Coinbase Aandelen Advies: wel/niet kopen? Analyse | Happy Investors
coinbase-aandelen-kopen-advies
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
10/18/2021
11 min

Coinbase Aandelen Advies: wel/niet kopen? Analyse | Happy Investors

10/18/2021
11 min

Beste Happy Investor, in dit artikel vind je een analyse voor Coinbase aandelen advies aan mijzelf. De vraag is: zou ik Coinbase aandelen kopen ja of nee? Als lange termijn belegger kijk ik vooruit. Wat is de strategische positionering? Hoe zal het verdienmodel zich ontwikkelen? Zal de marktvraag toenemen?

Dit artikel gaat niet over de toekomst van cryptocurrency. Deze toekomst is echter wel van groot belang voor Coinbase. Hoe dan ook. Stel dat jij nu posities in cryptomunten hebt. In dat geval zou je omwille diversificatie ook posities willen innemen in Coinbase en andere cryptoplatformen. Coinbase aandelen zijn minder risicovol dan cryptomunten, omdat zij winst maakt aan de totale cryptomarkt.

Dit wilt echter niet zeggen dat ik Coinbase aandelen wil kopen. Immers, misschien zijn andere, vergelijkbare aandelen een betere belegging dan Coinbase? Of geeft dit aandeel te veel risico’s?

Hieronder vind je mijn analyse over wel/niet Coinbase aandelen kopen.

Disclaimer: dit is geen persoonlijk Coinbase aandelen advies voor wel/niet kopen. Ik deel slechts mijn persoonlijke inschattingen ter educatie. Bovendien ben ik niet op de hoogte van jouw persoonlijke financiën en risicoprofiel. Ik kan enkel aangeven of ikzelf wel of geen Coinbase aandelen zal kopen.

Inhoudsopgave

Coinbase aandelen advies: kopen of beter niet?

analyse-coinbase-aandelen-kopenBron: Coinbase Investors Relations

Wil ik Coinbase aandelen kopen, of zijn er betere beleggingen voor aankomend jaar? Om mijzelf van advies te voorzien heb ik een Coinbase aandelen analyse gemaakt. De belangrijkste insteek tot deze analyse is de strategische positionering. Als lange termijn belegger kijk ik naar de toekomstige positie van Coinbase binnen haar markt.

Vanuit onderzoek en analyse bekom ik enkele voor- en nadelen. Dit kan je ook omschrijven als risico’s (nadelen) en kansen (voordelen). Daarnaast bevat dit artikel ook Coinbase aandelen advies op basis van financiële waardering. Zo kijken we naar de toekomstige financiële waardering op basis van prognoses voor value, groei en winstgevendheid.

Onderaan de streep kunnen we onze eigen conclusie trekken over wel/niet Coinbase aandelen kopen. Daarbij kan het natuurlijk zijn dat ik zaken over het hoofd zie. Mocht dit het geval zijn, schroom dan niet om aanvullingen te geven in een reactie onderaan dit artikel. Dat komt de kwaliteit ten goede 😊.

Tip: wanneer je onderzoek doet om jezelf van aandelen advies te voorzien, zou je ook de opportuniteitskosten moeten overwegen. Ten koste van wat zou ik nu Coinbase aandelen willen kopen? Immers, bij aankoop kan je dat geld niet meer investeren in andere activa (aandelen, ETF’s, vastgoed, etc). Wees dus kritisch met je investering. Je kan geld maar één keer spenderen (als lange termijn belegger).

“Rule number 1: Never lose money. Rule number 2: Don't forget rule number 1.” – Warren Buffet

Grote risico’s van Coinbase aandelen

coinbase-aandelen-analyse

Coinbase is een van de eerste en grootste cryptoplatformen ter wereld. Ik heb mijn eerste Ethereum in 2017 via hen aangekocht. Die heb ik toen in een “digitale kluis” gezet met 2FA-beveiliging. Destijds hadden ze drie cryptomunten en was het platform veilig, betrouwbaar en makkelijk in gebruik. Inmiddels zijn ze snel gegroeid. Het bedrijf heeft beslist potentie, maar laten we eerst naar de risico’s kijken.

