Beste Broker voor Beginnen met Beleggen | Happy Investors
beste-broker-beginnen-beleggen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/22/2021
13 min

TOP 3 Beste Broker Beginnen met Beleggen | Happy Investors

11/22/2021
13 min

Beste aanstaande belegger, wil je een goed begin maken? Kies dan voor de beste broker(s) voor beginnen met beleggen. Hieronder vind je de beste (online) brokers voor beginnende beleggers. Dit is op basis van 7+ jaar ervaring en veel onderzoek en vergelijken op kosten, kwaliteit, gebruiksgemak en aanbod.

Maak de beste keuze door te kiezen voor de beste brokers.

Laten we beginnen met de top 3.

De beste brokers voor beginnende beleggers: getest en praktijkervaringen

Hieronder vind je de top 3 beste brokers voor beginnen met beleggen. Deze drie brokers heb ik zelf getest. Sterker nog, ik beleg al 7+ jaar bij de nummer 1. Ook beleg ik nu bijna 1 jaar bij de nummer 3. De combinatie stelt mij namelijk in staat om de juiste aandelen te kopen. Dit is een belangrijk criteria. Ook als je begint met beleggen kan je beter in één keer goed starten. Dit doe je door te kiezen voor een broker met de juiste mix aan (lage) kosten + groot aanbod. Ook gebruiksgemak telt en eventuele speciale features (functies) kunnen nuttig zijn.

In de vergelijking is gelet op:

 1. Vergelijking van kosten
 2. Grootte van het assortiment (hoeveelheid aandelen die je er kan kopen)
 3. Speciale features / functies
 4. Services en gebruiksvriendelijkheid

De top 3 beste online brokers om te beginnen bieden de juiste mix van bovenstaande criteria.

Tip: begin niet met beleggen bij traditionele banken als ABN Amro, Rabobank, ING, et cetera. Er is niks mis met deze banken, maar in kader van beginnen met beleggen zijn ze duur. Ja, het is makkelijk om er te starten, maar de kosten zijn véél duurder. Kies daarom voor de beste online brokers, want dit bespaart je niet alleen veel geld maar geeft je ook betere mogelijkheden.

Beste broker beginnende beleggers 1: DEGIRO (Zero) – grootste Nederlandse broker voor beginners

beste-brokers-beginnende-beleggers

DEGIRO is de beste broker voor beginnende beleggers. Ook nu biedt het de beste combinatie aan tussen kosten, aantal aandelen en gebruiksvriendelijkheid. Zo hebben ze recentelijk DEGIRO Zero geïntroduceerd. Dit is een regelrechte aanval op nieuwkommer BUX Zero. Zero staat voor €0 transactiekosten op bepaalde orders. Oftewel: commissievrij beleggen. Al met al is BUX Zero nog steeds iets goedkoper, maar dit prijsverschil is marginaal en verwaarloosbaar in vergelijking tot het aanbod.

DEGIRO (Zero) heeft een van de grootste assortimenten voor Nederlandse en Belgische beleggers.

Ook hier geldt weer dat er grotere platformen zijn (zie onder), maar het gaat om de combinatie. DEGIRO biedt de beste combinatie tussen zeer lage (of gratis) transactiekosten en een groot aanbod van aandelen, ETF’s, obligaties, opties, et cetera.

Bovendien heeft DEGIRO (Zero) meer dan 200+ ETF’s die je commissievrij kan kopen. Wanneer je kiest voor ETF’s met Eurovaluta. Dan kan je werkelijk bijna gratis handelen en is DEGIRO de goedkoopste.

In 2014 besloot ik te beginnen met beleggen. Ik koos voor DEGIRO. Tot op de dag van vandaag beleg ik met plezier bij deze beste online broker. Ze blijven continue in prijs verlagen, het aanbod neemt toe en ze breiden uit in functies. Wat mij betreft een betrouwbare keuze.

