5x Goedkope Beleggingsrekening Aandelen: Goedkoop Beleggen
goedkope-beleggingsrekening-vergelijken
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
12/16/2021
12 min

5x Goedkope Beleggingsrekening Aandelen: Goedkoop Beleggen

12/16/2021
12 min

Beste lange termijn belegger, goedkoop beleggen op een goedkope beleggingsrekening kan op de lange termijn leiden tot grote kostenverschillen. We spreken over netto tien- tot honderdduizenden euro’s aan minder geld. En dat door te letten op kleinere kosten. Goedkoop beleggen in aandelen leidt tot hoger rendement, los van de prestaties van deze aandelen.

Goedkoop beleggen begint met een goedkope beleggingsrekening voor aandelen. Dit is in ieder geval niet de beleggersbank. Daarom bekijken we eerst een top 5 goedkope beleggingsrekening. Daarna behandelen we concrete tips voor goedkoper handelen in aandelen, zoals aankoopmomenten, belastingen en ETF’s.

Op naar hoger rendement!

Inhoudsopgave

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Uw kapitaal loopt risico. 

Vergelijk de beste goedkope beleggingsrekening

goedkoop-beleggen-tips

Wat is de beste goedkope beleggingsrekening uit vergelijk? Sinds publicatie van onze website in 2018 hebben wij al vele vergelijkingen omtrent beleggingsrekeningen gemaakt. Naast goedkope tarieven zijn ook het aanbod en de gebruiksvriendelijkheid van belang. Wanneer wij echter enkel naar goedkope tarieven kijken, dan ontstaat er een te beperkte focus.

Als beginnende belegger is een goedkope beleggingsrekening van groot belang. Het besparen op transactiekosten is een van de weinige factoren waar wij invloed op hebben. We dienen echter ook vooruit te kijken: wat als wij iets meer gevorderd geraken en meer specifieke beleggingen willen maken? Zo biedt niet ieder beleggingsrekening dezelfde producten aan. Er zijn grote verschillen in aanbod. Denk aan aandelenbeurzen (landen), aandelen, ETF’s, obligaties en andere functionaliteiten.

Hieronder vind je de beste goedkope beleggingsrekening uit vergelijk. De criteria ‘goedkoop beleggen’ weegt in deze vergelijking het zwaarste, maar is niet alles bepalend. Lees derhalve aandachtig opdat je de voor jouw juiste keuze maakt.

De frequenties van transacties kan niet alleen leiden tot hogere kosten. Het kan ook leiden tot lager rendement. 

Heb je weinig tijd om alles te lezen? Bekijk dan de onderstaande tabel. Voor ons is dit de top 3 voor goedkoop beleggen. Mocht je via onderstaande links een account aanmaken, dan ontvangen wij hiervoor een vergoeding. Dit wordt zeer gewaardeerd, maar uiteraard is het belangrijker om de beste keuze voor jou te maken. En wat dat is, kan alleen jij bepalen.

1. DEGIRO Zero – klik hier voor meer informatie

2. BUX Zeroklik hier voor meer informatie

2. eToroklik hier voor meer informatie

goedkope-beleggingsrekening-vergelijkBron: Happy Investors

Goedkope beleggingsrekening aandelen 1. DEGIRO Zero

beste-beleggingsapp-vergelijker

Ook in 2022 is DEGIRO Zero de beste goedkope beleggingsrekening voor aandelen. Zowel Nederlanders als Belgen kunnen hier goedkoop beleggen in aandelen. Handelen in ETF’s kan zelfs bijna gratis indien je gebruik maakt van de ETF’s uit DEGIRO Kernselectie. Zij kunnen commissievrij worden aangekocht.

DEGIRO Zero is niet de goedkoopste. Er is een verschil van welteverstaan €1-2 per order in vergelijking tot BUX Zero. Hier tegenover staat dat DEGIRO een veel ruimer aanbod van aandelenbeurzen heeft. Dat leg ik zo uit.