Dit zijn enkele grote risico’s uit mijn Coinbase aandelen analyse:

 1. 82% van de omzet is afkomstig van retail cryptocurrency trading
 2. De concurrentie neemt fors toe wat leidt tot een titanenstrijd op transactiekosten. Onvermijdelijk zal Coinbase hier moeten inleveren, waardoor haar verdienmodel minder winstgevend wordt
 3. De transactiekosten op Coinbase zijn hoger dan op andere platformen. Dit is een onhoudbare positie. Zeker nu meer platformen commissievrij crypto beleggen aanbieden. Oftewel: de winstmarge van Coinbase, die nu hoog is, zal waarschijnlijk afnemen. Hierdoor neemt P/E toe bij een consistente koersprijs.
 4. Politieke regulatie lijkt onvermijdelijk. Meer regels en restricties zullen de inkomsten van Coinbase waarschijnlijk nadelig beïnvloeden (op de korte termijn)
 5. Als de cryptomarkt crasht is dat funest voor Coinbase. Op basis hiervan wil je geen Coinbase aandelen kopen, omdat haar inkomsten te onvoorspelbaar zijn.
 6. Het is moeilijk om Coinbase aandelen advies te geven waar haar inkomsten zeer volatiel zijn vanwege de volatiliteit in de cryptomarkt
 7. Geen duurzaam competitief voordeel: ook andere platformen zijn inmiddels “veilig, betrouwbaar en makkelijk te gebruiken”

Het grootste risico is mijns inziens de combinatie tussen geen duurzaam competitief voordeel + toenemende concurrentie. Coinbase hanteert relatief (te) hoge transactiekosten. Dit is een onhoudbare positie. Hieronder leg ik uit waarom.

“Kan het zijn dat we Coinbase nu op haar piek kopen?”

Kan Coinbase de toenemende concurrentie overleven?


Een belangrijke vraag is of Coinbase de toenemende concurrentie kan overleven. Zo zijn er grote, gevestigde beleggingsplatformen die lagere transactiekosten hanteren voor cryptobeleggen. Het aanbod van cryptomunten is nochtans te beperkt, maar het is evident dat dit een kwestie van tijd is.

De tabel van hieronder toont de ongunstige positie van Coinbase aan op basis van transactiekosten:

 concurrentie-analyse-coinbase-2022Bron: website Interactive Brokers


Coinbase haalt 82% van haar omzet uit transactievergoedingen. Als je ziet dat de concurrentie een “prijzenoorlog” begint, dan is dat zorgwekkend voor de toekomstige winstgevendheid van Coinbase.

Een tegenargument is dat dit soort brokers (IBKR, Robinhood, …) (nog) niet veel cryptomunten aanbieden. Alhoewel dit waar is, is het een kwestie van tijd.

Daarentegen zijn er andere partijen, zoals Binance en Voyager Digital, die veel lagere transactiekosten aanbieden dan Coinbase. En, zij bieden eveneens 50+ cryptomunten aan. Waarom kiezen voor Coinbase als je ook voor Binance of Voyager Digital kan kiezen? (helaas is op dit moment de iDeal-optie van Binance vervallen…).

Ook het Nederlands cryptoplatform Bitvavo, doet het heel goed. Zij bieden reeds 150+ cryptomunten aan tegen 0,40% totale transactiekosten.

Het is voor Coinbase van belang dat zij zich gaan onderscheiden. Tevens moeten ze haar verdienmodel uitbreiden, zodat ze minder afhankelijk wordt van transactievergoedingen.

Waarom wel Coinbase aandelen kopen?

beleggen-in-coinbase-tipsBron: Coinbase Investors Relations

Een bias die ik heb is dat ik vooral naar kansen kijk. Zekers, er zijn grote risico’s. Maar waarom zou ik wel Coinbase aandelen kopen? Welke kansen liggen er om veel rendement te maken? In het kader van “Coinbase aandelen advies” aan mijzelf, zie ik de volgende kansen:

 1. Vandaag de dag hebben ze 68 miljoen gebruikers, maar de potentiële markt is gigantisch
 2. Het aantal leden blijft fors stijgen, met een CAGR van 37% van 2018 – 2020. In 2021 is het ledenaantal wederom tornadoachtig toegenomen
 3. Dit bedrijf heeft een zeer winstgevend verdienmodel met sterke groei in de afgelopen drie jaar. Als zij deze groei kan doorzetten, heeft dit aandeel een aantrekkelijke financiële waardering
 4. Coinbase kan haar verdienmodel significant uitbreiden, zoals bijvoorbeeld met eCommerce (zie afbeelding) en leningen (dit project staat nu op HOLD i.v.m. regulatie?)
 5. Door Coinbase te kopen krijg je toegang tot een legitiem en winstgevend bedrijf die actief is in de gehele cryptomarkt. Dit is voor crypto beleggers minder risicovol dan het kopen van individuele cryptomunten (zeker wanneer dit onbekende Altcoins betreft)

De grootste kans zie ik in het enorme marktpotentieel. Bovendien zijn er genoeg kansen om haar verdienmodel te ontwikkelen (zie afbeelding hieronder). In feite toont concurrent Binance aan hoe. Met name de markt voor “borrow & lend” is in potentie groot.

