Geld besparen op abonnementen: 6 slimme tips om niet te missen
Geld besparen op abonnementen: 6 slimme tips om niet te missen
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
11/17/2019
8 min

Geld besparen op abonnementen: 6 slimme tips om niet te missen

11/17/2019
8 min

Geld besparen op abonnementen is een van de slimste manieren om behoorlijk wat extra centen in je portemonnee te behouden. Steeds vaker kan je producten en diensten kopen op basis van een abonnement. Bedrijven maken hier graag (en slim) gebruik van, want een maandelijks abonnement heeft lagere kosten dan wanneer je in één keer een grote som met geld moet betalen. Ook voor consumenten heeft een abonnement veel voordelen, maar voor je het weet loopt het uit de hand en geef je te veel geld uit. Vaak is dit onbewust. Weet jij eigenlijk wel hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan alle abonnementen die je hebt? Geld besparen op abonnementen is dus hard nodig.

In dit artikel gaan we het hebben over hoe je geld kan besparen op abonnementen: een van mijn persoonlijke tips voor slimmer omgaan met geld.

Zo bespaar je geld op abonnementen: inzicht en vergelijken

Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je gemerkt hebt dat abonnementen je bankrekening plunderen. Je staat er niet bij stil, en voor je het weet betaal je maandelijks honderden euro’s aan abonnementen waarvan je de helft misschien niet nodig hebt. Geld besparen op abonnementen begint dan ook met inzicht. Met inzicht bedoel ik dat je op een rijtje hebt welke abonnementen er allemaal zijn, en hoeveel dit per maand kost. Let hierbij goed op abonnementen die je eens per kwartaal of per jaar betaalt. Deze sneaky killers worden maar eens per jaar afgeschreven, zonder dat je hierbij stil staat. Zo had ik zelf een abonnement op een online platform voor kennisboeken. Ik maakte er alleen geen gebruik meer van en was vergeten de rekening te bevriezen. Voordat ik het wist werd de jaarlijkse overboeking gedaan, en was ik 100 euro lichter. Zonde.

Nadat je inzichtelijk hebt gemaakt op welke abonnementen je bent aangesloten en hoeveel deze per maand, kwartaal of per jaar kosten, wordt het tijd om erop te besparen. In principe heb je drie keuzes voor ieder lidmaatschap:

  1. Niks doen: je hebt het abonnement nodig en accepteert de kosten
  2. Aanhouden maar erop bezuinigen
  3. Annuleren / schrappen

Wil je veel geld besparen op je abonnementen, dan is optie 3 het beste. Door te annuleren ben je direct van alle kosten af, dat is het grootste gewin. Maar veel abonnementen zal je hoe dan ook nodig moeten. Voor mij is optie 1 geen optie. Er is altijd ruimte om te bezuinigen op je lidmaatschappen. Dat brengt ons bij optie 2. Hieronder geef ik een paar veelvoorkomende voorbeelden van hoe je geld kan besparen op je grootste abonnementen die je wel echt nodig hebt.

bespaartips abonnementen

Geld besparen op Telefoon, TV en internet abonnement

Ik begin met een abonnement bespaartip waar veel mensen geld laten liggen. Ik bedoel, wanneer heb jij voor het laatst geld bespaart op je Telefoon, TV en Internet abonnement? Ieder jaar wordt het duurder en duurder, en toch blijven we maar al te graag lid. Want ja, overstappen geeft veel rompslomp en kost veel moeite. Beide opmerkingen zijn onwaar. Tegenwoordig is overstappen super simpel, waarbij de bedrijven maar al te graag staan te springen om jou te verwelkomen als nieuwe klant. Dit betekent dat ze 100% voor je regelen wanneer je overstapt. En dat alles met een paar klikken op de knop…

Bij Telefoon, TV en Internet kan je kritisch kijken naar je gebruik. Om te beginnen met de telefoon. Heb je nog wel een vaste lijn nodig in dit mobiele tijdperk? Niet alleen kan je snel geld besparen door je telefoonabonnement te annuleren, maar heb je ook nooit meer van die vervelende verkopers aan de telefoon. TV en Internet kan wat lastiger zijn. Een goede tip om te besparen op je TV-abonnement is door te kijken naar het pakket dat je hebt. Heb je een standaard pakket, of ben je lid van een luxe filmpakket of sportpakket? Grote kans dat je dit in het verleden eens hebt geactiveerd omdat je veel films of sportwedstrijden keek. Misschien heb je het nu niet meer nodig? Bespaart je toch een paar tientjes extra in de maand! Ook bij Internet kan je nog eens je gebruik checken: toch minder MB’s nodig dan gedacht? Mooie kans tot besparing.

