Waar te beginnen met investeren? Must-Read Stappenplan!
Waar te beginnen met investeren? Must-Read Stappenplan!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/08/2020
17 min

Waar te beginnen met investeren? Must-Read Stappenplan!

03/08/2020
17 min

Hi! Dit kennisartikel gaat over waar te beginnen met investeren. Het is een vraag die vaker binnenkomt via de nieuwsbrief. En dat is een goed teken, want beginnen met investeren is een cruciaal onderdeel voor meer inkomen genereren. En daarmee essentieel voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Dit artikel bevat een stappenplan voor waar te beginnen met investeren. Ook zal ik per stap tips en uitleg geven.

Het stappenplan bestaat uit drie delen. In het eerste deel beginnen we met het waarom. Want waarom wil je beginnen met investeren? De waarom is belangrijker dan je denkt, want het geeft je houvast in minder goede tijden (het leven gaat met pieken en dalen). Vervolgens gaan we kijken naar hoe we kunnen beginnen met investeren. En we eindigen met het derde deel over wat of waarin investeren. Dit zijn concrete tips en adviezen voor relatief veilig rendement tegen laag risico voor beginnende investeerders.

Inhoudsopgave:

 1. Definieer je doel voor te beginnen met investeren
 2. Bepaal wat benodigd is om dat doel te bereiken
 3. Zelf investeren of je geld laten investeren?
 4. Platformen waarop je geld kan laten investeren
 5. Platformen voor zelf investeren
 6. Jezelf verdiepen in hoe je het beste kan beginnen met investeren
 7. Starten met kleine inleg en experimenteer!
 8. Waar te beginnen met investeren in aandelen
 9. Waar te beginnen met investeren in vastgoed
 10. Waar te beginnen met investeren in P2P Lending
 11. Waar te beginnen met investeren in Cryptocurrency en Bitcoin
 12. Waar te beginnen met investeren in goud en grondstoffen

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
 • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
 • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
 • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
 • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Waar te beginnen met investeren: Waarom?

Voordat je begint met investeren, is het nodig om voor jezelf de waarom te formuleren. De waarom is de reden dat je dit wilt doen. Nu denk je wellicht “ik wil gewoon starten!”, maar ik kan je verzekeren dat investeren een reis voor de lange termijn is. Het gaat niet zozeer over de waarom beleggen in plaats van sparen. Ik hoop dat je dit al wel weet 😉. Maar het gaat wel over het doel dat je wilt bereiken. Sommige mensen willen rijk worden met beleggen. Anderen willen gewoon een extra zakcentje voor later. En dan zijn er ook nog mensen die voor hun eigen pensioen of voor hun eigen kinderen willen beleggen. Zo is beleggen voor je kind een van de beste financiële keuzes die je kan maken!

De waarom geeft het antwoord op hoe je moet investeren. En als je weet hoe je moet investeren, weet je ook in wat je moet investeren. De eerste twee stappen bij waar te beginnen met investeren gaan dan ook over de waarom. En dit begint met het doel.

1. Definieer je doel voor te beginnen met investeren

Allereerst zal je in opperste concentratie je financiële doel moeten definiëren. Want hoe wil je richting en sturing hebben, als je niet weet welke kant je op gaat? Het financiële doel bij investeren is voor iedereen anders. Als jij “gewoon” wat meer financiële vrijheid wilt over tien of vijftien jaar, dan kan het volstaan om iedere maand zo’n 500 euro te investeren. Maar als je heel rijk wilt worden, dan zal je een grotere som met geld moeten investeren.

Niet alleen de som van geld is hierbij belangrijk. Wat ook telt is de mate van risico. Typisch heb je bij hoog risico ook hoger rendement, en vice versa. Meer hierover kan je lezen in dit artikel met tips over rendement halen. Naast risico is ook tijd belangrijk. Als je twintig jaar de tijd hebt, hoef je veel minder risico te nemen om een groot bedrag als doel te behalen. Met groot bedoel ik enkele honderdduizenden euro’s. Als je ditzelfde bedrag bijeen wilt investeren in slechts vijf jaar, dan vraagt dat wederom om behoorlijk risicovolle investeringen.

