6 Onmisbare Tips voor Dividend Beleggen in Aandelen
6 Onmisbare Tips voor Dividend Beleggen in Aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
04/04/2020
9 min

6 Onmisbare Tips voor Dividend Beleggen in Aandelen

04/04/2020
9 min

Beste Happy Investor, dividend beleggen in aandelen is een goede manier tot het bereiken van passief inkomen voor het creëren van meer financiële vrijheid. Wie in feite een kapitaal van 300.000 euro heeft geïnvesteerd tegen een gemiddeld jaarlijks dividend van 6%, ontvangt ieder jaar 18.000 euro. Hier gaat nog 15% belasting vanaf, waardoor de netto dividenduitkering op 15.300 euro uitkomt. Oftewel, 1.275 euro per maand waar je helemaal niks voor hoeft te doen. Althans, je loopt uiteraard wel het risico op negatief rendement door koersdalingen. Nu denk je wellicht “hoe kom je in godsnaam aan 300.00 euro?”, maar dat is makkelijker dan je denkt. Mits je de juiste discipline hebt, en de tips voor dividend beleggen in aandelen van hieronder aanhoudt.

Een vermogen van 300.000 euro of veel meer is eenvoudiger dan je denkt dankzij de kracht van maandelijks inleggen en de kracht van dividend op dividend. De tips voor dividend beleggen in aandelen van hieronder sluiten hier volledig op aan. Als je meer wilt weten over de maandelijkse inleg, moet je beslist eens dit artikel over hoeveel maandelijks beleggen lezen. Daarin lees je verschillende tactieken en scenario’s, waaronder die van mijzelf, om een groot vermogen op te bouwen voor de lange termijn.

Dividend beleggen in aandelen geeft ons de mogelijkheid om meer te genieten van het leven zonder harder te hoeven werken. Immers, wie maandelijks 1.000 euro of meer dividend ontvangt kan zelfs besluiten om een dagje of twee minder te werken. Een ware stap naar financiële onafhankelijkheid! En daarom zijn de tips voor dividend beleggen van hieronder onmisbaar voor wie meer vrijheid wilt.

Laten we starten.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Dividend tips 1. Lange Termijn met Buy & Hold

beleggen in dividendaandelen tips

De belangrijkste tip bij dividend beleggen in aandelen is door op de lange termijn te beleggen. Bekijk eens de foto van hierboven. Wat duizenden jaren terug begon als een klein waterstroompje, is gegroeid tot een krachtige rivier die zelfs door bergen heen slijt. Dit is de kracht van de natuur: een continue aanhoudende kracht, die zelfs de grootste gebergtes doormidden kan slijten. En zo werkt het met dividendbeleggen ook. Je wordt echt niet zomaar even rijk. Niemand is ooit makkelijk rijk geworden, behalve dan enkele lucky basterds die de loterij winnen. Als je “the good life” wilt en genieten van passief inkomen zodat je minder hoeft te werken, zal je daarin moeten investeren. Wanneer dit op dividend beleggen aankomt, betekent dit het structureel maandelijks inleggen van geld in dividendaandelen. Ook betekent dit het consistent vasthouden van je dividend investeringen zodat dividend op dividend kan groeien.

goedkoop-aandelen-beleggen

Buy & Hold is een goede tip bij voor dividend beleggen in aandelen

Een goede tip bij dividend beleggen in aandelen is daarom de Buy & Hold strategie. Voor minimaal tien, maar idealiter vijftien of twintig jaar dien je consistent maandelijks te beleggen in de dividendaandelen en dividendfondsen. Vervolgens dien je deze investeringen jarenlang vast te houden. Ook wanneer er een crisis is, zal je moeten vasthouden. Sterker nog, juist in een crisis zal je opzoek moeten gaan naar goedkope dividendaandelen. Zie hieronder het voorbeeld van Shell wat in elkaar gezakt is door de combinatie van de Coronacrisis + de olie-oorlog van Rusland en Saudi-Arabië.

beleggen in dividendaandelen tips

Normaliter is de koers van Shell rond de 30 euro per aandeel. Door de crisis is het aandeel heel goedkoop geworden, tot zelfs bijna 10 euro per aandeel. Het dividend was gestegen naar 12% (!). Alhoewel ik niet zo geloof in de toekomst van Shell, was dit een zeer goede koop van mijzelf en had ik binnen twee weken een rendement van 37%. Toch houd ik Shell de komende 5 – 7 jaar vast, want er zit nog wel groeipotentie in.

