Spaargeld Beleggen: 50+ Beste Ideeën en Tips | Happy Investors
spaargeld-beleggen
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
02/18/2022
13 min

Spaargeld Beleggen: 50+ Beste Ideeën en Tips | Happy Investors

02/18/2022
13 min

Beste Happy Investor, de aanhoudende lage spaarrente heeft velen van ons overtuigd om te beginnen met beleggen. Goede zaak. Immers, spaargeld beleggen kan leiden tot een duurzaam gemiddeld rendement van 8% (of aanzienlijk hoger). Zelfs indien de spaarrente de komende jaren fors stijgt, dan nog is het rationeel om (deels) spaargeld te beleggen. Historisch gezien is het rendement simpelweg véél hoger. Het enige probleem: beleggen kent risico’s tot geld verlies, terwijl sparen vrijwel risicoloos is.

Hoe gaan we hiermee om? Hoe kunnen we het beste spaargeld beleggen? Kan dat zonder risico? Dit en meer komt aan bod in dit artikel. Tevens vind je 50+ ideeën voor spaargeld investeren, waarvan je de top 10 niet wilt missen.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Hoe kan ik spaargeld beleggen zonder risico?

hoe-spaargeld-beleggen

Het is een veelgestelde vraag: hoe kan ik spaargeld beleggen zonder risico? Het antwoord: meestal niet. Risico is juist hét verschil tussen investeren en sparen. En gelukkig maar, want zonder risico zou er ook geen hoger rendement behaald kunnen worden.

Er bestaan echter manieren om spaargeld te investeren tegen weinig risico.

Dit noem ik succesvol beleggen.

Ik beleg zelf nu zo’n 8+ jaar. Ook help ik sinds 2018 beginnende beleggers naar duurzaam resultaat. Dit betreft zowel lager risico en/of hoger rendement. Dit doe ik via deze website, onze cursussen beleggen en via persoonlijke coaching.

Succesvol beleggen kan ik op vele manieren uitleggen. Zo kunnen we het vergelijken met leren fietsen. Je begint met zijwieltjes. Dankzij oefenen en ervaring word je steeds beter. De zijwieltjes mogen weg. Je fiets steeds sneller en beter. Op een gegeven moment kan je zelfs “zonder handen” fietsen. Met spaargeld beleggen werkt dit net zo. Het is de truc om te leren hoe je zo snel mogelijk gaat zonder grote fouten te maken. Dit betekent een zo hoog mogelijk rendement tegen zo laag mogelijk risico. Oftewel: ik help beginnende beleggers naar duurzaam (financieel) succes. Dit vraagt om een stabiele en betrouwbare beleggingsstrategie. Je moet alleen wel zelf blijven trappen.

Een goede beleggingsstrategie is goud waard – Happy Investors

Succesvol spaargeld beleggen komt in vele vormen en maten. Dit is voor ieder anders. Voor mij behelst dit heel veel onderzoek doen naar de beste aandelen. Onderzoek en ervaring verlagen het risico. Beleggen gaat vooral om fouten vermijden. Hierdoor haal ik structureel hoger dan gemiddeld rendement. Maar voor jou kan dit een te hoog risico zijn. En dat is oké. Er bestaan genoeg ideeën en manieren om spaargeld te beleggen tegen weinig risico. Onderaan dit artikel vind je 50+ ideeën.

cursus-beleggen-aandelen

Waar begin ik met aandelen en ETF’s?

Heb je de keuze gemaakt om te beginnen met beleggen van je spaargeld? In dit geval heb je een beleggingsaccount nodig. Via dit account kan je aandelen aan- en verkopen. Veel mensen beleggen haar spaargeld via de traditionele bank. Dit is echter een dure vergissing. Traditionele banken hanteren, in verhouding, hoge transactiekosten. Het is daarom beter om te beginnen via de goedkoopste beleggingsplatformen.

Meer weten? Klik hier voor de beste beleggingsplatformen vergelijken.

gratis-aandelen-kopencommissievrij-beleggen-etf

Hoeveel procent spaargeld beleggen?

Je hebt de keuze gemaakt om (een deel van) je spaargeld te investeren. Ook heb je reeds voorbereidingen getroffen zoals het aanmaken van een beleggingsaccount. Goed bezig! De eerste stappen naar financiële vrijheid zijn gemaakt. Hoe nu verder?

Een andere veelgestelde vraag is: hoeveel procent spaargeld beleggen? Is 10% veel? 50%?

