arrow_drop_up arrow_drop_down

Is investeren in Bitcoin in 2020 een slimme investering of juist niet?

Alhoewel ik vele artikels over investeren en beleggen heb geschreven, is het onderwerp van Bitcoin nog niet eerder voorbij gekomen. Misschien verwonderlijk, want Bitcoin was mijn eerste investering binnen het beleggen. Voor dit artikel is de centrale vraag: is investeren in Bitcoin in 2020 een slimme investering, of zijn er betere investeringen dan de Bitcoin? In dit artikel ga ik het hebben over mijn persoonlijke ervaringen met investeren in Bitcoin, en geef ik antwoord op de vraag of het wel of geen slimme investering is. Daarmee start ik met het verhaal hoe ik 900%+ rendement kreeg, om uiteindelijk met lege handen achter te blijven. Daarna gaan we over naar of anno 2020 Bitcoin een slimme investering is.

Lees het artikel aandachtig, want je zal er vele goede lessen voor beleggen uithalen 😉. Laten we snel doorgaan.

De enorme Bitcoin Hype eind 2018

investeren in bitcoin 2020

Als ik eraan terugdenk krijg ik een hele grote glimlach op mijn gezicht. Het was zomer 2018 toen ik mij voor het eerst ging verdiepen in de Bitcoin. En dan met name blockchain technologie. Het allereerste artikel dat ik las ging over de Bitcoin. Destijds kon ik wel de potentie van deze digitale munteenheid inzien, maar er helemaal in geloven deed ik niet. Echter, het tweede artikel wat ik erna las trok wel mijn volle aandacht. Het tweede artikel ging over de blockchain, de technologie achter de Bitcoin. Zeer fascinerend is deze technologie, die gebaseerd is op decentralisatie en hoge mate van traceerbaarheid binnen de blockchain. Ik was overtuigd, en besloot mijn allereerste investering te doen. Alleen dan niet om te investeren in de Bitcoin, maar in Ethereum.

Tegenwoordig zijn er veel Nederlandse websites waarbij je Bitcoin kopen kan. Maar destijds in de zomer van 2018 waren er nog maar een paar websites waarbij dit kon. Vaak moest je dan de blockchain code bewaren op een USB of op papier. Niet verwonderlijk dat zoveel mensen zijn of haar codes zijn kwijtgeraakt, met daarmee al hun Bitcoins! Nu is dat gelukkig verleden tijd. Maar goed, destijds kocht ik dus mijn eerste Ethereum munten. Ik had vier munten gekocht voor 100 euro per stuk. Laten we even het feit vergeten dat ik toen nog een enorme amateur was en veel van de valkuilen voor beginnende beleggers had begaan. Maar soms is het geluk met de domme, en dat gold destijds ook voor mij. Want kennelijk was ik nog net voor de enorme Bitcoin hype ingestapt. En ja, dat bracht mij enorm hoge rendementen.

Hoe mijn eerste Ethereum investering een rendement van +900% had

investeren in bitcoin

Toen ik Ethereum had gekocht, had ik ook nog een aantal andere cryptocurrency gekocht. En toen begon het allemaal. Ergens in September en Oktober 2018 sloeg de Bitcoin Hype toe. De ene na de andere cryptocurrency schoot de lucht in. Zo was op de piek van de hype mijn Ethereum munten 1000 euro per stuk waard. Ik had ze gekocht voor 100 euro, en dus is dat een rendement van 900%. Ook had ik een aantal Litecoin munten gekocht die van 50 euro naar 250 euro waren gevlogen. En een van mijn beste investeringen was Verge. Bij Verge had ik van 100 euro maar liefst 5000 euro gemaakt. Maar zoals ik al zei: ik was een totale amateur destijds en maakte veel fouten.

Ik deed gelukkig niet alles fout. Zo had ik alleen geïnvesteerd met geld wat ik kon missen. Dat is een van de belangrijkste regels bij rijk worden met beleggen: beleg alleen met geld dat je kan missen. Ik had in totaal zo’n 1500 euro geïnvesteerd. En op een zeker moment was dit zo’n 13.000 euro waard. Ja, dat is een enorm hoog rendement in slechts vier maanden tijd. Helaas was mijn grootste fout dat ik helemaal opging in de hype. Ik vergat iets heel belangrijks: het incasseren van winst. Al die tijd had ik mijn cryptocurrency gehouden, tot zelfs de dag van vandaag. Gelukkig gaat de koers weer wat omhoog, maar het zal nog wel jaren duren alvorens we weer terugkomen op het niveau van 2018.

Moraal van het verhaal: mocht je investeren in een hype, zorg er dan voor dat je op tijd je winsten opstrijkt. Want voor je het weet, kan het te laat zijn en blijf je met lege handen achter.

Maar let op: het niet incasseren van mijn winst was niet de grootste fout.

