Beste Aandelen voor Beginners: 10 Voorbeelden + Uitleg
beste-aandelen-beginnen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/16/2021
8 min

Beste Aandelen voor Beginners: 10 Voorbeelden + Uitleg

11/16/2021
8 min

Beste beginnende belegger, overweeg je te starten met aandelen kopen? In dit artikel kijken we naar de beste aandelen voor beginners. Om de smaak te pakken te krijgen zonder dat je (onbewust) te veel risico neemt. Sommige aandelen zijn namelijk minder risicovol dan anderen. Uiteraard vergt dit wel een korte introductie over hoe je de beste aandelen voor beginners kan herkennen. Daarna bekijken we 10 concrete voorbeelden ter inspiratie. Tot slot eindigen we met concrete tips over hoe en waar te beginnen voor duurzaam resultaat.

Waarom dit artikel lezen? De regel van Warren Buffet zegt genoeg:

Rule 1: never lose money. Rule 2: never forget rule 1 – Warren Buffet

Op naar succesvol beginnen met aandelen!

Inhoudsopgave

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies

Hoe herken ik de beste aandelen voor beginners? Over risico en complexiteit

beste-aandelen-om-te-beginnen

Er zijn verschillende soorten aandelen. Dit kan complex gemaakt worden, maar ik geef de voorkeur aan een simpelere benadering. Grofweg zijn er drie type aandelen, namelijk: (1) groeiaandelen, (2) dividendaandelen en (3) value aandelen.

In principe kan ieder aandeel een Value aandeel zijn. In simpele termen betekent dit dat je vandaag een goede of goedkope aandelenprijs betaalt voor een groeiend bedrijf. In praktijk is dit overigens niet zo simpel.

Bij groeiaandelen kijken we voornamelijk naar bedrijven die enorm hard groeien, wat vaak ten koste gaat van de winstgevendheid. Zo maken de meeste groeiaandelen (bedrijven) amper tot geen winst. Dit verhoogt het risico op faillissement of een te hoge aandelenprijs (value).

Dividendaandelen bieden lager risico en meer zekerheid op rendement (met in ieder geval dividend). Deze bedrijven moeten winstgevend zijn om dividend uit te keren. Er zijn bedrijven die al jarenlang (veel) dividend uitkeren en waarschijnlijk blijven uitkeren (dividendgroei). Dit type bedrijf is relatief stabiel en makkelijker te analyseren op toekomstige groei.

De beste aandelen voor beginners zijn diegene die minder risico geven en meer voorspelbaar zijn. Dit komt neer op: stabiele bedrijven met een (duurzaam) competitief voordeel en duurzaam verdienmodel die dividend uitkeren.

10x de beste aandelen voor beginners ter voorbeeld

beste-aandelen-beginners

Natuurlijk, de beste aandelen voor beginners zijn niet degene die het hoogste rendement gaan geven. Dat is ook niet het streven in dit geval. Hier proberen we te beleggen in duurzame bedrijven. Duurzaam in de zin van groene vingers? Dat zou mooi zijn, maar we doelen hier vooral op duurzaam in haar toekomstige verdienmodel.

Een bedrijf dat groeit zal makkelijker rendement kunnen leveren dan een die krimpt.

Nu denk je: dat klinkt logisch, ik kan wel beginnen met beleggen.

Maar let op: de aandelenmarkt is gevuld met miljoenen mensen. Wij zijn niet rationeel. Integendeel zelfs. Daarom kan je een bedrijf bijna nooit tegen de juiste prijs kopen. Een juiste prijs betekent dat je exact datgene betaalt wat het bedrijf waard is (of zou zijn). Hier ligt het grote risico dat je té veel betaalt, waardoor zelfs de beste bedrijven koersverlies kunnen realiseren.

Is dit abracadabra voor je? Geen zorgen. Je kan dit leren met onze cursussen beleggen. Ik geef je zelfs persoonlijke coaching als je wilt. Zo word je een succesvolle (en gevorderde) belegger.

Maar dan nu door: wat zijn de beste aandelen om te beginnen? Hierbij 10 voorbeelden:

 1. Coca-Cola
 2. Home Depot
 3. Shell (maar is dit ook ethisch?)
 4. NN Groep
 5. Apple
 6. Microsoft
 7. Walt Disney Company
 8. Bank of America
 9. PayPal (keert geen dividend uit)
 10. Facebook (keert geen dividend uit)

Let op: dit zijn louter voorbeelden ter inspiratie. Dit is geen koopadvies. Je zou de aandelen moeten analyseren op toekomstige Value en op basis daarvan wel/niet kopen.

Uitgebreid onderzoek naar aandelen is tijdrovend. Wil je dit werk liever uitbesteden?