Begin daarom met het formuleren van jouw financiële doel. Vul hiervoor de volgende zin in: binnen [X jaar] wil ik [X euro’s] extra hebben, zodat ik [vul hier je droom in].

En, op welk bedrag kom je uit? Laat het mij weten in een reactie onderaan dit artikel. Dan geef ik je persoonlijk advies over hoe je dit doel zou kunnen bereiken.

Mijn persoonlijke doel is als volgt: binnen twaalf jaar, op mijn 40e verjaardag, wil ik minimaal 500.000 euro op mijn beleggingsrekening hebben staan. Deze financiële vrijheid gebruik ik om nog maar drie dagen in de week te hoeven werken. De overige vier dagen zal ik inzetten tot mijn passie, sporten, mijn familie en mijn relatie.
970x250

2. Bepaal wat benodigd is om dat doel te bereiken

Grote doelen bereiken doen we in kleine stapjes. Dit betekent dat we een meerjarenplan kunnen opdelen in kleinere stukjes. Zo kunnen we dit terugrekenen tot per jaar, en ook tot per maand. Uiteindelijk weten we hoeveel we moeten investeren per maand, om het grote financiële doel over een aantal jaren te behalen. Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe dit werkt.

Stel dat je financiële doel is om binnen tien jaar 100.000 euro te verdienen dankzij investeren. Om dit bedrag te behalen bij een rendement van 7% zal een eenmalige inleg van 15.000 euro nodig hebben, alsook de komende tien jaar 400 euro maandelijkse inleg moeten doen. Als je geen eenmalige inleg hebt, zal je het ook redden bij een maandelijkse inleg van 600 euro.

In bovenstaand voorbeeld zien we verschillende factoren die van invloed zijn, namelijk: het financiële doel, de tijd in jaren, het rendement in percentage, de eenmalige inleg en de maandelijkse inleg. Wil je meer leren over hoe je kan spelen met deze factoren? Lees dan dit artikel dat gaat over rijk worden met beleggen. Daarin lees je concrete tips over hoe en wat je kan doen om de verschillende factoren optimaal te benutten en zo financieel rijker te worden.

De meest krachtige stimulans voor financieel rijker worden en je doelen tot investeren te behalen is de mix tussen rendement en de maandelijkse inleg. Over het rendement gaan we het straks uitgebreid hebben. Over de maandelijkse inleg geef ik als tip dat je hiervoor je financiën op orde zal moeten hebben. Hoe je dat doet, lees je uitgebreid in dit artikel over geld besparen. Met concrete tips en adviezen voor budget. Na het lezen van dit artikel kan jij met gemak 500 euro per maand opzij zetten voor te investeren 😉.

Waar te beginnen met investeren: Hoe?

Nu we het waarom hebben bepaald weten we wat ons financiële doel is en wat ervoor nodig is om dat te bepalen. De vraag is nu hoe te beginnen met investeren. Hieronder doorlopen we enkele stappen die bepalend zijn voor jouw koers.

