Investeren in Particuliere Leningen: Rendement en Risico’s
Investeren in Particuliere Leningen: Rendement en Risico’s
Beleggen P2P Lending
Happy Investors
Beleggen P2P Lending
12/20/2019
8 min

Investeren in Particuliere Leningen: Rendement en Risico’s

12/20/2019
8 min

Als investeerder zijn wij altijd opzoek naar nieuwe manieren om rendement te behalen. Hoe meer spreiding, hoe beter. Het beleggen in particuliere leningen moet zeker tot je beleggingsportefeuille behoren. Niet alleen is dit weer wat extra spreiding van je totaal vermogen, maar ook kunnen we hele hoge rendementen halen dankzij investeren in particuliere leningen. In het Engels wordt deze beleggingstactiek P2P Lending genoemd. In dit kennisartikel gaan we naar de opties kijken wat betreft investeren in particuliere leningen. Mijn naam is Jorik Vermeulen en schrijf inmiddels al jaren over het bereiken van financiële vrijheid. Beleggen hoort daar absoluut bij, en binnen mijn portefeuille heb ik ook een aandeel geïnvesteerd in P2P leningen.

In het kort gaan we in dit artikel de volgende punten behandelen:

  1. Hoe investeren in particuliere leningen werkt
  2. Wat voor rendement mogen we verwachten bij P2P leningen
  3. Welke risico’s zijn er, en hoe risicovol is het?
  4. De opties: via welke platformen kan ik beleggen in particuliere leningen?

Laten we snel verder gaan.

Hoe werkt investeren in particuliere leningen?

Vroeger kon je onderhandse leningen uitkeren aan andere particulieren, waaronder vrienden en familie, in ruil voor rente. Deze rente vormt je rendement. Ditzelfde geld kon je ook uitlenen aan andere particulieren, die je niet noodzakelijk kent. Echter, dit geeft allerlei problemen en risico’s. Want wat als de lener zijn rente niet op tijd betaald, of wat als hij het geld niet meer teruggeeft? Kortom, vroeger was beleggen in particuliere leningen, waarbij je geld uitleent aan een ander in ruil voor rendement, nogal risicovol. En dus onwenselijk voor beleggers. Maar daar is sinds enkele jaren verandering in gekomen dankzij het concept P2P Lending. Hedendaags zijn er vele P2P Lending platformen waarop je als particuliere belegger gratis kan aanmelden. Eenmaal aangemeld vind je een overzicht aan alle openstaande particuliere leningen waarin je kan investeren.

Investeren in particuliere leningen werkt dus heel eenvoudig. Dit is vooral te danken aan het Internet, en de vele P2P Lending platformen waarop je kan aanmelden. Dit stelt ons als belegger in staat om veel geld te investeren en hier hoge rendementen voor te krijgen. Ook is het risico beheersbaar, zoals we later in dit artikel gaan teruglezen. Je wordt namelijk beschermd als belegger, en dat is voor iedere investeerder heel interessant uiteraard. Dat maakt particuliere leningen een waardevolle manier van geld investeren. Maar eerst nog even iets over P2P Lending platformen.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Wat is P2P Lending platform?

P2P staat voor Peer-2-Peer. Vertaalt naar het Nederlands is het Particulier-2-Particulier leningen. Een P2P platform in leningen is een soort van marktplaats waarop particulieren samenkomen. De ene particulier wilt geld lenen, de ander wilt geld uitlenen (de belegger). Als belegger kan je wellicht niet zo goed indenken waarom iemand ooit een particuliere lening wilt aangaan (en dat tegen zulke hoge rentes, zoals we straks gaan zien). Maar het is eigenlijk best logisch. Er zullen altijd mensen zijn die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan geld. De enige manier voor hun is dan om geld te lenen. Maar geld lenen kan heel erg duur zijn en er zitten ook veel regels aan geldleningen. Zo heb je in Nederland de BKR-registratie, maar in andere landen waaronder Denemarken en Polen heb je veel strengere eisen.

Op een P2P Lending platform kunnen particulieren zich aanmelden die geld willen lenen. Vaak zijn dit korte termijn contracten van 3 tot 12 maanden. Soms iets langer. Als belegger kunnen wij ons gratis aanmelden op dit platform. Eenmaal aangemeld kan je kiezen in welke leningen je wilt investeren. Je kan hierbij allerlei financiële gegevens van de leners zien. Niet alleen welke Nationaliteit en waarom ze willen lenen, maar ook wat hun maandelijks inkomen is en overige financiële gegevens. Dit is noodzakelijke informatie om te bepalen of een lening wel of niet risicovol is. Als iemand de maandelijkse rente van zijn particuliere lening gemakkelijk kan terugbetalen (dankzij hoog inkomen), dan is het een relatief veilige investering.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Wat voor rendement krijg je bij beleggen in particuliere leningen?