Bekijk eens het Happy Investors aandelen abonnement en krijg, tegen laag tarief, toegang tot ons wekelijks onderzoek naar de beste aandelen (voor beginners én gevorderde).

Laten we een paar voorbeelden uitlichten. Tip: lees aandachtig en je vind vele tips tussen de regeltjes door 😉.

beleggingsapp-vergelijker

Voorbeeld 1: Coca-Cola als de beste aandeel voor beginners?

Coca-Cola heeft al tientallen jaren een stabiel en groeiend bedrijf. Het is een van de meest bekende merken ter wereld. In combinatie met een wereldwijd distributienetwerk en het geheime drankrecept, geeft het bedrijf een duurzaam competitief voordeel. Het is zelfs een categorie op haar zelf geworden (qua drank).

Coca-Cola behoort in de basis tot de beste aandelen voor beginners omdat het voldoet aan bovenstaande criteria. Tevens keert het bedrijf al jarenlang structureel dividend uit.

Voorbeeld 2: Walt Disney Company als beste aandeel voor beginners?

Walt Disney heeft een soortgelijke positie als Coca-Cola. Dit bedrijf heeft een uniek merk gecreëerd wat top of mind is wanneer je denkt aan magie en entertainment. Voor veel mensen is het bezoeken van een Disney park zelfs een “bucket list” item. Het is een van de beste voorbeelden voor een unieke belevenis op zowel functioneel, emotioneel als sociaal aspect.

Ook Walt Disney keert een klein dividend uit. De gevorderde belegger zal dit aandeel analyseren en concluderen dat zij interessante winstmarges en winstgroei heeft. Dit komt omwille haar duurzaam competitief voordeel.

Anderzijds zie je ook het effect van een black swan event. In dit geval de corona crisis. Een onvoorziene gebeurtenis die een bedrijf letterlijk kapot kan maken. Dit is dé reden waarom je veel risico moet spreiden over meerdere aandelen.

Voorbeeld 3: Facebook als beste aandeel voor beginners?

Een controlemechanisme om het volk te manipuleren? Een uiterst intelligente psychopaat als CEO? Een app die je één uur van je leven per dag kost? Welkom tot Facebook… Nee hoor, ik heb niks tegen onze Mark Zuckerburg. Hij percipieert de wereld alleen wat rationeler dan gemiddeld. Moet ook wel als je een imperium wilt opbouwen zoals hij heeft gedaan (groot respect).

Wat je er ook van vindt: Facebook behoort tot een van de machtigste bedrijven ter wereld. Het is een sterk merk met een simpel verdienmodel. Hoe meer gebruikers, hoe meer geld. Bovendien maakt zij enorm veel winst. Ongekend. En onze Mark heeft visie. Hij had gelijk op gebied van Social Media. Zal hij ook gelijk hebben met de Metaverse?

Facebook behoort tot de beste aandelen voor beginners omdat iedereen ter wereld dit merk kent. Het is tevens een van de grootste aandelen en uiterst winstgevend. Het risico neemt hierdoor af, maar zij keert geen dividend uit. Het aankoopmoment op basis van analyse (value) is derhalve nóg belangrijker dan het al is.

Waar kan ik het beste beginnen met aandelen kopen?

Het kopen van de juiste aandelen is dé factor voor succes of falen. Daarnaast kan je een klein voordeel behalen door het kiezen van een goed beleggingsplatform. Op termijn kan je zo veel kosten besparen.

De twee beste platformen zijn mijns inziens DEGIRO en eToro.

eToro is de beste keuze voor commissievrij beleggen in V.S. aandelen. De beste aandelen voor beginners vind je overal, maar de meeste vind je op Amerikaanse beurzen. Let wel dat dit platform niet geschikt is voor Belgen, omdat zij beperkt kunnen handelen op dit platform. Voor Nederlanders zijn er geen restricties.

DEGIRO is het beste platform voor een grote bundeling van aandelen en (commissievrije) ETF’s. De transactiekosten zijn laag en het platform werkt gebruiksvriendelijk.

Meer weten? Klik hier voor beste beleggingsapps vergelijken.

Hoe kan ik het beste beginnen met aandelen?

tips-beginnen-met-aandelen

In dit artikel behoud ik het bewust te simpel. Immers, je begint nog maar net met aandelen kopen? Let wel dat succesvol beleggen in aandelen niet voor beginners is. Individuele aandelen behoren tot de meest risicovolle beleggingen. De beste aandelen voor beginners ter voorbeeld (zie boven), zijn iets minder risicovol dan gemiddeld maar kunnen alsnog fors verlies geven. Koersdalingen van -20 tot -50% zijn niet ondenkbaar.

Waar het om gaat is dat je sterke bedrijven met duurzaam competitief voordeel tegen een gunstige aandelenprijs koopt.

Klinkt lastig? Als je het echt goed wilt doen wel. Waarom zou je als beginner het risico willen nemen?

Je hebt namelijk ook prima alternatieven. Zo kan je overwegen om een begin te maken met ETF’s. Met ETF’s kan je gespreid beleggen met één aankoop. Dit reduceert het risico aanzienlijk, en verhoogt derhalve je winstkans. Meer weten? Lees hier alle tips voor ETF beleggen.

Waarom dan toch beginnen met aandelen? Omdat je in potentie hoger rendement kan halen.

Toch beginnen met investeren in beginners aandelen? Hanteer in dit geval een lange termijn strategie. Een waarbij je risico spreidt over de beste bedrijven die in de toekomst groter zullen zijn. Let ook op het aankoopmoment. Je wilt alleen vol instappen wanneer de aandelenprijs gunstig is in relatie tot de toekomstige winst.

Mijn eerlijke mening is dat 90% beter kan beginnen met ETF’s in plaats van aandelen. Investeer in kennis en ervaring om de stap naar aandelen te kunnen maken. Zo voorkom je dure fouten.

Meer weten? Lees hier de 7 verschillen tussen aandelen of ETF’s kopen.

beste-beleggingsapp-vergelijker

Checklist voor beginnen met aandelen: in 7 vragen je succes verhogen

Komt die dan, met zijn checklist… Toch is dit handig. Aan de hand van deze 7 vragen kan je meer succesvol beginnen met aandelen:

 1. Ben je bereidt meer risico te nemen? Indien nee; begin met ETF’s
 2. Ben je bereidt om onderzoek te doen naar aandelen? Indien nee; begin met ETF’s. Indien ja; ga door naar stap 3
 3. Is het aandeel van een grote wereldspeler met sterke naamsbekendheid?
 4. Begrijp je hoe het bedrijf geld verdient en of zij in de toekomst meer geld kan verdienen?
 5. Beschikt het bedrijf over duurzaam competitief voordeel?
 6. Zou je dit aandeel voor de komende 5 - 10 jaar willen/durven vast te houden?
 7. Kan je het aandeel tegen gunstige prijs kopen?

Wil je een meer uitgebreide checklist? Deze kan je downloaden via gratis training beleggen.

De beste aandelen selecteren als gevorderde investeerder

beste-aandelen-voor-beginners

Misschien ben je nu nog een beginnende belegger. Dat is oké. De wereld van beleggen is leuk en leerzaam. En ook spannend, aangezien je geld kan verliezen (of winnen). Niemand die graag verliest overigens. Daarom is het belangrijk om in jezelf te investeren. Doe de noodzakelijke kennis en ervaring op om de beste aandelen te (kunnen) selecteren.

Samengevat kijken gevorderde beleggers naar meerdere factoren, zoals (niet uitsluitend tot):

 1. Toekomstige winstgevendheid
 2. Historische prestaties
 3. Management en organisatie
 4. Value
 5. Financiële stabiliteit
 6. Marktfactoren
 7. Marco-economische factoren
 8. Politiek beleid en sector ontwikkelingen

Hoe je aandelen analyseert kan je leren. Neem een kijkje bij onze cursussen. Investeren in jezelf is het beste aandeel 😉.

laten-beleggen-vergelijker-2022

Conclusie over de beste beginners aandelen

In dit artikel hebben we gekeken naar voorbeelden als beste aandelen voor beginners. Dit soort bedrijven hebben een aantal overeenkomsten. Zo zijn het grote bedrijven met een sterk merk. Zij bevinden zich in een aantrekkelijke en groeiende markt. Binnen die markt beschikt het bedrijf over een (duurzaam) competitief voordeel. Hierdoor maakt zij een mooie winst, waarvan een deel kan worden uitgekeerd als dividend.

Dit soort mooie bedrijven wil je idealiter lang aanhouden. Een termijn van 5 jaar is kort voor lange termijn beleggen. Maar in ons dagdagelijks leven is dat heel lang. De oplossing? Geduld. En laat dat nu een van de moeilijkste emoties zijn binnen beleggen 😊.

In feite is dit een belangrijke samenvatting. Wat hier mist is de factor aandelenprijs. Je wilt de beste aandelen tegen een gunstige prijs kopen. Zo kan het zijn dat je een uniek bedrijf koopt tegen een veel te hoge prijs. Tesla is hier hét voorbeeld van op dit moment. Zo’n hoge prijs kan leiden tot uiterst pijnlijk verlies. Dit wil je voorkomen.

Wat vind jij geschikte aandelen om te beginnen?

Reacties
Categorieën