Wanneer Ben Je Rijk in Nederland? En Hoe Rijker Worden
wanneer-ben-je-rijk-in-nederland
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
12/15/2021
7 min

Wanneer Ben Je Rijk in Nederland? En Hoe Rijker Worden

12/15/2021
7 min

Wanneer ben je rijk in Nederland? Je bent niet de enige met deze vraag. In de Westerse cultuur heerst een sociale structuur waarbij men vergelijkt op macht, geld en status. Rijk zijn in Nederland voor sommigen belangrijker dan zichzelf rijk voelen. Is dat voor jou ook? Heel eerlijk, ook ik droom graag van een dikke auto en een groot huis. Maar wat geeft deze materiele rijkdom ons daadwerkelijk?

In dit artikel bespreken we twee zaken. Eerst bekijken we de vraag ‘wanneer ben je rijk in Nederland’. Daarna bespreken we hoe je rijk wordt. Dit is qua inhoud makkelijker dan je denkt.

Inhoudsopgave

Wanneer ben je rijk in Nederland qua inkomen?

wanneer rijk in NederlandWie zo'n boot koopt heeft toch echt te veel geld...

Oké, eerst het formele schrijven over wanneer wij rijk zijn in Nederland. Ik hoop wel dat je nog even doorleest, omdat ik je dan enkele waardevolle lessen kan meegeven. Lessen die ertoe leiden dat ook jij rijk wordt.

Wanneer ben je rijk in Nederland qua inkomen?

Over het algemeen ben je rijk bij 2x gemiddeld bruto inkomen. 3x gemiddeld bruto inkomen wordt gezien als heel rijk. Uit onderzoek van CBS komt dat een doorsnee gezin heeft in Nederland €50.000 vermogen. Dit omvat zowel geld op de bankrekening als waarde van het huis.

Respondenten geven ook aan dat “34% vindt dat je al superrijk bent met een Audi A4 en €150.000 spaargeld”. Heb je €500.000 en kan je vijfmaal per jaar op vakantie? Dan ben je volgens de respondenten ‘extreem rijk’.

Het feit dat we financiële rijkdom in Nederland aanschouwen op basis van gemiddeld bruto inkomen brengt ons tot twee inzichten, namelijk:

  1. Waarom vergelijk ik mijn rijkdom met het gemiddelde?
  2. Als ik 3x gemiddeld bruto inkomen verdien, maar mijn omgeving verdient 5x gemiddeld bruto inkomen, dan ben ik vergelijking alsnog arm?
  3. Of anders gesteld: ik heb €500.000 maar voel mij niet ‘extreem rijk’. Ben ik dan arm?
  4. Bruto inkomen zegt niet alles over netto besteedbaar vermogen

Wanneer je rijk bent in Nederland is niet zwart/wit te zeggen. Het gaat vooral om jouw denkwijze. Hopelijk neem je nog enkele minuten de tijd om dit verder te lezen. De lessen die ik met je wil delen acht ik waardevol.

Je bent in Nederland zo rijk als jezelf denkt

Wanneer ben je rijk in Nederland? Het doordachte antwoord: je bent zo rijk als jezelf denkt en voelt. Rijkdom is geen vergelijkingsmateriaal. Dat denkproces leidt uiteindelijk tot teleurstelling en ongenoegen. Net als jezelf vergelijken met anderen. Totaal irrelevant. Het gaat erom hoe jij jezelf ontwikkelt ten opzichte van gisteren. Niet ten opzichte van wat anderen doen.

Dit is Mindset, net als financiële rijkdom dat is.

Het maakt niet uit wat een ander heeft. Het enige wat telt is hoe jij jouw eigen realiteit percipieert. Ben je tevreden met hoe alles loopt (volgens plan)? Dan ben je gelukkig. Ben je gefrustreerd omdat anderen meer hebben dan jij? Dan ben je ongelukkig.

Ik bespaar je hier de lessen over Mindset en rijk zijn in Nederland. Maar de essentie is wel waar: voel jezelf rijk en je bent rijk. Dit gevoel behelst meer dan financiële rijkdom. Het gaat ook om voldoening, liefde en dankbaarheid.

Jezelf rijk voelen is overigens niet zo gemakkelijk. Zeker niet in Nederland met hoge belastingen en hoge (vaste) lasten. Toch kan je hier slimme financiële keuzes maken die jouw leven vergemakkelijken.

Laten we een voorbeeld bekijken

De rijke student vs. de arme professor

rijke student in Nederland

Beeld je een pientere student in. Hij verdient netto 2K en geeft maandelijks 1K uit aan vaste lasten. Hij krijgt les van een briljante professor. De professor verdient netto 5K en geeft maandelijks 4,5K uit aan vaste lasten. Laten we aannemen dat zij beide exact even gelukkig zijn.

De student is in essentie rijker dan de professor. Immers, hij heeft 1K netto per maand meer te besteden.  

Dit is een andere manier van denken.

Zeker, de professor heeft waarschijnlijk een dikke villa, een luxe auto en allerlei vermakelijke doch kostbare uitstapjes. Zij zou eenvoudig 2K per maand kunnen overhouden. Maar dit lukt haar niet omdat zij in een bepaald leefpatroon zit.

In onze aanname is de student even gelukkig als de professor. Met als verschil dat de student meer cashflow heeft. Hij kan dit investeren en voor zich laten werken. Doet hij dit consequent, dan zal hij na 20 jaar (bijna) miljonair kunnen zijn. En na dertig jaar multimiljonair. Zo briljant is de professor dus niet.    

