Hoe Investeren in Duurzame Energie? ETFs, Aandelen & Meer!
Hoe Investeren in Duurzame Energie? ETFs, Aandelen & Meer!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
05/28/2021
9 min

Hoe Investeren in Duurzame Energie? ETFs, Aandelen & Meer!

05/28/2021
9 min

Beste Happy Investor, als lange termijn belegger heb je een zekere “stemrecht”. Wanneer je geld investeert in een bedrijf, is dat een teken van vertrouwen dat je in haar gelooft. Het bedrijf kan jouw geld, tezamen met die van andere beleggers, als kapitaal gebruiken om verdere groei te realiseren. Dit betekent dat je een impact maakt op de wereld. Als je daarbij kiest voor het (deels) investeren in duurzame energie, draag je direct bij aan de ontwikkeling van deze industrie en derhalve een beter milieu.

Natuurlijk is het een vrije keuze om geld te investeren. Puur kijkende naar rendement, kan investeren in duurzame energie wel een rendabele keuze zijn.

Hieronder leren we in welke vormen van duurzame energie belegd kan worden. Daarna gaan we kijken naar het hoe. Zo vind je specifieke beleggingen in ETFs, aandelen, crowdfunding en beleggingsfondsen.

Laten we beginnen! En mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust in een reactie onderaan dit artikel :).

Inhoudsopgave:

Welke vormen van duurzame energie zijn goede investeringen?
Hoe Investeren in Duurzame Energie?
ETFs in Duurzame Energie
Aandelen in Duurzame Energie
Crowdfunding in Duurzame Energie
Beleggingsfondsen in duurzame energie
Conclusie over investeren in duurzame energie

Welke vormen van duurzame energie zijn goede investeringen?

Laten we ons eerst verdiepen in de vormen van duurzame energie als potentiële investering. Vanuit verschillende bronnen is dit de samenvatting:

  • Windenergie
  • Zonne-energie
  • Hydro-elektriciteit
  • Getijdenenergie (tidal energy)
  • Groene waterstof
  • Biomassa

Enkele van deze vormen zijn al reeds in gevorderd stadium ontwikkeld. Anderen zijn nog relatief jong, zoals Tidal Energy en groene waterstof. Met name vroegtijdig investeren in duurzame energie kan leiden tot hogere rendementen.

Ook kunnen we spreken van een cyclische beweging, zoals we zien bij zonne-energie. De aandelen en ETFs in zonne-energie kwamen vanuit een bodem in 2017/2018 en zijn in 2019 – 2021 enorm hard gestegen.

Hieronder geef ik je tips over verschillende investeringen in duurzame energie, met ook specifieke ETFs en aandelen. Maar laten we ons eerst nog even verdiepen in de bronnen.

PS: een van de beste investeringen voor een betere wereld is die van duurzaamheid. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Zo heb je investeringen in warmtepompen, isolatie, en zonnepanelen binnen enkele jaren terugverdient. Vanaf dat moment blijft het geld genereren, zodat je vrijer kan leven.

Windenergie

Windenergie is een pure bron van duurzame energie. Het is alleen niet de meest effectieve. Er zijn drie vormen van windenergie middels windmolens:

  • Offshore windenergie
  • Centrale windenergie (vanuit utility naar huizen)
  • Directe windenergie (direct naar huizen

Offshore windenergie is circa twee keer zo duur als windmolens op het land. Dit laatste heeft echter het nadeel dat het in het zicht staat en gevaarlijk kan zijn voor vogels. Hedendaags kan je nog steeds investeren in duurzame windenergie. Het is mijns inziens alleen niet (meer) de meest rendabele keuze, mede doordat deze sector al ver ontwikkeld is.

vastgoed beleggen met weinig geld

Zonne-energie

Zonne-energie is momenteel de beste bron voor duurzame energie. Daar zijn beleggers ook achter gekomen. Zo zijn In 2019 – 2021 aandelen en ETFs in zonne-energie hard gestegen. Dit werd vooral gedreven door de EV-trend (elektrische voertuigen). Aandelen als Tesla (TSLA) en NIO (NIO) gingen sky high, en raakte vervolgens overgewaardeerd waardoor een behoorlijke dip onvermijdelijk was. Ook aandelen in zonnepanelen deden / doen het goed. Straks meer hierover.

