leer je hoe, maar lees eerst nog even dit artikel af.

5. Rijk Worden voor Beginners: werken voor je geld in plaats van geld voor jou laten werken

Wanneer je minder geld gaat uitgeven, en ook gaat besparen op je vaste lasten om nog minder geld uit te geven, zit je op de juiste weg. Maar het “probleem” met geld besparen is dat je maar tot een bepaald punt kan besparen. Je hebt immers een bepaalde basisbehoefte zoals onderdak, eten, en af en toe wat plezier en ontspanning is ook belangrijk. Dus geld besparen op zich is niet de manier om rijk te worden, maar wel een belangrijke voorwaarde voor beginners. Nee, als beginner wordt je rijk door geld voor jou te laten werken in plaats van andersom.

Het principe achter geld voor jou laten werken om rijk te worden is cruciaal om te begrijpen. Dit lees je stap voor stap terug in mijn boek over meer geld verdienen in minder tijd. De essentie is dat wanneer je werkt voor geld, je altijd geld voor tijd krijgt. Als je niet werkt, krijg je ook geen geld. Simpel, maar vervelend. En dus moeten we daar van afstappen en opzoek gaan naar manieren voor geld verdienen waardoor er inkomsten binnenkomen los van tijd. Dus of je nu slaapt, eet of werkt, er komt geld altijd geld binnen. Nu kan je dit bereiken door echt goede ideeën voor passief inkomen, of door je geld voor jou te laten werken. (PS: lees mijn artikels of zoek naar “geld verdienen” of “passief inkomen” om er alles over te lezen).

Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?

Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over gratis crypto beleggingsaccount aanmaken en commissievrij handelen met 0,- euro transactiekosten. Of klik op onderstaande banner voor een gratis account zolang dit nog kan

728x90

Een van mijn beste tips om geld voor je te laten werken

Een van mijn beste tips voor investeren van geld is in vastgoedfondsen en aandelen (tip 6). Zo heb ik zelf hele positieve ervaringen bij beleggen in vastgoedfondsen. Ik doe overigens ook beleggen in aandelen, maar dat vergt meer kennis en risico. Maar dit artikel gaat over rijk worden voor beginners, en daarvoor is mijn beste tip dus een vastgoedfonds. Want bij een goed vastgoedfonds loop je niet veel risico, terwijl je wel een hoog rendement krijgt. Zo vind ik zelf SynVest een van de betere fondsen om in te beleggen, waarover je alles kan lezen in mijn Review over SynVest. Zo haal ik daar gemiddeld rond de 8% rendement uit. Dit in tegenstelling tot de zeer lage rente en de inflatie, waardoor veel mensen armer worden.

Ja, dat lees je goed. Wie geld op zijn spaarrekening zet wordt ieder jaar een beetje armer. Want tegenwoordig is de rente zo’n 0,1%. Als de inflatie (waarbij je koopkracht afneemt) dan 1% is, word je in feite 0,9% armer. Want je kan 0,9% minder kopen met het geld op je spaarrekening. Mocht je dan toch een deel van je geld op een veilige spaarrekening zetten, kies dan voor bijvoorbeeld Raisin. Bij dit soort partijen krijg je op zijn minst nog een aanzienlijk hogere rente dan bij een bank. Vaak tot wel 1,6%. Ga naar deze link naar Raisin voor meer informatie en openen van een gratis rekening.

Raisin is een goede keuze om een deel van je spaargeld bij op te slaan. Maar wel een deel. Een ander deel kan je beter investeren in een veilig vastgoedfonds. Want of je nu per jaar 0,1% (rente van de bank), 1,6% (Raisin) of 8% rendement krijgt, scheelt nogal veel geld per jaar. Maak alleen geen overhaaste beslissingen en verdiep je altijd eerst goed alvorens je ergens in investeert.

6. Rijk Worden voor Beginners: begin met beleggingen met weinig risico

Als je eenmaal zo ver bent dat je begrijpt dat investeren de beste weg naar financiële rijkdom is, dan lig je goed op koers. In dit geval is er nog een laatste veelvoorkomende fout bij rijk worden voor beginners. Namelijk: te veel risico nemen met investeren. Als beginner zal je eerst kennis en vaardigheden moeten opdoen. Je gaat toch ook niet gelijk tegen de schaakkampioenen spelen wanneer je net start met schaken? De grootste fout die beginners maken is dat ze zichzelf niet goed verdiepen in investeren en beleggen. En dat is zonde want er bestaan absoluut beleggingen met weinig risico. Juist voor mensen die een hoge risicoaversie hebben, zijn dit soort investeringen met weinig risico aantrekkelijk. Klik op de link van hiernaast om naar mijn artikel te gaan omtrent beleggingen met weinig risico. Dit zijn uitstekende mogelijkheden voor wie pas net begint met beleggen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Conclusie over Rijk Worden voor Beginners

In dit artikel heb ik 6 veelvoorkomende fouten benoemd die beginners maken wanneer ze rijk wensen te worden. Bij iedere fout, heb je kunnen lezen hoe je dit kan voorkomen en wat je in plaats daar van kan doen. Als je de zes fouten samenvat, kan je concluderen dat rijk worden voor beginners mis gaat bij een (1) gebrek aan richting (visie, geloof, doel), een (2) gebrek aan zelfdiscipline (te weinig sparen, te veel geld uitgeven) en een (3) gebrek aan kennis (niet investeren, of te risicovol investeren). Als je er meer over wilt weten hoe je wel de juiste investeringen maakt, mag je dit artikel over geld investeren niet missen!

Ik hoop dat je hebt genoten van dit artikel, en dat je veel leerzame punten hebt opgedaan die je kan toepassen in de praktijk. Lees zeker eens mijn andere artikels, of volg mij via de nieuwsbrief of Social Media. Mijn doel is het bereiken van een gelukkiger leven dankzij meer financiële vrijheid en minder stress, zodat ik meer tijd kan besteden aan dingen die er echt toe doen (passie, sociale relaties, sporten, …). En wat is jouw doel?

Ik zou het waarderen als je een reactie achterlaat over wat je van dit artikel vindt en wat jouw ervaringen zijn met rijk worden. Dan kunnen we elkaar helpen!

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Community. Al jarenlang deel ik mijn ervaringen voor lange termijn rijk worden en slim beleggen voor hoger rendement. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen? 

Kies voor SILVER of GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

 • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
 • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
 • Meer dan 70 uur trainingvideo's en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
 • En nog veel meer...

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.