Top 5 Gratis Beleggen App Commissievrij Beleggen | Happy Investors
beste-gratis-beleggen-app
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/13/2021
9 min

Top 5 Gratis Beleggen App Commissievrij Beleggen | Happy Investors

11/13/2021
9 min

Beste beginnende belegger, ben je opzoek naar commissievrij beleggen door het kiezen van een gratis beleggen app? Slim. Op de lange termijn kunnen de kosten bij beleggen hoog oplopen. Dit maakt je netto rendement lager. Het kan derhalve zeer voordelig zijn om te kiezen voor een gratis beleggen app. Maar welke zijn gratis? Hieronder vind je een top 5.

Let wel: een gratis beleggen app is vooral commissievrij beleggen. Beleggen is vooralsnog nergens 100% gratis. Dat kan ook niet, anders zou de aanbieder failliet gaan. Sommige apps zijn echter wel bijna gratis.

Hieronder vergelijken we de beste gratis beleggen app en benoemen we bijkomende kosten.

Lees verder

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Beleg alleen met geld dat je 100% kan missen

De 5 beste gratis beleggingsapps vergelijken

gratis-beleggen-apps-vergelijkenBron: Happy Investors

In de tabel hierboven vind je een vergelijking van de beste gratis beleggingsapps. Hier is rekening gehouden met een aantal criteria, waaronder de toegankelijkheid. Wereldwijd zijn er enkele grote online brokers voor commissievrij beleggen. Deze zijn alleen niet toegankelijk voor Nederlanders en Belgen. Heb je bijvoorbeeld Robinhood, Webull en E*Trade. Dit zijn prima platformen, maar als Europeaan kan je er niet via handelen.

Er zijn een aantal belangrijke factoren bij het kiezen van een broker:

 1. Toegankelijkheid voor Nederland en België
 2. Aanbod en assortiment van aandelen, ETF’s en andere producten
 3. Bijkomende kosten
 4. Services en gebruiksvriendelijkheid
 5. Speciale functionaliteiten

Op basis van deze criteria, aangevuld met 7+ jaar ervaring in beleggen, bekom ik tot de top 3. De Nederlandse nieuwkomer BUX Zero is momenteel de goedkoopste. Helaas is dit ook een kleine speler met beperkt aanbod, waardoor zij toch op de subjectieve plek 3 belandt. Voor passieve beleggers in wereldwijde ETF's is BUX de beste keuze. Bij eToro en DEGIRO heb je echter wel veel meer keuze qua aandelen, wat noodzakelijk is wanneer je meer gevorderd raakt.

Het is afhankelijk van jouw situatie wat de beste keuze is. Hieronder leg ik alle details uit zodat je zelf een keuze kan maken.

Ik beleg al jaren commissievrij in aandelen en ETF’s via deze twee gratis beleggingsapps DEGIRO en (recentelijk) eToro:

gratis-beleggingsapp-vergelijker

gratis-beleggen-apps

De beste gratis beleggen app 1: eToro

beste-gratis-beleggingsappBron: Happy Investors

Sinds een jaar ben ik een positie aan het opbouwen bij eToro. Ik ben tevreden over mijn huidige ervaringen bij deze beste app voor gratis beleggen. Het is inderdaad mogelijk om commissievrij te beleggen in aandelen en ETF’s. De voorwaarde hiervoor is dat je geen gebruikmaakt van hefbomen / CFD’s. Niet alleen bevatten hefbomen transactiekosten, het is ook nog eens uiterst risicovol.

Gebruik eToro om normale aandelen en ETF’s te kopen, dan behoort het tot de beste gratis beleggingsapps voor Nederlanders.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

De reden dat ik recentelijk ben aangesloten is omwille enkele interessante ETF’s. Helaas kan je niet alle ETF’s overal kopen. Ik doe fulltime onderzoek naar aandelen en ETF’s, en op basis daarvan koop ik producten die aansluiten op mijn risicoprofiel. Bij eToro bieden ze de ETF’s van ARK en SCHD aan, die goed aansluiten op mijn gediversifieerde portefeuille.

Inmiddels kan je er commissievrij handelen in 250+ ETF’s en 1000+ aandelen. Ze zijn een voorloper op innovatie, met nuttige functionaliteiten zoals fractional shares en portfolio’s. Tevens interessant zijn de crypto portfolio ETF’s die je alleen bij eToro kan kopen. Deze geven echter wel zeer hoog risico, dus zet er max. 3% op.  

Ben je een Belg? Dan kan je helaas niet alle ETF’s kopen via eToro vanwege Belgische regelgeving. Kies in dit geval voor nummer 2 hieronder.