Hydro- en getijden elektriciteit

tips-hoe-investeren-duurzame-energie

bron: https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/tidal-energy/

Hydroeletrictity is een vorm van duurzame energie waarbij men de kracht van het water gebruikt. Dit gebeurt door middel van dammen. Water loopt door de dam “gedrukt” en generatoren zetten deze krachtige beweging om in energie.

Een meer nieuwe vorm van duurzame energie is getijden elektriciteit. In het Engels klinkt het beter: Tidal Energy. Alhoewel dit ook een uitstekende bron kan zijn, is het momenteel nog in ontwikkeling. De efficiëntie is nog te laag om het een rendabele investering in duurzame energie te maken.

Groene waterstof

De mijns inziens meest interessante vorm van duurzame energie voor beleggers is groene waterstof. In vergelijking tot wind- en zonne-energie staat waterstofenergie nog in haar kinderschoenen. De sector is echter wel dusdanig ontwikkeld dat er efficiëntie te behalen valt. Voor beleggers betekent dit een positieve return-on-investment, doordat waterstofbedrijven evolueren richting winstgevende verdienmodellen.

Desalniettemin heeft deze industrie nog enkele grote hordes te overwinnen. De grootste hiervan is om groene waterstof te maken. Groene waterstof wordt gemaakt op basis van duurzame energie. Grijze waterstof daarentegen wordt gemaakt op basis van aardgas. Dit laatste is dan weer niet duurzaam.

Omdat groene waterstof gemaakt wordt op basis van wind- en, vooral, zonne-energie, is het niet altijd even efficiënt. Een andere horde is dan ook dat er grote investeringen nodig zijn om het rendabel te krijgen.

De prognose van een uitgebreid rapport van Change Inc. is echter wel dat tegen 2030 de kosten significant dalen. En een ander onderzoek toont aan dat waterstof tegen 2050 onmisbaar is om de wereld te voorzien van energie.

goedkoop-aandelen-beleggen

Biomassa Energie

Biomassa energie ontstaat vanuit het verbranden van biologische materialen zoals hout, planten en compost materiaal. Dit “natuurlijke afval” dient als voeding voor energiecentrales of het wordt omgezet in biobrandstoffen. Alhoewel biomassa energie beduidend beter is dan fossiele energie, is het minder duurzaam dan wind- en zonne-energie. Dit komt doordat er broeikasgassen vrijkomen gedurende het verbranden van biologisch materiaal.

Kernenergie

Kernenergie (nuclear power) is een zeer efficiënte vorm van energie verwekken. Het is echter geen vorm van duurzame energie, omdat het nucleaire afval slecht is voor het milieu en zeer veilig (onder water) opgeborgen dient te worden.

Hoe Investeren in Duurzame Energie?

beleggen-duurzame-energie-aandelen

Er zijn verschillende manieren voor investeren in duurzame energie. Hierboven hebben we het gehad over verschillende bronnen. Daaruit concludeer ik dat wind-, zonne- en waterstofenergie de meest interessante investeringen zijn van dit moment.  En ik verwacht persoonlijk dat wij als lange termijn beleggers op dit moment het meeste rendement kunnen behalen door te investeren in groene waterstofenergie.

We mogen echter niet vergeten dat spreiding belangrijk is.

Hieronder behandel ik vier manieren voor het investeren in duurzame energie, namelijk:

  • ETFs
  • Aandelen
  • Crowdfunding projecten
  • Beleggingsfondsen

ETFs in Duurzame Energie

Er zijn meerdere ETFs voor duurzame energie. Sommige daarvan bieden een totaal portefeuille in met aandelen in verschillende bronnen tot duurzame energie. Andere ETFs zijn meer specifiek, zoals louter beleggingen in zonne-energie of waterstof.

