Flatex Review & Ervaringen: de goedkoopste broker in Nederland?
Flatex Review & Ervaringen: de goedkoopste broker in Nederland?
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/17/2019
8 min

Flatex Review & Ervaringen: de goedkoopste broker in Nederland?

12/17/2019
8 min

Een van mijn lezers attendeerde mij erop dat ik nog niks over beleggingsplatform Flatex heb geschreven. Hij gaf mij de tip dat Flatex de goedkoopste broker in Nederland is. Uiteraard werd ik enthousiast en besloot direct om een review over Flatex te schrijven. Ook heb ik direct een account aangemaakt zodat ik weet hoe het werkt en hierover mijn ervaringen met jou kan delen. In deze Flatex review staat de vraag centraal of Flatex het goedkoopste beleggingsplatform in Nederland is. Maar laten we eerst een stapje terugnemen, en een meer uitgebreide review geven over wat voor broker Flatex is en hoe het werkt.

In deze review behandelen we de volgende punten:

 1. Wat voor broker is Flatex?
 2. Hoe werkt het?
 3. De voor- en nadelen aan dit beleggingsplatform
 4. Zijn ze de goedkoopste broker in Nederland?
 5. Mijn ervaringen met Flatex
 6. Conclusie

Laten we snel doorgaan om te zien wat het voor jou kan betekenen. Mocht je tips hebben, laat ze dan achter in een reactie onderaan dit artikel. Dat zou tof zijn 😉!

Wat voor online broker is Flatex?

Flatex is een online broker, oftewel een online beleggingsplatform voor particulieren. Opgericht in 2006 als IT-bedrijf, is Flatex in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een toonaangevende online broker in Duitsland, Nederland en andere Europese landen. Daarbij hebben ze een interessant moto wat ze nog altijd aanhouden, namelijk “eenvoudig beter handelen”. Na mijn review heb ik hier positieve ervaringen mee. Ze hebben eenzelfde soort werkwijze als de online broker DeGiro, waar ik normaliter via beleg. In principe lijkt DeGiro op het kleinere broertje van Flatex. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Flatex de de overname in DEGIRO heeft voltooid in het jaar 2019. Aangezien de twee online brokers zoveel op elkaar lijken, is de overname vlekkeloos gegaan en zijn er veel synergievoordelen te behalen. Uiteindelijk profiteren wij als belegger hier ook van door lagere kosten.

Het verdienmodel van Flatex is anders dan de traditionele beleggingsbanken zoals BinckBank of de Rabobank. In het verleden waren er vaak relatief hoge transactiekosten gepaard bij het verhandelen van aandelen en obligaties. Deze transactiekosten waren er om de hoge vaste lasten van brokers te dekken (zoals die dure kantoren), en ook een stukje inefficiëntie van transacties. Maar tijden veranderen (gelukkig). Met name het Internet heeft hier grote verandering in gebracht. Het verdienmodel van online broker Flatex is hier volledig op gebaseerd, met als resultaat dat ze 0 euro transactiekosten vragen voor het verhandelen van aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, enzovoorts. Dit betekent dat je gratis kan beleggen in aandelen via Flatex. Alleen dat al geeft een hele positieve ervaring voor iedere belegger. En dat is ook te zien aan de groei die dit online beleggingsplatform doormaakt. Dat is goed te zien aan de onderstaande kerncijfers over dit bedrijf.

Tip: een goed begin is cruciaal voor financieel succes

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Hoe werkt het beleggingsplatform van Flatex?

In principe werkt dit heel eenvoudig. Je kan je eenvoudig en snel aanmelden, dat duurt ongeveer zo’n tien minuten. Na goedkeuring kan je geld overboeken naar het platform. Dit geld blijft nog steeds 100% van jou, hier kan niemand anders bij. Vervolgens kan je eenvoudig handelen, waarbij je alles zelf doet. Zo kan je zoeken op aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, en ook meer complexere beleggingsmethoden zoals turbo’s en CFD’s.

Beleggingsaccount aanmaken via Flatex: hoe het werkt

Het aanmaken van een account via de bovenstaande banner gaat snel en eenvoudig. Het gehele proces neemt ongeveer 5 minuten in beslag. Je zal je mobiele telefoon en paspoort bij de hand moeten houden, want er zal ook een SMS ter verificatie naar je telefoon worden gestuurd. Ook dien je het BSN-nummer in te vullen, maar dat is bij ieder beleggingsplatform het geval (wettelijk verplicht). Het BSN-nummer is hetzelfde als je persoonsnummer dat op de achterkant van je paspoort staat. Ook zal je een banknummer van je bankrekening moeten invoeren. Vanaf deze rekening kan je vervolgens geld storten naar de beleggingsrekening van Flatex. Er is een beveiliging dat je vanuit Flatex alleen geld kan terugstorten naar die ene rekening. Altijd handig zo’n extra beveiliging om je geld te beschermen! De laatste stap is om een screenshot van je paspoort of Identiteitskaart te uploaden. Ook zal je 0,01 euro moeten overmaken vanuit je bankrekening naar het platform. Dit alles is voor je eigen veiligheid, en het is wettelijk verplicht voor ieder beleggingsplatform om een afbeelding van je paspoort op te vragen. (Lang leven de Belastingdienst!)

In totaal doorloop je 11 stappen, zoals te zien op de onderstaande foto. Ik was zo’n 5 minuten bezig voor het aanmelden. Snel en eenvoudig dus!