Belangrijkste kosten bij eToro

eToro doet het uitstekend op commissievrij beleggen. Toch zijn er bijkomende kosten:

 1. Geld opnemen kost eenmalig $5
 2. Conversiekosten EURO – Dollar: 50 pips
 3. Inactiviteitskosten bij 12 maanden niet inloggen
 4. Crypto en CFD beleggen is niet gratis

Belangrijk: eToro is alleen aantrekkelijk als je veel USA aandelen koopt (net als ik). De conversiekosten zijn namelijk relatief hoger. Bij €1.000 naar Dollar omzetten kost €5. Houd daarbij ook rekening met de wisselkoers. Wanneer je dan enkel USA aandelen koopt, zijn de kosten relatief laag. Maar als je dan vervolgens Europese aandelen koopt, kunnen de conversiekosten behoorlijk oplopen.

Al met al een prima beleggingsplatform voor V.S. aandelen en -ETF’s. Voor Europese aandelen en ETF’s gebruik ik DEGIRO (zie hieronder).

Direct beginnen? Klik hier voor gratis account aanmaken

beleggingsapp-vergelijken-gratis

De beste gratis beleggen app 2: DEGIRO voor 200+ ETF’s uit kernselectie en Europese aandelen

gratis-beleggingsapps-vergelijkenBron: Happy Investors (in Nov. 2021 ben ik mijn posities aan het omzetten in cash omwille de hoge waarderingen op de beurzen)

Ik ben 7 jaar geleden begonnen met beleggen bij DEGIRO. Mijns inziens is dit nog altijd de beste keuze voor Nederlandse en Belgische beleggers. DEGIRO is alleen niet de beste gratis beleggingsapp. Dit komt omdat je er niet commissievrij kan beleggen in aandelen. Alhoewel de transactiekosten relatief laag zijn, is het niet gratis.

Wel kan je commissievrij beleggen in de beste ETF’s uit DEGIRO kernselectie.

Een tijd geleden is DEGIRO door Flatex overgenomen. Deze Duitse broker bood destijds commissie vrij beleggen in aandelen en ETF’s aan. Dus mogelijk komt in de toekomst wel commissievrij beleggen in alle aandelen. Dat zou geweldig zijn.

Het grootste voordeel aan DEGIRO is dat zij een zeer groot aanbod van aandelen, ETF’s, obligaties en andere fondsen hebben. In principe is dit genoeg voor zowel beginnende- als gevorderde beleggers. Alleen de keuze in “Aziatische” aandelen is duur en beperkt.   

Bijkomende kosten DEGIRO:

 1. (lage) transactiekosten bij aandelen
 2. ETF’s uit kernselectie alleen gratis bij 1x per maand aankopen
 3. Servicekosten van €2,5 per beurs, per jaar
 4. Relatief lage conversiekosten: 0,10% via Auto FX (bij BUX is dit 0,25%)

Ondanks de transactiekosten kan DEGIRO goedkoper zijn dan eToro voor het beleggen in Europese aandelen. DEGIRO is sowieso de beste keuze als je kiest voor commissievrij beleggen in ETF’s uit de kernselectie.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

waar-gratis-beleggen-aandelen

De beste gratis beleggen app 3: BUX Zero

Op nummer 3 als beste gratis beleggen app staat de Nederlandse nieuwkomer BUX Zero. Als nieuwkomer willen zij marktaandeel winnen. Dit doen ze door zichzelf te profileren als app voor commissievrij beleggen in aandelen en ETF’s. De dienst is alleen via mobiele app bereikbaar.

Op gebied van prijs zijn ze inderdaad de goedkoopste. Niet gratis, maar wel goedkoop. Wanneer je kiest voor aandelen en ETF’s kopen met de zero order, dan betaal je €0 transactiekosten. Voor Europese aandelen zou dit 100% gratis beleggen betekenen. Bij USA aandelen hanteren ze 0,25% conversiekosten.

Een zero order houdt in dat het gewenste aandeel automatisch wordt aangekocht tussen 16:00 – 17:00 tegen de prijs op dat moment. Dit heeft natuurlijk het nadeel dat je niet zelf kan bepalen tegen welke exacte prijs je koopt, zoals dit met markt- en limiet order wel kan. Hiervoor wordt echter ook maar €1 transactiekosten gerekend.

Wil je een helder overzicht? Bekijk hier alle kosten bij BUX Zero.  

Volgens BUX Zero zijn er geen andere bijkomende kosten. Dit maakt het de goedkoopste beleggingsapp in Nederland.

Waarom staan ze dan toch op nummer 3 als beste gratis beleggingsapp?

Dit is omwille het beperkte aanbod. Tot op heden kan je beperkt handelen. Ze bieden een kleinere selectie van aandelen uit 6 beurzen aan. En voor ETF’s hebben ze maar 40 beleggingsproducten. Uiteraard werken ze hieraan, maar vooralsnog maakt dit BUX Zero vooral interessant voor beginnende beleggers die passief willen beleggen in een handvol aandelen en ETF’s. En als je dit wilt, is dat prima mogelijk door een combinatie van wereldwijde- en thema ETF’s.