Eerst even de kosten op een rij. Vanaf 2022 spreken we over DEGIRO Zero. Een directe marketingaanval op BUX Zero. In een nutshell heeft DEGIRO haar transactiekosten goedkoper gemaakt, en haar valutakosten duurder gemaakt (van 0,1% naar 0,25% net als bij BUX). In sommige gevallen, zoals met USA aandelen, is DEGIRO Zero hierdoor zelfs duurder geworden. Maar de kosten zijn nu wel bijna gelijk getrokken met BUX (vandaar dat het een marketingaanval is).

Is DEGIRO Zero goedkoper dan BUX Zero?

Als kleine belegger is het verschil in kosten tussen DEGIRO en BUX groter. Als grote belegger is het verschil marginaal. Dit komt omdat DEGIRO 2,50 euro jaarlijkse kosten per aangesloten beurs rekent. Dit is een klein bedrag, maar in percentages weegt het wel zwaarder op kleine bedragen.

Stel dat je in één keer voor €1000 V.S. aandelen koopt. Dit zijn de kosten:

kosten-degiro-zero-bux

Voor AEX aandelen is het prijsverschil:

goedkoop-beleggen-aandelen

En voor een ETF uit DEGIRO Kernselectie met euro valuta:

goedkoop-etf-kopen

Conclusie: bij BUX Zero kan je het meest goedkoop beleggen. DEGIRO Zero staat op nummer 2.

Er kunnen nog andere kosten van toepassing zijn, maar dit is geheel afhankelijk van hoe je belegt. Bekijk hiervoor de tarievenlijsten van beide aanbieders. Het kostenverschil neemt ook toe bij andere regio’s zoals Oost-Europa of Azië.

Waarom is DEGIRO Zero ons inziens dan toch de beste goedkope beleggingsrekening? Omdat in vergelijking zij een veel groter assortiment bieden. De grote tabel van hierboven toont dat aan. Bovendien is DEGIRO de beste keuze voor goedkoop ETF’s kopen. 200+ ETF’s kunnen commissievrij worden aangekocht. Dit zijn er veel meer dan bij BUX Zero.

Meer weten over DEGIRO? Klik hier voor meer informatie en tarieven

Goedkope beleggingsrekening aandelen 2. BUX Zero


Recentelijk hebben we een nieuwe BUX Zero review gemaakt (zie onze blogs). Deze nieuwkomer toont nogal wat beperkingen, maar ze werken hard en boeken mooie vooruitgang. Bovendien zijn ze als nieuwkomer transparant en bieden zij zeer lage tarieven. Op dit moment is BUX Zero de goedkoopste beleggingsrekening voor Nederlanders en Belgen.

Kort samengevat zijn dit de kosten:

 1. Zero orders: €0 transactiekosten per order
 2. Markt- en limietorders: €1 transactiekosten per order
 3. Valutakosten: 0,25%

Er zijn geen overige kosten volgens haar website.

Op de lange termijn kunnen lage transactiekosten leiden tot significant hoger rendement.

Het enige “probleem” bij BUX Zero: ze bieden nochtans zeer weinig aandelen en ETF’s aan (zie grote tabel).

Als gevorderde belegger is dat een NO-GO. Als beginnende belegger kan dit acceptabel zijn indien je tevreden bent met de beschikbare aandelen. Wat betreft ETF’s kan het oké zijn. Het aanbod is beperkt (40), maar met de juiste samenstelling krijg je genoeg risicospreiding.

Let op: een Zero order maakt gratis beleggen mogelijk, maar deze wordt alleen binnen de Cut Off tijd uitgevoerd. De order moet vóór deze tijd worden geplaatst. De beurs is echter vrij volatiel, ook op dagelijks niveau. Het kan dus goed zijn dat de prijs met 3 – 5% is gestegen op moment dat de Zero order binnen de Cut Off tijd wordt uitgevoerd. Dan mag je wel 1 euro besparen, maar de hogere koersprijs kost meer.

