Aandelen Advies voor Beginners: 5 Tips voor Succes
aandelen-advies-beginners
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/25/2021
8 min

Aandelen Advies voor Beginners: 5 Tips voor Succes

11/25/2021
8 min

Beste beginnende belegger, in dit artikel vind je 5 algemene tips als aandelen advies voor beginners. Zie dit als fundamentele tips die aan de basis liggen voor duurzaam succes. In mijn definitie betekent succes dat je een gelukkig leven hebt met voldoening en vrijheid. Een van de pilaren hiervoor is financiële vrijheid, wat je kan realiseren dankzij succesvol beleggen.

Als anderen het kunnen, dan kan jij het ook. Deze tips geven je een grote voorsprong.

Laten we direct beginnen!

Aandelen Advies voor Beginners Tip 1. Wees dankbaar en leergierig; beleggen is een avontuur

aandelen-advies-beginnen

Als Happy Investor streven we naar duurzaam succes. De vraag is: waarom wil je beginnen met aandelen? Ieder heeft een andere motivatie, maar het komt altijd op hetzelfde neer: méér geld. Met beleggen is het mogelijk om geld voor je te laten werken. Zonder fysieke (wel mentale) inspanning kan je vermogen opbouwen. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot.

Beleggen is een avontuur. Het is geen doel op zich.

Zie het als een leerzame reis. En zoals met iedere reis, zal je voor- en tegenspoed ervaren. Van grote dalen waarin je veel geld kan verliezen, tot aan euforische momenten met gevoel van succes.

Dit is mijn aandelen advies voor beginners:

Stel jezelf de vraag: hoe graag wil ik deze reis maken?

Wanneer je niet dankbaar bent voor deze ongekende luxe positie. Wanneer je niet bereidt bent om te leren. En wanneer je niet wilt accepteren dat er grote pieken en dalen zijn. In dit geval kan je beter geld laten beleggen. Dan laat je het een ander doen.  

Ben je wél klaar voor de (mentale) reis? Zie je beleggen als een spel, waarbij je kan genieten van de reis? Mooi, de eerste stap is gezet.

Bedrijven binnen groeiende markten hebben meer mogelijkheden om haar omzet en winst te verhogen

Wees hierbij overigens niet te optimistisch.

Uit mijn ervaringen kan ik je verzekeren dat té doelgericht beleggen vaak leidt tot teleurstelling. Wanneer je té hoge doelen zet en alleen maar in positieve scenario’s denkt, dan zal dit onherroepelijk uitmonden in frustratie bij (de kleinste) tegenslag. Ja, het is noodzakelijk om doelen te stellen (zie tip 2), maar laat het huidige resultaat geen effect hebben op jouw gemoedstoestand.

Wanneer je slechte tijden ervaart, zoals -25% koersverlies, dan staat dit los van jouw persoonlijkheid. Identificeer jezelf niet met het huidige resultaat, want deze Mindset zal leiden tot emotioneel handelen op de beurs. En wie emotioneel handelt, zal zichzelf blootstellen aan serieuze risico’s met meer verlies als gevolg.

Een aandelen advies voor beginners: beleg alleen met geld dat je 100% kan verliezen. Dan blijft het een (leuk) spel. Mocht je inzet verliezen, dan hangt je leven er niet van af.

beste-beleggingsapp-vergelijker


Aandelen Advies voor Beginners Tip 2. Begin met einde in gedachten

tips-aandelen-advies-beginners

Beleggen kan een leuk spel en mooi avontuur zijn. Maar dit “spel” kent wel serieuze risico’s tot geld verlies. Dit risico zou je alleen moeten nemen indien je er een beloning voor verwacht. Dit is waarom wij beleggen: we verwachten rendement in de (nabije) toekomst wat ons risico compenseert.

Om te weten wat er op spel staat heb je richting nodig.

Richting wordt gezet door het stellen van een doel. Begin met het einde in gedachten: wat is het dat je wilt bereiken?

Hoe hoger de lat met beleggen, hoe zwaarder en langer de reis. Weet waar je aan begint. Ik ben nu 7,5 jaar bezig (vanaf mijn 23ste). Mijn vermogen is dermate gegroeid dat ik enkel nog rendement voor mij hoef te laten werken. In mijn gedachten is het niet de vraag of maar hoe vroeg ik met pensioen kan gaan. Dit is een luxe positie die is ontstaan uit offers: hard werken. Veel risico nemen. Mentale strijdt bij grote financiële tegenslagen (zoals de covid-19 crisis, en dat was nog maar een kleine!). En ga zo maar door.

