Waar kan ik het Beste in Beleggen? Aandelen tot Crypto | Happy Investors
waar-kan-je-het-beste-in-beleggen
Beleggen in Vastgoed
Happy Investors
Beleggen in Vastgoed
12/13/2021
14 min

Waar kan ik het Beste in Beleggen? Aandelen tot Crypto | Happy Investors

12/13/2021
14 min

Beste lange termijn belegger, een nieuw jaar breekt aan met nieuwe kansen. Dit brengt ons de vraag: waar kan ik het beste in beleggen? In dit uitgebreide artikel behandelen we de beste beleggingen voor gevorderde én beginnende beleggers. Hier vind je inspiratie voor het beste beleggen in aandelen. Zoals de beste S&P 500 aandelen en beste olieaandelen van dit moment. Ook bekijken we goede investeringsmogelijkheden in crypto, NFT, ETF’s en grondstoffen.

Kortom, hier vind je hét antwoord voor waarin het beste in beleggen.

Inhoudsopgave

Waar het beste in beleggen: Aandelen

beste-beleggen-aandelen-2022

Waar kan ik het beste in beleggen met aandelen? Er zijn tal van adviezen te vinden omtrent de beste aandelen. Mijn advies is om alleen te investeren in aandelen die je kent. Dit betekent volledig begrijpen hoe een bedrijf geld verdient, of zij betrouwbaar en consistent is en wat haar toekomstverwachtingen zijn.

Het beste beleggen in aandelen is tijdloos advies: hard werken en veel onderzoek doen.

In de afgelopen 7,5 jaar heb ik veel mogen experimenteren met aandelen. Sommigen zeer succesvol, anderen totaal niet. Zelfs vandaag de dag, nu ik fulltime onderzoek verricht naar aandelen, heb ik nochtans enkele groeiaandelen die op -60% staan. Een pijnlijke kwestie. Dit is deels tijdsgebonden, maar ook deels inherent aan risicovolle groeiaandelen (met name in technologie). Zij zijn moeilijker te waarderen en de markt is verre van rationeel. Soms gaan groeiaandelen sky high, en soms kunnen zij goedkoop worden aangekocht. En dat binnen een paar maanden, terwijl er niks fundamenteels aan het bedrijf is gewijzigd.

Een voorbeeld van interessante groeiaandelen zijn (geen koopadvies):

 1. Teladoc Health
 2. Pinterest
 3. MongoDB
 4. PayPal

waar-kan-ik-het-beste-in-beleggen

Sommigen hebben grote koersdalingen mogen ervaren in 2021, maar dit betekent niet per sé dat het een koopje is. Tevens kennen groeibedrijven veel meer risico (zoals Teladoc Health). Toch kan het interessant zijn om hier goed in te verdiepen. Immers, de markt is angstig en pessimistisch omtrent groeiaandelen (underperformance, inflatie, mogelijke renteverhoging). Wanneer de markt angstig is, kan instappen juist interessant zijn.

Er is echter nog een betere belegging in aandelen.

Nu stel ik jou de vraag: wat als je met hoge mate van zekerheid weet dat je geld investeert in een sterk, winstgevend bedrijf die in de toekomst gaat groeien?

Zou dit niet een hoge mate van succes opleveren?

Het antwoord is: Ja. En wij vinden dit antwoord in waardeaandelen.

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

De beste investering voor lange termijn beleggers zijn waardeaandelen

waarin-beste-beleggen-aandelen

Waardeaandelen hebben gemeen dat we een gunstige of goedkope aandelenprijs betalen voor een bedrijf wat in de toekomst meer waarde genereert. Dit is een breed begrip. Groeiaandelen kunnen waardeaandelen zijn, maar deze zijn moeilijker te analyseren. Tevens zijn zij meer volatiel vanwege nieuwperikelen (wat verklaart dat ik met sommige aandelen binnen drie maanden op -50% sta of +150%).

Waar het beste beleggen in aandelen voor de lange termijn?

Mijn tip: verdiep jezelf in waardeaandelen. Koop sterke bedrijven met een duurzaam competitief voordeel tegen een gunstige aandelenprijs, en houdt lange termijn (> 5 jaar) vast.

Ik heb de afgelopen jaren veel succes geboekt met groeiaandelen. Maar nu ik meer gevorderd raakt, besef ik dat het volgen van de beste beleggers een betere keuze is. En zij beleggen (vrijwel allemaal) in waardeaandelen. Binnen mijn portfolio zie ik de waardeaandelen rustiger, maar meer gestaag groeien. Het is niet per sé een betere belegging dan groeiaandelen qua rendement, maar wel qua “zekerheid” op positief rendement.

