Freedom24 Review en Ervaringen 2023: Voordelen vs. Nadelen | Happy Investors
Nog niet veel mensen zullen gehoord hebben van Freedom24. De online broker wordt steeds populairder. Het platform beschikt al over meer dan 370.000 gebruikers en dit aantal neemt elk jaar in een rap tempo toe. In deze Freedom24 review nemen we een kijkje naar wat dit beleggingsplatform precies doet, de kosten van het beleggingsplatform, wat de voordelen zijn en of het ook daadwerkelijk een betrouwbare broker is.
Wist je trouwens dat Freedom24 een beursgenoteerd aandeel is?
Lees snel verder.
Freedom24 Review: veel ETF’s en aandelen voor beleggers
De online broker Freedom24 vormt de Europese vertakking van Freedom Holding, een internationaal bedrijf dat beursgenoteerd is. Het is niet zo gek dat Freedom24 de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Deze broker heeft namelijk een uitgebreid aanbod van meer dan een miljoen financiële producten voor beleggers, waaronder aandelen, ETF's en Amerikaanse opties. Het bijzondere aspect van Freedom24 is dat het deze producten ook nog eens aanbiedt tegen de meest concurrerende tarieven binnen Europa. Hier zullen we het later in dit artikel wat uitgebreider over hebben.
Het aanbod van beleggingsproducten bij Freedom24 is zeer uitgebreid en we zijn er positief over te spreken. Op het platform van Freedom24 hebben beleggers toegang tot een breed scala aan financiële producten, waaronder aandelen, ETF’s, obligaties en zelfs futures of opties. In totaal zijn er maar liefst meer dan 1 miljoen mogelijkheden.
Voor passieve beleggers biedt de online broker meer dan 1500 ETF’s aan, waardoor je met slechts één aankoop de mogelijkheid hebt om in honderden bedrijven te investeren. Met haar uitgebreide aanbod stelt Freedom24 beleggers kortom in staat om te investeren in zo’n beetje alles waar je aan kan denken. Op dit aspect scoort Freedom24 volgens onze review daarom erg goed. Aanzienlijk beter dan kleinere Nederlandse brokers zoals DEGIRO en BUX Zero.
Wat volgens onze Freedom24 review en ervaringen ook interessant is, zijn de relatief nieuwe financiële producten die zij aanbiedt. Zoals de D-rekening. Dit is een spaarrekening die een rendement van 2,5% op euro's en 3% op Amerikaanse dollars oplevert, met dagelijkse uitbetaling van rente. Dit is een stuk hoger dan de gemiddelde bank in Nederland. Onlangs hebben ze ook nog een spaarplan geïntroduceerd voor de langere termijn (een soort spaardeposito), dat zelfs tot 4,2% rente kan opleveren. Dit maakt Freedom24 ook aantrekkelijk als spaardeposito. Het stelt beleggers in staat om hun portfolio te diversifiëren in beleggingen én geld sparen.
Bekijk hier meer informatie over de spaarrente bij Freedom24 en hoe het werkt.
Laten we eens gaan kijken naar alle voor- en nadelen van Freedom24.
Review voordelen en nadelen Freedom24
We hebben al een aantal voordelen van Freedom24 besproken, zoals de D-rekening en het grote aanbod voor beleggers, maar er zijn ook nog een aantal unieke voordelen die we willen delen. Er zijn namelijk een aantal aspecten die Freedom24 écht bijzonder maken ten opzichte van andere online brokers. Laten we eens gaan kijken naar de belangrijkste voordelen van Freedom24.
Sparen en een passief inkomen verdienen via Freedom24
We hebben het al even gehad over de D-rekening van Freedom24, maar het is interessant genoeg om er nog wat dieper op in te gaan. Er zijn namelijk twee manieren om te sparen via Freedom24. De eerste manier is de al besproken D-rekening. Daarnaast is er ook nog de vastrentende spaarrekening. Het rendement op deze rekening is een stuk hoger, maar er zitten wel een aantal belangrijke voorwaarden aan vast. We zullen hieronder de belangrijkste zaken op een rijtje zetten, zodat je goed geïnformeerd een beslissing kunt nemen. Laten we voor het gemak wederom beginnen met de D-rekening.
Sparen via D-rekening Freedom24
Om niet al te veel in herhaling te vallen, houden we het kort. De rentes op een D-rekening bedragen 2,5% op euro’s en 3% op Amerikaanse dollars. Een groot voordeel is dat de rente dagelijks wordt uitbetaald, waardoor het rente-op-rente effect nog krachtiger wordt. Daarnaast is het erg toegankelijk en eenvoudig om te beginnen met sparen via Freedom24. Er is geen stortingslimiet en met slechts een paar klikken kun je geld overmaken naar je Freedom24 D-rekening.
