arrow_drop_up arrow_drop_down

Beleggingsportfolio lessons learned 29 april 2019

Welkom terug op de tweede update omtrent mijn beleggingsportfolio ter opvolging van de belegginsportfolio update 24 april 2019. Zoals mijn volgers weten beoog ik financiële vrijheid te bereiken. Ik ben verre van een professionele belegger, dus volg mijn advies zeker niet op. Wel ben ik gepassioneerd in het maken van strategische analyses van bedrijven en investeer geld in groei bedrijven. Ook disruptieve marktspelers vind ik bijzonder interessant, maar besef ook dat deze aanpak veel risico met zich meebrengt. Daarom probeer ik de portfolio te balanceren met enkele dividendaandelen zoals IBM en Kraft Heinz. Om het doel van financiële vrijheid te bereiken, bouw ik aan meerdere inkomstenbronnen.

Benieuwd naar mijn beleggingsportfolio op 29 april 2019? Lees dan snel verder.

Maar voordat je doorleest: besef goed dat ik niet zomaar fundamentele analyses maak van bedrijven. Ik heb een achtergrond in Management en Organisatie, en raad iedereen aan die wilt gaan beleggen om eerst te kiezen voor bedrijfskundige kennis. Je kunt dit tegenwoordig zelfs vanuit huis, via bijvoorbeeld de website van LOI of de opleidingen van NTI.

Top 10 aandelen met negatief rendement

beleggingsportfolio tips 2019

Reflecterende op de bovenstaande top 10 aandelen met negatief rendement zijn er drie punten die ik wil aanhalen, namelijk (1) timing vs Dollar-Cost Averaging, (2) aandelen kopen zonder research en (3) de grootte van je portfolio.

Dollar-Cost Averaging

Om te beginnen met de tegenvaller: Nvidia. Nvidia is een bedrijf waar ik zeer in geloof omwille haar toekomstpotentie. Het chipbedrijf heeft goede kaarten om te profiteren van opkomende technologieën waaronder zelfsturende auto’s en de Cloud-business. Het feit dat dit aandeel voor mij op dit moment zo tegenvalt, is omdat het nog steeds niet is hersteld van de grote marktcorrectie die eerder in november – december 2018 heeft plaatsgevonden. Mijn instapmoment was zeer beroerd, dus bij deze het advies: probeer de methode van Dollar-Cost Averaging zoveel mogelijk aan te houden als ook jij een slechte timing hebt!

Koop geen aandelen zonder research te doen

Deze tip lijkt evident, maar in praktijk heb ik gemerkt dat er een sterke neiging kan zijn om op een hype aan te haken. Zelf ben ik analytisch en rationeel aangelegd, maar je blijft een mens. Behoud dus de discipline om geen aankopen te doen puur op speculatie. Denken dat de koers omhoog gaat op basis van onderbuik gevoel is iets totaal anders dan met 60, 80 of misschien wel 90% zekerheid weten dat de koers omhoog gaat (op basis van onderzoek).

Een voorbeeld van zo’n slechte keuze die ik heb gemaakt is Tilray. Deze kocht ik nadat het aandeel een flinke daling had gemaakt. Ik dacht dat die daarna wel zou stijgen, en anders verkoop ik het aandeel wel na 3, 5 of 10 jaar. Want zo zit Tilray wel degelijk in de groeiende markt van cannabis. Maar vandaag de dag staat het aandeel wel -40%. Geen beste zaak dus… Maar goed, het feit dat ik maar 1 aandeel ervan heb gekocht toont wel aan dat ik het aandeel als een experimentje beschouwde. Wel een dom experiment achteraf gezien ;).

Het gegeven dat ik van dit bedrijf maar 1 aandeel hebt leidt mij tot de volgende tip.

De grootte van je beleggingsportefeuille

Een van mijn valkuilen in relatie tot beleggen is dat ik een optimist ben. Ben jij ook een optimist? Dan zal je waarschijnlijk net als ik al snel veel potentie zien in bedrijven. Dit had in ieder geval op mij het effect dat ik meer verschillende aandelen heb gekocht, dan dat ik goed acht. Persoonlijk ben ik van mening dat je eerder een gefocuste portfolio kunt behouden, zoals de stijl van Warren Buffet. Een focus portfolio houdt in dat je zeer goede analyses maakt van bijvoorbeeld de top 10 bedrijven in een bepaalde industrie, en dat je alleen de beste speler uit de industrie als aandeel koopt. En dit doe je voor maximaal 10 tot 20 industrieën zodat je toch enigszins diversificatie behoudt. Daarom mijn advies: ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Liever 1000 euro in een superieur bedrijf, dan 100 euro in tien verschillende goede bedrijven.

Als je een beginnende belegger bent is Flatex een prima keuze als beleggingsplatform, waarbij je kosteloos kan experimenteren bij het verhandelen van aandelen en meer. Bovendien heeft Flatex nu een tijdelijke actie met 175 euro welkomstbonus voor nieuwe leden. Wacht dus niet te lang en klik op de onderstaande banner om deze korting te claimen. En hopelijk kom je terug op mijn website waarbij je jouw ervaringen met beleggen gaat delen!

Top 10 aandelen met positief rendement

beleggingsportfolio update 2019v

Bovenstaande zijn de top 10 aandelen met een positief rendement. Belangrijk is alleen wel dat ik zeer recentelijk aandelen van Zscaler, The Trade Desk en Elastic NV heb bijgekocht. Deze aandelen hadden respectievelijk +60%, +60% en +25% rendement, maar doordat ik heb bijgekocht is het gemiddelde rendement gedaald.

Leuk om te zien is dat een aandeel als Plug Power momenteel goed loopt. Dit is een klein bedrijf dat actief is in de industrie van waterstof. Momenteel is het nog een zeer risico bedrijf(je), maar wel in een mogelijke booming industrie. Dan spreken we wel over minstens minimaal vijf jaar!

Welke industrieën denk jij dat booming zijn en daarom interessant om in te investeren als groeimarkt?

Wil je op de hoogte blijven van belegging updates?

Nogmaals de reminder: ik ben geen professionele belegger. Ik deel mijn ervaringen en inzichten om jou van dezelfde fouten te behoeden. Zie je interessante aandelen in mijn portfolio? Dan is dat top, maar blijf zelf je gezonde verstand gebruiken en doe te allen tijde onderzoek voordat je aandelen koopt!

Wil je wekelijks een overzicht van mijn blogs over financiële vrijheid bereiken, persoonlijke ontwikkeling en/of bedrijfskundige kennis ontvangen? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. En volg mij zeker ook via Social Media @happyinvestorsmindset!

Heb jij vragen of opmerkingen? Laat het mij hieronder dan weten! Zo niet, lees dan verder met bijvoorbeeld dit artikel over het opbouwen van passief inkomen.

Over de schrijver
Ik schrijf over mijn doel om Financiële Vrijheid te bereiken. Dankzij Financiële Vrijheid kan ik meer tijd spenderen aan dingen die er echt toe doen, zoals mijn vriendin, familie, vrienden, en mijn passie. Mijn kennis en ervaringen over Financiële Vrijheid deel ik op dit kennisplatform. Denk aan tips over beleggen, geld verdienen / besparen, maar ook persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Volg mij via Social Media en de Nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten in deze onderwerpen.
Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt 97 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Normaal vraag ik 19,95,- euro voor dit boek. Maar om mijn 5-jarig bestaan te vieren houd ik een speciale actie om het boek tijdelijk geheel gratis downloaden!
50%
Download Gratis