P2P Lending: alles over P2P beleggen wat je moet weten - H.I.M.

P2P lending staat voor Pear-2-Pear Lending. Dit is een nieuwe manier van beleggen waarbij je geld kan investeren in het uitkeren van leningen aan particulieren. Onder de beleggingsvormen is deze methode nog relatief nieuw. Maar doordat het interessante rendementen biedt, is het een snel groeiende trend voor beleggers die opzoek zijn naar meerdere manieren om hun geld te beleggen. In dit artikel gaan we diep in op P2P Lending. Zo gaan we kijken naar wat het is en hoe het werkt. Maar ook gaan we kijken naar welke rendementen je mag verwachten bij P2P Lending, alsook wat de voordelen zijn. Tot slot vergelijken we P2P platformen met elkaar, zodat jij de beste keuze kan maken. Zo is P2P Lending een prima manier voor extra geld verdienen, en in dit artikel leer je waarom!


Samengevat hebben we de volgende inhoudsopgave in dit artikel over Pear-2-Pear Lending:

 • Definitie van P2P
 • Hoe het werkt
 • Verwachte rendement bij Pear-2-Pear lending
 • Voordelen van P2P Lending in vergelijking tot andere beleggingen
 • P2P Lending platformen vergelijken
 • Conclusie

 • Laten we snel doorgaan!

  Definitie van P2P Lending

  P2P lending is een beleggingsvorm waarbij je geld kan beleggen in de vorm van leningen aan particulieren. Zo zijn er P2P platformen waarmee je kan beleggen door het uitlenen van geld. Afhankelijk van de lening, krijg je een bepaald percentage rente. Dit is het rendement.  Met andere woorden krijg je dus een beloning in ruil voor het uitkeren van geld in de vorm van een lening aan een andere persoon. Deze persoon kan iemand in Nederland zijn, maar ook in het buitenland.

  Dat is het mooie aan P2P Lending platformen. Er zullen wereldwijd altijd mensen zijn die behoefte hebben aan geld. In het ene land kan je veel moeilijker geld lenen dan in het andere land. In de landen waar het moeilijk is om geld te lenen, zal bijgevolg de rente ook erg hoog zijn. Voor deze personen is het veel interessanter om te lenen via een P2P Lending platform. Want als ze dan geld van jou lenen, dan betalen ze een lagere rente dan wanneer ze dit van financiële instanties moeten doen. Ook is het voor particulieren eenvoudiger om te lenen via een P2P Lending platform. Want wanneer jij geld gaat lenen, krijg je een BKR-registratie. Dit wil je te allen tijde voorkomen, want een BKR-registratie heeft veel negatieve gevolgen. Zoals bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek wilt afsluiten.

  Naast particulieren zijn er ook veel ondernemers die behoefte hebben aan geld lenen. Als ondernemers geld willen lenen kan dit via financiële bedrijven. Maar deze vragen vaak hoge rendementen. Daarom is een P2P Lending platform soms een alternatieve bron van geld lenen voor ondernemers, afhankelijk van hoeveel percentage rente ze dienen te vergoeden.
  728x90 - NL

  Hoe werkt P2P Lending?

  Pear-2-Pear leningen aan particulieren als belegging werkt heel eenvoudig. In principe kan iedereen een account aanmaken op een P2P platform. Het aanmaken van zo’n account is gratis. De minimale inleg is meestal heel erg laag, dan moet je denken aan 1 tot 10 euro. De enige minimale voorwaarden is dat je 18 jaar of ouder bent, maar iedereen kan dus snel en eenvoudig beleggen via P2P Lending.

  Als je eenmaal een account hebt aangemaakt is de tweede stap op geld over te boeken naar je P2P beleggingsrekening. Dit kan heel gemakkelijk door in te loggen met je account op het P2P platform. Als je dat gedaan hebt, kan je al gelijk starten met geld investeren in de particuliere leningen. Dit kan je doen door zelfstandig de leningen te bekijken die op de Loan List staan. Ik noem het even zo, want deze term gebruiken de meeste P2P platformen. Het is niets meer dan een lijst waarop gewenste leningen staan. Dit zijn particulieren die dus hebben aangegeven hoeveel geld ze willen lenen, en welk percentage rente ze hiervoor willen betalen. Hieruit kan je zelfstandig kiezen waarin je belegt, of je kan kiezen voor de Auto Invest optie. Bij dit laatste word een geldbedrag naar keuze automatisch geïnvesteerd in verschillende openstaande leningen.