3. Zelf investeren of je geld laten investeren?

Allereerst moet je weten of je zelf wilt gaan beleggen of dat je het geld wilt laten investeren door beleggingsexperts. Er is een groot verschil tussen de twee. Bij zelf investeren betekent het dat je actief opzoek dient te gaan naar interessante beleggingskansen in bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Daarbij zal je zelf bepalen in welke individuele aandelen en/of aandelenfondsen je gaat beleggen. Het grote voordeel hierbij is dat je enorm veel kan leren over beleggen, je heel flexibel bent, veel keuzevrijheid hebt en geen extra kosten betaalt zoals een management fee. Het nadeel hieraan is dat je alles zelf moet doen, wat in principe betekent dat meer tijd kwijt bent en het risico loopt om te trappen in de typische valkuilen voor beginnende beleggers. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar zelf investeren. Het is leuker en enorm leerzaam. Maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Als je totaal geen omkijken wilt hebben naar, en geen stress wilt ervaren met, dan is het wellicht slimmer om je geld te laten beleggen door experts. Het grote voordeel hieraan is dat je op deze manier geen tijd kwijt bent, en je ook nergens in hoeft te verdiepen. Alles word voor je geregeld. Uiteraard zit daar een prijsje aan, die komt in de vorm van een % beheerkosten / management fee. Desalniettemin kan je alsnog een jaarlijks rendement van tussen de 5 – 7% bij het laten beleggen van je geld. Wanneer je dit zelf doet, en je neemt niet te veel risico, ligt dit doorgaans tussen de 6 – 12%. Echter, dat vergt wel de juiste kennis en kunde 😉.

4. Platformen waarop je geld kan laten investeren

Het resterende artikel, stap 5 t/m 12, gaan volledig over zelf investeren. Stap 4 is alleen relevant voor jou als je jouw geld toch liever laat beleggen door experts. Hiervoor heb je vele keuzes. Denk daarbij aan bekende namen als Robeco, Rabobank, ING, BinckBank en Brand New Day.

Als je kiest voor een platform waarbij je jouw geld laat investeren, dan kan je vandaag nog beginnen. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf geen onderzoek hoeft te doen naar hoe je het beste kan investeren. Dit laat je nu doen door de experts, die er dagdagelijks mee bezig zijn. Het enige wat jij hoeft te doen is achterover leunen en wachten op rendementsgroei.

Om je tijd te besparen kan je het beter dit artikel lezen met de beste platformen voor aandelen. Daarin lees je de beste keuze qua platform voor het laten beleggen van je geld (op basis van uitgebreid onderzoek).

Wil je toch meer zelf investeren? Dan kan je hiervoor beter bij andere beleggingsplatformen dan hierboven aanmelden. Immers, er zijn beleggingsplatformen die specifiek gericht zijn op zelf investeren. Dit zijn online brokers waar je snel, eenvoudig en goedkoop kan investeren in bijvoorbeeld aandelen. Laten we daar eens naar kijken.

5. Platformen voor zelf investeren

Over deze stap bij waar te beginnen met investeren kan ik vrij kort zijn. Er zijn verschillende types van investeringen. De drie meest bekende zijn aandelen, vastgoed en P2P Lending:

Als je zelf wilt investeren in aandelen, kan je het beste beleggen via DEGIRO. Dit is het goedkoopste platform voor zelf beleggen in aandelen. Aanmelden is ook gratis. Alles hierover lees je in deze uitgebreide review over DEGIRO.

Bij zelf investeren in vastgoed kan je het artikel rijk worden met vastgoed lezen. Als je nog maar net begint met investeren, is het echter beter om te starten met een vastgoedfonds. Bij een vastgoedfonds heb je geen hoog startkapitaal nodig. Zo kan je bij Synvest al starten bij een minimale inleg van 100 euro. Bovendien heb je een lager risico, doordat je het geld meer kan spreiden over verschillende woningen en panden. Desalniettemin is een jaarlijks rendement van 8% haalbaar bij SynVest. Daarom is dit mijn beste tip voor wie wilt beginnen met investeren in vastgoed. Meer weten? Dan mag je deze review over Synvest niet missen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer

Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.

skilling-aandelen-cfd-review

6. Jezelf verdiepen in hoe je het beste kan beginnen met investeren

Heb je eenmaal een account aangemaakt op een beleggingsplatform en ben je klaar om te beginnen? Mooi! Dan is de eerstvolgende stap om je eens goed te verdiepen in hoe investeren werkt. Hiervoor kan je experimenteren met het gratis beursspel van RTL Z. Of nog beter: experimenteer met kleine bedragen via het platform waarop je een account hebt aangemaakt. Immers, als je eigen geld op het spel staat zal je meer realistisch beleggen en jezelf beter verdiepen in wat je aankoopt.