Zodra je meer gevorderd geraakt in beleggen zal je begrijpen dat de Zero order niet interessant is. Je kan beter kiezen voor limiet orders. Maar goed, ook in dit geval kan je zeer goedkoop beleggen bij BUX Zero.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie en tarieven

Goedkope beleggingsrekening aandelen 3. eToro

commissievrij-beleggen-aandelen-nederland

eToro is de laatste tijd gegroeid tot een goedkope beleggingsrekening voor aandelen. Aandelen kunnen commissievrij worden aangekocht. Ook overige kosten zijn laag tot gratis. Helaas is er voor Nederlanders en Belgen een groot nadeel: de valutakosten.  

eToro hanteert relatief hoge valutakosten, en daarom is het niet de goedkoopste beleggingsrekening. Als Nederlander ben je namelijk verplicht om 0,5% valutakosten te betalen bij iedere storting. Euro wordt omgezet naar Dollar. Ook wanneer je USA aandelen verkoopt en terugboekt naar een Europese beleggingsrekening, moet er 0,5% valutakosten worden betaald.

Wel heeft eToro als groot voordeel dat zij goedkope doch uitstekende ETF’s van Vanguard en Schwab aanbieden.

Dit mag je niet te licht nemen. Bij DEGIRO en BUX ligt de focus op goedkoop beleggen in aandelen. Bij ETF’s is er echter nog een andere kostencomponent: expense ratio. Dit is de jaarlijkse managementfee die het fonds in rekening brengt. Hoe lager deze kosten, hoe hoger het nettorendement op de lange termijn.

Bij eToro kan je Vanguard en Schwab ETF’s kopen met de goedkoopste expense ratio (onder de 0,1%). Tot op heden zijn deze nog niet beschikbaar bij DEGIRO/BUX. Op de lange termijn leidt dit tot serieus groter vermogen, maar het moet wel worden afgezet tegen de eenmalige valutakosten.

Bekijk hier de beste eToro ETF’s voor lange termijn.

Samengevat: eToro is duurder dan DEGIRO en BUX Zero, maar ze bieden wel goedkope ETF’s aan.

Belangrijke toevoeging: voor Belgen is eToro niet interessant. Belgische wetgeving leidt ertoe dat veel effecten zoals CFD’s en crypto’s niet via eToro kunnen worden aangekocht.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie en tarieven

Goedkope beleggingsrekening aandelen 4. Mexem

Ook Mexem behoort tot de beste goedkope beleggingsrekening voor aandelen. Zij is duurder dan DEGIRO en BUX, maar gelijkwaardig of soms goedkoper/duurder dan eToro. Dit ligt eraan hoe en hoeveel er gehandeld wordt.

Qua transactie- en valutakosten werkt het bij Mexem zo:

 1. Transactiekosten: x.xx% per aandeel + minimum bedrag per order
 2. Valutakosten: 0.005 * handelswaarde

De volledige tarievenlijst vind je bij Mexem. Ze hanteren verschillende tarieven per land. Zo kost 1000 USA aandelen in totaal 10 euro transactiekosten. Dit is 100% duurder dan bij DEGIRO Zero en 300% duurder dan BUX Zero (in percentages gerekend). Bij eToro zou dit ook op circa 10 euro moeten uitkomen (1% valutakosten).

Conclusie: Mexem is niet de goedkoopste beleggingsrekening in Nederland. Alhoewel dit nog steeds relatief goedkoop beleggen is in vergelijking tot de dure banken 😉.

Waarom dan toch voor dit platform kiezen? De belangrijkste reden hiertoe is het aanbod. Zij bieden het grootste assortiment van aandelen en ETF’s aan. In totaal kan je handelen in aandelen uit 135+ beurzen. Dit is veel meer dan bij DEGIRO (50+) of BUX (6+). Het nadeel hieraan is de complexiteit. Het platform werkt wat traag en onhandig (zoals het handmatig omzetten van valuta’s).