Hoe meer geld je hebt, hoe belangrijker die zekerheid wordt.

Heb je kleinere bedragen en een lange termijn horizon (>20 jaar)? Dan zou mijn tip zijn om je te richten op waardeaandelen met consistent hoge omzet- en winstgroei. Bij grotere bedragen zou je wellicht ook deels willen investeren in waardeaandelen met consistent (hoog dividend).

Binnen de S&P 500 vind je prima aandelen voor beide “soorten”. Laten we eens naar 5 voorbeelden kijken van S&P 500 aandelen.

cursus-beleggen-aandelen

Wat zijn de beste S&P 500 aandelen van dit moment?

beste-sp-500-aandelen

Waar je het beste in beleggen kan met S&P 500 aandelen is persoonsgebonden. Dit ligt aan het risicoprofiel, maar ook de voorkeur tot soorten aandelen. Zo heb ik een bias. Mijn voorkeur ligt in technologieaandelen, omdat zij een gemiddeld hogere Return on Equity (ROE) behalen dan niet-technologiebedrijven. Het nadeel van mijn bias is dat potentieel te weinig diversificatie aanbreng. Een ander nadeel is dat technologieaandelen meer risico bevatten.

Een andere bekende is de home bias. Dat betekent: vooral aandelen kopen die dichtbij huis zijn. Veel Nederlanders kijken naar de AEX. Alhoewel hier een paar prima aandelen in zitten, is het verder oninteressant. De Amerikaanse beurzen bieden doorgaans de beste beleggingen.

Samenvattend twee tips:

 1. Wat is jouw bias en hoe kan dit worden afgedekt?
 2. Werf niet alleen maar dezelfde mensen in je team, maar breng variatie aan (in termen van investeren: aandelen uit verschillende industrieën)

Laten we eens kijken naar de S&P 500. Wat zouden de beste S&P 500 aandelen van dit moment kunnen zijn? Het woord “beste” is voor nu ter inspiratie. Er zijn vele goede aandelen.

Vijf van de beste S&P 500 aandelen van dit moment zijn (geen koopadvies):

 1. Alphabet
 2. The Mosaic Company
 3. AbbVie
 4. HP Inc. (HPQ)
 5. Walt Disney Company

Waarom kan ik het beste beleggen in dit soort aandelen? Omdat:

 1. Alphabet een fenomenaal bedrijf is met een acceptabele aandelenprijs in verhouding tot haar toekomstige winstgroei
 2. Mosaic Company, Abbvie, en HP Inc goede bedrijven zijn met een goedkope aandelenprijs (en mooi dividend)
 3. Walt Disney Company een superieur bedrijf is

Mijn voorkeur ligt in waardeaandelen met veel groei (Alphabet). Je hebt ook waardeaandelen op basis van goedkope huidige prijs en iets mindere toekomstige groei (Mosaic, Abbvie en HP).

Walt Disney Company is lastiger te beoordelen op dit moment. Behoort het tot de beste S&P 500 aandelen? Als lange termijn belegging vind ik van wel, maar wellicht kunnen we nog even wachten tot een beter instapmoment.

Meestal is geduld de beste vriend van de lange termijn belegger. Soms ook niet.

Nu denk je wellicht: waarom behoren Tesla en Nvidia niet tot de beste S&P 500 aandelen? Helaas zijn beide aandelen nu overgewaardeerd. De bedrijven zijn uniek en sterk (met name Nvidia), maar de aandelenprijs is belachelijk hoog. De kans op verlies of laag rendement is aannemelijk.

Wil je toegang krijgen tot onze wekelijks onderzoek naar de beste Value- en Groeiaandelen? Bekijk hier meer informatie over het aandelen abonnement.

beleggen-bij-financial-freedom

Waar het beste in beleggen: Vastgoed met weinig geld

waar-het-beste-in-beleggen-vastgoed

Waar kan ik het beste in beleggen in vastgoed met weinig geld? Dit is een typisch struikelblok voor beginnende vastgoed investeerders. Zo is de beste manier (voor hoog rendement) om fysiek vastgoed te kopen onder haar marktwaarde. Een kleine opknapbeurt geven, en vervolgens verhuren of verkopen boven de marktwaarde.

Deze strategie geeft de beginnende belegger een uitdaging: startkapitaal.

Ook andere wijzigingen maken fysiek vastgoed een lastigere investering voor beginners. Zo stijgt de overdrachtsbelasting van 2% naar 8%. Er komen restricties in bepaalde gebieden waaronder Amsterdam (?). En huizenprijzen zijn recentelijk zeer hard gestegen.