  Uit ervaring met P2P beleggen weet ik dat het in het begin allemaal wat onwennig voelt. Zomaar je geld “uitlenen” aan een vreemde die aan de andere kant van de wereld (kan) zitten. Ja, dat voelde gek. Maar daar wen je wel aan. Het risico van deze beleggingsvorm is namelijk relatief laag, doordat de P2P platformen meestal garanderen om je lening terug te betalen indien een lener niet betaalt. Bovendien is het rendement bij P2P erg hoog.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=1BMd6S25W2k&feature=emb_title

  Rendement op geld uitlenen dankzij P2P Lending, dit mag je verwachten

  Het rendement bij P2P beleggen is hoog. Het verschilt wel een beetje per P2P platform, maar het gemiddelde rendement ligt rond de 10%. Soms zijn er uitschieters tot wel 15%. Als je een beetje ervaring hebt met beleggen, dan weet je dat dit erg hoge rendementen zijn. En al helemaal voor wie wilt beleggen met weinig risico.  In dit geval is het rendement de beloning die je krijgt omdat je geld uitleent aan particulieren. Deze particulieren lossen maandelijks een deel van de lening af, plus de rente. De rente is het bedrag dat jij ontvangt als rendement. Dit alles gebeurt via een beveiligd P2P platform waarop je bent aangemeld. Uiteraard ontvangt het platform als tussenpersoon ook een (heel) klein percentage, zodat ze winstgevend worden.

  Het is belangrijk om te begrijpen dat je kan investeren in meerdere leningen. Zo zijn het vaak kleinere leningen van rond de 3000 euro. Jij kan hier bijvoorbeeld 500 euro in investeren, en andere mensen ook, totdat de volle 3000 euro is bereikt. Om zoveel mogelijk risico te elimineren, adviseer ik mede-beleggers altijd om zoveel mogelijk te spreiden. Stel dat je 5000 euro hebt. In plaats van te investeren in twee leningen van 2500 euro, kan je beter de 5000 euro verspreiden over 10 leningen. En dat is prima mogelijk, want bij goede P2P platformen heb je meer dan genoeg keuze uit vele particulieren die geld willen lenen.

  Wat zijn de voordelen van rendement op geld uitlenen in vergelijking tot andere investeringsopties?

  Pear-2-Pear beleggen heeft enkele interessante voordelen ten opzichte van andere beleggingsvormen. Hieronder vind je een overzicht van enkele bijzondere voordelen die je niet snel ziet bij andere soorten beleggingen (zoals bij aandelen, vastgoed, cryptomunten, et cetera).

  Voordelen P2P beleggen:
  • Snel en gemakkelijk aanmelden: een account heb je zo aangemaakt en het is ook heel eenvoudig om te begrijpen. Je ziet in een oogopslag welke keuzes je allemaal hebt, en ook hoeveel rendement je hierop krijgt. Dat maakt P2P een van de makkelijkste manieren van beleggen (om te begrijpen).
  • Zeer lage minimale inleg: meestal kan je al starten vanaf 1 euro. Natuurlijk heeft het geen nut om met zo’n klein bedrag te beleggen, maar de boodschap is dat iedereen kan starten met een klein bedrag.
  • Hoge rendementen tussen de 5-20%, en gemiddeld 10%
  • Spreiding: je kan je geld spreiden over vele leningen. Sommige leningen zijn wat groter, andere wat kleiner zoals rond de 2000 euro. Je bepaalt zelf hoeveel geld je investeert en in welke leningen.
  • MoneyBack en BuyBack garantie: dit is echt cruciaal, omdat het een soort van vangnet is tegen wanbetalers voor het geval zij de lening niet (kunnen) terugbetalen.

 • De MoneyBack en BuyBack garantie zijn super belangrijk. Want deze garanties zorgen ervoor dat het risico bij P2P beleggen nog kleiner wordt. Het is niet zo dat je nul risico loopt, maar het wordt wel aanzienlijk kleiner. Beleggen zonder risico bestaat namelijk niet. Wel kan je het risico nog verder verkleinen dankzij spreiding. Daarom is het goed om altijd veel te spreiden. Dit kan je doen door verschillende leningen te financieren via een P2P Lending platform, maar ook een deel van je geld beleggen in vastgoedfondsen, aandelen en een investeringsmogelijkheden. Diversification is Key 😉.

  Welke Pear-2-Pear Lending platformen zijn er?