Meer weten over aanbod en tarieven? Klik hier voor meer informatie

De twee grootste voordelen:

 1. Lage transactiekosten en commissievrij beleggen in 200+ ETF’s
 2. Zeer groot aanbod van beurzen en beleggingsproducten (wereldwijd), zodat dit platform ook geschikt is als je meer gevorderd raakt

De twee grootste nadelen:

 1. Geen speciale features zoals fractional shares
 2. Services kan soms minder zijn

Wil je beginnen bij DEGIRO als beste broker beginnen met beleggen? Klik hier voor gratis account aanmaken.

beste-beleggingsapp-vergelijker


Beste broker beginnende beleggers 2: BUX Zero – simpel en goedkoop beginnen met beleggen in beperkt aantal aandelen

beste-broker-beginnende-belegger

Op nummer twee als beste broker voor beginnende beleggers staat BUX Zero. De Nederlandse broker staat vooral bekend om haar beleggingsapp en Zero Orders. Zo waren ze de eerste Nederlandse aanbieder voor commissievrij kopen van aandelen en ETF’s. Daarmee zijn ze aanzienlijk goedkoper dan Saxo Bank (voorheen BinckBank), Lynx, en al helemaal goedkoper dan traditionele banken.

Dit is hét uitgangspunt van deze online broker: Zero Orders. Oftewel, op USA aandelen betaal je €0 transactiekosten. Voor Europese aandelen is dit maximaal €1.

Maar sinds de introductie van DEGIRO Zero, die geldig is, is zij bijna net zo goedkoop als BUX Zero. Het enige verschil is dat je bij DEGIRO over Europese aandelen niet €1, maar €2 betaalt. Qua valutakosten zijn ze even goedkoop (0,25%).

Waarom voor DEGIRO Zero kiezen in plaats van BUX Zero?

Omdat het aanbod van DEGIRO veel groter is. Zij bieden 50+ beurzen aan met aandelen, ETF’s, obligaties, et cetera. Bij BUX Zero is dit helaas nog maar 6+ beurzen.

Toch heeft BUX Zero één troef achter de hand. Oké, ze zijn dus €1 goedkoper per transactie op EU aandelen. Dat is echter geen reden om voor BUX te kiezen. Maar als beginnende belegger bieden ze een ander voordeel, namelijk: fractional shares.

Fractional shares maakt het mogelijk om een deel van het aandeel te kopen. Sommige ETF’s en aandelen kosten >€500. Als jij maandelijks wilt inleggen met €250, dan moet je dus twee maanden wachten totdat je genoeg geld hebt voor dat ene aandeel. Met fractional shares kan je in dit geval 50% van het aandeel kopen voor €250.

De twee grootste voordelen:

 1. Lage transactiekosten en in veel gevallen commissievrij beleggen
 2. Fractional shares waardoor je als beginner makkelijker kan instappen met kleinere bedragen

De twee grootste nadelen:

 1. Te klein aanbod in vergelijking tot andere brokers
 2. Alleen te gebruiken via mobiele app (niet via desktop)

Wil je beginnen bij BUX Zero als beste broker beginnen met beleggen? Klik hier voor gratis account aanmaken.

Beste broker beginnen beleggen 3: eToro – commissievrij beleggen in USA aandelen en ETF’s

beste-brokers-beginnen-beleggen-vergelijken

Een heel groot voordeel aan eToro als beste broker voor beginnen met beleggen, is dat zij enkele van de beste ETF’s aanbieden. Een voorbeeld zijn de ETF’s van Vanguard. Deze ETF’s staan bekend om grote risicospreiding. Ideaal voor beginnende beleggers. Maar wat veel mensen niet weten is dat Vanguard ETF’s ook de goedkoopste zijn wat betreft jaarlijkse vergoeding.

Beleggen in Vanguard ETF’s via eToro kan commissievrij én geeft de goedkoopste jaarlijkse vergoeding. Op de lange termijn kan dit letterlijk duizenden euro’s aan kosten besparen.

Een voorbeeld is de Vanguard Total World Stock Index Fund ETF (VT). In dit aandelenfonds zitten 9000+ aandelen over de gehele wereld. De jaarlijkse vergoeding is slechts 0,08%!

Het enige wat je hoeft te doen als beginnende belegger is deze ETF kopen. In vergelijking: bij Saxo Bank of Robeco betaal je jaarlijks circa 1 – 1,5% vergoeding. En ook zij beleggen in gespreide indexfondsen.