Waar kan ik het beste in beleggen bij vastgoed wanneer ik een klein bedrag heb?

Als beginner kan er een veiligere start worden gemaakt dankzij vastgoedfondsen. Er zijn beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit laatste geeft enkele interessante voordelen voor beginners, namelijk:

 1. Relatief aantrekkelijk dividend van circa 4,5 – 8,5%
 2. Geen koersschommelingen
 3. Meer spreiding van geld (niet één, maar honderden vastgoedobjecten)
 4. Relatief passief inkomen (geen huurders, geen gedoe, etc.)
 5. Instappen met klein bedrag (vanaf 100 euro)

Vastgoedfondsen zijn niet dé beste investering qua rendement. Voor beginners is het echter wel eenvoudig starten én risico te spreiden.

Nu, waar te beginnen?

Klik hier voor vastgoedfondsen vergelijken.

Heb je geen geduld en wil je gewoon weten wat de beste is? Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar SynVest vanwege haar betrouwbaar hoog dividend van 7 – 8,5% per jaar. Tevens kan je spreiden binnen haar vastgoed- en aandelenfondsen. Klik hier voor meer informatie.

Let op: voor Belgen is deze optie minder aantrekkelijk vanwege belastingen en dergelijke. Nederlanders genieten van dividendbelasting-voordelen bij SynVest (en andere NL fondsen).

laten-beleggen-vergelijker-2022

Waar het beste beleggen in Crypto

beste-beleggen-crypto-2022Investeren in de blockchain is beter dan kansloze altcoins

Naast aandelen en vastgoed is daar nog de cryptomarkt. Waar kan je het beste in beleggen met crypto? Dit is een lastige vraag. Wat ik wel kan verzekeren is dit: negeer Social Media. Negeer iedere vorm van hype. En negeer emotioneel handelen op basis van “Fear of Missing Out” (FOMO). Te vaak en te veel mensen verliezen geld.

Je hoort alleen de mensen die veel geld hebben verdient met crypto.

En dat is de andere kant van het verhaal: ook in 2023 zal er nog hoog rendement met cryptomunten behaald kunnen worden. De uitdaging is om te bepalen wat nu de beste crypto’s zijn. Op het Internet en Social Media praat 95% elkaar na. Papagaaien. Maar wat weten ze nu écht van cryptoprojecten af? Slechts een enkeling heeft veel kennis van crypto (ik hoor daar bewust niet bij, ondanks mijn eerste aankopen in 2017. Aandelen genieten mijn voorkeur).

Volg alleen de echte crypto kenners.

In het begin van dit artikel geef ik je tips over waardeaandelen. Een beleggingsstrategie om de succeskans te verhogen, simpelweg omdat we de zekerheid verhogen (het bekende vs. onbekende). Middels veel onderzoek kan worden bepaald of een bedrijf zeer waarschijnlijk in de toekomst meer winst gaat maken. Meer winst betekent dat de aandelenprijs van vandaag goedkoper wordt en derhalve ontstaat koersrendement.

Een cryptomunt maakt geen winst. Sterker nog: hoe kunnen we berekenen wat een cryptomunt echt waard is? Zijn dit de kosten van stroomverbruik om te minen? Of speculatie dat de toenemende vraag stijgt?

Een paar tips voor crypto beleggen

Hoe dan het beste beleggen in cryptocurrency? Tips:

 1. Investeer max. 10% van je totale vermogen in deze risicovolle assets
 2. Hanteer een vaste strategie (HODL vs. trading)
 3. Begin altijd met een crypto portfolio samenstellen
 4. Wil je maximaal speculeren met kleine altcoins? Kies dan voor asymmetrisch beleggen
 5. En de belangrijkste: beleg alleen met geld dat je 100% kan en wil verliezen

Nogmaals: op Internet en Social Media vind je vele lijstjes met “de beste cryptomunten”. Wellicht als iedereen dezelfde aankaart dat er kern van waarheid in zit. Maar het is niet vergelijkbaar met aandelen, waar crypto vooralsnog speculatie is en geen beleggen (helaas).

Dit hoeft niet slecht te zijn. Hier liggen juist grote kansen tot hoog rendement. Zolang het uiterst hoge risico op geld verlies maar wordt geaccepteerd. Snel rijk willen worden leidt vaak tot slechte keuzes.

Mijn tip: kies voor de grotere cryptomunten met een sterke Use Case en/of waardevolle cryptomunten met een eindige/fixed supply. Denk aan munten als: Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Cardano, Salano. Vermijd meme coins zoals Dogecoin en Shibu INU.

Hoe het beste beleggen in NFT?