Goed om te weten is dat de D-rekening wordt ondersteund door de Europese wetgeving en versterkt wordt door een bescherming van 20.000 euro. Mocht Freedom24 eventueel in financiële problemen komen, dan zijn beleggers tot een bedrag van 20.000 euro beschermd. Met deze bescherming en de mogelijkheid om een passief inkomen op te bouwen, kan de D-rekening zonder twijfel een aantrekkelijke optie zijn om te sparen.
Bekijk hier meer informatie over de D-spaarrekening bij Freedom24 en hoe het werkt.
Sparen via vastrentende spaarrekening Freedom24
De tweede mogelijkheid is het sparen via een vastrentende rekening. Dit kun je vergelijken met een depositospaarrekening. Hierbij spaar je een vast bedrag voor een vaste looptijd. Je kunt het geld vervolgens niet opnemen tijdens de afgesproken periode. Wanneer je bijvoorbeeld een termijn van 6 maanden kiest, dan moet het geld 6 maanden lang vast blijven staan. Als compensatie kun je hiervoor dan ook een hogere rente verwachten.
De vastrentende rekeningen variëren tussen de 3,6 en 12 maanden, waarbij 12 maanden vanzelfsprekend het hoogste rendement oplevert. In dat geval kun je rekenen op een vaste rente van 4,20% voor euro’s en 6,12% voor Amerikaanse dollars. Daarnaast geldt ook voor de vastrentende spaarrekening dat beleggers beschermd worden tot een bedrag van 20.000 euro en dat de rente dagelijks wordt opgebouwd.
Lees hier meer over de Freedom24 spaarrekening.
De betrouwbaarheid van Freedom24
Freedom24 staat onder toezicht van verschillende instanties. Bovendien worden beleggers beschermd tot een bedrag van 20.000 euro (bij sommige andere brokers is dit 100.000 euro). Het is daarom te zeggen dat Freedom24 relatief betrouwbaar en veilig is. Verder in het artikel zullen we hier nog wat uitgebreider op in gaan.
Goed om te weten is dat uit onze ervaringen met Freedom24 we weten dat ze een deugdelijke strategische koers aanhouden. We hebben meerdere videocalls gehad met deze broker. Waarom? Omdat ze in beginsel gericht waren op IPO beleggen. Dit is een hoog-risico beleggingsactiviteit. Later moesten ze omwille regelgeving deze benaming aanpassen naar “nieuwe aandelen tegen IPO-prijzen”. Ze realiseerden vrij hoge resultaten, maar hanteerde ook hoge transactiekosten voor deze unieke functie. Hedendaags weten wij uit onze Freedom24 review dat zij geen IPO’s vóór de beursnotering aanbieden via haar reguliere beleggingsplatform.
Wat resteert zijn daarom het “normaal” beleggen in aandelen, ETF’s, et cetera, en haar unieke spaarrekening met dagrente.
Nadelen Freedom24
Net als iedere andere online broker, kent Freedom24 ook een aantal nadelen. Bij Freedom24 zijn er echter niet heel veel grote nadelen waarvan we denken dat we deze echt moeten benoemen. Een merkwaardig puntje is dat het moederbedrijf, Freedom Holding, gevestigd is in Cyprus. Dit hoeft echter geen reden tot zorg te zijn, omdat dit enkel te maken heeft met belastingtechnische voordelen. Bovendien wordt Freedom Holding ook nog gecontroleerd door betrouwbare Amerikaanse en Duitse toezichthouders. De kans op fraude of wanpraktijken is daarmee erg klein.
Een ander mogelijk nadeel zijn de relatief hoge kosten voor het opnemen van geld. Voor het terugstorten van geld naar je reguliere bankrekening brengt Freedom24 namelijk €7 in rekening. Dit is een fors hoger bedrag vergeleken met andere online brokers. Dit wordt echter wel gecompenseerd door de relatief lagere kosten voor bijvoorbeeld transacties.
Bekijk hier alle transactiekosten voor beleggen via Freedom24.
Is Freedom24 veilig en betrouwbaar?
Veiligheid staat bij Freedom24 hoog in het vaandel. De Freedom24 beleggingsapp is voorzien van verschillende maatregelen ter bescherming, waaronder een persoonlijke pincode en het is zelfs mogelijk om je vingerafdruk toe te voegen om op deze manier in te loggen. Bovendien worden standaard cybersecurity maatregelen getroffen om de veiligheid van je account en gegevens te waarborgen.