Waarom moeilijk doen als je ook super goedkoop kan beleggen in gediversifieerde ETF’s? Ik zeg niet dat dit de beste keuze is qua rendement. Er zijn namelijk betere, meer risicovollere ETF’s (voor meer gevorderde beleggers). Maar als beginnende belegger is dit wel het beste om te beginnen.

Sinds een jaar beleg ik, naast DEGIRO, ook bij eToro voor het (commissievrij) kopen van de beste ETF’s.

Je kan bij eToro commissievrij beleggen in USA aandelen. Het aanbod voor EU aandelen is echter beperkt. En, ondanks €0 transactiekosten, hanteren ze wel 0,5% valutakosten wat hoger is dan bij DEGIRO en BUX (0,25%).

Tot slot is eToro voorloper op innovatie. Zo kan je bij hen al jaren handelen in fractional shares. Ook bieden ze zeer interessante kant-en-klare (crypto) portfolio’s aan. Dit laatste is echter niet geschikt voor de beginnende belegger.

Meer weten over aanbod en tarieven? Klik hier voor meer informatie

De twee grootste voordelen:

 1. Commissievrij beleggen in de beste USA ETF’s (voor hoger rendement en/of goedkoopste keuze)
 2. Unieke features zoals fractional shares, AutoCopy en kant-en-klare (crypto) portfolio’s

De twee grootste nadelen:

 1. Belgische beleggers kunnen niet handelen in CFD’s op eToro
 2. Beperkt aanbod van Europese aandelen

Wil je beginnen bij eToro als beste broker beginnen met beleggen? Klik hier voor gratis account aanmaken.

beleggingsapp-vergelijker


Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

 • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
 • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
 • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
 • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
 • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Overige beste brokers voor beginnende beleggers: aandelen, vastgoed, P2P Lending en meer

Naast bovengenoemde top 3 zijn er andere beste brokers voor beginnen met beleggen. Denk aan beginnen met IPO beleggen. Of wil je beginnen met vastgoed beleggen op een laagdrempelige manier? En wat te denken van P2P leningen, een markt met relatief hoog rendement die steeds betrouwbaarder wordt.

Ook hier geldt weer dat traditionele banken beslist niet tot de beste brokers voor beginnende beleggers behoren. Ze zijn simpelweg te duur. Kies daarom voor de onderstaande partijen. Zij bieden meer maatwerk, goedkopere kosten en de beste beleggingen binnen haar domein.

Freedom24 – beste broker voor beginnen met IPO beleggen

beste-broker-ipo-beleggen

Freedom24 is een van de beste brokers voor aandelen. Allereerst heeft ze een gigantisch groot assortiment met meer dan 1 miljoen beleggingsproducten. Derhalve is dit platform geschikt voor gevorderde beleggers (bv. voor het kopen van kleine aandelen uit Azië). Tevens bieden ze relatief lage kosten wat maximaal €2 per transactie + €0.02 per aandeel is.

Ik geef de voorkeur aan DEGIRO en eToro, maar ook Freedom24 is een uitstekende keuze als beleggingsplatform.

Er is één uniek voordeel waarom je voor hen zou moeten kiezen, namelijk: IPO beleggen.

Bij Freedom24 kan je beleggen in een selectie van IPO’s. Iedere maand zijn er nieuwe IPO’s. Hét voordeel hiervan is dat je aandelen kan kopen vóórdat zij naar de beurs gaan. Dit kan leiden tot hoger rendement.

Waarom deze broker?

Omdat Freedom24 een onderzoeksteam heeft die de beste IPO’s trachten te selecteren. Als belegger kan je zelf binnen die selectie kiezen naar IPO’s die bij je passen. Dit is een groot voordeel, aangezien zij het voorbereidende werk doen. Deze expertise is overigens niet gratis: ze rekenen maximaal 5% transactiekosten. Houd rekening met deze hoge kosten!

Dat deze methodiek kan werken blijkt wel uit de historische resultaten. Behaalde resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Wel geven ze een indicatie. En zo heeft Freedom24 een gemiddeld rendement van 63% over 261 IPO’s tussen 2012 – 2021.