Een nieuwe variant in de wereld van crypto zijn NFT’s. Dit staat voor Non-Fungible Token. Een NFT wordt op basis van smart contract. In dit geval is het een unieke koppeling tussen een digitale item en een blockchain. Dankzij deze vernuftige technologie (die werkt op Ethereum), is het mogelijk om 100% traceerbaar te maken wie de rechtmatige eigenaar is van een digitale item. Oftewel: digitaal eigendomsbewijs.

Waar kan ik het beste in beleggen met NFT?

Ook hier is weer sprake van veel speculatie. Gevoelsmatig vind ik NFT’s wel interessant, omdat het om digitaal eigendom gaat. Eigendom is goed. Eigendom kan in de loop der tijd in waarde toenemen.

In de wereld van NFT’s is momenteel digitale kunst “the place to be”. Mijns inziens zit hier meer logica in dan het kopen van cryptomunten. Beleggen in digitale kunst kan lucratief zijn. Op dit moment is dit een prille markt. En dit betekent dat er nog veel kansloze items beschikbaar zijn. Toch kopen mensen dit, in de speculatie dat zij dit in de toekomst met winst kunnen verkopen. (note: het is mijn interpretatie dat dit kansloos is. Ik kan er naast zitten).

Neem OpenSea.io als voorbeeld. De grootste NFT marktplaats. Op dit moment staan er veel vage “plaatjes” te koop. Zoals die van CryptoPunks:

beste-beleggen-nftBron: OpenSea.io

CrytoPunk #4132 is in 2020 gekocht voor 12,5 Ethereum. In 2021 is dit verkocht voor 75 Ethereum. De huidige Ethereum koersprijs staat op $4000. Dit plaatje heeft $250.000 winst gerealiseerd (62,5 * $4000).

In potentie zijn NFT’s met digitale kunst interessant. Probeer kwaliteit te vinden. Vermijd speculatie.

Hoe kan ik het beste beleggen in NFT? Geen idee, mijn ervaring in NFT is ontoereikend. Mogelijk heb jij enkele tips voor ons (in de reacties hieronder)?

Waar het beste beleggen in ETF

is-etf-de-beste-belegging

Exchange Traded Funds blijven een prima belegging voor beginners. Het is niet evident om hoger dan gemiddeld rendement te halen. In veel gevallen is het daarom beter om voor het gemiddelde te beleggen. (Tenzij men bereidt is om in zichzelf te beleggen door het opdoen van nodige kennis en ervaring. Beleggen is leuk en leerzaam!). Met ETF’s kan je een gemiddeld rendement halen. Of hoger, bij het toepassen van een slimme aankoopstrategie.

Goed, waar kan ik het beste in beleggen met ETF’s?

Voor nu is mijn tip: begin met Value en Dividend ETF’s. Zij hebben op moment een gunstigere (gemiddelde) waardering. Dit betekent dat het instapmoment minder risicovol is dan bijvoorbeeld een technologie ETF.

Bekijk hier ons onderzoek naar de beste ETF. Selecteer de fondsen die aansluiten op jouw risicoprofiel.

beste-beleggingsapp-vergelijker


Waar het beste beleggen in Goud en Zilver

waar-beste-in-beleggen-goud

Naast aandelen, vastgoed, crypto, NFT’s en ETF’s hebben we het nog niet gehad over grondstoffen. Meest voor de hand liggen zijn de edelmetalen goud en zilver. Is dit een beste investering voor de lange termijn?

Dit hangt ervan af. Over het algemeen is het gemiddelde historisch rendement van goud en zilver lager dan aandelen (van bedrijven) en vastgoed. Goud biedt echter een lage correlatie met aandelen. Dit betekent dat de koersen (deels) los van elkaar bewegen. Wanneer aandelen stijgen, kan goud achterblijven (zoals in 2011 – 2021). Vice versa is ook mogelijk. Het is om deze reden dat professionele beleggingsfondsen een deel van het vermogen spreiden in goud. Het is een diversificatie tool voor een “all weather portfolio”.

Waar kan ik het beste in beleggen met goud en zilver?

Er zijn verschillende manieren (van lager naar hoger risico):

 1. Een ETF voor de goudprijs
 2. Fysiek goud kopen: goudmunten of goudbaren
 3. Goudfutures
 4. Goudmijnaandelen

Een goud ETF is de meest toegankelijke manier. Hierbij investeer je indirect in de goudprijs. De ETF “volgt” de goudprijs. De eerste en grootste ETF is de SPDR Gold Shares (zie afbeelding). Het historisch gemiddelde rendement ligt rond de 6%. Bij aandelen ligt dit gemiddelde op 8 – 10% (S&P 500). Een gemiddelde is echter wel tijdsafhankelijk.