Ook zal je jouw basiskennis over investeren kunnen vergroten door het blijven lezen van artikels en ook boeken. Twee van mijn favorieten boeken zijn Rich Dad, Poor Dad van Robert T. Kiyosaki en The Intelligent Investor van Benjamin Graham. Your Money or Your Life van Vicki Robin is ook een goed boek. En een heel recent boek wat ik zeer leuk en nuttig vond is Unlock it! van Dan Lok. Dit laatste boek gaat echter meer over hoe je meer geld kan verdienen en niet zo zeer over investeren.

7. Starten met kleine inleg en experimenteer!

Goed vooronderzoek doen is belangrijk. Het is niet verstandig om te starten met investeren wanneer je geen basiskennis hebt. Maar zodra je dit hebt, is het wel tijd om te beginnen. Immers, van uitstel komt afstel. En bovendien is beleggen een leuk leerproces waarin je moet groeien. Dit leer je het beste door het daadwerkelijk te doen. Daarom is het advies om direct na je onderzoek te starten met kleine bedragen. Gun jezelf de leerervaring, zie het als een sport en geniet van de voortgang die je maakt.

Maar waarin kan je dan beleggen als je wilt starten? Laten dit eens bekijken!

Waar te beginnen met investeren: Wat en Waarin?

Nu we weten waarom en hoe te beginnen met investeren, is nog de vraag waarin te investeren. Wat kan je concreet doen qua investeringen? Het goede nieuws is dat er heel veel opties zijn. Dat is ook direct het minder goede nieuws. Om te waarborgen dat je succesvol bent in je investeringen, dat wil zeggen positief rendement, zal je opzoek moeten gaan naar beleggingen die je liggen.

Hieronder gaan we kijken naar verschillende beleggingstypes. Mijn advies is om te kijken waar je kracht ligt. Waar ben je goed in, en wat zijn je interesses? Heb je bijvoorbeeld geen verstand van de aandelenmarkt, maar wel van vastgoed? Begin en specialiseer je dan in vastgoed. Kies niet voor beleggingstypes waar je het hoogste rendement kan behalen. Je behaalt juist het hoogste rendement door dicht bij je kracht en interesses te blijven. Dat maakt het bovendien ook leuker!

8. Waar te beginnen met investeren in aandelen

Binnen de aandelenmarkt heb je vrij veel verschillende beleggingstypes tot je beschikking. Hieronder heb ik de meeste ervan op een rijtje gezet. Bij aandelen kan je beginnen met investeren in:

 1. Obligaties – denk aan staatsleningen of bedrijfsleningen
 2. Indexbeleggen – denk aan de AEX, Nasdaq, NIKKEI en uiteraard de S&P 500
 3. Mixfondsen – een mix aan verschillende aandelen, vergelijkbaar met ETF
 4. ETF’s – staat voor Exchange Traded Fund, wat een tracker is wat je kan zien als een grote picknickmand gevuld met meerdere aandelen, indexen of andere type aandelen
 5. Individuele aandelen – denk aan dividendaandelen, groeiaandelen en IPO’s (Initial Public Offering)
 6. Turbo’s en CFD – is niet voor beginners, en bovendien heb ik er zelf geen ervaringen mee

Nu zijn dit nogal wat keuzes voor waar te beginnen met investeren in aandelen. Gelukkig is niet geheel toevallig de bovenstaande opsomming gerangschikt op risiconiveau. Zo hebben obligaties typisch het laagste risico in vergelijking tot andere aandelenbeleggingen. Bijgevolg hebben ze ook een lager te verwachten rendement. Daarna komt indexbeleggen. Alhoewel deze op nummer twee staat, levert het wel een hoog te verwachtte rendement van gemiddeld 9% per jaar. In vergelijking: de hoogste vastgoedfondsen komen tot 8,5% (vergelijkbaar risico). Indexfondsen zijn daarom een prima manier voor zelf beleggen voor pensioen. Mixfondsen kunnen nog minder risicovol zijn dan indexfondsen, wanneer er een mix van indexen wordt gemaakt. Maar mixfondsen kunnen ook een bundeling van individuele aandelen zijn.