IPO beleggen kent overigens ook nadelen.

IPO beleggen geeft hoger risico dan “normale” aandelen. Ook is de minimale inleg per IPO $2000. Dit is niet geschikt voor beginnende beleggers. Freedom24 is echter wel een van de beste brokers voor beginnen met IPO beleggen. Bijvoorbeeld wanneer je meer gevorderd bent.

Wil je meer weten over IPO beleggen? Klik hier voor meer informatie.

beleggen-bij-financial-freedom

SynVest – beste broker voor beginnen met vastgoed beleggen

beste-broker-vastgoed-beleggen

De beste broker voor beginnende beleggers in vastgoed is mijns inziens SynVest. Al jaren geef ik aan dat dit vastgoedfonds perfect is voor de beginnende belegger. En tot op heden blijven ze presteren!

SynVest biedt enkele unieke voordelen als broker voor beginnen met beleggen in vastgoed, zoals:

 1. Instappen in vastgoed vanaf slechts €100 per maand
 2. Bewezen trackrecord van jaarlijks hoog dividend wat circa 7,5 – 8,5% is
 3. Gratis account aanmaken
 4. Geen beheerskosten
 5. Iedere maand 4 – 6% voorschotdividend op je rekening
 6. Eenvoudig investeren in zowel Duits- als Nederlands vastgoed én aandelenfondsen
 7. Relatief lage uitstapkosten van 2,5% na 3 jaar
 8. Geen koersschommelingen

SynVest is niet echt een broker. Het is een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds. Vaak is het beter om zelf vastgoed te kopen. Dan ben je eigenaar. Maar dit geeft ook nadelen zoals hoog startkapitaal, omgang met huurders en schade, en risico met hypotheekschuld. Een goed alternatief is om deze rompslomp te voorkomen en passief beleggen in het beste vastgoedfonds van Nederland. Bedenk wel dat dit een lange termijn belegging is (houd rekening met de uitstapkosten).

Wil je meer informatie? Klik hier voor meer informatie

Tip: download de brochure voor meest actuele informatie over uitstapkosten.

laten-beleggen-vergelijker-2022


Mintos – beste broker voor beginnen met P2P Lending

Naast vastgoedfondsen en aandelen kan je ook beginnen met beleggen in P2P Lending. Dit staat voor leningen aan particulieren (en bedrijven). Door het uitlenen van je geld via een beveiligd platform, kan je passief inkomen genereren met relatief hoog rendement.

In het verleden waren er oplichters en scams. is er echter een betrouwbaar platform voor beginnen met P2P Lending. De beste P2P broker is Mintos.

Ik heb een kleine positie van 7,5% bij Mintos. Dit bedrag is inmiddels gegroeid naar (bijna) €10.000. Mijn jaarlijks rendement ligt tussen de 8,5 – 9%. Je kan ook hoger halen, maar dan moet je investeren in meer risicovolle leningen. Dat is niet aan te raden.

Beginnen met P2P beleggen geeft je de mogelijkheid om eenvoudig rendement te realiseren binnen de leningenmarkt. Via Mintos kan je de functie “Auto Invest” toepassen. Je geld wordt dan verspreidt over honderden (of duizenden) leningen. Ze leggen automatisch €25 per lening in. Dankzij deze grote spreiding loop je minder risico. En het rendement is serieus hoog met 8,5% (of meer).

Wil je meer informatie? Lees hier alles over mijn Mintos ervaringen.

Robeco zelf beleggen – beste broker voor beleggingsfondsen laten beleggen

Robeco behoort niet tot de top 3 beste brokers voor beginnen met beleggen. Wel ben ik gecharmeerd van haar beleggingsfondsen. Kijk, in veel gevallen is het slimmer om zelf goede ETF’s te kopen. Deze belegging is relatief goedkoop en biedt veel spreiding. Wel zal je enige inzet moeten tonen om je te verdiepen in goede ETF’s.

Ook dat hoeft overigens niet, aangezien je op mijn website veel gratis onderzoek vindt naar de beste ETF’s (ter inspiratie).