Dit zijn bekende ETFs in duurzame energie:

  • iShares Global Clean Energy UCITS ETF
  • Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF
  • Invesco Global Clean Energy UCITS ETF
  • Invesco Solar ETF
  • SPDR S&P Kensho Clean Power ETF
  • VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF

De iShares Global Clean Energy UCITS ETF is een van de meest populaire en grootste ETFs voor duurzame energie. Zij heeft 82 posities in haar portefeuille. En de Expense Ratio is met 0,65% gemiddeld.

De Invesco Solar ETF is specifiek voor het investeren in duurzame zonne-energie. Deze ETF is de laatste periode echter hard gestegen waardoor waarderingen omhoog zijn gevlogen.

De VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF is interessant voor wie specifiek wilt beleggen in waterstof. Op dit moment zijn er maar twee ETFs in deze niche industrie voor duurzame energie. Meer hierover lees je in dit artikel over waterstof ETFs.

Let op: veel van deze ETFs zijn momenteel overgewaardeerd. Dit komt doordat er een hype is (geweest) voor het investeren in duurzame energie. Een goede tip is om altijd de fact sheet te downloaden van deze ETFs. In deze fact sheet vind je cruciale informatie over het aantal posities, de spreiding, en de P/E-ratio.

De P/E-ratio is van groot belang. Idealiter wil je een ETF kopen die onder haar historisch gemiddelde P/E-ratio ligt. Immers, in dat geval is de ETF goedkoper in vergelijking tot haar verleden. Alleen is het daarbij wel cruciaal dat de toekomstige verwachtingen nog altijd positief zijn!

Meer weten? Bekijk hier de TOP 10 beste duurzame ETF uit DEGIRO Kernselectie.

Aandelen in Duurzame Energie

Als je een meer gevorderde belegger bent zal je mogelijk meer interesse hebben in individuele aandelen voor duurzame energie. Zoals ik hierboven al de tip gaf over P/E-ratio’s bij ETFs, is het bij aandelen des te meer relevant om een gedegen analyse te maken. Niemand wilt de hoofdprijs betalen. Als je dit wel doet, omdat het aandeel overgewaardeerd is, loop je het risico dat je vele jaren een negatief rendement zal hebben. En in het ergste geval faalt het bedrijf, met een fors verlies als gevolg.

Hieronder vind je een lijst van aandelen voor het investeren in duurzame energie:

  • NextEra Energy Inc. (NEE)
  • AlbeMarle Corp. (ALB)
  • Iberdrola (IBDRY)
  • Brookfield Renewable Partners (BEP.UN)
  • Vestas Wind Systems (VWS) – windenergie
  • First Solar (FSLR) – zonne-energie
  • SolarEdge Technologies (SEDG) – zonne-energie
  • Enphase Energy (ENPH) – zonne-energie
  • Ballard Power (BLDP) – waterstofenergie
  • Powercell Sweden (27W) – waterstofenergie
  • Plug Power (PLUG) – waterstofenergie

NextEra Energy (NEE) is een prima aandeel voor het investeren in duurzame energie. Zij bezitten zonne- en windmolenparken. En vanuit beleggers is NextEra Energy interessant vanwege haar duurzame groei in zowel winst als dividend. Dit aandeel is eveneens een Dividend Aristocrat, wat een van de beste dividend investeringen is.

Nogmaals de reminder dat veel van deze aandelen tot duurzame energie op moment van schrijven overgewaardeerd zijn. Dit betekent dat je een hoge prijs betaalt waarbij het neerwaarts risico groter is dan het opwaarts potentieel. M.a.w. de kans dat je negatief rendement pakt is groter.

Voor de lange termijn kunnen het prima aandelen zijn. Maar het is belangrijk dat je vroegtijdig instapt, en dat moment ligt helaas achter ons. Mijn tip zou zijn om nog even te wachten totdat de koersen verder dalen naar meer aantrekkelijke waarderingen.

Als je wilt weten wat de beste aandelen van dit moment zijn, meld je dan aan op de Happy Investors Community waar ik een maandelijkse update geef van unieke aandelen.