Tip: ga eens naar de website van deze onafhankelijke vergelijker waarbij je de beste deals kan vinden (op dit moment) voor een nieuw Telefoon, TV en Internet abonnement.

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Zorgverzekering abonnement

Ook bij zorgverzekeringen is het zo dat het ieder jaar duurder wordt. Maar ook hier is de concurrentie tussen zorgverzekeraars moordend. Eigenlijk is de klant koning, en zal je echt ieder jaar moeten overstappen om het maximale uit deze machtspositie te halen. Want ieder jaar weer komen zorgverzekeraars met unieke acties en kortingen, alles om jou als klant binnen te halen. Uiteindelijk zijn wij de spekkoper, en besparen we weer enkele tientjes per maand. Persoonlijk vind ik een zorgverzekering wel erg belangrijk. Het is hierbij ook een kwestie van hoeveel eigen risico je wilt nemen. Dit is een eigen keuze. Zolang je maar goed beseft dat een hoge eigen risico niet altijd even voordelig kan uitpakken wanneer er echt “shit aan de knikker” is.

Door het vergelijken van zorgverzekeringen kan je ieder jaar enkele tientjes per maand geld besparen op je zorgabonnement. Het loont dus sowieso om deze vergelijking eens te laten maken. Nu mag ik in samenwerking met PriceWise een leuke cadeautje geven. PriceWise is een onafhankelijke vergelijker die de beste prijzen laat zien afhankelijk van waar je woont. Ook regelen ze een gratis overstapcoach en geven ze altijd duidelijk en persoonlijk advies. Ik kan het weten, want ieder jaar doe ik via hun overstappen. Een goede partij, en nu dus ook met een cadeautje.

Zo krijg je Healthy Voordeelkaart cadeau wanneer je via hun een goedkopere zorgverzekering afsluit. Met deze kaart krijg je één jaar lang 70% korting op sport, voeding en nog meer abonnementen. Echt tof, want zo bespaar je alleen nog maar méér geld!

Energie abonnement: geld besparen door jaarlijks overstappen

Gas, water en licht. Persoonlijk vind ik het vergelijken van energieabonnementen het allerleukste, want hier valt altijd de grote klapper. Vaak kan je namelijk rond de 150 tot 300 euro besparen wanneer je overstapt van energieleverancier. Voor grote gezinnen is het al helemaal een grote klapper.

Voor de beste deals op Energie, kan je het beste de prijs vergelijken via deze onafhankelijke vergelijker. Zij hebben regelmatig exclusieve energiedeals die je normaliter niet kan afsluiten als particulier (op je eigen houtje). De gemiddelde besparing bij hun is 317 euro per jaar. Daarom zijn ze ook beste website van het jaar in 2015, 2016, 2017 en 2018. Dan moet het wel goed zijn zou je denken…

tips voor geld besparen abonnementen

Sportabonnement: pas je membership aan op het gebruik

Vaak zie je dat mensen enthousiast en fanatiek beginnen als lid bij een sportschool. Super goed natuurlijk, want een fit lichaam is een van de beste investeringen in jezelf. Het brengt enorm veel voordelen met zich mee. Helaas is het in praktijk wel zo dat veel mensen steeds minder en minder gaan sporten. De realiteit is echter wel dat je iedere maand hetzelfde bedrag blijft betalen voor het lidmaatschap. Wanneer je fanatiek begint kies je natuurlijk voor een membership van bijvoorbeeld onbeperkt sporten. Alleen als je op een gegeven moment nog maar één of twee keer per week gaat (wat ook prima is!), dan kan je snel besparen op het dure sportabonnement door te kiezen voor een goedkoper sportabonnement. Als dat niet kan bij je huidige gym, dan waarom niet overstappen naar een andere?