Gedurende mijn reis dacht ik continue aan het hogere doel, namelijk “leven in vrijheid en gelukkig zijn”. Dit impliceerde twee intenties. Allereest wil ik financieel onafhankelijk worden. Ten tweede, en dit is het werkelijke doel, wil ik gelukkig zijn.

Stel jezelf de vraag: wanneer ben ik gelukkig?

En bedenk nu heel goed hoe beleggen in aandelen hieraan bijdraagt.  

Koop unieke bedrijven met (duurzaam) competitief voordeel tegen een gunstige prijs.

Mijn aandelen advies voor beginners: beleggen doe je met een doel, maar beleggen is niet hét doel.

Het is een middel om je tot een punt te bereiken. En zodra je dit punt hebt bereikt, wil je weer iets nieuws. Het is goed en nodig om doelen te stellen met aandelen, maar doe dit altijd in het grotere geheel. Werk aan iets groters dan alleen maar “rijk zijn”. Dat is een beperkte gedachte. Streef naar een gelukkiger leven waarin je waardevolle relaties hebt, voldoening haalt uit nuttig werk, en waarin je jezelf en de wereld beter maakt.

Mijns inziens leiden deze twee tips tot een gezond beginpunt. Dan is het nu tijd om concreet aandelen advies voor beginners te geven over hoe je kan starten.

beleggingsapp-vergelijker


Aandelen Advies voor Beginners Tip 3. Bepaal looptijd, rendement en maandelijkse inleg

Dan nu drie praktische tips als beginnersadvies voor beleggen. Deze tips zijn “standaard” in algemene zin en worden veelvuldig gedeeld in onze artikelen.

Het eerste concrete begin maak je door het samenstellen van de basis. In de basis zijn er drie zaken van groot belang, namelijk (1) looptijd, (2) rendement en (3) de maandelijkse inleg.

Een eenvoudige manier om dit voor jezelf te visualiseren is middels onze gratis rekentool. Deze kan je downloaden bij gratis trainingen beleggen. Dankzij de rekentool krijg je inzicht over de combinatie van deze drie pilaren.

In essentie is het eenvoudig:

  1. Een langere looptijd leidt tot meer rendement-op-rendement + het verlaagd je risico bij beleggen
  2. Hoe hoger het rendement hoe eerder je rijk kan worden, maar de consequentie is een verhoogd risico wat ook tot geld verlies kan leiden
  3. En hoe hoger de (maandelijkse) inleg hoe eerder je rijk kan worden, maar dan staat er ook meer op het spel (risico)

Een samenvatting als aandelen advies voor beginners is dit:

Uit mijn ervaring is het noodzakelijk om een minimale looptijd van 20 jaar te hanteren. Op zo’n termijn kan je een gemiddeld rendement van circa 7 – 9% behalen met de beste ETF’s. Door te beleggen in aandelen kan dit oplopen tot boven de 10%, afhankelijk van je skills. Wat betreft de maandelijkse inleg is er één regel die je nooit mag overschrijden: beleg alleen met geld dat je volledig kan verliezen.

Hierbij een voorbeeld waarbij wij met onze Happy Investors methodiek streven naar 14% vs. het 8% gemiddelde:

aandelenRekentool Happy Investors gratis te downloaden via menu > 'gratis training beleggen'

Het actuele rendement is helaas ook afhankelijk van de tijdsperiode. Er zijn perioden van 10 jaar geweest waarin de beurzen louter dalen. Er zijn ook perioden van 10 jaar waarin een simpele index met +300% stijgt. Zo was de periode van 2011 – 2021 zeer goed. Waarschijnlijk wordt de periode van 2022 – 2032 iets minder goed. Derhalve heb je meer skills nodig om mooi rendement te behalen.

Meer concreet beginnersadvies voor aandelen hierover lees je in dit artikel over hoeveel maandelijks beleggen.

Aandelen Advies voor Beginners Tip 4. Stel een gediversifieerde beleggingsportefeuille samen

advies-beginners-aandelen

Dit is een cruciale tip als aandelen advies voor beginners. Stel altijd een gediversifieerde beleggingsportefeuille samen! Dit betekent dat je risico spreidt over aandelen van bedrijven uit verschillende sectoren.

Ook dien je nog een stap verder te gaan: spreid risico in verschillende investeringsmarkten. Kijk naast aandelen ook naar vastgoed, P2P Lending, grondstoffen en eventueel zelfs crypto (wat zeer risicovol is dus enkel geschikt met hele kleine bedragen).

Een aandelen advies voor beginners is om eerst te kijken naar wat interessante groeimarkten zijn. Bedrijven binnen groeiende markten hebben meer mogelijkheden om haar omzet en winst te verhogen. Op de lange termijn verhoogt dit de kans op koersrendement (afhankelijk van je aankoopprijs).

Maak gebruik van het feit dat je nog geen aandelen hebt. Zo kan je in één keer goed beginnen!

Als je nog weinig tot geen kennis en ervaring hebt, dan is het beter om eerst in jezelf te investeren. Ik weet het, toen ik op mijn 23ste begon wilde ik ook alles zelf doen. Ik versleurde boeken, volgde websites, bekeek video’s, et cetera. En ondanks al mijn inzet heb ik nog vele dure fouten mogen maken. Ja, dit zijn de beste lessen maar doen wel even zeer.

Na 7 jaar beleggen heb ik al mijn kennis samengevat in praktische videolessen. Deze vind je op de Happy Investors Community. Hier vind je ook wekelijks onderzoek naar de beste aandelen, er is een community en je krijgt persoonlijke coaching voor duurzaam en succesvol beleggen.

Met onze Happy Investors methodiek, wat een combinatie is tussen ETF’s en de beste aandelen, streven we naar gemiddeld 14% rendement op de lange termijn.

Waarom het wiel opnieuw uitvinden als ik je kan helpen?

Aandelen Advies voor Beginners Tip 5. Koop alleen de beste aandelen

tips-aandelen-beginners

De laatste tip als beginnersadvies voor aandelen lijkt vanzelfsprekend: koop alleen de beste aandelen. Helaas begaan hier veel mensen de fout. En dan niet zozeer omwille de moeilijkheidsgraad voor het vinden van de beste aandelen, maar vooral omwille emotioneel handelen.

Wat doe je wanneer de markt helemaal gek wordt? Je kijkt om je heen en ziet de ene na de andere beginner bizarre rendementen halen met hype aandelen als Tesla. Of wat recentelijk te denken van Rivian. Rivian verkoopt 0 auto’s terwijl ze een beurswaarde hebben van circa 100 miljard. Dit is evenveel als Volkswagen, die 9,2 miljoen auto’s per jaar verkoopt!  

Hype aandelen zoals Rivian zitten vol speculatie. Natuurlijk, het is een prachtig concept maar je moet goed opletten tegen welke prijs je aandelen koopt. Zo zijn goedkope aandelen vaak veel minder risicovol dan opkomende aandelen. Rivian zal snel groeien, maar het moet alle verwachtingen overtreffen voor de komende 5 jaar om ooit meer dan 100 miljard waard te zijn.

Volg het slimme geld. Niet het domme geld in hype stocks. Negeer kansloos gepraat op feestjes waarbij mensen snel rendement hebben gehaald omdat ze geluk hebben. Want diezelfde aandelen staan na enkele maanden met -50% lager en dan hoor je er niemand meer over praten.

De beste algemene tip als aandelen advies voor beginners is: koop unieke bedrijven met (duurzaam) competitief voordeel tegen een gunstige prijs.

Dit vraagt om veel onderzoek en geduld. En als je dat lukt, ben je in staat om een gemiddeld hoger rendement te behalen. Dat is succesvol beleggen. Zoek naar unieke bedrijven die iets speciaals doen. Waarvoor je alleen naar hun gaat. Denk aan Walt Disney, Apple en andere voorbeelden. En dan is het de kunst om deze tegen een gunstige aandelenprijs te kopen (zodat je niet de hoofdprijs betaalt zoals bij een hype).

Heb je geen tijd voor dit onderzoek?

Voor een laag tarief kan je toegang krijgen tot ons wekelijks onderzoek naar de beste aandelen. Meer informatie hierover vind je het Happy aandelen abonnement (win-win).  

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat geen persoonlijk advies, maar louter algemene richtlijnen ter inspiratie voor beginners om risico te reduceren

Reacties
Categorieën