Tot slot hebben we nog beleggen in ETF en beleggen in individuele aandelen. ETF beleggen is aan te raden voor wie de tijd heeft en wel wat risico wilt nemen, in ruil voor hoog rendement (10%). Individuele aandelen benodigd kennis van zaken, en is alleen voor als je meer ervaring hebt met beleggen. Zo kan je beleggen in groeiaandelen die zeer risicovol zijn maar ook rendementen tot 100% per jaar kunnen geven. Tot slot zijn er nog turbo’s en CFD’s. Ik heb hier geen ervaring mee en vind het ook meer naar gokken neigen, dan naar beleggen. Bij beleggen kan je zelf je succes bepalen dankzij onderzoek, kennis en ervaring. Bij turbo’s en CFD’s ook wel, maar in mindere mate waar de geluksfactor toeneemt.

9. Waar te beginnen met investeren in vastgoed

Als je interesses en kunde meer bij vastgoed ligt, dan is het slimmer om daarmee te starten. Dus, waar te beginnen met investeren in vastgoed? Er zijn vier opties:

 1. Fysiek vastgoed
 2. Vastgoedfondsen
 3. REITs (Real Estate Investment Trust)
 4. Crowdfunding

Fysiek vastgoed betreft het zelf kopen van huizen, appartementen, garages of commerciële panden. Hier zijn verschillende manieren voor om dit te doen, ieder met haar eigen voor- en nadelen. Fysiek vastgoed staat bekend om het feit dat je een hoog startkapitaal nodig hebt, wat tijdrovend is en waar het rendement niet altijd even hoog is. Toch zijn er slimme manieren om het maximale eruit te halen. Alles over vastgoedbeleggen vind je terug in dit artikel over rijk worden met vastgoed.

Als het aankomt op waar te beginnen met investeren in vastgoed, dan gaat mijn voorkeur uit naar vastgoedfondsen en REITs. REITs zijn ook vastgoedfondsen, maar dan beursgenoteerd. Niettemin heeft dat wel essentiële verschillen met normale vastgoedfondsen. Bij beide investeringen is een gemiddeld jaarlijks rendement van 5 – 9% haalbaar. Als het aankomt op de beste keuzes qua vastgoedfondsen, adviseer ik je om het artikel online beleggen in vastgoed te lezen. En als het aankomt op REITs, kan je het artikel beleggen in REITs eens doornemen.

Ook Corum Investments is een zeer interessant en gediversifieerd vastgoedfonds met een verwacht maandelijks dividend van 6 tot 7%. Lees hier de Corum Investments review met nodige informatie over deze kans tot spreiding in de vastgoedmarkt en als lange termijn dividend belegging!

10. Waar te beginnen met investeren in P2P Lending

P2P Lending is een beleggingstype waarbij je geld kan investeren in particuliere- en bedrijfsleningen. P2P staat voor Peer-2-Peer, wat inhoudt van particulier tot particulier. Nu klinkt het niet bepaald betrouwbaar om online je geld uit te lenen aan een ander, ook al is het in ruil voor rendement. Gelukkig is de markt van P2P Lending zichzelf enorm aan het ontwikkelen. Zo zijn er tegenwoordig beveiligde P2P platformen waarbij beginnende en gevorderde beleggers kunnen beleggen in particuliere leningen. Iedereen die een lening wilt aanvragen via zo’n P2P platform, zal eerst een strenge kredietcontrole moeten doorstaan. Als hun financiële situatie niet gezond genoeg is om de lening te kunnen terugbetalen, worden ze ook niet toegelaten tot het platform.