Mexem is de beste keuze voor gevorderde beleggers die ieder aandeel of ETF naar wens willen kopen. Het beste en goedkopere alternatief is DEGIRO Zero (50+ beurzen). Ander alternatieven zijn Freedom24 en Lynx. Ook zij bieden zeer veel aandelen en ETF’s aan.

beleggen-bij-financial-freedom

Goedkope beleggingsrekening aandelen 5. Lynx

Lynx geeft op haar website het volgende aan “Niet voor niets zijn wij de afgelopen jaren meerdere malen uitgeroepen tot voordeligste en beste broker door partijen als Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en Beleggersbelangen”. Dit is marketing. Wellicht zijn ze in het verleden uitgeroepen tot voordeligste. Anno 2022 zijn ze echter niet meer de goedkoopste beleggingsrekening voor aandelen.

De complete tarievenlijst vind je op de website van Lynx. Dit is een enorme lijst, wat niet eenvoudig kan worden samengevat. En dat is dan ook het nadeel. Ze rekenen relatief veel kleinere kosten, waardoor de totale kostenpost al snel oploopt.     

Wel is Lynx zeer omvangrijk. Ze werken met dezelfde tradingsoftware als Mexem. Dit betekent dat ook Lynx 135+ aandelenbeurzen aanbiedt. Daarnaast hanteren ze gratis dividenduitbetaling, masterclasses en evenementen en gratis uitoefening van Europese aandelenopties en Amerikaanse indexopties.

Als gevorderde belegger is Lynx een prima keuze. Vergelijk wel de kosten tussen Lynx, Mexem, DEGIRO en Freedom24 alvorens een beslissing te nemen.

Hoe goedkoop aandelen handelen?

goedkoop-aandelen-handelen-tips

Goedkoop handelen in aandelen is in essentie eenvoudig. Je hoeft “maar” aan vier zaken te voldoen, namelijk:

 1. Kies een beste goedkope beleggingsrekening voor goedkoop beleggen in aandelen 
 2. Beperkt de transacties tot een noodzakelijk minimum
 3. Let op de valuta (Euro vs. Dollar) en de wisselkoers (!)
 4. Bij ETF’s kies voor de beste ETF’s met laagste expense ratio

De hoeveelheid transacties heeft de grootste impact op goedkoop handelen in aandelen. Hoe vaker je aandelen aan- en verkoopt, hoe hoger de kosten. In praktijk is het helaas niet eenvoudig om zo min mogelijk te handelen. In momenten van euforie wil je graag extra aandelen bijkopen. Of juist verkopen in angstige tijden met grote koersdalingen. 

De frequentie van transacties kan niet alleen leiden tot hogere kosten. Het kan ook leiden tot lager rendement. 

De beste manier van beleggen is om unieke bedrijven tegen een goedkope aandelenprijs te kopen. Dit betekent wanneer de Value goed is, maar ook de toekomstige winstgroei. Bij een goedkope aandelenprijs is het niet langer relevant om te verkopen bij koersdalingen. In dit geval kan men beter lange termijn vasthouden. Buy & hold. En pas verkopen bij grote winsten. 

Dit is de beste manier voor goedkoop beleggen in aandelen. Tevens kan Value beleggen ook leiden tot hoog rendement. 

Een voorbeeld van kostenverschil tussen actief en passief handelen:

 1. Eenmalig AEX aandelen kopen bij DEGIRO a 1000 euro kost totaal: €4,5
 2. 4x per jaar AEX aandelen kopen bij DEGIRO a 250 euro kost totaal: €10,50
 3. 12x per jaar AEX aandelen kopen bij DEGIRO a 83,33 euro kost totaal: €26,50

Het kostenverschil tussen eenmalig en maandelijks aankopen is 688%. 

De hogere kosten bij aandelen ontstaan door de transactiekosten per order. Bij V.S. aandelen zijn er geen transactiekosten bij zowel DEGIRO, BUX als eToro. In dit geval maakt het niet of je eenmalig of maandelijks koopt.

Let wel: staar je niet blind op de transactiekosten. Indien je liever ASML koopt dan Apple, omdat ASML beter gewaardeerd is en gunstigere toekomstverwachtingen heeft, betaal dan met liefde de transactiekosten. Uiteindelijk draait het om netto rendement. (grappig: ASML kan zowel op AEX als NASDAQ worden gekocht. Reken het verschil maar uit). 

Hoe goedkoop handelen in ETF?

hoe-goedkoop-beleggen

Goedkoop beleggen in ETF’s kent iets meer nuancering. Hier is de DCA-methode geliefd. Bijvoorbeeld middels een maandelijkse inleg. In dit geval kunnen transactiekosten oplopen. Dit kan je reduceren door periodiek te kopen, zoals eens per kwartaal. Of alleen bij koersdalingen (bv. -5%). Dit laatste is wel tricky, omdat het een meer actieve beleggingsstijl vereist. En markt timing is meestal niet succesvol. Kijk daarom naar minimale koersdalingen en wacht niet op grote correcties. Die kunnen wel eens jaren op zich laten wachten. 

Een beter alternatief is om te beleggen in commissievrije ETF’s. Dit kan bij BUX of binnen de DEGIRO kernselectie. In dit geval vervallen de transactiekosten per order. De valutakosten blijven gehanteerd, maar deze nemen niet toe indien hetzelfde bedrag in stukjes wordt verdeeld. 

Voorbeeld: 

 1. Eenmalig ETF uit DEGIRO Kernselectie met EU valuta kopen a 1000 euro kost: €2,5
 2. 12x per jaar ETF uit DEGIRO Kernselectie met EU valuta kopen a 83,33 euro kost: €2,5

Goedkoop beleggen in ETF’s is prima mogelijk via DEGIRO en BUX Zero. Let hier op de expense ratio van de gewenste trackers. Let er ook op dat je bij voorkeur een ETF met EU valuta koopt (mits deze binnen de kernselectie valt). Dit bespaart 0,25% valutakosten.

cursus-beleggen-aandelen

Waar kan ik goedkoop beleggen vanuit België?

Goedkoop beleggen van uit België werkt doorgaans hetzelfde als vanuit Nederland. Zoals bij het vergelijken van goedkope beleggingsrekeningen aangegeven, is eToro geen goede keuze voor België. Te veel restricties. De andere beleggingsrekeningen zijn wel een goede keuze voor Belgische beleggers.

Dan bekomen we een top 3 voor België:

 1. DEGIRO Zero
 2. BUX Zero
 3. Mexem

Een aandachtspunt voor Belgische beleggers, naast de bovenstaande tips voor goedkoop beleggen, is om rekening te houden met belastingen. Als Nederlander ben ik niet geheel thuis in de recentste ontwikkelingen omtrent vermogensbelastingen gehanteerd door Belgische overheid. Op dit moment bedraagt de belastingvoet 30%. Dit kan zwaar wegen op bijvoorbeeld dividendbelastingen. Afhankelijk van jouw financiële situatie kan een deel worden teruggevraagd bij belastingaangifte. Houd hier goed rekening mee, omdat dit honderden tot duizenden euro’s kan besparen.

Conclusie: de goedkoopste beleggersbank

In dit artikel staat goedkoop beleggen centraal. Allereerst hebben we gekeken naar de goedkoopste beleggingsrekening. Dit is in ieder geval geen traditionele beleggersbank, aangezien zij relatief hoge kosten hanteren (ABN AMRO, Rabobank, …). De online brokers bieden de laagste tarieven. Op basis van berekeningen hebben wij gezien dat dit een groot kostenverschil oplevert.

Andere manieren voor goedkoop beleggen zijn:

 1. Frequentie van aandelen handelen
 2. Prefereer indien mogelijk aandelen en ETF’s met Euro als valuta (zonder concessies te doen aan kwaliteit). Let ook op de wisselkoers
 3. Let op de expense ratio van ETF’s

Met de tips uit dit artikel ben je klaar voor goedkoop beleggen in aandelen en ETF’s.

Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reacties
Categorieën