Naast Buy & Hold zijn er nog andere dividendstrategieën. Hierover lees je alles in mijn uitgebreide kennisartikel over dividend beleggen strategie.

Dividend tips 2. Spreiding over dividendaandelen en dividendfondsen

Een basisprincipe bij beleggen is risicospreiding. Meer hierover lees je in dit artikel over rendement. Maar in de essentie gaat het erom dat je altijd, maar dan ook altijd, veel spreiding moet aanbrengen bij beleggen. De beste manier hiervoor is een beleggingsportefeuille, waar ik zo nog op terugkom. Daarnaast is het noodzakelijk dat je jouw geld verspreidt over verschillende dividendaandelen. In de basis kan je dit op twee manieren doen. Of je koopt bijvoorbeeld 10 – 20 dividendaandelen naar keuze, ofwel koop je een dividendfonds waarin al 50, 100 of zelfs 250 dividendaandelen in zitten. Logischerwijze geeft een dividendfonds meer spreiding en dus minder risico. Wel resulteert dit in een lager dividend. Dit laatste kan een reden zijn om daarom enkel te kiezen voor 10 – 20 dividendaandelen met hoog dividend.

Kijk, bij investeren in dividendaandelen heb je namelijk twee soorten. Zo heb je hoog dividendaandelen, en je hebt groei dividendaandelen. De hoog dividendaandelen hebben vaak een vrij stabiele koers, met hoog dividend tussen de 5 – 8%. Dit soort bedrijven houden meestal hun dividend een beetje gelijk.

Naast hoog dividendaandelen heb je ook nog groei dividendaandelen. Dit laatste zijn bedrijven die ieder jaar hun dividend laten groeien. Als de koers gelijk blijft, krijg je dus ieder jaar meer en meer dividend.

Bij tip 6 kom ik hierop terug met concrete tips en voorbeelden van hoog- en groei dividendaandelen.

Dividend tips 3. Kijk verder dan enkel de aandelenmarkt

Eerst wil ik het namelijk nog even hebben over het aanleggen van een beleggingsportefeuille. Bij tips voor dividend beleggen in aandelen is het ook nodig om te benadrukken dat er meer is dan enkel de aandelenmarkt. Als je 100% investeert in de aandelenmarkt, dan ben je dus ook 100% afhankelijk van de aandelenmarkt. Maar het komt ook voor dat de aandelenmarkt daalt, terwijl andere investeringsmogelijkheden stijgen. Daarom is het een onmisbare tip voor dividend beleggen om ook naar andere dividendbeleggingen te kijken.

Twee van mijn favoriete dividendbeleggingen zijn vastgoedfondsen en particuliere leningen. Bij vastgoedfondsen kan je een jaarlijks dividend realiseren van tussen de 6 – 8%. Lees ook eens het artikel over online beleggen in vastgoed, of check eens de review over Exporo. Daarin vind je interessante investeringsmogelijkheden in vastgoedfondsen voor jaarlijks, stabiel rendement.

Ook Corum Investments is een zeer interessant en gediversifieerd vastgoedfonds met een verwacht maandelijks dividend van 6 tot 7%. Lees hier de Corum Investments review met nodige informatie over deze kans tot spreiding in de vastgoedmarkt!

Tot slot kan je nog investeren in particuliere leningen, ook wel P2P Lending genoemd. Hierbij kan je een rendement van tussen de 9 – 13% realiseren. Dit is een vergoeding in ruil voor het geld dat je uitleent. Dit geld uitlenen gebeurt via beschermde en beveiligde P2P-platformen. Mijn tip is om niet meer dan 20% van je totale vermogen te beleggen in P2P Lending. Het is wel een hele interessante opkomende investeringsmarkt, die steeds en steeds beter wordt. Het hoge rendement is al helemaal aantrekkelijk. Hierover lees je alles in dit kennisartikel over investeren in particuliere leningen.