  Er zijn meerdere P2P Lending platformen die je met elkaar kan vergelijken. Maar het heeft geen nut om te kiezen voor een slecht platform die lage rendementen geeft ofwel geen garanties op geld terug aanbiedt. Na veel onderzoek en vergelijken van P2P platformen heb ik een overzicht gemaakt van vier betrouwbare websites waarbij we kunnen beleggen in P2P leningen. Ze staan niet per se op volgorde van welke de beste is. Ieder platform heeft zo haar eigen aanbod met voor- en nadelen van dien. Wel heb ik een voorkeur uit mijn vergelijking van alle P2P Lending platformen, maar ik wil je daarbij niet te veel beïnvloeden 😉. Laten we eerst wat algemene voordelen van ieder platform bekijken.

  Fellow Finance
  Fellow Finance is een innovatief P2P platform waarbij je niet alleen aan particulieren maar ook aan bedrijven geld kan uitlenen. Ze zijn opgericht in 2013 en momenteel actief in Europa, waarbij ze de grootste zijn in leningen voor Noord-Europa. Wat interessant is aan Fellow Finance is dat ze een innovatief systeem hebben waarin je als belegger snel en efficiënt kan inzien wat aantrekkelijke leningen zijn om in te investeren. Hierbij hebben ze een interessante optie die ze investment Allocator noemen. Bij deze keuze selecteert het programma automatisch de beste leningen op dat moment. Zo kan je in 1 druk op de knop investeren in particuliere leningen. Uiteraard kan je ook gewoon zelf opzoek gaan naar interessante P2P leniningen.

  Enkele kerncijfers van Fellow Finance zijn:

   • Actief in Duitsland, Scandinavië en Polen.
   • Het laagste rendement is 5 – 8% voor P2P-leningen in Duitsland, en gemiddeld 14% bij P2P-leningen in Denemarken. Het hoogste rendement is tot 40% jaarlijks rendement aan particulieren in Polen. Met dit laatste heb ik geen ervaring eerlijkgezegd, maar wel is het extreem hoog rendement.
   • Momenteel zijn er 15.000+ beleggers aangesloten bij Fellow Finance, die samen 550+ miljoen hebben geïnvesteerd aan 750.000+ particuliere leners.
   • Gemiliteerd risico voor de beleggers, omdat bij wanbetaling de leningen worden verkocht op de secundaire markt en beleggers hun geïnvesteerde bedrag terugkrijgen.

   • Voor meer informatie ga je via deze
    link naar Fellow Finance. Gezien de hoge rendementen die ze uitkeren is het een interessante beleggingskeuze!

    Mintos: Grootste P2P platform voor P2P Lending


    Mintos is een van de grootste P2P-platformen van dit moment. Zie Mintos als een soort van marktplaats wereldwijd waarop particulieren zich aanmelden om geld te lenen. Dit kan van alles zijn: van hypotheek tot korte termijn leningen. Een groot voordeel aan Mintos is dat je bij aanmelding kan kiezen over een directe spreiding van je geld over alle type leningen. Dit zorgt voor maximale spreiding, waarbij je dus minder risico (zou moeten) lopen. Het jaarlijks rendement is wel lager dan bij andere platformen, namelijk gemiddeld 9%.

    Enkele kerncijfers van Mintos zijn:
  • Wereldwijd het grootste P2P-Lending platform
  • Een gemiddeld jaarlijks rendement van 9%
  • In totaal is er meer dan 4 miljard geïnvesteerd door in totaal 225.000+ beleggers.
  • Instant Access: bij deze optie kan je direct aan- en verkopen, zonder dat je vast zit aan een bepaalde looptermijn van een korte termijn lening.
  • Meer dan 95% van alle leningen bij Mintos een terugkoopgarantie hebben.

   Mintos is een interessante beleggingskeuze voor wie graag makkelijk geld verdienen wilt. De optie bestaat om in 1 klik op de knop je geld te verspreiden over vele soorten leningen. Dit is heel interessant in termen van risicospreiding. Het relatieve nadeel eraan is dat het gemiddelde jaarlijks rendement een ietsje lager is dan de andere Pear-2-Pear beleggingsplatformen, maar het voordeel is wel dat je meer risicospreiding hebt. Wil je meer weten? Klik dan op onderstaande banner.

   Meer weten? Lees hier mijn Mintos review en ervaringen. Daarin deel ik ook mijn Mintos account met je hoe ik 9% rendement op 10.000 euro haal.

   728x90 - NL

   IUVO P2P Lending
   IUVO P2P Lending is een snelgroeiende aanbieder binnen deze markt. Deze aanbieder lukt het om zichzelf te onderscheiden dankzij een 100% buyback guarantee. Dat betekent dat 100% van alle leningen worden terugbetaald in het geval dat er zich iets voordoet zoals wanbetaling of dat de geldlener niet meer kan terugbetalen. Voor iedere belegger is dat natuurlijk geniaal, want minimale risico betekent dat het een veilige P2P belegging is. Bij Fellow Finance en Mintos van hierboven is het risico ook geminimaliseerd, maar bij IUVO lijken ze er een stapje verder in te gaan zodat ze zich hierop kunnen onderscheiden.

