Slim Omgaan met Erfenis: 6 Tips voor Fijner Leven | Happy Investors
Slim omgaan met Erfenis: 6 tips voor fijner leven met meer geluk!
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
04/04/2020
8 min

Slim Omgaan met Erfenis: 6 Tips Fijner Leven | Happy Investors

04/04/2020
8 min

Beste Happy Investor, dit artikel is bestemd voor wie recentelijk een (grote) erfenis heeft ontvangen. In zo’n geval is het waarschijnlijk dat je een belangrijk persoon in je leven bent verloren. Dit is een moeilijke, zware tijd waarbij de erfenis irrelevant is. Maar hoe hard het ook klinkt, ieder verlies krijgt een plekje. En gelukkig maar, want we moeten niet vergeten te blijven leven. Op dat moment, wanneer het verlies een plekje heeft gekregen, zal er ruimte zijn tot nadenken over wat te doen met de erfenis. Hoe omgaan met een erfenis?

Je hebt een zware periode achter de rug, en wat moet je dan in godsnaam doen met zoveel geld? Dit artikel gaat over slim omgaan met erfenis. Juist door hier slim met erfenis om te gaan kan je een mooier leven krijgen met meer voldoening. Dit zou beslist de intentie moeten zijn geweest van de persoon die jou de erfenis heeft achtergelaten. Hij of zij zou zeker willen dat jij slimme keuzes maakt en de erfenis gebruikt om een mooier en fijner leven te krijgen.

Hieronder lees je enkele tips voor rationeel en slim omgaan met erfenis. Door het maximale uit de erfenis te halen, optimaliseer je het nut hiervan. Dit is een respectvol eerbetoon.

Laten we doorgaan naar de tips voor slim omgaan met erfenis.

Hoe omgaan met erfenis?

Dit zijn de 6 tips voor slim omgaan met erfenis. In feite zijn dit tijdloze tips die altijd leiden tot een fijner leven dankzij slim omgaan met de erfenis.

Tip 1. Verlaag je vaste lasten dankzij de erfenis

erfenis goed besteden

Wanneer we uit het "niets" veel geld krijgen, kan dit aanvoelen als "gratis" geld. Wij mensen gaan hier anders mee om. Gemakkelijker. Waardoor de valkuil van verspilling groot is. Het maximale uit een erfenis halen is volgens mijn logica juist het vergemakkelijken van je eigen leven. Door het leven meer aangenaam en comfortabel te maken. En een van de beste manieren om dit te doen is door het minimaliseren van financiële stress.

Slim omgaan met erfenis is derhalve niet geld uitgeven aan dure auto’s, abonnementen en een duurder huis. Deze zaken verhogen vaste lasten, zonder dat je maandelijks inkomen mee stijgt. Nee, het is juist slim om je erfenis te besteden aan het verlagen van je vaste lasten en het investeren van geld (zie tip 3!).

Het verlagen van vaste lasten doe je vooral door het aflossen van hypotheek. Ook het afkopen of aflossen van andere soorten schuld zullen je vaste lasten doen dalen. Het gevolg hiervan is dat je maandelijks meer geld overhoudt om te sparen. Met als gevolg dat je minder financiële stress ervaart. En minder stress maakt meer gelukkig. Dat is pas slim omgaan met erfenis!

Tip 2. Slim omgaan met erfenis door een gedeelte opzij te zetten als spaargeld

Hierboven benoemde ik het al even. Spaargeld is fijn omdat dit een financiële buffer geeft. Een financiële buffer geeft je meer zekerheid. Stel dat je in het slechtste geval ontslag of een ernstige ziekte krijgt. In zo’n extreme situatie kan je iedere euro aan spaargeld goed gebruiken. Slim omgaan met erfenis betekent jezelf klaarstomen voor de toekomst. Je hoeft echt niet alles om een spaarrekening te zetten, maar het is sowieso verstandig om een financiële buffer aan te houden.

Het aanhouden van spaargeld heeft één probleem: inflatie. Hoe hoger de inflatie, hoe minder ons spaargeld waard wordt. Om dit nadeel te verkleinen, kunnen we kiezen voor een hoge spaardeposito. En daarnaast willen we tip 3 opvolgen.

Om het maximale uit de erfenis te halen kan je via deze link alle aanbiedingen van spaardeposito’s vergelijken . Kies voor de hoogste rentes in verband met de inflatie.

vastgoedfondsen-vergelijker

Tip 3. Rijk worden en/of blijven dankzij erfenis

tips geld erfenis besteden

Stel dat je tip 1 en 2 kan combineren. Dat je dus dankzij de erfenis zowel je vaste lasten minimaliseert alsook een grote spaarbuffer kan aanbrengen? Mijn beste tip voor slim omgaan met geld: investeer de erfenis in relatief veilige beleggingen met laag risico.

Stel dat je een erfenis van bijvoorbeeld 200.000 euro hebt gekregen. Als je dit op een relatief veilige manier doet beleggen, kan je een jaarlijks rendement of dividend van 6 - 8% realiseren. Dat is 12.000 euro per jaar. Na belasting is dit circa 10.000 euro.

Op deze manier kan je ieder jaar 10.000 euro extra spaargeld opbouwen, je hypotheek versneld aflossen of een gratis auto kopen (van het rendement).

En het wordt nog beter. Want stel dat je de erfenis 10 jaar lang laat beleggen. Niet alleen kan je hierdoor, bijvoorbeeld, de hypotheek met 100.000 euro aflossen. Na tien jaar heb je nog steeds die 200.000 euro in jouw bezit!