Hoger rendement valt te behalen met goudmijnaandelen. In goud is dit de beste investering, maar ook degene met het hoogste risico. Er zijn relatief grote goudmijnbedrijven zoals Barrick Gold (waar Warren Buffet aandelen van heeft). Het hoogste rendement wordt echter behaald in de kleine goudmijnbedrijven. Dit is wel voor gevorderden. Als beginner is wellicht een junior gold miners ETF meer interessant?

Tip: er is één partij die ik kan aanbevelen als beste abonnement voor onderzoek naar grondstofaandelen. Goud, zilver, en ook koper, natural gas, uranium, et cetera. Meer over deze partij lees je in onze Capitalist Exploits review.

value-aandelen

Waar het beste beleggen in olie

beste-olie-aandelen-2022

Olie is niet langer het zwarte goud. Het spreekwoord “een goede naam is beter dan olie” wordt nu wel heel letterlijk genomen. Grote pensioenfondsen stappen langzaam uit de oliesector. Politiek zet vol in op duurzame energie. En gelukkig maar: als lange termijn belegger hebben wij impact op de toekomst. Waar wij geld in beleggen, krijgt de kans om te groeien.

Is olie de beste belegging?

Voor de lange termijn niet. Maar voor de korte termijn lijkt er toch echt een mooie kans te liggen. Immers, olieaandelen worden gewaardeerd alsof zij een snelle dood tegemoet gaan (oké, dat is misschien te gedramatiseerd). In de realiteit heeft de energietransitie tijd nodig. Tijd die er niet is, aangezien de economie op volle kracht wilt draaien.

Hoe je het ook went of keert: olie is voor de korte termijn nodig. Misschien wel meer dan men denkt. Als jij geen bezwaar hebt met het ethische aspect van deze investering, dan kunnen olieaandelen wel eens lucratief zijn.

Waar kan ik het beste in beleggen met olie?

Op dit moment zijn er een aantal interessante bedrijven met gunstige aandelenwaardering (geen koopadvies):

 1. PetroChina Company (PTR):
 2. InPlay Oil (IPOOF)
 3. Royal Dutch Shell (RDSA)
 4. LUKoil (LKOH)
 5. Petroleo Brasileiro (PBR)

Bovenstaande olieaandelen hebben een sterke score op zowel financiële waardering (Value) en winstgevendheid. Er lijkt nog genoeg ruimte te zijn voor verdere koersstijging. Zeker indien de olieprijs op een hoog niveau blijft. Tevens keren dit soort bedrijven een relatief hoog dividend uit.

Als persoon geef ik de voorkeur aan duurzame investeringen, zoals de beste waterstof ETF. Maar als belegger moeten we kijken naar feiten. En het feit is dat olieaandelen op dit moment waarschijnlijk een (veel) betere belegging zijn dan dure duurzame aandelen. Voor de lange termijn lijkt schone energie meer kansen te hebben.

Conclusie over de beste beleggingen

De beste investering hebben we nog niet behandelt. Dat ben je namelijk zelf. In jezelf investeren (relaties, gezondheid, kennis, …) is de beste keuze die je kan maken.

Wanneer het aankomt op beleggen zijn er veel mogelijkheden. In dit artikel hebben we het gehad over de beste beleggingen in aandelen, vastgoedfondsen, cryptomunten, NFT, ETF, en grondstofaandelen zoals goud en olie.

Waar kan je het beste in beleggen?

Dit hangt af van jouw kennis en skills. Een day trader kan gelukkig worden met volatiele cryptovaluta’s. Een lange termijn belegger behaalt haar succes in waardeaandelen. Of misschien ben jij wel een expert in macro-economie en liggen er kansen in grondstoffen.

Dit artikel bevat vele concrete tips. De beste die ik kan geven is: kies voor lange termijn beleggen in waardecreërende assets waar je veel kennis over hebt (Lees: veel onderzoek verrichten). Een assets die waarde creëert, zal op de lange termijn in waarde toenemen. Dit levert rendement op.

Heb je deze kennis nog niet? Kies dan voor lager-risico investeringen zoals ETF’s en vastgoedfondsen. Voor veel beginnende (en gevorderde) beleggers is dit meestal de beste belegging. Immers, wie bovengemiddeld wilt presteren dient in de basis meer risico te nemen. Dit risico kan gemitigeerd worden middels kennis en kunde, maar niet iedereen bereikt dit niveau.

Wat is jouw beste belegging? Laat het mij weten in de reacties hieronder!

Reacties
Categorieën