Puur kijkende naar het lange termijn potentieel van Coinbase zijn er positieve signalen. Je kan dit zien als een groeiaandeel. Sommige cryptofanaten omschrijven Coinbase als de “Amazon van crypto”.

Vanuit strategisch oogpunt zie ik echter wel meer nadelen. Ik zie niet in hoe dit bedrijf een duurzaam competitief voordeel zou hebben. Waarom zou ik voor Coinbase moeten kiezen, als ik ook voor een goedkoper platform kan kiezen (bv. Bitvavo)?

En daarnaast, hoe zit het met de financiële waardering van dit aandeel? Heeft het een gunstige prijs? Hieronder gaan we kijken naar een financiële analyse.

coinbase-analyse-2022Bron: Coinbase Investors Relations

Coinbase aandelen analyse: value, groei en winstgevendheid

Het wel of niet Coinbase aandelen kopen zou je vooral willen doen op haar groeipotentieel. Voor Value Investors zijn er sowieso betere alternatieven.

De recente ontwikkelingen zijn indrukwekkend:

coinbase

Bron: Coinbase Investors Relations

De omzetgroei van Q2 2021 Y-o-Y is 1040%. De winstmarge is 56%. Ook andere financiële ratio’s waaronder ROE en EPS groei zijn fenomenaal.

De huidige financiële waardering komt neer op:

 1. P/E: 20.67
 2. EV/S: 11.50
 3. P/S: 6.06
 4. P/B: 6.59
 5. P/CF: 6.06

De huidige financiële waardering ligt hoger dan het sectorgemiddelde. De omzet- en winstgroei ligt echter ook ver bovengemiddeld. Op basis van de huidige Value lijkt de aandelenprijs aantrekkelijk.

De cruciale vraag is: wat zijn de toekomstverwachtingen van Coinbase?

Koersverwachting Coinbase vanuit beursanalisten

De verwachtingen van beursanalisten kunnen ons richting geven. Zij verwachten dat Coinbase in de toekomst niet meer zo hard gaat groeien. Deze afbeelding weergeeft de consensus:

coinbaseBron: Seekingalpha Coinbase Earnings Estimate

Volgens mijn bronnen is de Coinbase koersverwachting van Wall Street dat de aandelenprijs zal doorstijgen naar $335.24 op de korte termijn. Circa 60% van de analisten is bullish.

Ik vraag mij wel af hoe deze analisten kunnen voorspellen dat Coinbase in 2022 -10,76% omzetgroei zal realiseren. Zeker gezien de enorme groei van de afgelopen jaren. En ja, ik begrijp wel dat dit met momentum en hype te maken heeft. Maar als de trend doorzet, zou omzetgroei ook toenemen.

Wel moeten we rekening houden met de financiële waardering van grote concurrenten die terrein winnen binnen de cryptomarkt:

coinbase-aandelen-advies-2022Auteur Paul Franke. Bron: https://seekingalpha.com/article/4455583-can-Coinbase-survive-competition

De afbeelding van hierboven weergeeft de financiële waardering van gevestigde financiële bedrijven. Zij zijn NIET vergelijkbaar met Coinbase, maar weergeven wel een alternatieve belegging. Neem Goldman Sachs als voorbeeld. Dit is verre van een groeibedrijf als Coinbase, maar het is mogelijk wel een interessante Value-kans. Waarom veel risico nemen als je ook meer “safe” kan beleggen?

Natuurlijk is het antwoord: omdat je verwacht dat Coinbase op de lange termijn exponentieel zal groeien en derhalve bovengemiddeld rendement geeft.

De vraag die ik mijzelf stel tijdens dit Coinbase aandelen advies is: “kan het zijn dat we Coinbase op haar piek kopen?”. De toekomstige groei is cruciaal voor toekomstig rendement. En dit geeft risico’s.

Haar indrukwekkende groei kan stagneren. Enerzijds door noemende concurrentie, en anderzijds doordat de cryptomarkt op historische hoogte staat. De kans op een flinke marktcorrectie is hoog. Als dit waar is, zal het ledenaantal minder snel groeien. En erger: het aantal transacties kan dalen bij minder tradingactiviteiten. Als gevolg daalt de winst (want 82% van de omzet komt uit transacties).

En op de lange termijn staat de winst verder onder druk omwille toenemende concurrentie.

