arrow_drop_up arrow_drop_down

Is Beleggen in CRISPR technologie de toekomst? Dit moet je weten

Beste Happy Investor, Na het lezen van het boek “Once Upon a Future” kwam ik in aanmerking met het begrip CRISPR technologie. Deze technologie is inmiddels behoorlijk aan het groeien in toepassingen. Dus mijn eerste gedachten (als ondernemer-zijnde), is dan ook: hoe kan ik beleggen in CRISPR en wat is de toekomstpotentie hiervan? In dit artikel deel ik mijn bevindingen op basis van een inleidend onderzoek, wat zeker nog dient uit te breiden.

Lees verder.

Wat is CRISPR technologie

beleggen in crispr technologie

Allereerst iets over de technologie. CRISPR(-cas9) is een methode waarmee DNA gemodificeerd kan worden op zeer nauwkeurige schaal. In principe komt het erop neer dat wetenschappers heel precies in het DNA kunnen knippen en plakken. Hierdoor wordt het mogelijk om bepaalde genen wel of niet toe te voegen aan DNA. Het wetenschappelijke belang van deze technologie is dat we in de toekomst mutaties in het menselijk genoom kunnen herstellen, om daarmee onderliggende ziektes te herstellen.

Wie de mens een beetje kan inschatten, kan al wel raden dat de CRISPR-technologie ook gebruikt zal gaan worden voor het “verbeteren” van menselijk DNA. Daarmee is het een toevoeging aan de Biotech industrie, die sowieso al booming is binnen het beleggen kijkende naar de afgelopen jaren. De potentie van CRISPR is in die zin dat menselijk DNA kan worden gemodificeerd naar keuze, met alle gewenste kwaliteiten van dien. Denk daarbij aan speciale immuun cellen die kanker opsporen.

Hoe beleggen in CRISPR technologie?

Je kan je voorstellen dat het modificeren van DNA in menselijke embryo’s leidt tot een flinke morele discussie. Want ja, hoe kan je anders CRISPR technologie in de praktijk toepassen? Logischerwijze is de vooruitgang van deze technologie nog niet zo spraakmakend in de Westerse landen, waaronder Europa en Verenigde Staten. Maar dan heb je nog die gekke chinezen. “Even een embryo modificeren op DNA? Doen we!”. Nee, zonder gekheid(?). In China zijn ze heel veel verder met de CRISPR technologie, en daarom dienen we naar dit land te kijken voor beleggen in CRISPR technologie. Echter, opvallend genoeg kan ik na (beperkte) onderzoek geen beursgenoteerde Chinese bedrijven vinden die zijn gespecialiseerd in CRISPR technologie.

Na enige tijd van zoekwerk, worden continue twee bedrijven genoemd die een grote potentie hebben binnen de CRISPR technologie. Hierin beleggen zou interessant kunnen zijn, al is het nog uiterst risicovol in dit stadium. Maar goed, het hoge rendement vs. hoge risico is altijd een karaktereigenschap van groeiaandelen.

De twee bedrijven, beide gevestigd in Cambridge (Verenigde Staten) zijn CRISPR Therapeutics  en Editas Medicine. Met name CRISP Therapeutics lijkt een interessant toekomstperspectief te hebben op basis van de ontwikkelingen in haar pipeline (onderzoekstadia waarin medicijnen zich bevinden). Maar let op: CRISP Therapeutics maakt op moment van schrijven nog geen omzet. Het is een puur onderzoekend bedrijf dat jaarlijks zo’n 60 miljoen uitgeeft aan het ontwikkelen van medicijnen. Als ze niet tot een doorbraak komen, dan zal je investering waarschijnlijk met 60 – 90% dalen. Komen zij echter wel tot een doorbraak, dan mag je rekenen op rendementen tussen de 200 – 1000% op een tijdspad van 3 – 7 jaar.

Dit is het grote voordeel van groeiaandelen met een groeipotentieel van 5x of hoger. Maar het risico is heel (te) hoog.

CRISPR Technologie ETF’s

Als je het mij vraagt is het nog veel te risicovol om veel geld in een enkel CRISPR-bedrijf te beleggen. Kijk, als je 1000 euro als weggegooid wilt beschouwen, dan is het wel een leuke belegging met enorm potentieel uiteraard. Echter zal het een veiligere keuze zijn om te beleggen in een ETF met aandelen in CRISPR bedrijven.

Dit zijn drie voorbeelden van ETF’s met enkele aandelen in de CRISPR technologie, en biotech in het algemeen:

  1. ARK Genomic Revolution ETF (ARKG)
  2. SPDR S&P Biotech ETF (XBI)
  3. iShares Nasdaq Biotechnology (IBB)

Het voordeel aan beleggen in ETF’s is dat je daarmee het risico verspreidt door te investeringen in meerdere bedrijven aan de hand van een enkele ETF. Desalniettemin lijken bovengenoemde ETF’s wel een behoorlijk risico, zeker gezien de onzekere uitkomsten van bepaalde biotech ontwikkelingen. Als je meer wilt weten over succesvol ETF’s, lees dan dit artikel over beleggen in ETF.

Wil je beleggen in aandelen, ETF’s, Bitcoin, en meer op een zo goedkoop mogelijke manier? Het beste beleggingsplatform Etoro hanteert 0,- euro transactiekosten bij aankoop van aandelen. Dat betekent commissievrij en dus gratis handelen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie, of klik op de banner hieronder.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, afgestudeerd in Masteropleidingen over Management en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset community. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt bijna 100 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Om mijn kennis en ervaringen met jou te delen, mag je het boek gratis downloaden via onderstaande button. Enjoy!
50%
Download Gratis