DEGIRO Zero Review: Tarieven en €100.000+ Portfolio Ervaringen | Happy Investors
degiro-zero-review
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/01/2021
8 min

DEGIRO Zero Review: Tarieven en €180.000+ Portfolio Ervaringen | Happy Investors

12/01/2021
8 min

Beste Happy Investor, recentelijk heeft DEGIRO Zero geïntroduceerd. Een marketingtruc voor met relatief lage transactiekosten beleggen. Men geeft terecht aan dat DEGIRO Zero niet altijd goedkoper, maar soms juist duurder is geworden voor aandelen en ETF’s kopen. In deze uitgebreide DEGIRO Zero review gaan we de updates en nieuwe tarieven bekijken. Ook deel ik mijn recente ervaringen, zoals waarom ik nu meer cash opbouw en minder investeer. En tot slot gaan we DEGIRO Zero vergelijken met BUX Zero, eToro en andere beleggingsapps.

Alles wat je moet weten vind je in deze DEGIRO Zero review. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel.

Op naar duurzaam succes!

Note: dit artikel bevat enkele affiliate links. Mocht je een account willen aanmaken, dan zou ik het enorm waarderen indien je dat via zo’n blauwe link wilt doen. Dit kost jou niks, een account aanmaken is gratis. In ruil voor het delen van mijn onderzoek en ervaringen krijg ik hiervoor een vergoeding vanuit de beleggingsapps. Dankjewel. 

Belangrijke update: op ons Youtube kanaal (Happy Investors) delen we regelmatig een DEGIRO portfolio update. Daarbij kan je onze posities in aandelen en ETF's volgen, inclusief relevante marktupdates.

DEGIRO Zero Review: wijziging tarieven en nieuwe verbeteringen

beginnen-degiro-zero-beleggen-uitleg

Eind 2021 heeft DEGIRO haar tarieven gewijzigd. Deze marketingstrategie heeft de naam DEGIRO Zero gekregen, als directe aanval op BUX Zero. Dit klinkt aantrekkelijk, maar in sommige gevallen is het kopen van aandelen of ETF’s hierdoor iets duurder geworden. Immers, de transactiekosten zijn verlaagd maar de valutakosten zijn verhoogd. Hoe dan ook, in veel gevallen is DEGIRO nog steeds de beste keuze. En de wijziging in tarieven maakt het vergelijken wel makkelijker (zie onder).

Kort samengevat is dit de wijziging:

 1. Transactiekosten zijn verlaagd voor USA aandelen
 2. De valutakosten zijn verhoogd van 0,1% naar 0,25%

Onderaan de streep ben je hierdoor in sommige gevallen goedkoper of duurder uit. Is dit nu alles reden tot paniek? Nee, mijns inziens niet.

Op een aantal factoren is DEGIRO Zero namelijk nog steeds de beste keuze voor Nederlandse en Belgische (beginnende) beleggers:

 1. Bijna gratis beleggen in 200+ ETF’s (beste keuze)
 2. Goede combinatie tussen groot aanbod aandelen en ETF’s en een van de laagste tarieven
 3. Groot aanbod van opties, futures en obligaties

Er zijn meer voor- en nadelen, maar bovenstaande zijn het belangrijkste. Feit is dat alle beleggingsapps zo goedkoop mogelijk worden. Met de nieuwe verbeteringen van DEGIRO Zero gaan ze deze concurrentiestrijd vol aan. Dit maakt het vergelijken op tarieven minder relevant, en dienen we vooral te kijken naar het aanbod.

Uit mijn ervaringen en reviews biedt DEGIRO Zero de beste combinatie tussen (1) lage kosten + (2) groot aanbod van aandelen en ETF’s + (3) gebruiksvriendelijke beleggingsapp om te beginnen met beleggen.

Wat kan je allemaal op DEGIRO Zero?

Voor mij als gevorderde belegger biedt het de juiste combinatie tussen gewenste ETF’s en aandelen. Toch heb ik ook andere accounts omdat zij niet alle producten aanbieden, zoals Mexem dit wel doet. Voor beginnende beleggers is DEGIRO Zero echter ruim voldoende en mijns inziens de beste keuze voor de lange termijn.

DEGIRO Zero is niet de beste keuze voor:

 1. Daytraders
 2. CFD handelaren
 3. Crypto beleggers
 4. Indien je in alle Aziatische aandelen wilt handelen

Meer weten over de functionaliteiten? Klik hier voor meer informatie

Wat betreft tarieven kunnen we DEGIRO Zero vergelijken met soortgelijke beleggingsapps. Laten we dat onderzoeken.

Is DEGIRO Zero de goedkoopste ?

