Slim omgaan met Erfenis: 6 tips voor fijner leven met meer geluk!
arrow_drop_up arrow_drop_down
Slim omgaan met Erfenis: 6 tips voor fijner leven met meer geluk!
4 april 2020 

Slim omgaan met Erfenis: 6 tips voor fijner leven met meer geluk!

Beste Happy Investor, dit artikel is bestemd voor wie recentelijk een (grote) erfenis heeft ontvangen. In zo’n geval is het waarschijnlijk dat je een belangrijk persoon in je leven bent verloren. Dit is een moeilijke, zware tijd waarbij de erfenis irrelevant is. Maar hoe hard het ook klinkt, ieder verlies krijgt een plekje. En gelukkig maar, want men moet niet vergeten te blijven leven. Op dat moment, wanneer het verlies een plekje heeft gekregen, zal er ruimte zijn tot nadenken over wat je kan doen met de erfenis. Je hebt een zware periode achter de rug, en wat moet je dan in godsnaam doen met zoveel geld? Dit artikel gaat over slim omgaan met erfenis. Juist door hier heel slim mee om te gaan kan je zelf juist een mooier leven krijgen met meer voldoening. Dit zou beslist de intentie moeten zijn geweest van de persoon die jou de erfenis heeft achtergelaten. Hij of zij zou zeker willen dat jij slimme keuzes maakt en de erfenis gebruikt om een mooier en fijner leven te krijgen.

Hieronder lees je enkele tips voor rationeel en slim omgaan met erfenis. Door het maximale uit de erfenis te halen, optimaliseer je het nut hiervan. Dit is een respectvol eerbetoon.

Laten we doorgaan naar de tips voor slim omgaan met erfenis. Mijn persoonlijke favoriet is tip 3 😉.

Tip 1. Verlaag je vaste lasten dankzij de erfenis

erfenis goed besteden

Mensen die niet gewend zijn om veel geld te hebben lopen het grootste risico tot geldverspilling bij het ontvangen van een erfenis. Immers, het is toch een logisch gevolg om veel geld uit te geven als je opeens (voor je gevoel) bakken met geld hebt? Nou nee, eigenlijk niet als je het mij vraagt. Het maximale uit een erfenis halen is volgens mijn logica juist het vergemakkelijken van je eigen leven. Door het leven meer aangenaam en comfortabel te maken. En een van de beste manieren om dit te doen is door het minimaliseren van financiële stress.

Slim omgaan met erfenis is dus niet geld uitgeven aan dure auto’s, abonnementen en een duurder huis. Deze zaken verhogen jouw vaste lasten, zonder dat je maandelijks inkomen mee stijgt. Nee, het is juist slim om je erfenis te besteden aan het verlagen van je vaste lasten.

Het verlagen van vaste lasten doe je vooral door het aflossen van hypotheek. Ook het afkopen of aflossen van andere soorten schuld zullen je vaste lasten doen dalen. Het gevolg hiervan is dat je maandelijks meer geld overhoudt om te sparen. Immers, je kosten dalen maar je inkomsten blijven gelijk. Hierdoor kan je zelf sneller een grotere buffer aan spaargeld opbouwen, met als gevolg dat je veel minder (of nooit meer) financiële stress zal ervaren. Per definitie maakt minder stress, meer gelukkig. Dat is pas slim omgaan met een erfenis!

Tip 2. Slim omgaan met erfenis door een gedeelte opzij te zetten als spaargeld

Hierboven benoemde ik het al even. Spaargeld is fijn omdat dit een financiële buffer geeft. Een financiële buffer geeft je meer zekerheid dat je de toekomst aan kan. Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurt. Maar stel dat je in het ergste geval ontslag of een ernstige ziekte krijgt. In zo’n extreem geval kan je iedere euro aan spaargeld goed gebruiken. Slim omgaan met erfenis is dus ook jezelf klaarstomen voor de toekomst. Je hoeft echt niet alles om een spaarrekening te zetten, maar het is sowieso verstandig om een financiële buffer aan te houden.