Beleggen kent risico's tot geld verlies. Ik beleg zelf nu 7+ jaar en specialiseer mij in ETF's en aandelen. Slim omgaan met erfenis betekent niet hoog risico nemen. Een erfenis kan je het beste investeren in laag-risico beleggingen. Stel een mix samen van wereldwijde ETF's, vastgoedfondsen en andere assets. Laat dit bij voorkeur minimaal 5 jaar belegd. Investeer niet in één keer de volle 100%, maar deel het bedrag op in maandelijkse bedragen.

Op Happy Investors vind je veel kennisartikelen over succesvol beleggen. Wanneer je echt serieus bent kan je ook een van onze cursussen volgen. Zo krijg je direct toegang tot de meest recente strategie voor succesvol beleggen tegen lager risico. Bekijk hiervoor onze cursussen beleggen.

cursus-beleggen-aandelen

Tip 4. Erfenis investeren in je kinderen en/of je eigen pensioen

goed erfenis besteden tips

Om nog verder te boorduren op mijn beste tip van hierboven voor slim omgaan met een erfenis, kan je de erfenis ook investeren voor de kinderen en/of pensioen. Zo is het slim om nu al te beginnen met het aanleggen van een (kleine) belegging voor jouw kinderen.

Laat beleggingen zo lang mogelijk vast staan. Hoe langer de looptijd, hoe meer rendement op rendement accumuleert. Als dit jou een goede tip lijkt zou je echt eens dit kennisartikel over slim beleggen voor je kind moeten lezen. Daarin lees je letterlijk stap voor stap hoe je dit kan doen. Op die manier is de toekomst van jouw kindje of kinderen veiliggesteld, en kunnen zij met zekerheid studeren en een fijn leven tegemoet gaan met minder financiële stress.

Tot slot kan je de erfenis ook gebruiken voor extra pensioen opbouw. Zo vind je hier enkele interessante manieren om te beleggen met weinig risico. Laat het geld voor je werken in plaats van andersom. En na vele jaren van nu, zal je een zeer vorstelijk pensioen hebben waarvan je optimaal kan genieten.

commissievrij-beleggen-etf

Tip 5. Slim omgaan met erfenis door slim geld uitgeven

Het klinkt misschien gek, maar heb jij ooit stil gestaan bij hoe en waarom je geld uitgeeft? Slim omgaan met geld betekent ook bewust zijn over waarom je geld uitgeeft. Waarom koop je nu eigenlijk iets? Is het om een leegte op te vullen (luxe auto voor status), of is het omdat je het daadwerkelijk nodig hebt (voedsel). Bewust zijn over het waarom zorgt ervoor dat je jezelf gaat afvragen wat nu echt waardevol is. Is het product dat je wilt gaan kopen wel echt nodig? En ja, zelfs als je zoveel geld hebt is het nodig om hier bewust over te zijn. Dit voorkomt dat je geld verspilt.

Daarentegen kan je dankzij dit bewustzijn ook zeer slimme uitgaven doen. Bedenk bijvoorbeeld eens voor jezelf wat nu het meest kostbare bezit in de wereld is. En, wat denk je dat dit is? Als je het mij vraagt is de tijd het meest kostbare bezit dat je hebt. Dus misschien kan je beter geen dure auto kopen, maar dit geld investeren in bijvoorbeeld een schoonmaakster of robotstofzuiger. Dit bespaart je waardevolle tijd die je kan gebruiken voor meer waardevolle zaken zoals het gezin.

Dit bewust zijn over waarom je geld uitgeeft is een bepaalde mindset. Als jij het maximale uit je geld wilt halen, zou je beslist dit inspiratievolle artikel over Geld Mindset willen lezen. Het opent een nieuwe wereld voor je, waardoor je anders tegen geld zal aankijken. Iets wat je leven op een zeer positieve manier gaat veranderen 😉.

goedkoop-aandelen-beleggen

Tip 6. Slim omgaan met erfenis door in jezelf te investeren

slim omgaan met erfenis tips

Tot slot is een laatste tip over slim omgaan met erfenis om in jezelf te investeren. Uiteraard is het investeren in jezelf in termen van kennis en persoonlijke ontwikkeling een van de beste investeringen die je kan doen. Maar ook kan je in jezelf investeren om meer tot rust te komen. Dit is zeker relevant wanneer je een druk leven leidt met bijvoorbeeld een stressvolle baan. Zo betekent slim omgaan met erfenis ook om wat tijd voor jezelf te kopen. Denk hierbij aan een rustgevende vakantie, of juist een leuke vakantie met het gezin.

Tot slot is het verstandig om je erfenis te investeren voor maandelijks terugkerend dividend. Dit gaf ik hierboven al eerder aan. Stel dat je een deel van je erfenis investeert, en in ruil hiervoor maandelijks zo’n 1.000 euro terugkrijgt. Op die manier hoef je minder te gaan werken en krijg je meer vrije tijd voor je gezin, familie en vrienden. Zaken die er dus echt toe doen! Geld is slechts een middel. Maar als jij een grote erfenis ontvangt, ga er dan slim mee om en investeer in het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Een paar laatste woorden

Top dat je dit gehele artikel hebt gelezen! Ik hoop dat je er veel van hebt kunnen leren. Voor meer van dit soort artikels kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen zoals geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren, en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Begin jij samen met ons de reis naar financiële onafhankelijkheid?

Aangezien ik over beleggen schrijf is er een wettelijke verplichte disclaimer: Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Er kunnen geen rechten worden verleend aan dit artikel. Mocht je nu nog meer advies willen, stel dan je vragen via een reactie onderaan dit artikel! En het delen van dit artikel met je vrienden zal zeer gewaardeerd worden door mij.

Reacties
Categorieën