Dit is de belangrijkste vraag voor beginnende beleggers: is DEGIRO Zero de goedkoopste? Zijn ze goedkoper dan BUX Zero. Goedkoper dan eToro? En we mogen Mexem niet vergeten.

De vergelijking van DEGIRO Zero op tarieven en functionaliteiten heb ik samengevat in deze tabel (let op: sommige data kan verouderd zijn):

degiro-zero-vergelijken-tarievenBron: Happy Investors

Dit is een interpretatie en samenvatting:

 1. Ben je een beginnende belegger die alleen in wereldwijde ETF’s wilt beleggen? Kies dan voor BUX Zero of DEGIRO (kernselectie).
 2. Ben je beginnend, maar wil je op termijn meer gevorderd geraken in aandelen en ETF’s? Kies dan voor DEGIRO en/of eToro. Beide behoren tot de TOP 3 beste broker beginnen met beleggen.
 3. Wil je zo gevorderd mogelijk beleggen waaronder ook kleine aandelen in Azië die via DEGIRO niet verkrijgbaar zijn? Kies dan voor Mexem of Freedom24.

Mijn subjectieve voorkeur ligt bij DEGIRO en eToro. BUX Zero is mijns inziens te beperkt. Zij bieden te weinig aandelen en ETF’s aan (op dit moment). Mexem en Freedom24 zijn een goede keuze omdat zij het grootste aanbod hebben met 135+ beurzen. Het grote nadeel aan deze brokers is dat zij te complex zijn voor beginnende beleggers. Een begin maken is het moeilijkste gedeelte. Hier moet de drempel zo laag mogelijk liggen. En hoe meer keuze, hoe complexer alles wordt.

beste-beleggingsapp-vergelijker

beleggingsapp-vergelijker

beleggen-bij-financial-freedom

Mijn DEGIRO ervaringen met €100.000+ portfolio

degiro-zero-ervaringen-portfolio

Ik schrijf deze DEGIRO Zero review op 1 Dec. 2021. Hierboven vind je mijn huidige DEGIRO portfolio. Ik zal mijn ervaringen met je delen, maar eerst iets over de posities. Zo ben ik recentelijk cash aan het opbouwen. Dit betekent dat ik structureel winst afroom op aandelen. Tevens heb ik recentelijk meer geld overgeboekt naar eToro. Waarom? Omdat ik vanuit mijn onderzoek enkele van de beste ETF’s bij eToro heb gekocht.

De reden voor cash opbouw is tweeledig: allereerst wil ik meer kapitaal vanuit aandelen overhevelen naar ETF’s. Mijn huidige vermogen benadert de 2 ton. Dit is een groot bedrag en daar wil ik graag meer risico in spreiden. Mijn doel is niet om miljonair te worden. Ik wil graag financieel vrij zijn. En dit “lagere” doel behoeft een lager rendement. Zo heb ik mijn rendementsdoel bijgesteld van 14% naar 12%. Dat is nog altijd hoog, maar mijns inziens haalbaar bij de juiste combinatie tussen aandelen en ETF’s. Door het toevoegen van ETF’s neemt het risico af. (De volgende stap is investeren in fysiek vastgoed).

De tweede reden is om tijdelijk meer cash achter de hand te houden vanwege heersende onzekerheid. Een marktcorrectie is aannemelijk. Indien er een grote daling komt, kan ik mijn huidige aandelen en ETF’s lager bijkopen via DEGIRO Zero (en eToro). Komt er geen daling, dan heb ik alsnog circa 80% in aandelen/ETF’s om te profiteren van verdere koersstijging.

Ervaringen met ETF’s bij DEGIRO Zero

Mijn ervaringen met DEGIRO Zero zijn prima. Soms inlogproblemen, verder oké.

Met de nieuwe tarieven kan het kopen van ETF’s duurder zijn. Waarom? Omdat de valutakosten zijn gestegen van 0,1% naar 0,25%. Wanneer je ETF’s met buitenlandse valuta koopt, dan betaal je hogere conversiekosten.

Anderzijds kan je bijna gratis ETF’s uit DEGIRO kernselectie kopen (met EUR als valuta). Zover ik weet, betalen we enkel jaarlijkse servicekosten van €2,50 per beurs per jaar.

Voor ETF’s uit DEGIRO Kernselectie is DEGIRO Zero 100% zeker de beste keuze. Ze bieden 200+ ETF’s aan die je met relatief lage transactiekosten kan kopen. Kies in dit geval voor ETF’s met EURO als valuta, zodat je ook geen conversiekosten kwijt bent.