Om het maximale uit de erfenis te halen kan je via deze link alle aanbiedingen van spaardeposito’s vergelijken. Kies voor de hoogste rentes in verband met de inflatie.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Tip 3. Rijk worden en/of blijven dankzij erfenis

tips geld erfenis besteden

Stel nu dat je tip 1 en 2 kan combineren. Dat je dus dankzij de erfenis zowel je vaste lasten minimaliseert alsook een grote spaarbuffer kan aanbrengen? Mijn allerbeste tip voor slim omgaan met geld is door je erfenis te investeren in relatief veilige beleggingen met laag risico.

Stel dat je een erfenis van bijvoorbeeld 200.000 euro hebt gekregen. Als je dit op een relatief veilige manier doet beleggen, kan je een jaarlijks rendement of dividend van 6% realiseren. Dat is 12.000 euro per jaar. Hier gaat nog wat belasting vanaf, zodat je ongeveer 10.000 euro overhoudt. Op deze manier kan je ieder jaar 10.000 euro extra spaargeld opbouwen, of je hypotheek versneld aflossen. En dat dus ieder jaar weer! En het wordt nog beter. Want stel dat je dit tien jaar lang doet, waardoor je bijvoorbeeld je hypotheek met 100.000 euro kan aflossen. Na tien jaar heb je nog steeds die 200.000 euro in jouw bezit. Hierdoor kan je nog meer aflossen, of het geld gebruiken voor een van de andere slimme tips van hieronder.

Als je meer wilt weten over hoe je op een slimme manier kan beleggen, zou je mijn uitgebreide artikel over rijk worden met beleggen niet mogen missen. En geen zorgen als je geen verstand hebt van beleggen. Je kan je erfenis ook laten beleggen door experts. Op die manier mag je een jaarlijks rendement van 6 – 8% verwachten, wat vrij hoog is! Ga hiervoor naar deze link met de beste beleggingsplatformen vergelijken.

Tip 4. Erfenis investeren in je kinderen en/of je eigen pensioen

goed erfenis besteden tips

Om nog verder te boorduren op mijn beste tip van hierboven voor slim omgaan met een erfenis, kan je de erfenis ook investeren in je eigen kinderen en/of pensioen. Zo is het heel slim om nu al te beginnen met het aanleggen van een (kleine) belegging voor je kind. Immers, door de belegging continue te laten vaststaan voor een lange periode, zal de belegging steeds sneller groeien. Als dit jou een goede tip lijkt zou je echt eens dit kennisartikel over slim beleggen voor je kind moeten lezen. Daarin lees je letterlijk stap voor stap hoe je dit het beste kan doen. Op die manier is de toekomst van jouw kindje of kinderen veiliggesteld, en kunnen zij met zekerheid studeren en een fijn leven tegemoet gaan met minder financiële stress.

Tot slot kan je de erfenis ook gebruiken voor extra pensioen opbouw. Zo vind je hier enkele interessante manieren om te beleggen met weinig risico. Laat het geld voor je werken in plaats van andersom. En na vele jaren van nu, zal je een zeer vorstelijk pensioen hebben waarvan je optimaal kan genieten.

Tip 5. Slim omgaan met erfenis door slim geld uitgeven

Het klinkt misschien gek, maar heb jij ooit stil gestaan bij hoe en waarom je geld uitgeeft? Slim omgaan met geld betekent ook bewust zijn over waarom je geld uitgeeft. Waarom koop je nu eigenlijk iets? Is het om een leegte op te vullen (luxe auto voor status), of is het omdat je het daadwerkelijk nodig hebt (voedsel). Bewust zijn over het waarom zorgt ervoor dat je jezelf gaat afvragen wat nu echt waardevol is. Is het product dat je wilt gaan kopen wel echt nodig? En ja, zelfs als je zoveel geld hebt is het nodig om hier bewust over te zijn. Dit voorkomt dat je geld verspilt.

Daarentegen kan je dankzij dit bewustzijn ook zeer slimme uitgaven doen. Bedenk bijvoorbeeld eens voor jezelf wat nu het meest kostbare bezit in de wereld is. En, wat denk je dat dit is? Als je het mij vraagt is de tijd het meest kostbare bezit dat je hebt. Dus misschien kan je beter geen dure auto kopen, maar dit geld investeren in bijvoorbeeld een schoonmaakster of robotstofzuiger. Dit bespaart je waardevolle tijd die je kan gebruiken voor meer waardevolle zaken zoals het gezin.

Dit bewust zijn over waarom je geld uitgeeft is een bepaalde mindset. Als jij het maximale uit je geld wilt halen, zou je beslist dit inspiratievolle artikel over Geld Mindset willen lezen. Het opent een nieuwe wereld voor je, waardoor je anders tegen geld zal aankijken. Iets wat je leven op een zeer positieve manier gaat veranderen 😉.

goedkoop-aandelen-beleggen

Tip 6. Slim omgaan met erfenis door in jezelf te investeren

slim omgaan met erfenis tips

Tot slot is een laatste tip over slim omgaan met erfenis om in jezelf te investeren. Uiteraard is het investeren in jezelf in termen van kennis en persoonlijke ontwikkeling een van de beste investeringen die je kan doen. Maar ook kan je in jezelf investeren om meer tot rust te komen. Dit is zeker relevant wanneer je een druk leven leidt met bijvoorbeeld een stressvolle baan. Zo betekent slim omgaan met erfenis ook om wat tijd voor jezelf te kopen. Denk hierbij aan een rustgevende vakantie, of juist een leuke vakantie met het gezin.

Tot slot is het verstandig om je erfenis te investeren voor maandelijks terugkerend dividend. Dit gaf ik hierboven al eerder aan. Stel dat je een deel van je erfenis investeert, en in ruil hiervoor maandelijks zo’n 1.000 euro terugkrijgt. Op die manier hoef je minder te gaan werken en krijg je meer vrije tijd voor je gezin, familie en vrienden. Zaken die er dus echt toe doen! Geld is slechts een middel. Maar als jij een grote erfenis ontvangt, ga er dan slim mee om en investeer in het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal zeer gewaardeerd worden door mij.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Community. Al jarenlang deel ik mijn ervaringen voor lange termijn rijk worden en slim beleggen voor hoger rendement. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Ivan
Door

Ivan

op 15 July 2020

Je geeft hele verstandige tips over omgaan met een erfenis. Het is te vergelijken met het winnen van de loterij. Een kennis van mij had ooit een groot bedrag gewonnen en zei dat dat geld je rare dingen gaat laten doen. Toen heb ik gezegd: Dat geld doet niks. Jij doet raar.

Jorik-Vermeulen
Door

Jorik-Vermeulen

op 15 July 2020

Hi Ivan, dank voor het compliment en je interessante anekdote! Veel van ons, waaronder ik zelf in een eerder stadium, streven naar of dromen over het hebben van veel geld. Maar wanneer het moment daar is, hetzij door erfenis, hard werken of slim investeren, dan is geld opeens van weinig betekenis meer. De beste manier is om geld als werkmiddel te zien wat je voor jou kan laten werken, waardoor jij meer vrijheid krijgt. Tijd is het meest kostbare bezit wat er is, al is men daar niet even bewust van. Dank voor de inspiratie Ivan. Met vriendelijke groet, Jorik Vermeulen

Reactie plaatsen

Mis het niet: download gratis 

E-boek & Trainingen

E-boek financiele onafhankelijkheid bereiken

Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen? 

Kies voor SILVER of GOLD Membership. Dit is waar jij direct toegang tot kan krijgen:

  • Onbeperkt 1-on-1 coaching over succes, rijker worden en beleggen
  • Onbeperkt toegang tot Silver en/of Gold Community
  • Meer dan 70 uur trainingvideo's en worksheets voor rijker worden en succesvol beleggen
  • En nog veel meer...

Wat heb je te verliezen? Investeer vijf minuten in jezelf om meer informatie over het membership te lezen.