Crowdfunding in Duurzame Energie

beleggen-duurzame-energie-tips

Crowdfunding is een derde manier tot investeren in duurzame energie. Een prima platform hiervoor is Oneplanetcrowd. Voorbeelden van investeringen die je via crowdfunding kan bewerkstelligen zijn:

  • Duurzame warmte-installaties
  • Drijvende zonnepark (zie afbeelding)
  • Windmolenparken
  • Duurzame bio-energie
  • Duurzame initiatieven en producten

Het leuke aan crowdfunding is dat je er meer gevoel bij krijgt. Je kan je geld investeren in (startende) ondernemers en projecten die daadwerkelijk iets goeds toevoegen aan de wereld. Dit is meer tastbaar dan de ETFs of aandelen (ook al is het principe hetzelfde).

Een nadeel is dat het rendement doorgaans lager ligt. Zo krijg je rente die varieert tussen de 3 – 7%.

Wil je meer weten over crowdfunding en de soorten projecten? Lees hier mijn Oneplanetcrowd review.

Beleggingsfondsen in duurzame energie

Tot slot zijn er nog beleggingsfondsen die zich specifiek richten op duurzame energie. Het voordeel van een beleggingsfonds is dat deze actief beheerd wordt door beleggingsexperts. Zij proberen de markt te verslaan door het actief aan- en verkopen van aandelen binnen dat fonds. Dit is anders dan een ETF, die enkel de prijzenontwikkeling trackt zonder tussentijdse aan- en verkopen.

In theorie zou een beleggingsfonds beter kunnen presteren, zolang de beheerder de juiste keuzes maakt. In praktijk blijkt dit lang niet altijd het geval te zijn.

Er zijn veel fondsen. Om het je makkelijk te maken, vind je hieronder drie zeer laagdrempelige beleggingsfondsen:

  • RobecoSAM Smart Energy Equities
  • RobecoSAM Sustainable Water Equities
  • Semmie beleggingsfonds voor investeren in duurzame energie

De beleggingsfondsen van Robeco zijn laagdrempelig voor Nederlanders en Belgen. Een account aanmaken is gratis, en je kan maandelijks bijstorten. Ook zijn de rendementen over de afgelopen drie jaar goed. Dit laatste heeft echter wel te maken met de recentelijke hype, en het is aannemelijk het rendement in de komende jaren iets lager ligt.

Lees hier verder in mijn Robeco Review.

Tot slot heb je nog Semmie. Dit is een beleggingsapp waarin je jouw geld kan laten beleggen. Het enige wat je hoeft te doen is (maandelijks) geld overboeken. Het unieke aan Semmie is dat zij uitsluitend investeren in duurzame energie. Hiervoor hebben zij een samenstelling van 1400 aandelen die zich verbinden aan duurzame energie. Het voordeel hiervan is dat je veel spreiding hebt (1400 posities). Het nadeel is dat het rendement lager ligt.

Lees hier verder in mijn Semmie Review.

Conclusie over investeren in duurzame energie

Als Happy Investor wil je geld voor jou laten werken. Het investeren in duurzame energie is zowel een rendabele als ethische belegging. Met deze bewuste keuze kan je financiële vrijheid bereiken én bijdragen aan een beter milieu. Dit is iets wat ik alleen maar zou willen stimuleren.

Aan de andere kant wil ik ook dat je een mooi rendement behaalt. Dit is prima mogelijk met duurzame energie. Maar let wel: op moment van schrijven is er de afgelopen twee jaar een forse stijging geweest in aandelen en ETFs met betrekking tot duurzame energie. Het gevolg is dat de waardering hoog is, met derhalve een hoger risico op koersdaling en een lagere kans op koersstijging.

Voor de lange termijn (5 – 15 jaar) kan je een positief rendement halen, mits je kiest voor voldoende spreiding. Als je hoger dan gemiddeld rendement zou willen halen, is het noodzaak om de juiste aandelen op het juiste moment te kopen. Daartoe ben je altijd welkom op de Happy Investors Community, waarin je maandelijks nieuwe updates van unieke aandelen en ETFs vindt voor hoger rendement.

Een alternatief is het beleggen in projecten tot duurzame energie. Dit kan via crowdfunding, waarbij het rendement lager ligt maar wel meer stabiel kan zijn (let op spreiding). En tot slot is er nog het alternatief om te kiezen voor beleggingsfondsen in duurzame energie.

Reacties
Categorieën