Aan de andere kant: de huidige winstmarge is 56%. Dit geeft nogal wat buffer! Als de winstmarge op de korte termijn daalt is dit nadelig voor de financiële waardering. De aandelenkoers zal dalen. Maar als Coinbase op de lange termijn kan stabiliseren op winstmarge 20 – 25%, dan zou dat alsnog goed zijn.

Maar is dit realiseerbaar? En is het goed genoeg t.o.v. alle andere beleggingsopties die wij hebben?

Waar kan ik Coinbase aandelen kopen?

We eindigen dit artikel met Coinbase aandelen advies (aan mijzelf) met een conclusie. Alvorens we dat doen is het handig om te weten waar je Coinbase aandelen kan kopen.

Het antwoord hierop is makkelijk: Coinbase aandelen kopen kan via alle populaire beleggingsplatformen. Om te vergelijken waar je het goedkoopste kan kopen, vind je hier de beste beleggingsapps.

Besef wel goed dat je naast Coinbase alternatieven hebt. Voyager Digital is hier een voorbeeld van. Of misschien zelfs de Binance Coin (BNB) voor (in)directe investering in Binance. En daarnaast kan je beleggen in concurrerende beleggingsplatformen (zie concurrentie analyse).

Een tip die ik je wil geven is om je te verdiepen in de ARK ETF’s. Beleggen in ARK ETF’s is risicovol, maar geeft je wel meer spreiding in unieke groeiaandelen waaronder Coinbase. Op die wijze kan je minder risico nemen, maar wel toegang krijgen tot potentiële groeibriljanten. In dit geval gaat mijn keuze hier ook naar uit, aangezien Coinbase te veel onzekerheid kent.

De ARK ETF’s kan je commissievrij kopen via eToro

970x250

Grappig: je kan Coinbase aandelen ook via Interactive Brokers kopen. Laat dit nu net een grote concurrent zijn die een veel lagere commissie op crypto beleggen hanteert in vergelijking tot Coinbase. 

Conclusie Coinbase aandelen advies en wel/niet kopen

coinbase-aandelen-kopen

In dit artikel heb ik Coinbase aandelen advies aan mijzelf gegeven. Via deze weg deel ik mijn onderzoek ter educatiedoeleinde. Houd rekening met beperkingen van mijn analyse. Derhalve moet mijn conclusie met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden:

Uit mijn Coinbase aandelen analyse blijkt deze beleggingskans vooral van twee uiterste te zijn. Aan de ene kant is er een enorm opwaarts potentieel. Anderzijds zijn er (te) grote risico’s die de aandelenprijs onzeker maken. Ja, ik ben optimistisch dat Coinbase nog fors kan groeien op de lange termijn. De vraag is alleen wat een gunstige aandelenprijs is.

De recente prestaties waren fenomenaal. Mijn grootste zorg is alleen: koop ik Coinbase NU op haar piek?

Het grootste risico wat ik zie is niet zozeer in het voortbestaan van crypto. Het is de toenemende concurrentie die 0 – 0.18% transactiekosten op crypto gaat aanbieden. Coinbase rekent 1,5 – 2%. Op dit moment is Coinbase aantrekkelijk gezien het aantal cryptomunten (50+), maar dit is mijns inziens geen duurzaam competitief voordeel.

Anderzijds presteert het bedrijf erg goed op winstgevendheid. Er zijn genoeg kansen om uit te breiden, zoals naar de gigantische mark van “borrow & lend”. De vraag is wel of dit wordt toegestaan vanuit regulatie.

Ik ben een risicovolle belegger in groeiaandelen. Toch zou ik zelf momenteel geen Coinbase aandelen kopen. Het opwaarts potentieel is groot, maar het aandeel kent te veel onzekerheden op dit moment. Mocht er een grote cryptocrash komen en Coinbase aandelen goedkoper worden, dan zou dat een aantrekkelijk instapmoment voor de lange termijn (5+ jaar) kunnen zijn.

Tip: ik heb een kleine positie in de ETF ARKF. Dit fonds heeft een positie van circa 3 – 5% in Coinbase. Op die manier kan ik toch genieten van een potentieel opwaartse trend. Iets wat ik niet uitsluit, maar het aandeel geeft mij gewoon te veel risico in relatie tot mijn andere posities.

Wil je weten van welke aandelen ik verwacht dat zij x5 – x10 rendement geven? Bekijk hier het aandelen abonnement voor meer informatie.

Zal de crypto army op de lange termijn overwinnen en daarmee de Coinbase aandelen lanceren? Wat denk jij?

Reacties
Categorieën