Er is een verschil tussen intelligentie en financieel intelligent zijn. Dit is waarom een “gemiddelde Nederlander” heel rijk kan worden. Ook in Nederland.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Hoe word je rijk in Nederland?

Wanneer je rijk bent in Nederland is derhalve afhankelijk van jouw Mindset en beslissingen. Nu is er ook een feitelijke “definitie” van rijk zijn. Dat hebben we hierboven besproken. Volgens de respondenten is iemand ‘extreem rijk’ bij €500.000 spaargeld en vijfmaal vakantie. En oh ja, ook nog twee huizen. 

Dit kan voor jou als veel klinken, maar in realiteit valt dit wel mee. Ik kan dit wel zeggen, aangezien ik als 30-jarige kennelijk tot de ‘superrijken’ behoor. Niet dat ik een Audi A4 heb. Sterker nog, ik heb helemaal geen auto. Wel heb ik relatief veel vermogen om te beleggen. Iets wat ook jij kan opbouwen met de juiste financiële keuzes en emotionele discipline.

Dit kan in drie stappen:

  1. Bespaar op onnodige uitgaven: streef naar 20% minder uitgaven dan je nu hebt
  2. Verhoog je inkomen uit werk: streef naar 20% extra inkomen (promotie, side hustle, etc.)
  3. Leg een financiële spaarbuffer aan van minimaal €5.000. Investeer alles wat je op de lange termijn kan missen. 

Belangrijke disclaimer: dit is geen advies. Dit is enkel hoe ik en vele anderen het hebben gedaan. De belangrijkste regel is  dat je alleen met geld belegt wat je op de lange termijn kan missen. Beleggen kent risico’s tot geld verlies, maar het is de beste manier om geld voor jou te laten werken. Dit is hoe je rijk wordt in Nederland (of ieder ander land).

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

Rijk worden in Nederland Stap 1. Bespaar op onnodige uitgaven

De eerste en meest snelle manier voor rijker worden is jezelf rijker denken. Denken in de zin dat je jouw emoties en geest beheerst. Met een concreet voorbeeld wordt dit duidelijk:

Stel. Je wenst vurig naar een mooie Volvo V90. Kost “maar” €60.000. Tweedehands zelfs maar €40.000. Wanneer je netto 1K kan sparen, dan moet je zo’n 40 maanden werken voor dit verlangen. Is deze wens werkelijk 3 jaar van jouw leven waard? Als alternatief kan je jezelf rijk denken. Denk gewoon “ik ben tevreden met een mooie auto van €5.000, ongeacht het merk”.

Dit kost oefening, maar jij bent de baas over jouw geest. Beheers het. Koop geen dure auto en je bent in één klap €35.000 rijker. Wat ga je doen met dit geld? Reizen, minder werken, of iets anders kopen? Ik heb een suggestie voor je: investeer dit geld.

Naast grote klappers kan je ook structureel besparen op kleinere uitgaven. Als je iets gaat kopen, vraag jezelf dan af hoeveel uur je daarvoor moet werken. Is dit het waard? Indien ja, lekker doen.

Rijk worden in Nederland Stap 2. Verhoog je inkomen

De tweede stap voor rijker worden in Nederland is voor de hand liggen: verhoog je inkomen. Doe wat nodig is. Werk harder dan de rest. Durf ná resultaat om promotie te vragen. Begin een kleine side hustle voor de avonduren en weekend.

Vijf jaar hard werken kan je leven veranderen (mits je stap 3 uitvoert). Let alleen wel op dat je jezelf niet kapot werkt. Dat is ook niet nodig. De grote financiële klapper wordt namelijk gemaakt dankzij beleggen. Laat geld voor je werken.

Rijk worden in Nederland Stap 3. Begin met beleggen

De derde en belangrijkste stap voor rijker worden: investeer geld wat je kan missen voor de lange termijn.

Stel dat je iedere maand €1000 kan beleggen. Mocht je dit kwijtraken, dan kom je niet in (mentale) problemen. Als gemiddelde belegger kan je 8 – 10% rendement per jaar realiseren. Met enige inspanning raak je gevorderd en zou 10 – 14% haalbaar kunnen zijn. 

Stel nu dat je 20 jaar lang iedere maand €1000 investeert. Na 20 jaar heb je: €495.487. Dat is inclusief belasting, exclusief inflatie. Tellen we inflatie mee, dan heb je: €385.749. Zie afbeelding hieronder. Een gevorderde belegger met 14% rendement zou met dezelfde inleg miljonair zijn. 

Dit kan je zelf narekenen met onze gratis rekentool.

Wanneer ben je rijk in Nederland? Met deze 3 stappen, die velen al uitvoeren, kan je na 20 jaar al ‘extreem rijk’ zijn volgens menig Nederlander 😉. 

Waar kies je voor? Rijk worden is een keuze. Het hoeft niet, maar het kan wel.

Deze keuze kan lastig zijn als je niet begrijpt hoe je dit doet. Als je het nooit hebt geleerd vanuit je omgeving. Dat is oké. Welkom bij 95% van alle Nederlanders.

De vraag is alleen: wil je het leren? Wil je financieel rijk worden?

Misschien zijn onze cursussen beleggen jouw eerste beste investering (in jezelf).

cursus-beleggen-aandelen

wanneer-ben-ik-rijk-in-nederlandBron: Happy Investors rekentool. Je kan de rekentool gratis downloaden via ‘menu’ > ‘gratis training beleggen

Reacties
Categorieën