Het investeren van spaargeld is een reis. En net als iedere reis heb je een bestemming nodig. Waar sta je nu? En waar wil je zijn? Waarom wil je dit, en wat ga je doen zodra de bestemming is bereikt?Spaargeld beleggen doe je om een bepaalde reden. Mijn reden is financiële onafhankelijkheid. Dit betekent: kunnen leven van het rendement uit beleggingen. Gewoon, omdat het kan. Hiervoor zal ik minimaal €800.000 nodig hebben. Op mijn huidige koers zal ik dit rond mijn 40ste – 45ste bereiken (ik begon op mijn 23ste). Dit kan wellicht sneller, maar dit hoeft niet omdat ik nu al genoeg heb voor mijn gevoel.

Hoe je spaargeld investeert is belangrijker dan hoeveel – Happy Investors

Wellicht heb jij een minder (of meer) ambitieus doel. En dat is helemaal prima! Geld is slechts een middel. Het is noodzakelijk om je gewenste levensstijl te bekostigen. Hoe lager de vaste kosten, hoe minder geld je nodig hebt. En zodra je deze positie van financiële vrijheid hebt bereikt, is geld totaal niet belangrijk meer. Maar je moet er wel eerst komen. Veel mensen leiden een beperkt leven, omdat zij gelimiteerd worden door geld. Tot een zekere hoogte is het belangrijk. En zodra je het hebt, is het niet meer belangrijk omdat je in alle vrijheid leeft.

Je bereikt deze bestemming door spaargeld te investeren. Maar wat is jouw bestemming? Hoeveel heb je concreet nodig? 1 miljoen? €500.000? Of is €100.000 ook genoeg?

De gewenste bestemming (het doel) bepaalt hoeveel procent van je spaargeld je wilt investeren. Hoe hoger het doel, hoe meer spaargeld je wilt investeren.

Hoe je spaargeld investeert is belangrijker dan hoeveel

hoe-spaargeld-investeren-1

Mijn persoonlijke overtuiging is om 95% spaargeld te investeren op een succesvolle en duurzame wijze. Let wel: dit is geld wat ik volledig kan missen. Dit betekent dat ik een spaarbudget aanhoud voor noodgevallen. Volgens Nibud varieert dit rond de €5.000. Afhankelijk van gezinssamenstelling kan dit zelfs €20.000 zijn.

Ik kan niet aangeven hoeveel procent van je spaargeld je moet beleggen. Het gaat niet om moeten, het gaat om willen. Hoeveel procent van je spaargeld wil je beleggen om de gewenste bestemming te behalen?

Bovendien is de manier hoe je investeert belangrijker.

Ik kan 10% van mijn spaargeld op een zeer risicovolle wijze beleggen. In dit geval heb ik bijvoorbeeld 90% kans om alles te verliezen, en 10% kans om mijn inleg x50 te maken. Maar ik kan ook 90% van mijn spaargeld tegen weinig risico beleggen. In dit geval heb ik 90% kans op duurzaam vermogensgroei, en 10% kans op verlies.

De beste beleggingen groeien in de loop der tijd. Dit noemen we compound interest. Met de juiste beleggingsstrategie kunnen we er merendeels naast zitten en alsnog winnen (lees: hoog rendement maken). Naast de juiste strategie dienen we ook veel geduld te hebben.

Dit is waarom ik uitsluitend voor de lange termijn beleg. Lange termijn beleggen is de meest betrouwbare manier tot duurzaam financieel succes. Als je één tip uit dit artikel wilt onthouden, dan is dat: kies te allen tijde voor lange termijn beleggen.

Hoe kan ik het beste spaargeld beleggen?

Alvorens we overgaan tot alle ideeën, laten we nog even stilstaan bij het hoe. Hoe kan je het beste spaargeld beleggen? De term beste is voor ieder anders. Dit is namelijk afhankelijk van de persoonsgebonden situatie zoals affiniteit, kennis, beschikbare tijd, risicoprofiel, et cetera. Toch zijn er een aantal belangrijke basisprincipes voor succesvol spaargeld beleggen.

Zoals ik al zei: beleggen is voornamelijk een kwestie van fouten vermijden.