Zelf beleggen in ETF’s is relatief passief en véél goedkoper dan dit laten doen.

Toch kan het slim zijn om te kiezen voor beheerd beleggen. Hét voordeel is dat je nul tijd kwijt bent aan beleggen. Ook heb je geen kennis nodig, aangezien anderen het voor jou doen. Hét nadeel zijn de veel hogere kosten. Dit komt neer op 1 – 1,5%.

Bij Robeco bieden ze kleine beleggingsfondsen aan. De kosten zijn hoger dan normaal: circa 2% per jaar. Maar het rendement ligt ook veel hoger. Sommige beleggingsfondsen genereren gemiddeld meer dan 10% rendement per jaar. In vergelijking: bij de meeste partijen is dit 5 – 7%. Uiteraard betekent hoger rendement wel een verhoogd risico!

Meer weten over laten beleggen? Klik hier voor beheerd beleggen vergelijken.

Note: bij vrijwel alle brokers krijg ik een affiliate link. Wanneer je een account aanmaakt via mijn link krijg ik daarvoor een vergoeding. Dit kost jou niks extra’s. Ik kan iedere broker promoten en daarvoor een vergoeding krijgen. Natuurlijk doe ik dat niet. Ik geef alleen tips voor de beste keuzes. Zo ook voor Robeco. Ik krijg geen vergoeding vanuit hen, maar ik vind het wel een van de beste keuzes voor beginnen beleggers die “passief” willen beleggen zónder zelf te investeren in ETF’s.

Yieldt – beste broker beginnen met crypto beleggen (passief)

Zelf beginnen met beleggen in crypto is erg risicovol. Toch is het een opkomende markt waarvan geprofiteerd kan worden. Doe dit echter in mate. Zo is een inleg van 3% (uit je totale beleggingsvermogen) al veel. Bovendien is crypto beleggen niet voor beginners. Het zijn complexe en volatiele beleggingen.

Er is een alternatief: laten beleggen in crypto.

Bij de Nederlandse organisatie Yieldt kan je laten beleggen in crypto. Dit behelst dat zij jouw geld investeren in cryptomunten op basis van actief beheer. Het grote nadeel is uiteraard dat dit hoge kosten met zich meebrengt. Maar het grote voordeel is dat je potentieel hoog rendement kan halen. Zo was dit tussen Jan. 2021 tot Nov. 2021 zelfs 261%. Dat is bizar hoog en zal waarschijnlijk niet meer voorkomen (of wel, niemand die het weet). En in dat perspectief zijn de kosten dan weer laag.

Wil je meer informatie? Lees hier onze Yieldt review

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken


MeXem / Interactive Brokers – beste broker met grootste aanbod in aandelen

Tot slot hebben we MeXem. Dit is niet de beste broker voor beginnende beleggers. Het platform van deze online broker is heel geavanceerd. Dit maakt het complex, lastig in gebruik en traag. Ik vind het geen fijn platform, maar ze hebben wel één groot voordeel.

Het grootste voordeel aan Mexem is dat zij het grootste aanbod in beleggingsproducten bieden. Je kan aandelen (en meer) kopen op 135 beurzen! Zo kan je specialistische ETF’s kopen. Of kleine aandelen uit Azië, Nieuw-Zeeland of andere kleine beurzen. Via de beste brokers voor beginnende beleggers, zoals DEGIRO, BUX en eToro, heb je geen toegang tot zoveel aandelen.

In principe is het niet nodig om te beleggen via Mexem. Voor de gemiddelde (gevorderde) belegger bieden ze té veel aan. Dit maakt het onnodig complex. Maar voor specifieke producten kan je bij hen wel terecht.

Naast Mexem heb je ook Interactive Brokers. Laatstgenoemde is de grote broer uit Amerika. Zij zijn goedkoper en bieden ook 135 beurzen aan. In feite is Interactive Brokers een betere keuze, maar misschien wat minder benaderbaar als Nederlander. Echter, met enige moeite kom je er wel aan uit hoe alles werkt 😉.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat affiliate links waarvoor ik een vergoeding krijg in ruil voor mijn research en gratis tips

Reacties
Categorieën