   Enkele kerncijfers van IUVO P2P zijn:
  • Snelst groeiende P2P platform in Europa, opgericht in 2016
  • Meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd door beleggers
  • Jaarlijks gemiddeld rendement van 9,5%, met leningen tot wel 15% rendement
  • 100% BuyBack Garantie

 • Wat ook interessant is bij IUVO is dat ze een rating geven aan alle inkomende leningen. Deze classificeren ze van A tot HR, waarbij A betekent een hele veilige lening en een HR betekent onveilige lening. Dat betekent dat bij A het risico heel klein is dat de geldlener niet terugbetaalt (0 – 4%) en bij HR is het risico heel groot dat hij of zij niet terugbetaalt (35%). Mijn advies: kies voor de veiligere opties van A tot en met C. Rijk worden is een kwestie van geduld. Als je onnodig risico gaat nemen kan je ook je inzet verliezen.

  Wil je meer weten over P2P beleggingsplatform IUVO? Klik dan op deze
  link met meer informatie over IUVO
  over wat dit platform jouw allemaal te bieden heeft.

  Fast Invest NL


  Mijn persoonlijke favoriet onder de P2P platformen, waar ikzelf ook bij beleg, is Fast Invest NL. Bij dit platform kan iedereen ouder dan 18 jaar al starten vanaf 1 euro. Wat ik zelf het meest interessant vindt aan deze aanbieder, is de hoeveelheid leningen tegen een hoog rendement. Ook is de looptijd maximaal 12 maanden, wat interessant is zodat je niet te lang vastzit aan een lening. Daarbij is het zo dat je gemiddeld 9 tot 16% rendement krijgt, wat zeer hoog is. Maar het meest interessant is de garantie van
  Fast Invest NL
  , die nog verder gaan dan de drie aanbieders van hierboven. Zo bieden ze bij Fast Invest zowel een BuyBack and MoneyBack garantie. De MoneyBack garantie betekent dat als jij op een bepaald moment besluit om te stoppen met investeren, Fast Invest jouw lening binnen 1 dag terugkoopt. Je zit daardoor nergens aan vast, wat het flexibel maakt.

  Enkele kerncijfers van Fast Invest NL zijn:
  • Nederlands platform voor Pear-2-Pear beleggingen
  • Actief in 55 landen met meer dan 13 miljoen geïnvesteerd door beleggers
  • Hoog rendement van 9 tot 16%
  • BuyBack garantie voor lager risico, en uitsluitend kleine leningen van maximaal 12 maanden voor minder risico op lange doorlooptijden
  • MoneyBack garantie waarbij je binnen een dag je geld terugkrijgt mocht je per direct willen stoppen. Dit is een unieke garantie die alleen Fast Invest aanbiedt

 • Update 2021: Fast Invest lijkt GEEN betrouwbaar P2P Platform te zijn. Het is verstandiger om te kiezen voor Mintos of IUVO.

  Conclusie over P2P Lending

  P2P Lending is een nieuwe, opkomende beleggingsvorm die een hoog rendement van tot wel 16% biedt, waarbij het risico verkleind wordt dankzij spreiding en MoneyBack garanties. We hebben gezien dat P2P beleggen snel en eenvoudig is. Iedereen ouder dan 18 jaar kan meedoen, en dat bij een minimale inleg vanaf 1 euro. In vergelijking tot andere beleggingstactieken is P2P lending een prima aanvulling! Zo ben ik zelf een groot fan van beleggen in vastgoed, met in het bijzonder het vastgoedfonds SynVest (mijn persoonlijke favoriet). Daarbij haal ik al jaren gemiddeld zo’n 8,5% rendement op een relatief veilige manier. Maar sinds kort heb ik P2P beleggen aan mijn portfolio toegevoegd.

  Tot slot, nogmaals de herhaling dat spreiding enorm belangrijk is bij beleggen. Niet alleen is het slim om zoveel mogelijk te spreiden onder leningen op een P2P platform. Maar ook is het nodig om naast P2P andere manieren van beleggen toe te passen. Denk daarbij aan beleggen in vastgoedfondsen, beleggen in aandelen, en nu dus ook beleggen in Pear-2-Pear leningen. Onthoud dat geld maakt geld, en dat investeren de beste weg naar financiële rijkdom is. Lees mijn andere artikels of volg mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe kennisartikels over geld verdienen en het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Artikelen in P2P Lending