Samengevat: vraag je bij ieder sportabonnement af of je nog wel de juiste abonnementsvorm hebt. Als je veel geld betaalt voor onbeperkt sporten, maar je gaat maar 1x per week, dan kan je hier snel en eenvoudig op besparen. Maar blijf zeker sporten, want wie fit is voelt zich een stuk meer energiek met allerlei positieve gevolgen van dien.

Geld besparen op Autoverzekering

Een auto is een van de slechtste investeringen die je kan maken. Ik begrijp het wel overigens, want ook ik houd van auto’s. Ze zien er prachtig uit, en zijn een mooi statussymbool om aan de rest te laten zien hoe goed je het doet. Maar hoe je het ook went of keert, een auto kost alleen maar geld en levert niks op (tenzij je taxi chauffeur bent). Dit maakt het een absolute must om zoveel mogelijk geld te besparen op je auto. Dit begint met de auto zelf, maar ook kan er veel bezuinigd worden op je autoverzekering. Gemiddeld zo’n 200 euro, wat dus best fors is. Via de link van eerder hierboven (onder het kopje Energie abonnement) kan je ook autoverzekeringen vergelijken. Besparen op een van de slechtste investeringen die je kan doen (de auto), zijn de beste besparingen 😉.

geld besparen op abonnement

Luxe abonnementen: heb je ze echt nodig?

Naast de duurste abonnementen die we hierboven hebben gezien, zijn er ook nog luxe abonnementen. Ik noem het luxe, omdat het voor plezier en vermaak is. Een goed voorbeeld hiervan is Netflix, of dat extra sportkanaal op Ziggo. En zo zijn er nog veel andere voorbeelden. Denk aan tijdschriftabonnement, zwembad, pretparken of dierenparken, en ook bioscoopabonnementen. En zo kunnen we wel even doorgaan.

Het belangrijkste om geld te besparen op dit soort luxe is om jezelf de volgende vraag te stellen: heb ik het echt nodig, en wat voor waarde voegt het toe? Hierbij hoef je alleen jezelf te overtuigen. Als jij het nodig acht om Netflix te hebben, want hierdoor kan je ontspannen na een zware werkweek, dan is dat je goed recht. De verantwoordelijkheid ligt dus volledig bij jou. Zelf vind ik het een hele prettige vraag waarbij ik goed overweeg of iets wel of geen waarde toevoegt. Als het geen waarde toevoegt, waarom zou je er dan voor betalen?

Een laatste tip is om je eens te verdiepen in de mobiele bank van Bunq. Zij hebben een aantal super handige automatische features. Denk hierbij aan een automatische spaarfunctie op je rekening, en ook het 100% inzichtelijk maken van je maandelijkse kosten. Alleen al door dit inzicht kan je gemakkelijk en snel geld besparen. Meer hierover lees je in mijn review over Bunq.

Conclusie: op ieder abonnement kan je bezuinigen door inzicht en inzet

Liever lui dan moe. In dit artikel hebben we gezien dat je op ieder abonnement veel geld kan besparen. Simpelweg door het inzichtelijk maken van welke abonnementskosten je hebt, en inzet te tonen om hierop te besparen. Geld besparen op abonnementen doe je door iedere keer weer het beste aanbod te vergelijken. Ik bedoel, waarom zou je het niet doen? Bedrijven zijn hier inmiddels op ingericht. Wanneer jij overstapt wordt alles 100% voor je geregeld, je hebt nergens last van. Of wil je gratis geld laten liggen? Kies voor deze onafhankelijke prijsvergelijker om honderden euro’s per maand te kunnen besparen op je abonnementen. Laat het mij wel even weten hoeveel je hebt bespaart, want dat vind ik leuk!

Tot slot: geld besparen op abonnementen helpt je om meer geld te sparen voor later. Maar er is een betere manier. Als je bijvoorbeeld 2000 euro maandelijkse uitgaven hebt, kan je wellicht bezuinigen tot 1500 of misschien 1000 euro. Alleen houdt het een keer op. Je hebt een basisniveau voor (comfortabel) leven nodig. Daarom is het beter om je focus te verleggen naar een hoger inkomen. Dit doe je door extra geld te verdienen in wat voor vorm dan ook.

En, op welke abonnementen ga jij geld besparen? Laat mij je resultaten hieronder in een reactie weten, zodat we onze successen met elkaar vieren.

Reacties
Categorieën