Investeren in particuliere leningen is super interessant vanwege het hoge rendement. Rendementen van 13% zijn heel gebruikelijk. Meestal bevindt het rendement zich tussen de 8 – 16%. Dit is gemiddeld een hoger rendement dan beleggen in vastgoedfondsen. Maar daarbij heb je dan ook weer minder risico. Of toch niet? Ook in vergelijking tot aandelen kan P2P leningen interessanter zijn, afhankelijk van je beleggingstactiek. Gezien het hoge rendement bij particuliere leningen is het een waardevolle aanvulling op je bestaande beleggingsportefeuille. Zo laat ik mijn P2P leningen ook steeds meer groeien, maar blijf ik ook maandelijks geld storten in mijn Synvest Vastgoedfonds en uiteraard mijn aandelenportefeuille. Dat is het mooie aan investeren: geld maakt geld!

Oké, investeren in persoonlijke leningen geeft hoge rendementen. Maar welke risico’s zijn er, en hoe veilig is het dan in vergelijking tot andere beleggingen?

Welke risico’s zijn verbonden aan investeren in P2P leningen?

Specifieke risico’s bij investeren in particuliere leningen hebben vooral te maken met het risico dat een lener zijn rente of lening niet terugbetaald. Dit zijn de risico’s:

  • De lener betaalt zijn rente niet (aan jou)
  • Hij of zij kan de lening niet terugbetalen
  • Je wilt je lening annuleren omdat je het geld nodig hebt
  • De lener overlijdt

Nu is het laatste risico nogal extreem, maar de andere twee klinken realistisch. Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij mijn eerste aanmerking tot P2P beleggen nogal sceptisch was. Maar na meer en meer verdiepen, en het zelf te ervaren, weet ik dat de bovenstaande risico’s eigenlijk niet tot veel zorgen hoeven te leiden. Het is namelijk dat deze risico’s worden geëlimineerd door de P2P platformen waarop je gratis kan investeren in particuliere leningen.

Dit is hoe het risico wordt verminderd door te kiezen voor het juiste P2P platform

Stel dat jij geld hebt geïnvesteerd in vijf leningen. Hiervan kan lener A niet terugbetalen. Wanneer je doet beleggen via het juiste platform, dan heb je BuyBack garantie. Deze garantie houdt in dat het P2P platform de lening van de lener overkoopt, en alsnog waarborgt dat jij als belegger je rendement krijgt PLUS 100% van het uitgeleende bedrag. Met andere woorden, je hoeft nooit zorgen te maken over dat een particuliere lener zijn lening niet terugbetaald aan jou.

Een ander risico is dat je geld hebt geïnvesteerd en je wilt dit geld terug hebben omdat je het nodig hebt. Allereerst wordt dit risico wederom al geëlimineerd door et P2P platform. Zo heb je namelijk MoneyBack garantie, wat inhoudt dat je binnen 24 uur je totale lening kan terugkrijgen als je dat graag wilt. Let op: MoneyBack garantie krijg je momenteel niet bij ieder P2P platform. Enkel via het platform wat ik hieronder benoem 😉. Verder heb je dit risico ook zelf in de hand. Beleg nooit met geld dat je nodig hebt. Enkel met geld dat je kan missen. En denk eraan om veel te spreiden. Als je 5000 euro gaat investeren, doe dit dan verdelen over 10, 20 of zelfs 50 leningen.

Welke opties heb ik voor P2P leningen als belegging

Er zijn redelijk wat platformen waarop je kan investeren. Deze platformen bieden allemaal qua concept dezelfde belegging aan. Bij de een is het rendement wat hoger dan bij de ander, en er is ook verschil in risico. Het belangrijkste om in achting te nemen bij een P2P platform is in hoeverre je als belegger bent beschermt tegen de risico’s van niet-terugbetalen. Zoals hierboven vermeld heb je de MoneyBack en BuyBack garantie die je als belegger beschermt. Maar lang niet ieder P2P platform heeft dit.

In een eerder artikel heb ik heel uitgebreid geschreven over wat P2P Lending exact inhoudt. Daarbij heb ik ook een vergelijking gemaakt tussen de beste P2P platformen van dit moment. Als je deze vergelijking wilt zien, kan je naar dit artikel over P2P Lending gaan. Wanneer je als particuliere belegger de juiste keuze maakt, kan je veel extra geld verdienen aan P2P!

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Premium

Conclusie over investeren in particuliere leningen

Investeren in particuliere leningen is een interessante belegging die je kan toevoegen aan je totale investeringsportefeuille. Maar let op: P2P is beslist heel risicovol, dus als je besluit erin te investeren doe het dan met kleine bedragen. Rendementen bij P2P investeringen liggen tussen de 9 en 16%. Een gemiddeld rendement van 13% is niet ongebruikelijk, en dus geeft dit een mooie return on investment. Wat ik persoonlijk aantrekkelijk vindt aan investeren in P2P is het verkleinde risico dankzij de garanties van P2P. Bovendien kan je dit risico verder verlagen door je investeringen veel te spreiden over vele particuliere leningen. Natuurlijk heb je altijd nog een kans op geld verliezen, dat hoort nu eenmaal bij beleggen. Maar in vergelijking tot andere beleggingen is investeren in particuliere leningen een waardevolle toevoeging. Deze mogen we toevoegen aan onze lijst van beleggen met weinig risico 😉.

Wat zijn jouw ervaringen met investeren in particuliere leningen?

Reacties
Categorieën