De grootste fouten die ik tegenkom zijn:

 1. Te weinig risicospreiding
 2. Te weinig kennis en ervaringen (zoals financiële waardering en bedrijfsstrategie)
 3. Geen strategie hebben
 4. Emotioneel handelen
 5. Te weinig geduld

Wil je het beste spaargeld beleggen? Vermijd de bovenstaande fouten. Dit is met name cruciaal bij het investeren in aandelen. Aangezien de aandelenmarkt wordt gekenmerkt door koersschommelingen. Enerzijds geeft dit verhoogd risico. Anderzijds geven aandelen, mijns inziens, de beste combinatie van risico en rendement.

Hoe meer kennis en ervaring je hebt, hoe lager het risico met aandelen. Immers, je weet wat je doet. Hierdoor kan je risico’s en kansen beter inschatten. Onderschat hierbij niet het belang van risicospreiding en strategie. Zelfs de beste beleggers maken kostbare fouten.

Ik werk sinds 2020 samen met Capitalist Exploits. Dit is een team van hedge fund managers die zich richten op laag-risico aandelen met potentieel hoog rendement. Ik heb veel van hun mogen leren omtrent strategie en risicospreiding. Zo werken zij op basis van vaste regels en percentages. Zelfs als 75% van onze aandelen een slechte belegging zijn, maken we alsnog winst. Kortom: een goede beleggingsstrategie is goud waard. Hoe dit exact werkt leg ik uit in de Capitalist Exploits review.

beste-aandelen-laag-risico

De 10 beste ideeën voor Spaargeld Investeren

spaargeld-beleggen-ideeen

Dit artikel bevat 50+ ideeën voor spaargeld beleggen. Dit zijn veel ideeën. Kwantiteit is echter niet belangrijk in het leven. Kwaliteit wel. En daarom gaan we eerst kijken naar de 10 beste ideeën voor spaargeld beleggen. Zij staan niet zozeer op volgorde, omdat het beste idee persoonsgebonden is. Zo zijn uit mijn ervaring de ideeën 1, 2, 9 en 10 het beste (voor mij). Voor jou kan dit anders zijn. Bovendien is het belangrijk om meerdere ideeën met elkaar te combineren. Dit biedt een hogere kans op duurzaam (financieel) succes.

1. Aandelen

Aandelen zijn mijns inziens de beste manier tot spaargeld investeren. Op basis van rigoureus onderzoek is het mogelijk om de beste aandelen te selecteren. Zij kunnen een hoog rendement opleveren. De beste beleggers halen 20 – 50% gemiddeld jaarlijks rendement op de lange termijn. Zelf reken ik op 14% (mijn onderzoek deel ik binnen onze community). En een beginnende belegger zou 10% kunnen halen. Let wel dat aandelen van hoger risico zijn. Wie geen verstand heeft van fundamentele analyse (financieel en strategisch), kan beter niet haar spaargeld investeren in individuele aandelen.

Lees hier alles over beleggen in aandelen.

commissievrij-beleggen-etf

2. Exchange Traded Fund (ETF)

Ben je een beginnende belegger met weinig affiniteit en beschikbare tijd? In dit geval is het slimmer om te kiezen voor Exchange Traded Funds. Met de juiste spreiding kan een ETF portfolio een gemiddeld jaarlijks rendement van 7 – 10% opleveren. Dit lagere rendement kan op een meer betrouwbare wijze worden gehaald dankzij het relatief lagere risico. Dit wilt overigens niet zeggen dat iedereen succesvolle keuzes maakt met ETF’s.

Lees hier alles over ETF beleggen.

3. Vastgoed

Naast aandelen vind ik vastgoed het tweede beste idee voor het investeren van spaargeld. Het grote voordeel aan vastgoed is eigenaarschap. Je koopt een fysiek pand. Dit eigendom kan een stabiele inkomstenstroom opleveren middels een loyale huurder. In de tussentijd los je hypotheek af. En zeer waarschijnlijk neemt de waarde van het pand toe. Zodoende kan de maandelijkse cashflow van een simpel appartement oplopen van €200 tot wel >€600 per maand. En bij verkoop kan je tienduizenden euro’s “extra” realiseren.

Lees hier alles over beleggen in vastgoed.

4. Vastgoedfondsen

Fysiek vastgoed kopen vergt een hoger startkapitaal. Niet iedereen heeft dit. Een oplossing hiervoor is door te beginnen met vastgoedfondsen. Je gaat spaargeld beleggen via een fonds. De minimale inleg is slechts enkele honderden euro’s. Dit fonds koopt en beheert meerdere vastgoedpanden. Dit geeft per definitie risicospreiding. Een ander voordeel is dat het je geen tijd kost. Je hoeft zelf geen huurders te zoeken of woningonderhoud te regelen. In ruil voor dit gemak rekent het fonds kosten. Onderaan de streep kan je zo’n 5% tot 8,5% dividend per jaar ontvangen. De beste fondsen keren een relatief stabiel en hoog dividend uit. Jaarlijks, en soms zelfs maandelijks.