Wanneer je aandelen koopt via Freedom24 worden deze ondergebracht bij aparte bewaarbedrijven: Vision Financial Markets LLC voor Amerikaanse aandelen en Euroclear voor Europese aandelen. Dit geeft beleggers extra zekerheid. Zelfs in het geval dat de broker in financiële problemen komt, blijven jouw aandelen veilig en uitsluitend van jou. Freedom24 mag namelijk niet zomaar deze aandelen uit het bewaarbedrijf halen om bijvoorbeeld schulden mee af te lossen.
De veiligheid lijkt dus dik in orde, maar hoe zit het met de betrouwbaarheid? Ook dat hebben ze heel aardig voor elkaar. Het moederbedrijf (Freedom Holding) is beursgenoteerd in Amerika en daardoor worden ze gereguleerd door de Amerikaanse toezichthouder – de SEC. Hier in Europa staat Freedom24 onder toezicht van de Cyprische toezichthouder CySEC en rapporteren ze ook nog aan de Duitse toezichthouder BaFin en de Amerikaanse toezichthouder SEC. Het feit dat Freedom Holding bovendien als enige broker in Europa beursgenoteerd is aan de Nasdaq zegt ook wel veel over hun betrouwbaarheid.
Tot slot is Freedom Holding ook nog lid van het Admission Commitee van de Euroclear bank en van de Association for Financial Markets in Europa. Beide organisaties zijn belangrijke spelers in het controleren en reguleren van financiële transacties. Het feit dat ze actief betrokken zijn bij deze organisaties draagt volgens ons bij aan de betrouwbaarheid van Freedom24.
Kosten van Freedom24
Binnen Freedom24 worden tarieven en kosten op een gestructureerde wijze gehanteerd. Na de eerste 30 dagen, waarin je kosteloos kunt beleggen na het aanmaken van een account, dien je een keuze te maken uit drie verschillende pakketten. De tarieven en kosten voor elk pakket zijn overzichtelijk en bieden keuzes die rekening houden met jouw specifieke behoeften.
All Inclusive in USD: Dit accounttype heeft geen vaste kosten. Transactiekosten bedragen 0,5% + $0,012 per aandeel/ETF, met een minimum van $1,20 per order.
Smart in EUR: Met dit accounttype zijn er geen vaste kosten. Transactiekosten zijn €0,02 per aandeel/ETF, met een minimum van €2 per order. Voor beleggers die weinig tot geen transactie uitvoeren, is dit doorgaans de ideale keuze.
Fix in EUR: Voor het Fix account geldt een maandelijkse vaste vergoeding van €10. De transactiekosten bedragen €0,012 per aandeel/ETF, met een minimum van €1,20 per order.
Super in EUR: Bij het Super account wordt een maandelijkse vaste vergoeding van €200 in rekening gebracht. Transactiekosten zijn €0,008 per aandeel/ETF, met een minimum van €1,20 per order.
Het kiezen van het meest geschikte accounttype hangt voornamelijk af van je hoeveel transacties je doet. Als je regelmatig orders plaatst met hogere waardes, kunnen het 'Fix in EUR' of 'Super in EUR' account voordeliger uitpakken. Het is een kwestie om dit zo goed mogelijk af te stemmen op je individuele behoeften.
We hebben het al een keer benoemd, maar het is goed om het toch nog even te benadrukken. Wanneer je geld wilt opnemen voor het terugboeken van geld naar je bankrekening, wordt er een fee van €7 in rekening gebracht. Dit is altijd zo en het accounttype heeft hier geen invloed op.
Het komt erop neer dat in sommige gevallen Freedom24 een van de goedkoopste beleggingsplatformen is. Dit is afhankelijk van je kapitaal en de regio’s waarin je investeert. Maar voor beginnende beleggers zijn andere beleggingsplatformen zoals MEXEM in de meeste gevallen wel goedkoper. Freedom24 is goedkoop, maar niet dé goedkoopste.
Bekijk hier alle transactiekosten voor beleggen via Freedom24.
Freedom24 vergelijken met beleggingsplatformen
Naar onze eerlijke ervaringen beschouwen wij Freedom24 helaas niet als beste broker voor Nederlanders die louter aandelen en ETF’s willen kopen. Haar aanbod is wel heel groot, maar qua tarieven zijn er goedkopere brokers. Hieronder een overzicht ter vergelijking. Verdiep je goed in de beste beleggingsplatformen. Wat voor jou het beste is, is afhankeljk van je strategie en risicoprofiel.