Naast deze controle zijn er nog meer beschermende maatregelen vanuit deze P2P platformen voor haar investeerders. Denk hierbij aan terugkoopgarantie en garantie op geld terug indien een lening niet doorgaat. Desalniettemin is P2P meer risicovol dan bijvoorbeeld een vastgoedfonds of indexbeleggen. Daartegenover staat wel een hoog rendement van tussen de 9 – 16%. Een cruciale tip bij P2P investing is dan ook om zoveel mogelijk spreiding aan te brengen. Stel dat je begint met 1.000 euro, spreidt dit geld dan over bijvoorbeeld 50 verschillende leningen (dit kan met een automatische functie). Onthoudt goed: breng altijd spreiding aan! Meer weten? Verdiep je dan in dit uitgebreide kennisartikel over beleggen in P2P Lending.

11. Waar te beginnen met investeren in Cryptocurrency en Bitcoin

Jarenlang is het investeren in cryptocurrency en dan met name Bitcoin een ware sensatie geweest. Toen ik in 2018 begon, was ik nog net voor de grote hype. Destijds was ik zeer onervaren met beleggen, en heb ik vele fouten mogen maken. Dat is niet erg. Integendeel, het is juist heel goed want van fouten kan je alleen maar leren.

Als jij dit leest als beginnende belegger die wilt weten waar te beginnen met investeren, dan adviseer ik je om niet te beginnen met cryptocurrency. Cryptocurrency is heel gaaf, zeker voor day trading (dagelijks aan- en verkopen). Maar het is gokken, en niet beleggen. Als je denkt een topper te zijn in day trading, dan is het wellicht iets voor je. Maar als je opzoek bent naar een meer stabiele manier om structureel meer vermogen op te bouwen, dan raad ik je het af. Als je precies wilt weten waarom dit mijn advies is, lees dan mijn persoonlijke ervaringen met beleggen in Bitcoin. Dat is een leuk, leerzaam en vermakelijk verhaal over hoe hard het kan gaan 😉!

12. Waar te beginnen met investeren in goud en grondstoffen

Tot slot hebben we nog overige beleggingstypes waarmee je kan beginnen met investeren. Dan heb ik het over goud, zilver, olie en andere grondstoffen. Helaas heb ik hier zelf niet genoeg ervaring mee om je van goed advies te kunnen voorzien. Nu weet ik dat er mogelijkheden bestaan tot het aankopen van ETF’s (zie hierboven), waarbij je dus indirect kan investeren in de goudmarkt of die van andere grondstoffen. Het is een vrij eenvoudige vorm van beleggen waarbij je gewoon de koers volgt. Maar ik heb geen kennis van dit type om je goede tips te kunnen geven.

Conclusie over waar te beginnen met investeren

In dit uitgebreide kennisartikel hebben we het gehad over waar te beginnen met investeren. We weten nu waarom we willen investeren, hoe we dat kunnen doen en ook wat we moeten doen. Er zijn verschillende manieren om te beginnen met investeren. Enerzijds is de vraag of je geld wilt laten beleggen, of dat je dit zelf wilt doen. Anderzijds zal je moeten bepalen waarin je wilt investeren. Heb je veel interesse in de aandelenmarkt, of kies je wellicht toch eerder voor de opkomende markt van P2P Lending. Het antwoord ligt bij jou. Jij bepaalt je eigen toekomst. Vergeet niet om mijn andere artikels te lezen voor meer inhoudelijke kennis. Ik help je graag verder met mijn persoonlijke ervaringen en tips, zodat je maximaal rendement kan behalen.

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met investeren. Wil je gaan starten, of ben je al eventjes bezig? En zo ja, waarin dan en hoe gaat dat qua resultaten? Laat het mij weten in een reactie hieronder zodat we elkaar kunnen helpen.

Tot slot, voor meer van dit soort kennisartikels & tutorials kan je mij volgen via de nieuwsbrief en Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen als geld verdienen en -besparen, beleggen en investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap.

Reacties
Categorieën