De combinatie van eToro (voor USA aandelen) en BUX (voor EU aandelen) zou ook top zijn voor als je meer gevorderd raakt.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

gratis-beleggen-apps-crypto

De beste gratis beleggen app 4: SynVest Vastgoed en Aandelenfondsen

SynVest? Maar dat is toch een vastgoed- en aandelenfonds? Ja klopt, maar de top 3 gratis beleggen apps van hierboven zijn het meest toegankelijk voor Nederlanders en Belgen. Behoudens die platformen zijn er geen andere gratis beleggingsapps waar je makkelijk op kan handelen. Ja, Plus500 zou nog kunnen, maar dat is een uiterst risicovol gokplatform in CFD’s. Plus500 is mijns inziens geen beleggen en ik zou je zeer sterk afraden daarop te beginnen.

Waarom SynVest als beste Nederlandse gratis beleggingsapp?

Dit moet je zien als een aanvulling op jouw aandelen en ETF’s. Bij SynVest kan je gratis investeren in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Dit kan al vanaf €100 per maand. Er zijn geen kosten aan verbonden.

De enige kosten die zij hanteren zijn uitstapkosten. Dat is wanneer je wilt stoppen. Momenteel is dit 2,5% na 3 jaar. Dit betekent dat het een lange termijn belegging is om je geld minimaal drie jaar vast te zetten. (Tip: download de brochure voor meest actuele situatie).

Dit zou je willen omdat SynVest relatief hoog dividend uitkeert. Al jarenlang hebben ze circa 7 – 8,5% dividend per jaar gerealiseerd. Bovendien zijn de vastgoedfondsen niet-beursgenoteerd. Je hebt hierdoor geen last van tussentijdse koersschommelingen. Dit verlaagt het risico tot geld verlies.

SynVest is een prima keuze voor diversificatie op je gratis beleggingsapp voor aandelen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

gratis-beleggen-vastgoed


De beste gratis beleggen app 5: Mexem

De laatste gratis beleggen app uit vergelijking is Mexem. Dit platform kan je vergelijken met DEGIRO. Ze zijn niet gratis, maar bieden wel lage transactiekosten aan. Een uniek voordeel aan Mexem is dat zij 135 beurzen aanbieden. In praktijk komt dit erop neer dat je vrijwel alle aandelen en ETF’s via dit platform kan kopen.

Mexem is vooral geschikt voor gevorderde beleggers die in Aziatische aandelen willen beleggen. In dat perspectief biedt Mexem relatief lage transactiekosten én een groot assortiment. Een nadeel aan dit platform is dat het niet gebruiksvriendelijk werkt. Ik heb zelf een account voor een specifiek fonds, maar het werkt “traag” en complex. Niet voor de beginnende belegger.

Een ander interessant beleggingsplatform is Freedom24. Zij behoren niet tot de goedkoopste beleggingsapps, maar zijn wel interessant voor IPO beleggen. Dit is een aparte beleggingsstrategie waarbij je potentievolle IPO’s koopt vóórdat zij naar de beurs gaan. Het gemiddelde rendement staat tot op heden rond de 60%.

app-ipo-beleggen

Hoe werkt beleggen bij de beste gratis beleggingsapp: uitleg en tips

Beleggen bij de gratis beleggingsapps van hierboven werkt eenvoudig. Je maakt een account aan en boekt geld over. Dit kan middels iDeal of bankoverschrijving. Vervolgens ga je opzoek naar beleggingen die passen bij jouw risicoprofiel.

Op onze website vind je veel onderzoek naar de beste aandelen en ETF’s. Doe er je voordeel mee.

Is voor je duidelijk waarin je wilt beleggen? De volgende stap is om het te kopen. In de basis heb je deze stappen:

 1. Zoek het product op
 2. Klik op “Kopen”
 3. Kies het type order: markt order of limiet order (of zero order bij BUX)
 4. Over het aantal in (en bij limiet order kan je de prijs aangeven)
 5. Klik op “Kopen”
 6. Het product is aangekocht en vind je terug in je beleggingsportefeuille

Zoals hierboven aangegeven heb je bij eToro een uitzondering. Let er goed op dat je zonder hefboom koopt. Zo kan je tijdens het kopen aangeven of je hefboom x1, x2 of x5 wilt toepassen. Kies voor x1, dit is namelijk zonder hefboom om het aandeel “normaal” te kopen.

Het toepassen van hefbomen is verleidelijk. Een hefboom (turbo) van x5 betekent dat het resultaat x5 gaat. Stel dat je $1000 inlegt. Als het rendement +2% is, gaat jouw inleg +10%. Je winst: $100 op één dag. Maar het omgekeerde is ook waar: bij -2% realiseer je -10% oftewel -$100 verlies.

Meer dan 85% verliest geld met CFD’s en hefbomen. De reden hiervoor is omdat het verlies veel zwaarder weegt. Als je één keer -50% staat, dan heb je +100% nodig om überhaupt break-even te spelen.  Oftewel: de kansen liggen niet in jouw voordeel.

Zolang je het gebruik van hefbomen vermijdt is eToro een prima beleggingsaccount. In de video hieronder geef ik meer uitleg over deze beste gratis beleggen app.


Reacties
Categorieën