Dividend tips 4. Laat dividend het werk doen

beleggen in dividendaandelen tips

In de inleiding van dit artikel begon ik over 300.000 euro hebben en jaarlijks dividend ontvangen. Dat klinkt wellicht als een “te ver van je bed show”, maar dat is het niet. Wie begint met 5.000 euro en consistent iedere maand 750 euro doet beleggen tegen 7% dividend, heeft na 20 jaar een vermogen van circa 380.000 euro. Als jij de discipline kan opbrengen om maandelijks meer dan 750 euro te beleggen, zal dit vermogen fors toenemen. Maar dit komt niet alleen dankzij het maandelijks beleggen. Het komt mede vooral door de kracht van dividend op dividend. Door continue het dividend te herbeleggen, krijg je steeds meer en meer dividend. Uiteindelijk wordt dit dusdanig exponentieel dat je heel rijk wordt. Dit zie je ook terug in de grafiek: het eindkapitaal krijgt een curve en neemt steeds sneller toe.

De tip van dividend op dividend sluit aan bij de eerste tip van Buy & Hold voor de lange termijn. Als je nu meer wilt weten over hoe je dit allemaal exact doet, en hoe dividend op dividend werkt, lees dan eens mijn gratis tutorial over hoe dividend beleggen.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

Dividend tips 5. Zelf beleggen of laten beleggen in dividendaandelen?

Als Happy Investor geloof ik absoluut in zelf beleggen. Iedereen kan beginnen met beleggen, zonder twijfel. Maar wel is het zo dat je er kennis voor nodig hebt en vooral emotionele discipline om niet in de valkuilen voor beginnende beleggers te trappen. Tot slot zal je het ook leuk moeten vinden om je te verdiepen in bedrijven. Niet alleen in de organisatie, maar ook in hun strategische positie, de jaarbalansen en de toekomstige innovaties. Het is dus niet voor iedereen weggelegd. Bovendien kost het veel tijd.

Daarom is het voor sommige mensen simpelweg beter om je geld te laten beleggen. Op die manier heb je er geen omkijken naar en ook relatief weinig zorgen. Je geld zal worden beheerd door beleggingsexperts die weten wat ze moeten doen. Uiteraard heeft alles voor- en nadelen.

Wanneer het aankomt op zowel zelf beleggen als laten beleggen in dividend aandelen is er een overduidelijke keuze als beste beleggingsplatform. Die keuze is belangrijk, zodat je het maximale uit je investering haalt. Zeker bij laten beleggen is het cruciaal dat het beleggingsplatform structureel hoge rendementen behaald. Wil je weten wat de beste keuzes zijn voor zelf en laten beleggen? Ga dan naar mijn onafhankelijke vergelijking van de beste beleggingsplatformen.

Dividend tips 6. Hoog dividendaandelen vs. Groei dividendaandelen

beleggen in dividendaandelen tips

Eerder hadden we het al over beleggen in hoog dividenaandelen. Dit zijn bedrijven die structureel ieder jaar een hoog dividend uitkeren. Vaak zelfs tussen de 5 – 8% dividend. Wanneer het aankomt op hoog dividendaandelen vind je deze vooral op de Duitse handelsbeurs DAX, en de Nederlandse handelsbeurs AEX. Zomaar een voorbeeld is Unibail-Rodamco. Dit vastgoedbedrijf is in de laatste jaren enorm gedaald, waardoor het dividend met ruim 23% erg hoog is.

beleggen in dividendaandelen tips

Andere bekende bedrijven binnen de AEX die zich lenen als hoog dividendaandelen zijn: ING, PostNL, Aegon, Shell, Koninklijke KPN, Nationale Nederlanden Groep, Verizon Communications, AT&T Inc., et cetera. Wat betreft beste beleggingsplatform voor het investeren in Nederlandse aandelen kan je dit het goedkoopste doen via BinckBank. Hierover lees je alles in de vergelijking BinckBank vs. DEGIRO.

Tot slot zijn er ook nog groei dividendaandelen waarin je kan investeren. Dit soort bedrijven keren jaarlijks een lager percentage aan dividend uit, maar zijn wel groeiende qua omzet en winst. Deze groei zie je terug in de koers, waardoor zij naast dividend ook koersrendement opleveren. Typische voorbeelden van groei dividendaandelen vind je op de Amerikaanse S&P 500 en de Dow Jones. Concrete voorbeelden van groei dividendaandelen zijn: Microsoft, Apple, ASML en Walt Disney.

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel over tips voor dividend beleggen in aandelen met je vrienden zal zeer gewaardeerd worden door mij.

Reacties
Categorieën