Klik hier voor de beste vastgoedfondsen vergelijken.

vastgoedfondsen-vergelijkerlaten-beleggen-vergelijker-2022

5. Real Estate Index Trust’s

Een variant op vastgoedfondsen zijn zogenaamde Real Estate Index Trust’s. Afgekort REIT. Een REIT is een beursgenoteerd vastgoedfonds. Zij herinvesteert het geld van haar shareholders in vastgoedpanden. Ter compensatie keert men periodiek dividend uit. Naast dividend kan een REIT echter ook koersrendement of -verlies realiseren.

Ervaren beleggers prefereren REIT’s boven niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit komt omdat zij kennis hebben van financiële waardering. Derhalve kopen zij goede REIT’s tegen een goedkope aandelenprijs. Zodoende hopen zij naast dividend ook koersrendement te realiseren. Gezien het verhoogde risico zijn niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen een veiligere keuze voor beginnende investeerders.

6. Obligaties (ETF’s)

Spaargeld beleggen in obligaties is een goed alternatief op sparen. Een obligatie is een schuldbewijs vanuit een bedrijf aan obligatiehouder. In ruil voor de investering ontvang je rente. Een spaardeposito geeft momenteel zo’n 0,5 – 2% rente. Daarbij staat je geld voor een bepaalde periode vast. Bij een obligatie kan je een hogere (coupon)rente krijgen. Gemiddeld genomen ligt dit tussen de 2 – 6%, afhankelijk van het risicoprofiel. Bovendien kan je obligaties tussentijds verkopen, waardoor zij meer liquide is dan een spaardeposito.

Een variant op obligaties zijn obligatiefondsen. Obligatiefondsen (ETF’s) bevatten een bundeling aan obligaties. Dit maakt het een meer passieve én veiligere investering. Wanneer we spreken over ideeën voor spaargeld beleggen zonder risico, komen obligatie ETF’s het meest in de buurt.

7. Goud & Zilver

Met name de “oudere” generatie geeft voorkeur aan het investeren van spaargeld in goud en zilver. Is dit verstandig? Van oudsher wordt goud gezien als een inflatiehedge. Daarbij zou het een relatief laag-risico belegging zijn. Bovendien blijkt uit meerdere bronnen dat het gemiddelde rendement tussen de 4 – 10% ligt. Hoe hoog dit werkelijk is hangt af van de tijdsperiode en macro-economische ontwikkelingen.

Meer interessant is de diversificatie die goud en zilver bieden. Het is aangetoond dat goud een lage correlatie heeft tot aandelen en vastgoed. Indien de aandelenmarkt slecht presteert, kan goud goed presteren. En vice versa. Deze mate van correlatie betekent dat de twee activaklassen complementair zijn in de context van risicospreiding.

Of in simpele taal: het kan nuttig zijn om naast aandelen (en vastgoed) ook een deel van het spaargeld te beleggen in goud. Statistisch gezien, en zo is gebleken in de praktijk, leidt dit tot een verhoogde kans op vermogensgroei.

Hoe pak je dit aan?

 Een eenvoudige manier is het kopen van de SPDR Gold Shares ETF (GLD). Dit populaire fonds volgt de intrinsieke waarde van de goudprijs. Deze ETF kan gekocht worden via eToro.

gratis-aandelen-kopen

8. Commodities / grondstoffen

Naast goud en zilver zijn er andere grondstoffen die een lage correlatie tot aandelen bieden. Het voordeel van grondstoffen is dat zij een cyclische beweging kennen. De prijs van hout, staal of een energiebron wordt bepaald door vraag- en aanbod. In economische ongunstige perioden is de vraag lager dan aanbod. In economische voorspoed is de vraag hoger dan aanbod. En in sommige unieke gevallen gebeurt dit proces razendsnel. Met als gevolg dat de koers kan imploderen of exploderen.