Het gebrek aan Use Case en Value bij Bitcoin in 2018

De grootste fout die ik in 2018 heb gemaakt is dat ik heb geïnvesteerd in een hype. Er zijn heel veel mensen miljonair geworden met investeren in Bitcoin. En ik sluit niet uit dat er in de komende jaren nog heel veel meer miljonairs bijkomen dankzij de Bitcoin. Maar het grote verschil tussen mij en die miljonairs, is dat al die Bitcoin miljonairs er heel erg vroeg bij waren. Zij investeerde al vanaf 2013 in de potentie van deze digitale munt. Toen kon je nog investeren in Bitcoin voor onder de euro! In zo’n geval kan het de gok waard zijn om bijvoorbeeld 500 euro te investeren in iets wat mogelijk een enorme potentie heeft. Dat is altijd nog beter dan 500 euro op zwart of rood zetten in het Casino…

Bitcoin was in 2018 een hype. Op dat moment had het alleen potentie, maar er zat geen tastbare Value (waarde) achter. Ook had het geen sterke Use Case. Dit laatste is dat een technologie ook nuttige toepassingen in de praktijk heeft. De Bitcoin heeft anno 2020 nog steeds geen waarde. Je kan het bijna nergens gebruiken, en de koers fluctueert nog altijd veel te veel waardoor het geen valide betaalmiddel is. Dit maakt Bitcoin in mijn ogen geen slimme investering.

Voor mij is een slimme investering een belegging in iets tastbaars wat ook daadwerkelijk omzet en met name winst maakt. Denk hierbij aan vastgoedfondsen die iedere maand enorme winsten opstrijken dankzij huurgeld. Of denk aan groeiaandelen van opkomende populaire bedrijven. Omdat bedrijven ieder jaar meer en meer groeien dankzij een toenemend klantenbestand, zullen ze ook steeds meer omzet en winst genereren. Hierdoor wordt een bedrijf meer waard. Hoe groter de groeipotentie van een bedrijf, hoe meer waardevol deze is. Dit geldt ook voor sectoren. De ene industrie groeit sneller dan de andere. Daarom is beleggen in groeimarkten een zeer logische en slimme investering. Vaak zien we deze waarde terug in de aandelenprijs. Dan is een aandeel relatief “duur”. Maar als je geluk hebt, vind je waardevolle aandelen die een relatief “goedkope” prijs hebben. Deze manier van beleggen wordt ook wel Value Investing genoemd.

Een goed boek wat ik je kan aanraden voor beleggen en Value Investing is “The Intelligent Investor” van Benjamin Graham. Dit boek kan je gewoon gratis downloaden via Google.

Is het nu wel of niet veilig om te investeren in Bitcoin en cryptocurrency?

slim investeren in bitcoin

Inmiddels worden de platformen waarop je Bitcoins kan kopen alsmaar beter en meer gebruiksvriendelijk. Een voorbeeld hiervan is Satos. Dit is het best beoordeelde cryptocurrency handelsplatform van Europa. Een zeer belangrijke ontwikkeling hierbij is de bescherming. De handelsplatformen van anno 2020 hebben een veel betere beveiliging dan dat dit het geval was in 2018 en nog vroeger. Destijds kwamen er allerlei verhalen in de media over Bitcoins die gestolen werden door hackers. Dat is gelukkiger meer en meer verleden tijd (en zeker als je een kleine belegger bent). De beveiliging is nu vergelijkbaar met normale beleggingsplatformen zoals Flatex en DEGIRO. Helaas is wel de realiteit dat Bitcoins eerder gehackt zullen worden dan een normale beleggingsportefeuille van aandelen (die zelden gehackt worden). Dus ja, het is veiliger geworden maar nog altijd niet zo veilig als “normale” beleggingen.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Conclusie over of investeren in Bitcoin in 2020 een slimme keuze is

Allereerst hoop ik dat je genoten hebt van mijn anekdote over hoe slecht ik in het begin wel niet was als investeerder. Als je dit artikel nog eens aandachtig leest, zal je vele interessante leerpunten tegenkomen. Veel van deze leerpunten heb ik nog eens samengevat in een heel waardevol artikel over aandelen advies. Daarin behandel ik uitgebreid over de vele ervaringen en leerpunten die ik heb opgedaan in de afgelopen jaren binnen het beleggen.

Wat betreft investeren in Bitcoin in 2020: ik vind het nog altijd geen slimme investering. Het feit dat er nog altijd geen sterke Use Case (nuttig gebruik) van Bitcoin is, betekent voor mij dat er nog niet veel waarde achter zit. Toch blijft Bitcoin wel interessant, maar voor mij persoonlijk is het geen rationele en logische belegging. De reden hiervoor is dat het nog niks oplevert. De transitie waarbij Bitcoin de plaats van giraal geld gaat innemen kan nog vele jaren duren. Of misschien komt het nooit voor.

Aan de andere kant: op een dag kan er ooit zomaar weer een nieuwe hype ontstaan rondom de interessante Bitcoin. Echter blijf ik bij mijn advies: vooralsnog is investeren in Bitcoin meer gokken dan beleggen, en kies ik dus liever voor veilig zelf beleggen 😉.

Vond je dit een waardevol artikel? Deel het via Social Media met je vrienden, en volg mij via de nieuwsbrief voor meer waardevolle kennisartikels over beleggen en geld verdienen. Schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, afgestudeerd in Masteropleidingen over Management en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset community. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt bijna 100 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Om mijn kennis en ervaringen met jou te delen, mag je het boek gratis downloaden via onderstaande button. Enjoy!
50%
Download Gratis