Na het gratis aanmelden zal je even moeten wachten totdat de overgemaakte 0,01 euro is goedgekeurd door Flatex. Je ontvangt daar ook een e-mailtje over met instructies en meer informatie. Dan is het een kwestie van geduld, en zodra goedgekeurd krijg je een nieuwe SMS met je inlogcodes. Vanaf dat moment kan je inloggen op het beleggingsplatform en rondneuzen hoe alles werkt. Er zit ook een beginnerstutorial bij, wat altijd handig is voor als je snel bekend wilt raken met hoe het allemaal werkt.

160x600

Waarom kiezen voor Flatex als broker? De voor- en nadelen

Het antwoord op de vraag waarom je als belegger voor online broker Flatex zou moeten kiezen is eenvoudig te beantwoorden. Ze zijn namelijk echt de goedkoopste broker in Nederland, en dus klopte de tip van een van mijn lezers dat Flatex een goedkope broker is. Dat was immers de aanzet tot deze review over Flatex. Zeker nu ze ook DeGiro hebben overgenomen, is er geen vergelijkbare aanbieder waarbij je goedkoper kan handelen.

Update 2021 Flatex review: zij bieden niet langer 0,- euro transactiekosten aan. Daarmee is Flatex niet meer de goedkoopste.

Er is eigenlijk maar een nadeel aan goedkope brokers zoals Flatex en DeGiro. En dat is dat je alles zelf moet doen. Voor beleggers die weten wat ze willen is dat geen probleem. Maar als je totaal geen verstand hebt van beleggen, heb je twee opties. De eerste is je meer verdiepen in hoe geld investeren werkt, en welke rol aandelen daarin kunnen spelen. En de tweede optie is om je geld te laten beleggen door een expert.

Een voorbeeld hiervan is de BinckBank Vermogensbeheer met 400 euro gratis startgeld. Dan hoef je alleen maar geld te storten, en aan te geven of je veel, normaal of heel weinig risico wilt nemen. Vervolgens gaan ze bij BinckBank aan de slag om het geld voor je te beleggen.

Een persoonlijke tip: als je wilt gaan beleggen in aandelen via Flatex of een ander beleggingsplatform, raad ik je te allen tijde aan om je te verdiepen in hoe beleggen werkt. Lees boeken, volg een cursus en lees artikels over beleggen zoals op mijn website. Met beleggen loop je altijd risico en je kan je geld verliezen, het is daarom belangrijk om te weten wat je doet en nooit geld op het spel zetten dat je nog nodig hebt.

Review Flatex: de goedkoopste broker voor beleggen in Nederland

De bovenstaande vergelijking tussen Nederlandse brokers komt van de website van Flatex. Hierop is duidelijk te zien dat Flatex de goedkoopste online broker in Nederland is. Wel is het goed om kritisch te kijken naar de getallen. Neem nu bijvoorbeeld de US aandelen. Zelf beleg ik bijna alleen maar in US aandelen via DeGiro. Het is niet gratis, maar het kost ook wel heel weinig. Want in bovenstaand voorbeeld nemen ze de bedragen voor 10.000 en 100.000 euro investeringen.

Maar goed, eerlijk is eerlijk, Flatex was wel het goedkoopste online beleggingsplatform in Nederland. Na het verhogen van haar transactiekosten is zij dat helaas niet meer. Anno 2021 is het slimmer om bij DEGIRO te beleggen:

160x600

Even inhakende op geld besparen. Hier moet je overigens niet de focus op leggen. De weg naar financiële onafhankelijkheid wordt juist bereikt dankzij geld verdienen. Leg daar dan ook de focus op. Je kan namelijk maar tot een bepaald niveau besparen, maar er zit geen limiet op extra geld verdienen. Het investeren van geld is een van de beste manieren om zowel meer geld te verdienen als uiteindelijk meer financiële vrijheid te krijgen. Niet voor niets is het gezegde “geld maakt geld”. In plaats van dat jij werkt voor het geld, kan je het geld beter voor jou laten werken. Investeren en beleggen is daarom de juiste weg. Ja, er zitten risico’s aan en je kan geld verliezen. Maar bij alleen geld sparen zal je ook armer worden (dankzij de inflatie).

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Alhoewel Flatex een hele goede keuze is, is Flatex niet de allerbeste keuze. Er is namelijk nog meer dan alleen maar lage transactiekosten. Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Conclusie Flatex Review

Een van mijn lezers gaf mij de tip om een review over Flatex te schrijven, omdat hun het goedkoopste beleggingsplatform in Nederland zouden zijn. Nu blijkt uit deze review dat hij helemaal gelijk heeft. Bij Flatex rekenen ze 0,- euro transactiekosten voor het handelen in aandelen, obligaties, ETF’s en nog meer beleggingsopties. Dit is goedkoper dan de traditionele brokers als de Rabobank en de BinckBank, maar dus ook zelfs nog goedkoper dan DeGiro. DeGiro was altijd de goedkoopste online broker in Nederland, maar niet langer dus. Daarbij komt het feit dat Flatex in 2019 DeGiro heeft overgekocht, waardoor ze tot dezelfde firma behoren. Dit geeft alleen nog maar meer voordelen voor de Nederlandse belegger! Desalniettemin blijft DEGIRO in mijn ogen de beste keuze voor beleggers.

Als je een beginnende belegger bent is Flatex een prima keuze als beleggingsplatform, waarbij je kosteloos kan experimenteren bij het verhandelen van aandelen en meer. Wacht dus niet te lang en klik op de onderstaande banner voor het aanmaken van een gratis account. En hopelijk kom je terug op mijn website waarbij je jouw ervaringen met beleggen gaat delen!

Reacties
Categorieën