Je spaargeld beleggen in grondstoffen kan uiterst lucratief zijn. Het bevat echter ook een hoger risico en is alleen geschikt voor gevorderde beleggers.

value-aandelen

9. Eigen onderneming

De bovengenoemde ideeën zijn allerlei vormen van relatief passieve inkomstenbronnen. Met name het investeren in gespreide laag-risico assets kan worden beschouwd als passief inkomen. Natuurlijk is het wel zo dat dit lager rendement geeft. De hoogste rendementen worden dan ook behaald bij hard werken (of het bewust nemen van zeer hoog risico).

Onder hard werken versta ik het investeren van tijd en energie. Neem wederom aandelen als voorbeeld. Na vele jaren ervaring ben ik nu in staat om unieke bedrijven te vinden met een gunstige aandelenprijs. Dit laatste is cruciaal. Het kopen van goedkope aandelen van de beste bedrijven levert niet alleen hoger rendement. Het geeft ook een lager risico. Dit alles is mogelijk dankzij (heel) veel onderzoek.

Aandelen worden uitgegeven door bedrijven. Waarom niet zelf een onderneming starten? Ook dit is een vorm van spaargeld investeren. Een eigen business kan leiden tot structureel hoger inkomen. Ook al is het maar een “side hustle”. Dan nog kan je zo’n €500 tot €2000 extra per maand verdienen. En dit geld kan je weer (her)investeren in aandelen, vastgoed, enzovoorts.

Het leven biedt veel kansen voor wie bereidt is te werken.

ipo-beleggen

10. Kennis en ervaring zoals Mindset ontwikkeling

Niet origineel, maar wel het beste idee voor spaargeld investeren zonder risico. Ik hoor je denken “dit is een inkopper”. En toch investeren maar weinig mensen structureel in haarzelf. Waarom? Jij bent de meest waardevolle, en belangrijkste, asset op deze wereld. Je hebt maar één geest, één lichaam en één leven. Ga er zorgvuldig mee om. Blijf continue in jezelf investeren. Niet alleen qua kennis, zoals het ontwikkelen van je Mindset. Ook dagelijks sporten/bewegen, gezond eten en gezonde sociale relaties zijn van cruciaal belang voor duurzaam (financieel) succes.

Tot slot een paar laatste woorden over deze beste ideeën voor spaargeld beleggen. Kies degene waar je het meest vertrouwd in bent. Combineer meerdere beleggingen zodat je een gezonde risicospreiding creëert. Beleg te allen tijde voor de lange termijn. En neem niet (onbewust) té veel risico.

40+ manieren en ideeën voor spaargeld investeren

Naast de genoemde manieren zijn er uiteraard nog andere ideeën voor het investeren van spaargeld. De een beter dan de ander. Sommigen bevatten zeer hoog risico, zoals cryptocurrency en day trading. Andere bevatten weinig tot geen risico, zoals zonnepanelen.

Dit is de lijst ter inspiratie:

 1. Dividendaandelen
 2. Cryptocurrency
 3. Niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen
 4. Start-ups
 5. IPO Investing (Initial Public Offering)
 6. Day trading
 7. Forex trading
 8. Opties
 9. Turbo’s
 10. CFD’s (hefbomen)
 11. Zonnepanelen
 12. Waterpomp
 13. Isolatie in huis
 14. Windenergie
 15. Batterijen (kobalt & lithium)
 16. Crowdfunding
 17. Hypotheek aflossen
 18. Dropshipping / Bol.com side hustle
 19. Dranken zoals wijnen en whiskey
 20. Schaarse goederen zoals collectibles
 21. Kunst
 22. Old-timers (auto)
 23. Zeldzame horloges en sieraden
 24. Patenten
 25. Garageboxen
 26. Airbnb opstarten (in eigen huis)
 27. Bed & breakfast opstarten (bv. aanbouw)
 28. Evenementen (organiseren)
 29. Consultancy / ZZP dienst ontwikkelen
 30. Denktank ideeën tegen betaling
 31. Schulden aflossen
 32. Woning renoveren voor waardecreatie
 33. Tuin/garage aanleggen
 34. Huisdier (investering voor positieve emoties)
 35. Gaming/E-sports
 36. Talent scouting (sport)
 37. Drones
 38. Tweedehands spullen aan- en verkopen
 39. Beursindexen
 40. Eigen website opstarten
 41. Investeren in vakantiehuis
 42. Bouwgrond kopen

Heb je nog andere opties en ideeën? Laat het ons weten in de reacties hieronder, dan vullen we de lijst verder aan.

Reacties
Categorieën