Freedom24 vs. DEGIRO
DEGIRO vergelijken met Freedom24 is mogelijk op basis van het aanbod in aandelen, ETF’s en obligaties. Op basis daarvan heeft DEGIRO doorgaans lagere transactiekosten. Ook is het mogelijk om bij DEGIRO commissievrij ETF’s binnen haar kernselectie te kopen. Dit bespaart kosten op de lange termijn. Het aanbod van de twee is vergelijkbaar, al is Freedom24 meer uitgebreid met natuurlijk het unieke voordeel van haar IPO aandelen.
Freedom24 vs. BUX Zero
BUX Zero is alleen geschikt voor beginnende beleggers. De beleggingsapp werkt snel en makkelijk, maar op dit moment is het aanbod in aandelen en ETF’s zeer beperkt in vergelijking tot Freedom24 (en andere brokers). Dit komt omdat zij nog opstartende zijn. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat u een gewenste ETF of aandeel niet kan kopen, simpelweg omdat zij niet beschikbaar is binnen de BUX-app. Een voordeel aan BUX is dan weer wel dat zij relatief goedkoop is met lage transactiekosten.
Freedom24 vs. Mexem
Mexem vergelijken met Freedom24 gaat gelijkwaardig op. Mexem is een zeer groot beleggingsplatform. Zij bieden beleggingsactiva aan op meer dan 135+ beurzen. Er zijn complexe tools te vinden om gevorderde beleggers te helpen. Qua transactiekosten zijn deze twee brokers aan elkaar gewaagd.
Freedom24 vs. eToro
Tot slot kunt u eToro vergelijken met Freedom24. eToro is wereldwijd gezien een van de meest populaire beleggingsplatformen. Zij bieden veel verschillende activa aan, waaronder ook diverse crypto-beleggingen (met zeer hoog risico). Ook vindt u er speciaal samengestelde beleggingsportfolio’s, en unieke features zoals het kopiëren van andere beleggers. eToro is beslist interessant en werkt aan steeds goedkoper beleggen. Wel is het een aandacht dat zij voornamelijk CFD-producten aanbieden. Dit geeft niet alleen hoger risico, maar het ontbeert ook aan eigenaarschap voor wie normale aandelen koopt. Dit laatste is altijd beter, dus in dat opzicht kunt u een voorkeur hebben voor een andere broker.
Conclusie: Freedom24 Review
Na een grondige analyse van Freedom24 en onze review en ervaringen kunnen we concluderen dat deze online broker terecht steeds meer aandacht en populariteit krijgt. Met een snelgroeiend gebruikersbestand van meer dan 370.000 mensen en een indrukwekkend aanbod aan financiële producten, heeft Freedom24 duidelijk zijn stempel weten te drukken in de wereld van online beleggen.
Freedom24 biedt aantrekkelijke spaaropties, zoals de D-rekening en vastrentende spaarrekeningen, waarmee beleggers een passief inkomen kunnen genereren met concurrerende rentetarieven. Het is een interessant alternatief. Freedom24 biedt in vergelijking tot andere brokers dus wel de mogelijkheid op een hoge spaarrente. Brokers zoals DEGIRO, MEXEM, en eToro bieden vooralsnog geen (of een zeer lage) spaarrente.
De betrouwbaarheid van Freedom24 wordt daarnaast ondersteund door verschillende toezichthoudende instanties, zowel in Europa als de Verenigde Staten. Het platform heeft aanzienlijke maatregelen genomen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen, met een goed beveiligde app en een aparte bewaringsstichting van aandelen. Met een duidelijke en gestructureerde kostenstructuur, variërend van gratis transacties tot verschillende accounttypen met lage kosten, biedt Freedom24 beleggers tot slot flexibiliteit en keuzemogelijkheden op basis van hun handelsvolume en strategie.
Al met al presenteert Freedom24 zich als een aantrekkelijke en betrouwbare optie voor zowel beginnende als ervaren beleggers die op zoek zijn naar mogelijkheden om te investeren in een breed scala aan financiële producten.
Meer weten? Bekijk hier meer informatie over Freedom24.
Disclaimer: dit artikel bevat geen persoonlijk beleggingsadvies. Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. In ruil voor klikgedrag kunnen wij een vergoeding ontvangen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De voorspelling of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Het is essentieel om je eigen analyse te doen voordat je een investering doet.