DEGIRO Zero Vergelijken op Voor- en Nadelen

degiro-zero-review-etf

In de bovenstaande tabel vind je de complete vergelijking van DEGIRO Zero met BUX Zero, eToro en Mexem. Dit zijn de meest prominente beleggingsapps voor Nederlanders en Belgen. Daarbij heb ik ook aangegeven wat de beste keuze is. Maar de “beste” is vooral afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke voorkeuren.

De meeste mensen die in Google zoeken naar ‘DEGIRO Zero review’ zullen beginnende beleggers zijn. Mogelijk jij ook. Dat je wilt weten of het nu wel of niet een geschikte keuze is om te beginnen met beleggen. En binnen dat perspectief beschouw ik DEGIRO als beste keuze voor beginnende beleggers.

Dit is waarom: uit mijn ervaringen en reviews biedt DEGIRO Zero de beste combinatie tussen (1) lage kosten + (2) groot aanbod van aandelen en ETF’s + (3) gebruiksvriendelijke beleggingsapp om te beginnen met beleggen.

Met name wie (uitsluitend) wilt beleggen in ETF’s zijn ze de beste keuze. Ook voor USA aandelen is DEGIRO Zero een betere keuze dan BUX Zero, omdat zij een groter aanbod heeft.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Nadelen die door andere beleggingsapps worden opgevangen. In feite heb ik hierboven al antwoord gegeven op wat de alternatieven zijn (zie tabel).

Wil je bij DEGIRO Zero beginnen? Klik hier voor gratis account aanmaken.

Beginnen bij DEGIRO: Basic of custody account?

Een van de meest gestelde vragen vanuit beginnende beleggers bij DEGIRO Zero is of zij moeten kiezen voor een basic of custody account. Het grootste verschil is dat bij basic account jouw aandelen mogen worden uitgeleend aan producten met een hefboomeffect. Dit noemen ze securities lending, wat veelvuldig voorkomt bij brokers. Ondanks het gebruikelijk is, geeft het een iets verhoogd risico. Bij custody account worden jouw aandelen/effecten niet uitgeleend. Daarmee voorkom je dit risico, maar het nadeel is dat je hogere kosten betaalt en minder mogelijkheden hebt.

Kiezen voor basic of custody account?

Alleen jij kan deze keuze maken. Mijn persoonlijke mening is dat het risico bij een basic account marginaal is. Derhalve zijn er mijns inziens meer voordelen aan een basic account, waaronder lagere tarieven.

Beginnen bij DEGIRO: Basic, active of trader account?

Een andere veel gestelde vraag is het kiezen tussen basic, active of trader account bij DEGIRO Zero. Dit zijn verschillende accounttypes met ieder haar voor- en nadelen. Dit zijn de verschillen:

welke-account-degiro-zero-type

Het verschil in accounttype is de functionaliteit en de bijbehorende risico’s. Bij een active en trader account heb je meer functionaliteiten dan bij basic, maar deze opties geven een verhoogd risico. Dit is derhalve uitsluitend geschikt voor gevorderde beleggers.

Welk accounttype kiezen: basic, active of trader?

Begin altijd met een basic account. Stap alleen over naar active of trader indien je de bijbehorende risico’s volledig begrijpt.

Waar vind ik de ETF’s uit DEGIRO Zero Kernselectie?

Als beginnende belegger is het verstandig om eerst te beginnen met ETF’s via een basic DEGIRO account. Kostentechnisch is het slim om te beginnen met de DEGIRO Zero Kernselectie. Dit is een bundeling van 200+ ETF’s die je met relatief lage transactiekosten kan kopen. Bij een maandelijkse inleg kan dit op termijn veel geld besparen, en derhalve het nettorendement verhogen.

Waar vind je de ETF’s uit DEGIRO Zero kernselectie?

Er zijn twee manieren:

 1. Zoeken binnen je DEGIRO account
 2. Via de website van DEGIRO

Wil je zoeken naar ETF’s uit de kernselectie binnen je account? Op de afbeelding hierboven (onder kop “mijn DEGIRO Zero ervaringen” heb ik in het rood omcirkelt hoe je daar terecht komt. Een eenvoudige actie die je snel onder de knie hebt 😊.

Tip: vanuit mijn ervaringen heb ik reeds veel onderzoek verricht naar de beste ETF’s. Zo ook uit die van DEGIRO kernselectie. Wil je mijn onderzoek lezen voor een beste start? Lees hier de TOP 10 beste ETF’s uit de kernselectie. (delen van deze waardevolle informatie wordt gewaardeerd 😉).


Dit is het einde van DEGIRO Zero review. Hopelijk geeft het een duidelijk beeld van de nieuwe tarieven en voor wie deze broker geschikt is. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze achter in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën